ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cine a scris ''Cantecul Tricolorului''? - Complexul muzeistic ''Ciprian Porumbescu''

Ilustrație video-muzicală

Balada lui Ciprian Porumbescu
TIPĂREȘTE

Pentru ca Ciprian Porumbescu era nascut in 14 octombrie, adica alaltaieri, m-am gandit sa scriu despre acest obiectiv turistic.

Eram de cateva zile in Bucovina, mai exact eram cazati la pensiunea ‘’Pietrele Doamnei’’ din Pojorata si am hotarat in ziua aceea sa vizitam si altceva decat tot manastiri. Pentru ca pentru mine Bucovina a insemnat cu mult mult decat manastirile. Oare gresec? !

Veneam de la Manastirea Arbore si ajunsi in Gura Humorului ne-am indrepatat catre Suceava, cativa km si acolo am urmat indicatorul catre localitatea Ciprian Porumbescu. Candva se numea Stupca si i-au schimbat denumirea in memoria compozitorului care a trait si murit pe aceste meleaguri bucovinene.

Am urmat drumul prin padure, asfaltat, in mare parte si pustiu. Cam vreo 7 sau 10km, nu-mi amintesc exact. Din fata nu venea nimeni si ne gandeam ca oare in ce catun vom ajunge. Si asa a si fost!

Deja am scos involuntar un oftat, acum cand incerc sa scriu. Mai fusem aici cu 16 ani in urma si amintirea frumoasa a acelei zile si a ceea am vazut atunci, aici, nu mi s-a sters din memorie. Probabil ca ne-a marcat si ne ramane in ungeherele creierului pentru toata viata!

Nu a fost Ciprian Porumbescu un compozitor de talia lui Verdi sau a lui Bethoven, dar pentru noi, romanii a fost intruchiparea eroului romantic, a fost cel mai faimos compozitor al vremii, din pacate meritele si talentul sau recunoscandu-i-se mai mult in strainatate.

Casa memoriala Ciprian Porumbescu

Din prima mea vizita de acum cativa ani in urma imi ramasese in minte esentialul: o casuta mica, taraneasca, cum sunt majoritatea din sat, zugravita simplu in alb, asezata exact in mijlocul unei curti mari, inconjurata de verdeata. Si emotia pe care m-a cuprins intrand in cutea in care rasuna placut una dintre cele mai frumoase piese pe care el le-a creat: Balada lui Ciprian Porumbescu! In rest, totul era rustic, cum era si mediul in care a trait si compus el. Relatia lui cu satul acesta-Stupca-isi pusese amprenta asupra personalitatii lui.

Pentru acest lucru simplu si inaltator am dorit sa revin aici. Pentru ca era in sensul invers de mers al nostru, deci nu ne era in drum. Si…ce-am gasit aici, acum, dupa cativa ani? Un sat trist si pustiu, in care bunastarea era un cuvant necunoscut. Faptul ca aici este Casa memoriala si Muzeul marelui compozitor nu le aduce prea mult ajutor si nici faima.

Am gasit cu usurinta indicatorul spre Casa memoriala. Aici nimeni! Niste caini galagiosi, dar pasnici, care erau dincolo de gard, incercand sa ne transmita ca e teritoriul lor si ca ei sunt cineva acolo! Niste vecini ne-au spus sa trebuie sa fie deschis, asa ca am indraznit sa sfidam latraturile cainilor, incercand sa ne imprietenim, vorbindu-le. Ce nu face omul cand…scopul scuza mijloacele, nu? !

Asadar, am intrat in curtea care candva fusese casa parohiala, tata compozitorului fiind preot si scriitor. Am vazut cat costa un billet de vizita pt adulti: 6 lei si programul afisat la intrare-de la 10-20 si luni inchis. Nu, nu era luni, era miercuri! Atunci era cam ora 16. Si nu era nimeni, doar linistea…Nu mai rasuna ca alta data balada lui, nu am putut intra sa vedem pianul sorei sale, fotografiile de familie, sau obiectele personale care stiam ca se afla acolo, din prima noastra vizita, obiecte expuse acolo cu scopul de a reconstitui atmosfera in care a trait.

