ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.01.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Balada lui Ciprian Porumbescu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

 

Prin anii ’70 l-am ascultat la Ateneul Român pe maestrul Ion Voicu cântând la vioară Balada lui Ciprian Porumbescu.  Cândva am citit ce a scris sora compozitorului. Ultimile cuvinte ale lui Ciprian Porumbescu au fost ˝veghiaţi să nu mi se piardă cântecele. Ele trebuie să trăiască căci eu, iată, mă sting. Le las în dar neamului meu˝

 Chiar de atunci mi-am propus  ca datorie de onoare să aflu mai multe despre el şi să-i vizitez locul natal. Meandrele şi îndatoririle vieţii dar şi uitarea nu mi-au dat voie să realizez acest vis decât peste 50 de ani. Vizitarea casei în care s-a născut  Ciprian Porumbescu şi Muzeul Memorial au fost unul din motivele pentru care am ales toamna trecută această excursie.

Despre Ciprian Porumbescu (1853-1883)

Reţineţi că a trăit numai 30 ani fiind secerat de tuberculoza

S-a născut în satul bucovinean Stupca (astăzi Ciprian Porumbescu) aflat sub stăpânire austro-ungară. Tatăl lui, preotul ortodox Iraclie  Golembiowski (porumbel)  român  care avea origini poloneze, ceeace nu l-a împiedicat să le insufle copiilor dragostea pentru ţara care în acele vremuri se năştea în urma Micii Uniri.

Provenind dintr-o familie săracă, nu a avut parte de o educaţie muzicală susţinută dar talentul şi munca neobosită au înlăturat această piedică.  La şase ani a început să ia lecţii de pian cu un discipol al lui Frederic Chopin, apoi începe studiul sistematic al muzicii la Gimnaziul Superior din Suceava unde a învăţat pianul, vioara, teoria muzicii. După absolvirea gimnaziului, la Cernăuţi în cadrul Seminarului Teologic a luat lecţii de armonie şi dirijat. În paralel a urmat cursuri la Facultatea de Filozofie.

 În 1871 a participat alături de M Eminescu, Ioan Slavici, AD Xenopol la festivităţile prilejuite de 400 ani de la sfinţarea mănăstirii Putna. Încă din 1975 a participat la miscarea naţionalist patriotică Arboroasa, care i-a adus mai târziu închisoare din partea autorităţilor austriece.

În 1880 a obţinut o bursă la Viena unde a studiat cu marele compozitor A. Bruckner.  Tot aici  a compus o serie de piese corale cu notă profund  patriotică printre care: Cântecul gintei latine, Imnul unirii (pe-al nostru steag..., muzică folosită şi azi în Albania ca imn naţional), Cântecul tricolorulu ( Trei culori, fostul imn naţional până în 1990), Rapsodia română, La malurile Prutului, Altarul Mănăstirii Putna, Inimă de roman, Gaudeamus Igitur, Odă ostașilor romani și altele.

A revenit în ţară ca profesor de muzică laBrasov. În 1882 a prezentat cu un succes enorm  prima operetă românească Crai Nou pe versurile lui V. Alecsandri.  

Pe plan personal întreaga tinereţe a fost marcată de dragostea reciprocă pentru Berta Gordon, fiica unui pastor evanghelic din comuna alăturată Ilişeşti. Tatăl acesteia nu a fost de accord cu căsătoria lor, confesiunile tinerilor fiind diferite. Pentru a pune capăt legăturii a trimis fata în altă ţară. Îndrăgostiţii au continuat să-şi scrie dar nu s-au mai văzut vreodată.

Ca urmare a condiţiilor din închisoarea habsburgică în care a fost închis  la Cernăuţi împreună cu alţi membri ai societăţii patriotice Arboroasa timp de trei luni în 1877, a contractat tuberculoză.  Pentru eliberarea sa din inchisoare Mihail Eminescu a scris o serie de articole în ziarele vremii. Pe fond de muncă şi lipsă de îngrijiri medicale tuberculoza a evoluat şi  Ciprian Porumbescu  s-a stins din viaţă  la Stupca în casa părintească la numai 30 de ani.

A fost un mare violonist, compozitor, teolog şi mare patriot. În scurta sa viaţă a compus peste 200 opusuri din toate genurile muzicale. A reuşit să exprime în opera sa autenticul românesc într-o formă romantică potrivit sfârşitului de sec XIX. Cu siguranţă dacă ar mai fi trăit, Ciprian Porumbescu ar fi depăşit graniţele ţării ajungând unul din cei mai mari compozitori ai epocii.  

