ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 8 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Belem - cel mai monumental cartier al Lisabonei

TIPĂREȘTE URM de aici

În fiecare dimineaţă, prezentatorii televiziunilor rubricii meteo din Europa încep cu o prognoză din vestul continentului. Starea vremii are ca punct de plecare capitala Portugaliei, motiv de înviorare a sufletului ce se lasă purtat, chiar şi pentru câteva minuţele, de o nostalgie ce mi-a provoacat rezultatul acestei naraţiuni.

Să nu-mi spuneţi niciodată că atunci când observaţi prin media, vreun loc prin care aţi trecut, nu aveţi un sentiment de satisfacţie?!

Dar, cum se zice, nu ştii niciodată ce zace într-un călător inveterat, o astfel de percepere v-ar permite să retrăiţi din vechile experienţe, poate să le preţuiţi mai mult sau, într-o altă măsură să vă stimuleze emoţiile adormite. :)

Am foarte limpede întipărit în minte fiecare moment petrecut în Lisabona, centrul cultural, politic şi administrativ al lusitanilor, acolo unde râul Tejo se varsă în Atlantic, fundal ce alcatuieşte atracţii de admirat, un pitoresc ce imbibă tot oraşul cu amintiri vii, ... încă din perioada Marilor Descoperiri.

N-am să vă mai las purtaţi de momentele de cumpănă create în decursul mileniilor, ce cuprind istoria şi cultura acestei urbe importante, marcată de atâtea evenimente relevante. Am tot scris despre asta! Însă, mă simt dator înaintea oricărei zile, cu o ultimă făgăduinţă a acelor meleaguri : Cartierul Belem .

Belém-ul este considerat, pe bună dreptate, cel mai monumental cvartal, datorită numeroaselor edificii ce au fost construite în perioada expansionismului portughez. Flotele porneau din Lisabona de la Turnul Belem, aproape de locul în care azi se afla Monumentul Descoperirilor. Considerată epoca de aur, navele lor au reuşit prin bogaţiile pe care la aduceau, să clădească cel mai bogat şi puternic centru comercial.

Nu doar această perioadă înfloritoare şi-a lăsat amprentele manueline - de-a lungul timpului, au ieşit în evidenţă simboluri moderne ce au influenţat una dintre cele mai vechi naţiuni din Europa!

Torre de Belém :

Orar : 10 - 18:30 (în perioada mai - septembrie). Preţ : 5 euro sau 10 euro / bilet combinativ cu Mănăstirea Jeronimos.

Prima podoabă culturală îţi oferă oportunitatea de a-ţi începe aventura celor... neştiute!

Bastionul a fost construit la insistenţele regelui Joao al II-lea (sec. al XVI-lea), folosit ulterior ca mijloc de apărare, sursă de semnalizare în navigaţie, punct vamal, temniţă sau, în vremurile contemporane, ... găzduieşte expoziţii de artă.

Arhitectura are o trimitere directă spre stilul manuelin, construit dintr-o piatră rară din lioz-calcifer, pe care ploaia o slefuieşte de fiecare dată atunci când natura îsi doreşte s-o facă imaculată.

Tipic pentru o formaţiune medievală, intrarea se face pe un pod de lemn în contrast cu dantelăria din piatră .

Conceput pe patru nivele, fiecare reprezentând câte o evoluţie a formelor arhitecturale, vă întâmpină la primul etaj Sala Guvernatorului, apoi Sala Principelui, Sala Armelor şi terasa ce-ţi oferă o minunată privelişte asupra fluviului în care se oglindeşte întreg oraşul.

În apropiere de Torre de Belém, pe 15 noiembrie 1991 a fost expusă o replică din oţel a hidroavionului Fairey III B - ,,Santa Cruz´´ care a realizat prima traversare peste Atlantic de la Lisabona spre Rio de Janeiro. Cei 8088 de kilometri au fost parcurşi cu 115 km/h în anul 1922 de către piloţii Gago Coutinho şi Sacadura Cabral.