Am vazut doar steagul tricolor care flutura pe casa. Macar atat pentru cel care este autorul Cantecul tricolorului, daca cumva ati uitat! Si o placa aplicata pe unul din pereti cu un citat scris si semnat de el. In curtea mare, plina de meri, (din care si noi am furat vreo 3 fructe, ca doar ne imprietenisem cu cainii!) …pastea un cal alb linistit. In mijlocul gradinii –un mic foisor si multe banci. Si bustul lui Ciprian Porumbescu, care contrasta teribil prin materialul alb din care era lucrat, fata de acel decor verde!

Ne-am plimbat cateva minute prin gradina! La margine erau cateva capite de fan. Deci, nu e chiar casa parasita, mai trece uneori cineva. Nu stiu daca isi mai aduce aminte de insemnatatea acestui loc, dar nu mai este cum imi amintesc eu, cand parcarea era plina de autocare cu excursionisti care veneau sa viziteze, din toate colturile tarii, sau chiar din strainatate.

Tot astepatand pe cineva care nu avea sa mai vina, ne-am hotarat sa mergem mai incolo, cateva sute de metri, ca sa vizitam si muzeul cu acelasi nume, daca acolo vom avea noroc.

La plecare, prietenie mare, unul din catei s-a si urcat in masina noastra si nu arata nici cum ca vrea sa se dea jos! Probabil si el se saturase de atata singuratate si liniste! In drumul nostru inspre muzeu, intr-o intersectie, am intalnit un benner urias care cuprindea imagini cu Compexul Muzeistic Ciprian Porumbescu.

Muzeul Ciprian Porumbesu

Ajunsi in fata Muzeului Ciprian Porumbescu, ne-am amintit si acum de vizita precedenta. Este inaugurat din 1971, intr-o cladire declarata monument de arhitectura, pentru ca dateaza de prin secolul al 17lea. E un fost conac boieresc.

In curte, in partea stanga era nu un bust, ci statuia cu vioara in mana a intemeietorului muzicii romanesti moderne, intr-un rondou de florii.

In jur o multime de arbori. Pasim pe aleea care duce spre intrare si ne atrage atentia o placa comemorativa de marmura, asezata pe perete cu ocazia implinirii a 150 de ani de la nasterea compozitorului. Ne asteptam ca macar aici puteam vedea prin reconstituirea activitatii si vietii marelui artist, partituri, scrisori, manuscrise, fotografii sau obiecte personale.

Acelasi program si aceeasi taxa de intrare pentru adulti. Si…cam atat si aici. Ooo, nu, o clanta rupta pe jumatate! Asta am gasit. Deci nu am avut nici aici noroc.

Un batranel pastea o vaca, in apropiere si l-am intrebat din masina unde este ingropat marele compozitor si ne-a indrumat catre cimitirul satului, unde sunt chiar la intrare, pe dreapta ridicate 8 cruci ale familiei Porumbescu. De fapt, el se numea Golombiovski si a luat acest nume, mai inai ca un pseudonim, apoi a devenit numele sau adevarat.

Cimitirul ,

L-am gasit cu usurinta si am oprit. Nici aici nu era nimeni, nimeni in viata, vreau sa zic! Si aici am avut cu adevarat emotii. Nu ma tem de morti sau de cimitire, sa stiti. Dar m-a emtionat ceea ce am vazut aici. Cele 8 cruci mari aliniate a lui, a fratilor, surorilor si ale parintiilor lui. Si tot acolo era si mormantul profesorului lui de muzica, fost elev al marelui Frederic Chopin.

Toate aceste cruci’’se odihneau’’ la umbra adanca a unor copaci batrani, aproape de aceeasi varsta ca si oamenii care se odihneau aici, sub lespede. Toate erau asezate chiar in linie dreapta!

Crucea lui era la capat. Pe ea era steagul tricolor. M-a rascolit! Poate ca si pe voi, daca ati fi fost acolo. Nu stiam ca am sentimente de patriotism, dar acolo, eu insumi am fost surprinsa de ce am simtit.