Vizita

Comuna Ciprian Porumbescu  se află la 18 km de Gura Humorului   (DJ178) aşa că proaspăt odihniţi la ora 9 eram în faţa Muzeului memorial, apoi am văzut casa natală a compozitorului şi la urmă cimitirul unde i se află mormântul.

Programul de vizitare este vara, din luna mai până în septembrie  de la orele 9 la 18 iar iarna între octombrie şi aprilie de la 10 la 17. Este deschis de miercuri până duminică inclusiv.

Taxa de vizitare este de 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru pensionari şi 2 lei elevi, studenţi. Noi nu am plătit, taxa fiind inclusă în costul excursiei.

Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu

Se află într-un conac  care a aparţinut boierului Dimitrie Costin la începutul sec. XVIII. Este amplasat într-un parc cu arbori seculari în care se află şi statuia compozitorului. Ea a fost realizată de sculptorul D. Căileanu în 1985.  

Muzeul a fost inaugurat în 1971. Sunt expuse tablouri, afişe, piese numismatice, filatelice, obiecte personale, fotografii în cele şase camere expoziţionale. 

 Cele mai interesante exponate sunt pianul, violoncelul, bagheta şi husa viorii lui Ciprian Porumbescu. Am găsit aici chipul sorei sale Mărioarai Porumbescu, al fratelui Ștefan, dar și imagini ale părinților Emilia și Iraclie Porumbescu. Într-un tablou micuț, cu o ramă groasă de lemn, l-am văzut pe Ciprian Porumbescu alături de marea sa iubire, Berta Gorgon.   Una din camere este dedicată filmului Ciprian Porumbescu  realizat în două serii în 1972-1973 în regia lui Gh. Vitanidis, fiind expuse câteva obiecte din recuzita lui.

Casa memorială Ciprian Porumbescu

 A fost inaugurată în 1953 în singura clădire care a rămas întreagă din parohia Stupca unde a slujit si locuit  împreună cu familia între anii 1865-1884 preotul  scriitor şi militant român Iraclie Porumbescu. Clădirea are două încăperi: una care a servit  drept cancelarie a preotului, alta bucătărie, în plus un hol şi o verandă. În ele au fost adunate obiecte din acea perioadă şi amintiri de familie:  pianul Mărioarei sora compozitorului, mobilier modest, o laviţă, un cuptor, oale de gătit şi străchini, fotografii.  Cei trei fraţi Ciprian Ştefan şi Mărioara veneau în vacanţele de vară la Stupca. Ciprian cânta la vioară, Mărioara la pian, iar Ştefan avea o voce de bariton. Deşi foarte tânăr, aici, compozitorul a creat o parte a creaţiilor sale, rămase inegalabile peste timp. Trebuie să-l citez pe  P. Corneille, ˝Pentru sufletele bine născute, valoarea nu așteaptă numărul de ani˝ (Aux âmes bien nées, la valeur n’attend point le nombre des années 

˝Eu am avut din copilărie o antipatie de neînvins întotdeauna contra înstrăinării. Eram legat cu atâta duioşie şi dragoste de patria mea, de casa mea părintească, … îmi cădea întotdeauna greu să mă îndepărtez de ea chiar pentru scurtă vreme … Că această patrie, această casă părintească … mi-a devenit tot mai scumpă, se înţelege de la sine.” (Ciprian Porumbescu)

Cimitirul din Scupca

Lângă muzeu, în curtea bisericii satului, se află Cripta familiei Porumbescu. Grav bolnav de tuberculoză în urma detenţiei aspre, Ciprian Porumbescu a revenit la Scupca să moară acasă. A fost îngrijit de tatăl său şi de Marioara. sora sa A decedat la data de 6 iunie 1883. În cimitir, el odihneşte alături de ceilalţi membri ai familiei. Lângă cruce se află un tricolor, îndeplinindu-i-se astfel vrerea: ˝Iar când fraţilor m-oi duce/ De la voi, şi-o fi să mor, /Pe mormânt atunci să-mi puneţi/ Mândrul nostru tricolor˝

WEB, sunt multe clipuri youtube cu Balada lui Ciprian Porumbescu. Unele ţin 10 minute, altele 5. Am ales unul care durează 1.5 min, în care Balada e cântată la nai de Damian Drăghici. Ştiu că viaţa curge printre degete, nu aveţi mai mult timp, dar ascultaţi-o. https://www.youtube.com/watch?v=5OAhUsg5srU

