ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2026
JUL-2026

Canta la Stupca o vioara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cine nu a citit “Canta la Stupca o vioara” (autor Constantin Ghiban, Editura Militara), cu siguranta a vazut filmul “Ciprian Porumbescu” (regia Gheorghe Vitanidis) aparut pe ecranele cinematografelor noastre in anul 1973 si difuzat de atunci de nenumarate ori la TV. Asa incat, nu cred ca exista roman care sa nu cunoasca viata lui Ciprian Porumbescu (1853-1883), tanarul compozitor-patriot care a trait in Bucovina aflata sub ocupatie austriaca. Lui ii datoram celebra “Balada pentru vioara si pian” , “Crai nou” - prima opereta romaneasca, binecunoscutele cantece patriotice “Trei culori” , “Pe-al nostru steag e scris Unire” si multe, multe altele.

Stupca, satul in care Ciprian Porumbescu si-a petrecut o buna parte din viata, in care s-a stins si in pamantul caruia odihneste pe vecie, din anul 1956 ii poarta numele. Mi-am dorit sa ajung in Bucovina, in satul lui Ciprian Porumbescu, dar pana in aceasta vara ocazia nu s-a ivit. Programul circuitului pe care l-am facut la inceputul lunii iulie in Bucovina includea vizitarea intregului complex muzeal din satul Stupca - Casa Memoriala “Ciprian Porumbescu” , Biserica “Sf. Mare Mucenic Dimitrie” cu panteonul familiei Porumbescu si Muzeul Memorial “Ciprian Porumbescu” .

Autocarul ne-a lasat in Str. Iraclie Porumbescu, nr. 16, in fata portii dincolo de care ne astepta o casa modesta si bustul lui Ciprian Porumbescu tronand in mijlocul unei curti cu multe flori.

Casa Memoriala “Ciprian Porumbescu”

In acordurile duioase ale Baladei pentru vioara, doamna muzeograf ne-a urat bun venit si ne-a invitat sa trecem pragul casutei taranesti, cu cerdac si doua odai despartite de o tinda, o anexa a fostei case parohiale din Stupca. Familia Porumbescu a locuit in casa parohiala in perioada 1865-1884, perioada in care preotul Iraclie Porumbescu a slujit ca paroh in sat. Casa parohiala construita din lemn, cu patru incaperi mari, cu tinda si cu cerdac, nu a dainuit pana in zilele noastre. S-a pastrat doar anexa - o casa mai mica, cu doua odai, in care pe atunci era bucataria si cancelaria parohiala.

Ciprian Porumbescu (1853-1883), fiul preotului Iraclie, elev in acea vreme la gimnaziul din Suceava, nu mai locuia cu familia atunci cand tatal sau a fost transferat la Stupca, dar atat el cat si fratii sai isi petreceau acolo vacantele. Doamna ghid ne-a vorbit despre viata petrecuta de ei la Stupca - serile muzicale (Ciprian la vioara, Marioara la pian, uneori si cu Stefan - un bun violonist si bariton), despre duetele cu pastorul Gorgon din Ilisesti, despre Bertha Gorgon si despre bordeiele tiganilor lautari, despre Arboroasa si intalnirile tinerilor intelectuali bucovineni, precum si despre arestarea din 18 noiembrie 1877 care a pregatit sfarsitul tanarului muzician. Grav bolnav de tuberculoza, Ciprian revine la Stupca, unde - ingrijit de familie - moare in casa parohiala la 6 iunie 1883. A fost inmormantat in cimitirul satesc, alaturi de mama sa. Nu insist cu prea multe amanunte pentru ca stiu ca ele se cunosc deja. As vrea sa punctez doar ceea ce se poate vedea acolo.

Mica anexa a casei parohiale, singura care s-a pastrat, a fost amenajata si si-a deschis portile pentru vizitatori in 1953, la 100 de ani de la nasterea lui Ciprian Porumbescu. Casa memorială “Ciprian Porumbescu” gazduieste o expozitie cu obiecte autentice, care au apartinut familiei - pianul Marioarei/Marica (sora lui Ciprian), mobilier, obiecte casnice, fotografii, partituri, toate la un loc reusind sa recreeze atmosfera sfarsitului de veac XIX si mediul in care a trait si a creat tanarul compozitor.

