ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O zi in Belem

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Belem

Locul de unde au plecat exploratorii portughezi in căutarea lumii noi ar trebui să fie și locul de unde incepe explorarea Lisabonei. Absolut intâmplător, Belem-ul a fost primul cartier al orașului pe care l-am vizitat, dar acum cred că a fost un bun inceput, pe care il recomand celor care vor merge la Lisabona.

Cartierul este diferit de celelalte cartiere vechi ale Lisabonei. Străduțele inguste, pietruite și inșiruite pe colinele orașului au fost inlocuite de artere largi, cu palate și clădiri somptuoase și multe parcuri.

Numele orașului vine de la traducerea in portugheză a numelui orașului Bethlehem, iar așezarea lui, de-a lungul fluviului Tejo, chiar in locul unde acesta se intâlnește cu Atlanticul, a favorizat plecarea ambarcațiunilor spre descoperirea unor noi teritorii.

De aici au plecat Henric Navigatorul și Bartholomeu Diaz spre Africa, Magellan și Vasco da Gama spre India, iar Columb a făcut un popas forțat de furtună, la intoarcerea lui in Spania după cucerirea Lumii Noi.

Cum ajungem in Belem?

Sunt mai multe variante prin care poți ajunge in Belem, atât pe uscat cât și pe apă. Cel mai rapid mod de a ajunge este cu trenul, pe care il poți lua din gara Cais do Sodre, unde poți ajunge foarte ușor cu metroul.

Mai poți să ajungi cu tram 15, pe care il poți lua din centru, din Praça do Comercio sau din Praça Figueira sau cu liniile de autobuz 727,729,714 sau 751.

Dacă ai Lisbon Card, poți călători cu toate aceste mijloace de transport gratuit, indiferent de numărul de curse.

Se mai poate ajunge și pe fluviul Tejo, sunt mai multe curse de agreement, tururi ale Lisabonei organizate cu ambarcațiuni pe Tejo.

Ce putem vedea in Belem?

In Belem nu ai cum să te plictisești, poți colinda chair și o zi intreagă fără să reușești să vezi toate muzeele, palatele sau să te plimbi pe indelete prin parcurile sau pe faleza cartierului.

Eu am ajuns in Belem cu trenul motiv pentru care vizita mea a inceput de la gară. De aici ai două variante de a incepe turul Belem-ului. Una pe faleză, pe malul Tejo-ului iar cealaltă prin oraș, direct spre unele dintre prinicpalele obiective ale lui.

Palatul Belem

Vom incepe cu cea prin oraș, care trece prin Jardim Afonso de Albuquerqe, o piață in centrul căreia se află statuia lui Afonso de Albuquerqe, cel de al doilea vicerege al Indiilor Portugheze. Piața se află in fața Palatului Belem, reședința oficială a președintelui Republicii Portugheze. Construit in anul 1559, palatul a suferit, din fericire, puține stricăciuni in timpul marelui cutremur, putând fi astfel și azi văzute sălile cu mobilierul bogat, opere de artă, sculpturi. Palatul se poate vizita doar sâmbăta dar muzeul palatului este deschis șase zile pe săptămână, de marți până duminică.

Trecem de palat, și, dacă ne e foame, facem un mic popas la Pasteis de Cerveja, pentru câteva din celebrele prăjiturele tradiționale portugheze.

Mosteiro des Jeronimos

După ce ne-am delectat cu prăjiturele, mergem mai departe pe Rue de Belem și ajungem Mosteiro des Jeronimos, unul dintre principalele puncte turistice ale Lisabonei.

In vremurile când exploratorii portughezi, in frunte cu Vasco da Gama, plecau să cunoască lumea și să descopere alte tărâmuri, in locul in care se află acum Mosteiro des Jeronimos era un lăcaș de rugăciune. Marinarii se opreau aici pentru a se ruga Fecioarei Maria pentru reușita călătoriilor. Vasco da Gama s-a oprit aici pentru a se ruga inainte de călătoria lui din 1497, iar succesul acestei călătorii l-a determinat pe regele Manuel I să construiască in locul vechiului lăcaș de rugăciune, o mănăstire sub patronajul religios al călugărilor Ordinului Sfântul Ieronim. Construcția mănăstirii a inceput in anul 1501, iar banii necesari proveneau din impozitul de 5% perceput pe mirodeniile care intrau in Portugalia. Având fondurile necesare, construcția s-a extins, ajungând in forma finală abia la inceputul secolului al 17-lea, in anul 1601. Mai mulți arhitecți și-au adus contribuția la realizarea acestei opere arhitectonice, iar rezultatul a fost o minunată construcție in stil manuelin, o sinteză dintre goticul târziu și renaștere.