Pe crucea lui era uramtoarea inscriptie, ca o ultima dorinta, niste versuri din Cantecul Tricolorului, compus de el:

‘’Iar cand fratilor m-oi duce de la voi si-o fi sa mor,

Pe mormant atunci sa-mi puneti mandrul nostru tricolor! ’’

A murit la in floarea varstei, la nici 30 de ani, bolnav de o boala pe atunci fatala, de tuberculoza. Trist. Am avut pentru cateva momente impresia ca timpul s-a oprit in loc, ca muzica s-a stins, ca aplauzele au tacut. A ramas doar gandul. apoi amintirea acelei zile de toamna si acum pozele…

Iar Stupca a disparut data cu el si a ramas satul care ii poarta numele: Ciprian Porumbescu! Macar atat!


[fb]
---
Trimis de georgiana in 16.10.10 15:19:16

VIZUALIZĂRI: 5434 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul mergea spre Suceava,iar la dreapta este localitatea Ciprian Porumbescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

georgianaAUTOR REVIEW
[16.10.10 15:23:24]
»

Webmaster 13,

Te rog frumos sa imi atasezi aici ''Balada lui Ciprian Porumbescu''! Multumesc anticipat.

valimi
[16.10.10 15:28:24]
»

Multe cuvinte cu suflet scrise, alcatuind un nou tablou semnat Georgiana. Banuiesc ca fara muzica nu se poate scrie un asa review, asa ca roaga-l pe WM sa ne lase si pe noi sa ascultam ce te-a inspirat.

Diaura*
[16.10.10 15:36:10]
»

Sunt locuri in care ceea ce unii iau in deradere si numesc patriotism, chiar iti rascoleste sufletul.

georgianaAUTOR REVIEW
[16.10.10 15:37:07]
»

@Valimi,

Merci. Iti amintesti ce mi-ai raspuns cand ti-am marturisit ca am furat 3 mere de la casa lui Ciprian Porumbescu, ia zi-mi?

webmaster77
[16.10.10 15:39:56]
»

mutat la "O ZI IN GURA HUMORULUI"

valimi
[16.10.10 15:48:08]
»

Da, tin minte, ti-am sugerat sa organizezi o licitatie pe AFA, cu mere cu cantec din marul lui Ciprian Porumbescu.

Le mai ai, sau ti le-a mancat Piri?

biancuta
[16.10.10 15:58:19]
»

Asa e, si pentru mine Bucovina inseamna mai mult decat manastiri. Am vrut foarte mult sa vizitez acest muzeu, dar nu ma gandeam ca s-ar putea ca acolo sa nu fie nimeni!

mirelutza
[16.10.10 17:13:57]
»

O locatie ratata de mine fizic cand am fost in Moldova, dar pe care am vizitat-o citindu-ti review-ul... scris in stilul inconfundabil - Made in Georgiana.

raduu1972
[16.10.10 18:29:18]
»

Foarte frumoasa aceasta locatie, felicitari pentru ca ne aduci de valorile romanesti pe care nu trebuie sa le uitam niciodata

recul*
[17.10.10 09:25:35]
»

inca o data se confirma vorba poetului: vesnicia s-a nascut la sat... si daca tot i-a dat nastere, el, satul, este obligat sa o duca mai departe, prin numele marelui compozitor.

daca as spune ca sunt mare amator de muzica simfonica, as minti cu nerusinare, de fapt sunt un mare profan, dar mandria mea nationala toarce de placere cand citeste astfel de review-uri.

@georgiana

inca o data ne-ai demonstrat de ce esti in fruntea comunitatii! pacat ca timpul petrecut prin calatoriile tale iti rapeste din timpul petrecut pe site, sunt convins ca ai fi condus detasat! pentru ca tu chiar aduci informatii!! multe si utile!!

multumim frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
georgianaAUTOR REVIEW
[17.10.10 09:54:36]
»

Am rugat si eu de ieri pe vreun webmaster sa-mi ataseze melodia, gandindu-ma ca veti citi randurile mele altfel, pe muzica lui Ciprian Porumbescu, dar vad ca nu a citit nimeni rugamintea mea de ieri dupa amiaza... pacat!

Atunci va rog pe voi cititorii sa cautati pe youtube ,,Balada lui Ciprian Porumbescu'' si s-o ascultati in paralel ce cititi review-ul meu, altfel nu veti intelege pe deplin esenta celor scrise de mine in review, pentru ca ar fi ca o nunta fara muzicanti, zic eu!