In amintiriile sale, Ciprian Porumbescu spunea: “Eram legat cu atata duiosie si dragoste de patria mea, de casa mea parinteasca, incat imi cadea intotdeauna greu sa ma indepartez de ea chiar si pentru scurta vreme. Ca aceasta patrie, aceasta casa parinteasca, adica apropierea de cei dragi mi-a devenit tot mai scumpa, se intelege de la sine.”

Program de vizitare: Mai - Septembrie intre orele 10.00-18.00, Octombrie - Aprilie intre orele 9.00-16.00. Casa Memoriala “Ciprian Porumbescu” este inchisa in zilele de Luni si Marti.

Taxe de acces: 8 lei/persoana - adulti, 2 lei/persoana - elevi si studenti, 4 lei/persoana - pensionari.

Pietonal, pentru ca este foarte aproape, ne-am indreptat agale catre biserica din sat.

Biserica “Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir” din Stupca

Biserica in plan treflat, cu turla hexagonala deasupra naosului, cu pictura interioara si cu catapeasma din lemn de frasin, nu este un lacas de cult oarecare. Este o emblema a culturii nationale. De aceea apreciez ca includerea sa in circuitul cultural al satului Stupca permite o intelegere completa a mediului in care a trait si a creat compozitorul Ciprian Porumbescu. In aceasta biserica a slujit, in perioada 1865-1884, preotul Iraclie Porumbescu (1823-1896), tatal compozitorului. In afara bisericii, in partea de rasarit, la doar cativa pasi de zidul altarului, se afla mormintele familiei. Un adevarat panteon.

Primul dintre morminte este al compozitorului Ciprian Porumbescu (1853-1883), rapus prematur de tuberculoza, la nici 30 de ani. Pe monumentul funerar se afla o banda in diagonala vopsita in culorile drapelului Romaniei si inscriptia ” Iar cind fratilor m-oi duce/De la voi s-o fi sa mor/Pe mormint atunci sa-mi puneti/Mindrul nostru tricolor” . Alaturi, ancorat in pamant, flutura steagul Romaniei. In anul 2004, mormantul lui Ciprian Porumbescu a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Suceava.

In continuare, aliniate, se afla urmatoarele morminte: Alexandru Porumbescu (1867-1877), Emilia Porumbescu (1826-1876) - mama compozitorului, Eufrosina Porumbescu (1866), Alexandru Porumbescu (1862-1866), Maria Ratiu Porumbescu (1860-1932), preotul Iraclie Porumbescu (1823-1896) si Stefan Porumbescu (1856-1896). Am aflat ca tatal Iraclie si fratele Stefan, decedati in acelasi an la Fratautii Noi unde preotul fusese transferat, au fost inhumati acolo, dar in anul 1971, atunci cand a fost inaugurat complexul muzeal, ramasitele lor pamantesti au fost reinhumate in cimitirul de la Stupca, intregind panteonul familiei.

La capatul acestui sir de morminte a fost inaltata o troita de pomenire pentru Carol Miculi (1819-1897), profesorul de muzica al lui Ciprian Porumbescu. Pe placa de marmura scrie: “Inaltatu-s-a aceasta sfanta cruce intru pomenirea robului lui Dumnezeu Carol Miculi fost elev de componistica a lui Frederic Chopin, profesor de pian al lui Ciprian Porumbescu”.

Muzeul Memorial “Ciprian Porumbescu”

Tot pietonal, pentru ca si acesta se afla in apropiere, am ajuns la Muzeul Memorial “Ciprian Porumbescu” . Amplasat intr-un parc umbros, cu arbori seculari si cu multe flori, muzeul este gazduit de un fost conac - conacul boierului Alecu Popovici din Stupca, o cladire frumoasa, construita in sec. XIX. Muzeul a fost inaugurat in anul 1971. In curtea sa, inconjurata de pomi, se afla statuia tanarului compozitor. Pe alei, pana la intrare, ne-au tinut companie trei catei prietenosi.