De cum ajungi in fața mănăstirii vei fi atras de imaginea portalului de sud, una dintre intrările in biserica mănăstirii. Deși nu este intrarea principală, această poartă este cea mai frumoasă, fiind frumos decorată cu frontoane și creneluri și multe statuete sculptate. Portalul a fost creat de João de Castilho, și este decorat cu statuile celor 12 apostoli având in centru statuia Sfintei Maria din Bethlehem.

In interiorul bisericii se găsesc mormintele regale, sprijinite de elefanți din marmură. In mormintele aflate de o parte și de alta a capelei principale, se odihnesc regele Manuel I și soția sa regina Maria de Aragon și regele João al III-lea și soția sa regina Ecaterina Austriei. Tot in biserică se pot vedea și mormintele din piatră, sculptate in stil manuelist, ale lui Vasco da Gama și ale marelui poet Luis de Camões.

Dar, cea mai frumoasă parte a mănăstirii este claustrul, construit pe două niveluri in jurul unui patrulater acoperit de iarbă. Este singura mănăstire a epocii sale construită in jurul unui claustru de acest fel. Claustrul era un loc de izolare, de rugăciune și de meditație pentru călugării mănăstirii. Vei pierde ceva timp admirând fiecare coloană, fiecare colțițor din piatră frumos sculptată, cu ornamente cu simboluri navale, regale sau religioase. Din claustru se deschid 12 uși pe unde duhovnicii intrau in confesional, unde ascultau mărturisirile marinarilor și penitenților din Belem. Aceștia intrau in confesional prin biserică și erau despărțiți de duhovnic de un grilaj din fier.

Torre de Belem

La unul dintre simbolurile Lisabonei, Turnul Belem, ajungi după ce treci pe malul Tejo-ului, traversând Jardim da Praça do Imperio. Grădinile au fost construite cu ocazia Expoziției Mondiale Portugheze din anul 1940, care a marcat opt sute de ani de independență a Portugaliei.

Torre de Belem se află chiar pe râul Tejo, pe un mic promontoriu stâncos. Regela João II a fost cel care a avut inițiativa construirii unui sistem de apărare intre bastionul din Casacais, fortul São Sebastião de Caparica și o fortăreață din Belem. Regele João II nu și-a văzut visul implinit, fortăreața din Belem fiind construită după moartea lui, de către Manuel I și dedicată Sfântului Vincent, patronul spiritual al Lisabonei. Francisco de Arruda a fost insărcinat cu construcția fortăreței, incepută in anul 1514. Lucrările au fost supervizate de Diogo de Boitaca, care la acea vreme se ocupa și de construcția Mănăstirii Jeronimos. Dealtfel, la construirea turnului s-au folosit blocuri de calcar Lioz care au rămas de la construcția mănăstirii.

Fortăreața a fost finalizată in anul 1520, și s-a numit inițial Torre de São Vicente. Doar 60 de ani a rezistat asalturilor armatelor străine, fortăreața fiind cucerită de spanioli in anul 1580.

De-a lungul timpului, după ce și-a pierdut rolul de apărare, fortăreața a avut diverse utilizări. A fost inchisoare, punct vamal, birou de telegraf sau far.

Turnul este un adevărat exemplu al stilului manuelin, cu multe elemente din natură, religioase și militare. Unul dintre elementele cu inspirație din natură este rinocerul aflat la baza turnului vestic.

Pare curioasă existența unei statui a unui rinocer pe un turn portughez, un animal intâlnit in Africa. Existența acestei statui este tot rezultatul călătoriilor exploratorilor portughezi, care au adus in anul 1517, pe o plajă in apropiere de Torre de Belem, un elefant și un rinocer. Animalele au fost oferite cadou de către Sultanul din Gujarat regelui Manuel I și au fost puse să lupte unul impotriva celuilal. Spre mirarea celor prezenți, elefantul a cam rupt-o la fugă la vederea rinocerului. In amintirea acestei victorii clare a rinocerului, chipul acestuia a fost sculptat in piatră pe Torre de Belem.