Dar...poate sunt in greva webmasterii si eu nu stiu!De ieri de la ora 15 si ceva...

georgianaAUTOR REVIEW
[17.10.10 10:11:31]
»

WeBmaster Jr,

Acesta este linkul melodiei pe care o doream ieri, daca cumva a fost greu sa il gasiti:

http://www.trilulilu.ro/newton/5bc4dba9172ed8

webmaster13
[17.10.10 10:21:04]
»

rezolvat muzica, cu intarziere este adevarat, scuze!

georgianaAUTOR REVIEW
[17.10.10 10:22:31]
»

Le primesc, va foarte multumesc!

ileanaxperta*
[17.10.10 18:57:01]
»

Am ajuns si eu vara aceasta aici. Doamne, mi-ai amintit acel drum facut de mine cu autocarul. Cand am patruns pe acea fasie ingusta de drum, ce-i drept asfaltat, din loc in loc cu multe denivelari de autocarul parca se transformase intr-o barcuta pe valurile marii, si eu m-am gandit: ce-ar fi sa ne vina o alta masina din sens opus? Care, cum ar fi trecut? ! Eu chiar am avut o idee: sa fi mers pe jos, dar intr-adevar drumul pana in buza satului este destul de lung, tare frumos prin padurea deasa. Ne-am oprit acolo unde deja autocarul n-a mai putut avansa si de acolo, perpedes. iti dai seama ce mult am mers... ni se acrise si cand am ajuns, stupoare, ce sat uitat de lume, parasit, cu case multe darapanate, aflate chiar la marginea unei lumi pierdute de marea civilizatie a sec. 21. Am vizitat casa memoriala, era cineva atunci, noi am platit 1 leu/pers bilet de grup. In rest, si casa pustie, doar noi turistii ce o mai "resuscitam". Am patruns in universul lui Porumbescu, in mica si saracacoasa casa, unde doar pianul cu coada al surorii sale, Marioara, mi-a ramas cel mai bine in amintire. In schimb a fost o adevarata relaxare o scurta odihna in curtea imensa, plina cu tot felul de pomi fructiferi, prune, mere, pere, lasati acolo de izbeliste. Am papat si eu cateva prune, dar nu prea erau facute inca. In schimb altii adevarati romanasi, si-au umplut desagile cu mere verzi si pere. Si ma gandeam eu, cata risipa de atatea fructe neculese. Asta e. Mi-a lasat un gust destul de amar tot ansamblul de la casa natala a marelui nostru Porumbescu. Am ajuns si la muzeu, dar acolo era inchis, datorita orei avansate...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
trandafir 1970*
[18.10.10 00:55:30]
»

Am fost si eu la casa lui Porumbescu, anul trecut, cand am stat in Bucovina.

In ziua cand am ajuns noi, era o zi mihorata de toamna, cu toate ca era luna august, iar in celelate zile fusese frumos. Tocmai de aceea, mi s-a parut trist totul, neingrijit, lasat in paragina. Tare m-a durut sufletul de nepasarea celor care ar trebui sa aiba grija de aceste locuri, mai cu seama acel muzeu, pe al carui frontispiciu, in drepta, cum intri, scrie ca a fost renovat in 2003!!!

Ai vazut si tu, @georgiana, dar si @ileanaxperta, in ce stadiu de degradare se afla, zidaria cazuta pe alocuri. Eu, spre deosebire de voi, am avut privilegiul sa intru in asa zisul muzeu, insa am iesit dezamagita.

Pacat de parcul acela micut din fata muzeului, ar putea fi imbunatatit cu niste flori, copacei, banci...

Asta e, este mandria noastra nationala Ciprian Porumbescu, insa mie una mi-ar fi rusine sa aduc un grup de straini aici in vizita!

La casa memoriala a lui Mihai Eminescu ai ajuns?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, Diaura*, georgiana, ileanaxperta*, mirelutza, raduu1972, recul*, trandafir 1970*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Ciprian Porumbescu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075100898742676 sec
    ecranul dvs: 1 x 1