Monumentul Descoperirilor (Padrao dos Descobrimentos):

Orar : 10 - 19 (pe timp de vară), preţ 3 euro

Amplasat lângă un port cu yachturi, a fost construit pentru a omagia 500 de ani de la moartea Infantelui Dom Henrique de Avis, cunoscut sub numele de Prinţul Henry Navigatorul (1394–1460).

Monumentul ia forma unei ambarcaţiuni cu pânzele ridicate, fiind gata de a explora noi teritorii, având la bord personalităţi reprezentative ce au contribuit la epoca descoperirilor, înfăţişate pe ambele laturi în viziunea sculptorului Leopold de Almeida.

Pe lângă principala statuie a Navigatorului, mai strălucesc în soare venerabili, precum: Vasco da Gama, Fernando Magellan, Regele Manuel I, Pedro Alvarez Cabral (descoperitorul Braziliei), Felipa de Lancaster şi poetul naţional Luís Vaz de Camões.

După admiraţiunea acestor decoraţiuni personificate în marmură, interiorul conceput în anul 1960 pe trei etaje, cuprinde mai multe tematici de a aborda viaţa oraşului.

Din vârful monumentului se observă faleza ce duce spre Podul 25 Aprilie, Mănăstirea Jeronimos, Muzeul de artă contemporană şi busola ce precede intrarea în monument, opera arhitectului Cristiano da Silva ce a conceput acest proiect în 1994.

Rosa dos ventos este o combinaţie de mozaic multicolor şi marmură, încadrat în mod profesionist de pavajul tipic portughez, unul din simbolurile acestei ţări.

Podul 25 Aprilie :

Leagă oraşul de cartierul Almada, adesea comparat cu cel din San Francisco, fiind construit de aceeasi companie în anul 1966.

Are o lungime totală de aproape 2300 de metri, cu şase benzi pentru autoturisme aflate pe platforma superioară şi două linii alocate transportului feroviar, pe platforma inferioară.

Pe malul sudic al cartierului Almada se găseşte în vârful unui deal, la aproximativ 110 m înălţime, statuia lui Cristos sau Cristo Rei.

După o vizită în anul 1934 în Brazilia, Cardinalul Patriarh al Lisabonei, a consimţit să facă o copie a monumentului Cristo Redentor de pe colina muntoasă Corcovado din Rio de Janeiro. Astfel că, după o adunare a preoţilor din Portugalia în anul 1940 ţinută la Fatima, aceştia au facut un jurământ : să ridice o impunătoare statuie a lui Iisus Cristos, dacă ţara rămâne neutră şi va fi cruţată de cel de-al doilea Război Mondial.

Arhitectul Antonio Lino, inginerul-proiectant Froneiseo de Mello e Castro şi sculptorul Francisco Franco au început să lucreze la acest proiect, care avea sa ajungă cel mai mare monument din Europa şi cel mai imortalizat din capitala portugheză. (vezi impresii).

Muzeul de Artă Contemporană sau Museu colecção Berardo : - web: museuberardo.pt

Orar: 10-19, preţ 5 euro

Situat vizavi de Monumentul Descoperirilor, în Praça do Império, a fost inaugurat pe 25 iunie 2007 şi este numit după José Manuel Rodrigues Berardo, un milionar controversat amator de opere de artă.

Colecţia cuprinde peste 1000 de exponate, ce acoperă artă modernă şi contemporană.

Muzeul Electricităţii (Museu da Electricidade): - web: edp.pt/en/Pages/homepage.aspx

Orar : 10 - 18, preţ 5 euro

Bulevardul Brasilia ce poartă conturul râului Tejo, găzduieşte într-o veche centrală electrică, un muzeu de ansamblu pe această temă a industriei energetice.

De altfel, chiar instalaţiile originale ale centralei sunt punctele forte al acestei amenajări ce evocă începuturile acestui uimitor fenomen.

Muzeul de artă populară : - pagină web : map.imc-ip.pt/pt/index.php

Un alt mod de a descoperi o arhitectură tradiţională portugheză, ce îmbină stilul deco cu elemente clasice moderne.

Se pot admira colecţii de ceramică autohtonă, artizanaturi, unelte agricole şi alte deprinderi tradiţionale ce vă oferă o imagine detaliată a practicilor vechi.