Turnul a fost deteriorat de timp și războaie, dar a fost restaurat incepând cu secolul al 19-lea, când a fost refăcut cel de al doilea etaj distrus de armata lui Napoleon. Lucrările de restaurare au fost reluate in a doua parte a secolului 20, când Torre de Belem a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Torre de Belem este deschis zilnic, de marți până duminică, intre orele 10.00 și 18.30 (17.30 in extrasezon). Costul unui bilet este de 10 Euro. Se pot lua bilete combinate – Mănăstirea Jeronimos și Torre de Belem – iar costul unui astfel de bilet este de 12 Euro.

Dacă aveți Lisboa Card, intrarea este gratuită și beneficiați și de intrare prioritară.

De la Torre de Belem puteți face o frumoasă plimbare pe faleza de pe malul râului Tejo. In imediata apropiere a Turnului Belem se află replica hidroavionului Santa Cruz, cu care aviatorii Gago Coutinho și Sacadura Cabral au zburat din apropiere de Belem peste Atlanticul de Sud. Pe malul rîului mai puteți vedea un far decorativ, construit pe locul unui vechi far distrus de o furtună, iar puțin mai departe ajungeți la Monumentul Descoperirilor, inalt de 56 metri, construit ca un omagiu al descoperirilor portugheze din secolele XV și XVI. In interiorul monumentului este un muzeu, iar vizitatorii pot urca pe platformă, de unde se deshide o frumoasă panoramă asupra Belem-ului și râului Tejo.

Incet, incet am ajuns la gară, incheind astfel o frumoasă zi in Belem.

 

Vă rog dacă se poate ilustrația muzicală youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 14.03.20 22:28:01
Validat / Publicat: 14.03.20 23:16:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Mosteiro des Jeronimos - claustrul construit pe două niveluri in jurul unui patrulater acoperit de iarbă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48100 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX [14.03.20 23:15:22] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Mika [14.03.20 23:19:05] »

@webmasterX: Mulțumesc.

webmaster [15.03.20 04:49:04] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mika [15.03.20 09:31:23] »

@webmaster: Mulțumesc!

doinafil [15.03.20 13:53:31] »

@Mika:

Frumos articol și frumoase poze, Mika!

M-am uitat atent la ele și nu am văzut pe/la turn statuia faimosului rinocer, despre care ai scris că a pus pe fugă elefantul.

Am intrat și pe Google Earth și-am privit turnul din toate părțile, dar, tot n-am văzut-o. Nu-mi dau seama unde ar putea fi! Este statuie sau basorelief?!

Am citit, văzut poze și votat cu drag, ca de obicei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika [16.03.20 10:50:10] »

@doinafil: Din păcate, in niciuna din fotografiile mele, chiar dacă le-am mărit, nu se vede bine capul rinocerului. Este sub turnul din partea vestică, care se poate fotografia cel mai bine de pe râu.

Iți trimit niște link-uri cu fotografii mai bune lisbonlisboaportugal; pe flickr.

Mulțumesc de vizită și de ecou.

doinafil [16.03.20 13:41:04] »

@Mika:

Mulțumesc, Mika! Am accesat cele două trimiteri ale tale și am văzut capul rinicerului.

Este mic și destul de uzat, dar l-am descifrat!

Să ai zile fără viruși!

mishu [27.03.20 22:27:19] »

@Mika: In Lisabona am petrecut cateva ore doar, si pentru ca am avut doar putin timp la dispozitie, am preferat sa luam Hop on - Hop off ca sa vedem cat mai mult. Am trecut si prin aceasta zona, si ne-am propus sa ajungem cu o viitoare ocazie sa vedem si mai mult.

Felicitari, votat cu mare drag.

Mika [28.03.20 17:24:17] »

@mishu: Sigur vei mai merge prin Lisabona ca să o vezi mai pe indelete! Mulțumesc de aprecieri.

mirceabrasovscris / TELEFON [29.03.20 21:04:36] »

Scrieți minunat!

Si noi avem plătită o excursie in iulie la Lisabona.

Voi prinde curaj si voi face notite, ca de fiecare dată cu destulă vreme inaintea plecarii. Acum doar citesc si recitesc ce ati scris. Va multumesc!

Mika [02.04.20 17:34:35] »

@mirceabrasov: Mulțumesc pentru aprecieri și mă bucur dacă vă vor putea fi de folos scrierile mele. Sper să se termine cât mai repede și cât mai bine pentru toți această situație care ne ține in case.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Mika, mirceabrasov, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCartierul Belem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061562776565552 sec
    ecranul dvs: 1 x 1