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 05.01.24 16:45:06
Validat / Publicat: 05.01.24 17:29:34
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Vioara lui Ciprian Porumbescu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.01.24 17:18:26]
»

Superb review-ul

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[05.01.24 17:25:05]
»

@webmasterX: Mulţumesc şi mulţumesc.

webmaster
[05.01.24 18:52:39]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[05.01.24 19:18:11]
»

@webmaster: Multumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.01.24 20:50:20]
»

@Michi: Un geniu! Câți dintre noi am vizitat casele memoriale ale marilor titani ai culturii și științei românești? Am vizitat câteva, dar nu destule... Ghidajul contează enorm în astfel de locuri.

Tatăl lui Ciprian Porumbescu, preotul Iraclie, a dorit la scurt timp după moartea tânărului, să întemeieze o „fundațiune pentru tinerii cari se dedică studiului musical” drept pentru care „e gata să vândă ori să împrumute cu provisiuni amăsurate, composițiuni musicale, atât corale, cât și instrumentale de ale fiului seu neuitat” (Familia, noiembrie 1885).

Aceeași revistă „Familia” publica în 1889 o listă de 20 de compozițiuni muzicale religioase rămase de la compozitor, lucrări pe care preotul Iraclie Porumbescu „le pune la dispoziție or'cui le va cere, pentru folosință și decopiere, fără de nici o plată” .

P. S. Premiera operetei Crai Nou, în care Ciprian Porumbescu joacă un triplu rol - compozitor, dirijor, realizator -, a avut loc pe scena Colegiului român „Andrei Șaguna” din Brașov în februarie 1882.

Mulțumim pentru această prezentare.

MichiAUTOR REVIEW
[05.01.24 21:41:55]
»

@tata123 🔱: Ca întotdeauna vii cu completări deosebit de valoroase pentru care îţi mulţumesc. Efectiv opera şi viaţa lui atat de puţin cunoscute azi, sunt fascinante.

Informaţia că primul spectacol cu Crai Nou s-a ţinut în conacul în care astăzi este Muzeul memorial am cules-o din muzeedelasat.ro/muzee/muz ... rian-porumbescu. Ulterior verificând alte surse ( trei, ca la jurnalişti) apare că premiera a avut loc a avut loc pe scena Colegiului român „Andrei Șaguna” din Brașov în februarie 1882.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.01.24 15:20:25]
»

La Multi Ani! Va doresc din suflet ca Anul Nou sa va aduca sanatate si multe clipe fericite alaturi de cei dragi!

Pe Ciprian Porumbescu l-am descoperit si l-am indragit citind o carte, gasita intr-o vacanta de vara pe raftul cu carti din casuta bunicilor materni. Tiparita in anii 60, cartea Canta la Stupca o vioara, scrisa cu talent de Constantin Ghiban, spune povestea vietii tanarului compozitor Ciprian Porumbescu. Este o poveste de iubire, iubirea fata de plaiurile natale si fata de familia care i-a dat nastere, iubirea de tara... Marile iubiri ale lui Ciprian Porumbescu, Vioara si Berta... Foarte frumoasa carte, care a devenit sursa de inspiratie pentru filmul semnat Gh. Vitanidis.

Balada lui Ciprian Porumbescu ma tulbura de fiecare data cand o ascult, si mi-as dori sa fie prezenta mai des in programele marilor noastre orchestre. De ani de zile merg la Concertul de Anul Nou al Orchestrei Simfonice Bucuresti, o orchestra minunata pe care o iubesc si o urmaresc cu drag, dar niciodata nu am ascultat Balada in interpretarea lor. Nici opereta Crai Nou nu figureaza in repertoriul Operetei bucurestene, dar poate fi vazuta la Opera Brasov. As face un drum la Brasov, special pentru Crai Nou!

Cu mare placere am citit povestea vizitei dumneavoastra, acasa la Ciprian Porumbescu! Va multumesc!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[07.01.24 15:35:09]
»

@Floria: Mare păcat că sunt date uitării marile noastre valori. Dacă ar fi cunoscute de mai multi, am fi mai mandri ca suntem romani.Mergi pe stradă si întreabă la întâmplare cine a fost Ciprian Porumbescu versus cine e Adrian Copilul Minune sau Florin Salam si te vei edifica

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Ciprian Porumbescu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063538789749146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1