[Pont: Posesorii de Lisboa Card - web : visitlisboa.com/LisboaCard_UK.aspx au acces gratuit!

Muzeul Naţional de Arheologie (Museu Nacional de Arqueologia): - pagină web. mnarqueologia-ipmuseus.pt

Orar : 10 - 18, preţ 5 euro - cu specificaţia, duminică între orele 10 -14 intrarea este gratuită!

Nu aveţi cum să-l rataţi, deoarece se găseşte în partea stăngă a intrării în Mănăstirea Jeronimos.

Evident că cele mai notabile descoperiri de acest gen se regăsesc expuse în acest spaţiu minuţios amenajat, grupate pe patru secţiuni : lucrări de artă funerară cu temă egipteană, tezaurul arheologic portughez, religiões da lusitania şi quinta do rouxinol - lucrări ce ne amintesc de venerare în credinţă.

În acelaşi spaţiu din aripa vestică, se află Muzeul Maritim , ce ne aminteşte de dominaţia maritimă a acestei ţări.

Colecţia impresionantă este catalogată ca fiind cea mai mare din lume şi include machete din perioada Marilor Descoperiri, barje şi modele de transportoare vechi. De asemenea, modelul hidroavionului ,,Santa Cruz´´, prezentat în rândurile de mai sus, se află printre alte expuneri de hărţi, cartografieri, armuri... vezi traseu virtual aici : marinha.pt/Conteudos_Exte ... inha/index.html

Mănăstirea Jeronimos :

Orar : 10 - 17:30, duminica 14-18 - preţ 7 euro

Numită după prima comunitate de călugări ieronimi, mănăstirea este fără echivoc cel mai vizitat loc din Lisabona.

Prestigiosul lăcaş de cult a intrat în atenţia Patrimoniului Universal în anul 1983, fiind pe toată durata anului admirat de un mare sobor :) de turişti, al căror declanşatoare fotografice nu contenesc să surprindă măreţia construcţiei regelui Manuel I din anul 1502.

Sigur, în mod firesc ar trebui să-i consacri acestei dantelării în piatră cel puţin un articol, în care să povesteşti despre timpurile în care Prinţul Henry Navigatorul a fondat pe acest loc o capelă în care echipajele, alături de Vasco da Gama (1468 - 1524), îşi petreceau ultima noapte în rugăciune, urmând să plece în căutare de noi teritorii.

Consimţind faptele marelui navigator din Oceanul Indian din perioada anilor 1497 - 1498, Vasco da Gama îşi găseşte liniştea chiar la intrarea în marele edificiu (pe partea stângă), glorificat printr-o construcţie funebră minunat decorată, având drept suport şase lei ce-l veghează necontenit.

Alături de marele navigator, în partea opusă se odihneşte cu acelaşi fast pe-al lumii şleau, poetul naţional Luís de Camões, care i-au cântat prin versurile reunite în opera Os Lusíadas, momentele de triumf ale căpitanului.

Sacristia se poate vizita între orele 10:30 - 17:45 numai în grup de maxim 30 de persoane. Este interzisă fotografierea, iar amenda îţi poate strica bugetul de vacanţă!

Capela regelui sau Pantheon-ul construită în stil manuelin în anul 1587 de către Jerónimo de Ruão (născut în Coimbra în 1530), a fost concepută ca o alternativă în care se ascultă în linişte liturghia. Ca şi întreg edificiul, aceasta abundă de basoreliefuri în care este reprezentat Sfântul ilir Jeronimo şi picturi ce o înfăţişează pe Fecioara Maria, Nossa Senhora da Encarnação (Maica Domnului şi a Întrupării) şi alte tulburătoare sculpturi.

Lespedea mormintelor fiilor lui Manuel I, Don Fernando şi Don António, precum şi a pricipilor/cardinali Afonso şi Enrique, dar şi a lui Don Luis, Duarte şi Don Carlos - au pisanii încrustate în marmură, ce evocă veşnica lor pomenire.