Si aici, in acorduri de balada, ne-am inceput vizita mai intai singuri, apoi grupati, atenti la prezentarea doamnei muzeograf.

Expozitia muzeala este amenajata in sase incaperi ale conacului. Obiecte originale, care au apartinut muzicianului (bagheta de dirijor, pianul, violoncelul, husa celebrei sale viori), partituri muzicale si afise alaturi de nenumarate fotografii (inclusiv ale membrilor familiei, ale prietenilor si ale iubitei sale Bertha Gorgon) evoca momentele semnificative din viata si activitatea lui Ciprian Porumbescu, cel care a daruit muzicii romanesti atatea valoroase compozitii. Pe langa toate acestea vedem anuntul privind decesul lui Ciprian Porumbescu, precum si - expuse in vitrine - diverse publicatii aparute in timp despre Ciprian Porumbescu si muzica lui. Intre acestea - intr-o forma grafica deosebita – “Jurnalul 1879” cu insemnari ale tanarului Ciprian din perioada petrecuta la Cernauti si la Stupca. Nu in ultimul rand un exemplar din prima editie a lucrarii lui Constantin Ghiban “Canta la Stupca o vioara” .

Una dintre incaperi - ultima, inainte de iesire - este dedicata filmului “Ciprian Porumbescu” realizat de Gheorghe Vitanidis in 1972. Sunt expuse cateva obiecte din recuzita filmului - mobilier de epoca, un pian, un gramofon, iar intr-o vitrina vesminte ale personajelor. Nu este uitat nici primul afis al filmului din care ne zambeste Vlad Radescu - actorul care a dat viata personajului principal.

La iesire am remarcat, expuse spre vanzare, cateva carti. Toate despre muzica, dar nici una despre Ciprian Porumbescu.

Regret ca printre acestea nu se afla si “Canta la Stupca o vioara” lucrarea lui Constantin Ghiban la care am facut referire la inceputul articolului. Mi-am dorit sa o am in biblioteca, am cautat-o in zadar si in cele din urma am reusit s-o gasesc si s-o citesc pe internet. Am intrebat de ce nu se reediteaza si nu se pune in vanzare “Canta la Stupca o vioara” la Muzeul Memorial “Ciprian Porumbescu” . In opinia mea, ar fi fost un loc foarte potrivit pentru ea.

Program de vizitare: Mai - Septembrie intre orele 10.00-18.00, Octombrie - Aprilie intre orele 9.00-17.00.

Taxe de acces: 10 lei/persoana - adulti, 6 lei/persoana - pensionari, 3 lei/persoana – elevi si studenti.

Circuitul cultural in satul lui Ciprian Porumbescu completeaza imaginea pe care o avem cu totii despre tanarul muzician bucovinean. Si ordinea de vizitare a celor trei componente ale complexului muzeal din Stupca a fost bine gandita - mai intai casa memoriala care vorbeste despre radacinile talentatului muzician, apoi biserica cu panteonul familiei si in cele din urma muzeul memorial care ilustreaza momente din viata si activitatea marelui compozitor.

Daca recomand vizita la Complexul muzeal “Ciprian Porumbescu” din Stupca? Desigur, daca ajungeti in Bucovina! Si, neaparat, in ordinea in care am facut-o noi.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de iulianic in 31.08.26 12:58:48
Validat / Publicat: 31.08.26 13:34:10

VIZUALIZĂRI: 20 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Stupca - La Casa memoriala "Ciprian Porumbescu".
Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[31.08.26 13:28:13]

iata fondul sonor propus

iulianicAUTOR REVIEW
[31.08.26 13:34:39]

Multumesc! Este cel mai potrivit fond sonor pentru acest review.

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCasa Memorială Ciprian Porumbescu:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)