Vitraliile ce acoperă golul ferestrelor au teme ecleziastice şi te conduc spre Capela Senhor dos passos, atribuită Sfântului António în secolul al XVII-lea. Colecţia de pictură a heruvimilor a prins conotaţie în vârful penelului artistului António de Oliveira Bernardes, începând din anul 1703, responsabil până la sfârşitul zilelor cu efectele stilistice ale acestei bazilici.

Muzeul trăsurilor (Museo dos coches): - vezi tur virtual : museudoscoches.pt

Orar : 10 - 18, preţ 5 euro... free, dacă deţii Lisboa Card!

Situat aproape de Mănăstirea Jeronimos pe bulevardul Praça Afonso de Albuquerque, se află acest unic muzeu din lume, înfiinţat în anul 1905 de către regina Amelia, soţia regelui Carol.

Sala semi-întunecată cuprinde o colecţie de 45 de trăsuri elegante pe arcuri flexibile ce au aparţinut, atât coroanei Portugaliei, cât şi mai luxosului anturaj al categoriilor privilegiate de pe bătrânul continent.

Mijlocul de transport al nobilimii se face remarcat în acest perimetru, care oferă şi accesoriile folosite de aceştia sau de familiile regale, în perioada secolelor al XVII-lea şi al XIX-lea.

Evoluţia tehnică permite vizitatorului să înţeleagă traseul de transport de la atelaj, până la apariţia automobilului.

Cu mâna pe inimă, vă recomand acest muzeu naţional în care puteţi proba bunăstarea regală.

Muzeul Preşedintelui (Museu da Presidência da República): - vezi tur virtual aici : translate.googleuserconte ... C_7Cf9Vmud11qeg

Program 10 - 18, preţ 2,5 euro

Am să-l numesc ,,casa roz´´, deoarece în astfel de culoare îi este zugrăvită faţada! :)

Muzeul combină colecţiile tradiţionale portugheze, cu anumite cicluri istorice ale Republicii, ce tratează evoluţia instituţiei prezidenţiale.

Mai concret, se doreşte o relaţie interactivă între cetăţeanul vizitator şi această instituţie, o cale atrăgătoare de a promova împreună valorile sociale, culturale şi artistice.

Îmbunătăţirea continuă a acestei relaţii a dus la reînnoiri ale proiectelor în ocuparea locurilor de muncă, în implementări educaţionale şi dezvoltare personală. Mă rog, se poate discuta súi-géneris...

Palatul Ajuda (Palacio Nacional da Ajuda): - web : .palacioajuda.pt

Orar : 10 -18, preţ 5 euro

Panica severă după cutremurul dezastros din anul 1775, l-a făcut pe regele Iosif I al Portugaliei (1714-1777) să-l desemneze pe Sebastião José de Carvalho e Melo, cunoscut drept Marchizul de Pombal, să construiască pe dealul Ajuda cel mai rezistent palat, ferit de seismicitate.

Din reşedinţa regală din 1761, acesta a ajuns în 1910 muzeu de arte decorative, ce cuprinde pe două etaje, patru aripi de o frumuseţe răpitoare.

În mod absolut, se evidenţiază picturile în acuarele ale lui Enrique Casanova, ce se regăsesc în cele 19 camere ale palatului, dar şi colecţiile de ceramică datând din secolul al XV-lea până în secolul al XX-lea.

De remarcat, colecţiile de pictură şi grafică, bijuteriile, statuile alegorice, abundenţa candelabrelor planturoase şi piesele de mobilier încrustate din secolele XVIII-XIX - toate având un sistem de informare matrizpix.dgpc.pt/matrizpix/home.aspx de ultimă generaţie.

Pastéis de Belém : - web : pasteisdebelem.pt/en.html

Cel mai important desert portughez a fost inventat în anul 1837 de către măicuţele unei mănăstiri.

Pasteis de nata reprezintă mici tarte din foietaj subţire crocante, umplute cu cremă de vanilie, date apoi la cuptor până când crusta de vanilie capătă pete negre.

Se servesc tradiţional alături de praf de scorţisoară!

Dacă veţi ajunge în preajma Mănăstirii Jeronimos, nu rataţi renumita Unica fabrica dos Pasteis de Belem, o renumită patiserie în care măicuţele au cedat patentul reţetei.

Pe lângă aceste apetisante prăjiturele, vă veti putea desfăta cu argolas de limao (tarta cu lamaie), palitos de Sintra, bolacha, folhados, petit-four de coco, bolo de amor - toate la pachet cu o carioca de cafe.

În încheiere, vă reamintesc de utilizarea Card-ului Lisboa, pe care îl puteţi achiziţiona din aeroport, Praça de Comercio sau la ieşire din staţia de metrou Praça de Restauradors (în imediata apropiere a Palácio Foz).

Vacanţă lusitană cu zile senine!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 19.03.15 21:44:19
Validat / Publicat: 19.03.15 23:46:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 4504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 În apropiere de Torre de Belém, pe 15 noiembrie 1991 a fost expusă o replică din oţel a hidroavionului Fairey III B - ,,Santa Cruz´´
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73300 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

GabrielaG
[20.03.15 15:36:30]
»

Foarte frumos articolul... cred ca primul lucru pe care il voi face daca voi ajunge in Lisabona va fi sa vizitez Torre de Belém... inca din facultate am ramas cu imaginea asta in minte... dar intr-o zi tot o sa ajung... (sper... )

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / PORTUGALIA
[20.03.15 15:53:23]
»

@Marian Preda - Frumoase aduceri aminte! Simpla rostire a cuvântului Lisabona îmi readuce în faţa ochilor Torre de Belém, Monumentul Descoperirilor şi Mănăstirea Jeronimos, minunata dantelărie de piatră care adăposteşte mormintele artistic executate ale celor două mari personalităţi portugheze: Vasco da Gama şi Luís de Camões.

Când am fost noi, la Torre de Belém era o atât de mare afluenţă de turişti încât - în timpul avut la dispoziţie pentru vizitare - nu am reuşit să ajung şi pe tarasa de la ultimul nivel. Am admirat priveliştea şi am fotografiat doar de la ferestrele etajelor inferioare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.03.15 16:47:02]
»

@GabrielaG -

Mulţumesc pentru aprecieri! Am eu aşa, ... o mulţumire sufletească atunci când observ că-mi citeşti articolele!

Coincidenţa face mai specială această zi, în care întreaga suflare a planetei sărbătoreşte Ziua Internaţională a Fericirii!

Oamenii de ştiinţă susţin că fericirea depinde foarte mult de lucrurile mărunte din viaţa noastră, de un zâmbet împrejurul feţei sau de o aducere aminte ce te face să fi mai vesel, mai tonic şi mai optimist.

În contextul articolului, sunt convins că pasiunea pentru turism îţi vor călăuzii paşii spre aceste meleaguri, dar nu uita de... Pastéis de Belém!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.03.15 16:57:12]
»

@iulianic -

Stimată colegă, întotdeauna m-aţi eclipsat cu articolele dumneavoastră despre această binecuvântată ţară.

Mă bucur sincer că am avut privilegiul să vă calc pe urme, să reuşesc să vizitez obiectivele fundamentale ale acestei capitale europene care, adeseori sfidează tehnologia.

Vă mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaG
[20.03.15 20:21:57]
»

@Marian Preda - Cu siguranta va citesc articolele si imi face mare placere... vizitati locuri superbe si aveti review-uri frumoase.

In curand voi incepe si eu cu postarea unor articole noi si sunt sigura ca si dvs veti citi ce voi scrie

Auzisem ceva de Ziua Internaţională a Fericirii! Dar sunt de parere ca aceasta ar trebui sarbatorita si traita in fiecare zi... nu ne trebuie motive pentru a fi fericiti... (parerea mea)...

voxtesa
[23.03.15 15:54:56]
»

Super util

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.03.15 17:02:13]
»

@voxtesa -

Mulţumesc!

webmaster26
[09.03.16 08:38:42]
»

Mutat în rubrica "Cartierul Belem, LISABONA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
GabrielaG, iulianic, Marian Preda, voxtesa
Alte impresii din această RUBRICĂCartierul Belem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064028024673462 sec
    ecranul dvs: 1 x 1