GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Carnavalul de la Venetia 2024
Carnavalul de la Venetia 2024
Stiu... este un review intarzaiat... dar am incercat sa-l scriu la timpul respectiv cand aveam proaspete in minte toate preturile, detaliile picante si nepicante si dintr-un clic facut prost mi s-a sters tot. Si atunci am renuntat, dar ma gandesc ca anumite informatii inca pot fi de folos acum sau pe viitor.
In aceeasi formula ca si in alte calatorii, ne-am imbarcat eu, sora si o prietena din aeroportul Otopeni spre aeroportul Treviso. Am ajuns in Treviso la ora 14.40 cu plecare din Romania la ora 13,35. Pentru a ajunge in piata del Roma sunt mai multe optiuni; cu trenul, cu taxiul sau cu autocarul. Pentru a ajunge la tren trebuie luat si un taxi, asa ca varianta cea mai ieftina si comoda este autocarul care a costat 12 euro. Noi am facut rezervare din tara, de teama ca nu vom gasi mijloc de transport disponibil. Dar ne-am inselat... in fata aeroportului sunt mai multe autocare care pleaca unele dupa altele, exista si aici un automat pe peron de unde iti poti lua bilet, iar daca nu te descurci te ajuta soferii de la autocar.
Vremea cand am ajuns era exact ca in prognoza meteo, ploioasa!!! Cu speranta ca pina ajungem la Venetia se va opri am purces la drum. Drumul a durat aproximativ o ora pina in piata del Roma. Peste drum de statia unde te lasa autocarul este statia pentru vaporeto. Eiii aici a fost cu povesti!!!
Ca sa poti merge pe Grand Canale pina in statia Zaccaria trebuie luat obligatoriu linia 2 simplu. Precizez ca a trebuit sa coboram aici deoarece aveam cazarea in apropiere. Dar despre asta in alt review. Din aceasta statie pot fi luate si linia 2/ si linia 1. Si daca citesti pe afis se poate vedea ca ambele trec prin statia Zaccaria (San Marco) doar ca ocoleste pe linga insula , iar peisajul nu este asa de spectaculos. In statie era mare imbulzeala, logic era carnavalul de la Venetia... multe persoane imbracate in costume superbe de epoca care se indreptau spre piata San Marco, turisti grabiti, uzi din cauza ploii, oameni derutati care nu intelegeau ce linie sa ia. Noi ne sustineam parerea ca vrem cu linia 2 sa vedem intregul canal cu podurile spectaculoase dar nu am avut sanse de izbanda, cei autohtoni insistand sa mergem cu orice linie ca tot acolo ajungem!!!
Asa ca planul nostru s-a dus de rapa si am plecat cu linia 1... pretul la vaporeto a fost de 9,5 euro.
Am ajuns in statie, intre timp se oprise si ploaia si am intrat in alta lume... totul era absolut superb... un furnicar de lume, oriunde te uitai costume, costume si iar costume.
Ne-am grabit sa ajungem la cazare sa putem sa mai beneficiem de orele ramase pina la lasarea intunericului. Ne-am dus in piata San Marco care se afla la 10 min de mers pe jos de cazare, unde incepuse deja spectacolele stradale.
Piata era invadata de muzicanţi ambulanţi, acrobaţi şi clovni, ale căror reprezentaţii le-am putut urmări gratuit. În Piaţa Santo Stefano, San Marco aproximativ din oră în oră, erau programate spectacole de teatru în aer liber. Pentru prima zi a fost deajuns zborul, transferul, cautarea cazarii, spectacolele vazute, vremea urata, asa ca la intoarcere spre casa am cautat o terasa unde sa putem manca si am si gasit una foarte draguta, unde de altfel am servit masa in fiecare zi.
Am gasit terasa ROBERTO unde chelnerii erau savurosi, serviabili, glumeti iar mincarea de calitate. Aveau si meniul zilei care era compus din; o portie de paste cu fructe de mare, o portie calamari si o salata care costau 20 de euro.
Dimineata luam micul dejun la o cafenea din apropierea cazarii noastre, micuta, intima, care isi incepea programul de la ora 8,00. Un capucino era 4 euro, o apa plata 3 euro, un croissant 2,30 euro.
Tot din tara am facut rezervari pe GETYOURGUIDE pentru turul Secretele Carnavalului de la Venetia si viata lui Casanova care a costat 954 lei pentru trei persoane, vizitarea Teatrului Fenice care a costat 12,5 euro/persoana intrarea, plimbare cu gondola care a costat 150 euro/3 persoane, si bilet full pentru muzeele din San Marco care a costat 30 euro/persoana...
Cunoscand reputația seducătorului, jucătorului, trișorului Casanova am ales turul despre viata acestuia pentru a afla picanterii!! Dupa ce, ca am mers prin ploaie timp de 2 ore de nici pelerinele numai faceau fata la atata umezeala, am aflat ca era un om al literelor, un călător înrăit, un om de o erudiție impresionantă care s-a opus societății prin ignorarea frontierelor sociale, unul din cei mai mari scriitori de limbă franceză la vremea sa, un memorialist extraordinar care a decis singur cum vrea să trăiască și care a trăit în deplină libertate, în cel mai modern sens al cuvântului. Asa ca... din punctul meu de vedere nu s-a meritat turul... (acum glumesc) !!
In schimb teatrul Fenice a meritat toti banii... A fost distrus de flăcări în repetate rânduri, însă de fiecare dată a fost refăcut. Este sediul unei importante stagiuni de operă și a Festivalului internațional de muzică contemporană.
Cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii Mariei Callas, Fundația Teatro La Fenice, în colaborare cu Municipiul Veneția, au fost promovate inițiative dedicate celebrei soprane care au avut loc în preajma și împreună cu ziua ei de naștere.
Veneția a fost martoră și la povestea ei de dragoste cu Aristotel Onassis și adăpostește fotografii, documente și afișe la Teatrul La Fenice.
Am cautat ca pentru plimbarea cu gondola sa fim doar trei persoane asa ca am luat un tur privat... dar ce sa vezi? Cu o zi inainte ne-am uitat pe prognoza meteo si erau anuntate ploi torentiale asa ca... am incercat sa schimbam biletele si sa reprogramam plimbarea. Punctul de intalnire si locul unde am schimbat biletele a fost in piata San Marco la Riva degli Schiavoni. Pe dig unde sunt ancorate gondolele sunt multe puncte de unde poti face rezervare si Riva degli Schiavoni este unul dintre ele. Traseul a fost cam scurt nici de data asta nu am vazut macar jumatate din Grand Canale... a doua dezamagire!!
Trebuie studiate foarte bine traseele inainte de a alege unul, pentru ca in functie de distanta este si pretul acestora. Deasemeni gasesti gondolieri si pe canalele mici si poti negocia cu acestia.
În restul zilei si restul orelor ne-am bucurat de parada costumelor din San Marco care aveau loc între orele 9.00 şi 17.00. În anumite zile ale carnavalului, principalele evenimente se desfasurau pe insula Burano, insula colorată și exotică din laguna Veneţiei.
Dar seara in drum spre cazare, obosite de atat mers pe stradutele din Venetia, a inceput sa-mi incolteasca o idee... asta a pornit si de la faptul ca am trecut prin fata vitrinei CA’ DEL SOL linga Ponte dei Carmini unde scria ca se pot inchiria costume!! Asa ca m-am inviorat deodata si am zis hai sa o fac si pe asta!! Chiar daca ma asteptam sa coste destul de mult. Am intrat, si acolo... miracol... intrasem in alta epoca...
O Colectie impresionanta care acoperea majoritatea perioadelor istorice: inchiriere costume antichitate, inchiriere costume renastere, inchiriere costume epoca Elisabetana, Baroc, inchiriere costume Epoca victoriana, inchiriere costume Anii '20, inchiriere costume Anii '40, inchiriere costume Disco, inchiriere costume venetiene.
Mi-am ales o rochie dupa buget... dupa parerea mea superba chiar daca nu a fost cea de top!! Am rezervat-o seara, iar dimineata la ora 9.00 am mers sa o ridic, de fapt nu sa o ridic ci sa ma imbrac. Doamnele de acolo sunt super profesioniste si pe linga rochie iti ofera toate accesoriile necesare rochiei respective, de la manusi, palarie, poseta, bijuterii si chiar incaltari. Rochia inchiriata de mine a costat 350 euro pentru 24 ore. Imbracata asa frumos, chiar aratam ca o frumoasa venetiana, am iesit... si de aici calvarul!!!
Intentia mea a fost doar sa merg sa fac cateva fotografii pe dig linga gondole sau pe podurile peste canale. Am fost total inconstienta, dar o inconstienta care s-a dovedit a fi tare frumoasa si plina de senzatii noi si placute!! De la primul pas facut in afara magazinului m-am trezit strigata din toate partile madame... senora... please un photo!!! Daca in conditii normale drumul de la acel magazin pina la gondole il faceai in 10 min, acum l-am facut intr-o ora si jumatate!! Abia atunci am realizat ca de fapt intrasem in atmosfera de carnaval si ca ceea ce facusem eu zilele trecute mi se intampla mie acum! Oricum am rezistat in stilul acesta doar 5 ore dupa care m-am dus si am inapoiat costumul. La intrare in muzee nu am fost lasata pentru ca rochia era ampla si nu aveam loc pe coridoare, asa ca am lasat fetele sa viziteze si eu m-am asezat la o masa in piata San Marco, mi-am luat o cafea si o apa plata si am asteptat. Dar nu in liniste... nuuuu... la fiecare 20 minute trebuia sa ma ridic pentru fotografii!! Frumos... extrem de frumos... dar si foarte obositor!!
Si dupa atatea peripetii a sosit si ziua sa ne intoarcem acasa. Fiindca sunt foarte multi turisti si localnici din ce in ce mai putini, sunt obositi si plictisiti si cand ceri informatii iti sunt date evaziv si se intampla sa te invarti in cerc de multe ori!!
La intoarcere nu ne-am mai lasat pacalite si am studiat bine traseele de la vaporeto ca sa putem merge pe Grand Canale pina in Piata del Roma unde urma sa luam autocarul spre aeroportul Treviso. Aici chiar vreau sa fac clar precizarea ca pe linia 2 se poate circula din piata San Marco- VALLERESSO care se afla in partea dreapta (in stanga sa fie palatul dogilor) spre gradinile regale. Dupa achizitionarea biletului acesta se valideaza la aparatul care deschide minibariera catre vaporeto.
In concluzie vin cu urmatoarele sfaturi;
- cel mai spectaculos este in prima de festival, atunci are loc Festivalul bărcilor veneţiene, cu pornire din Dogana da Mar, în apropiere de Biserica Salute, cu punct terminus la Podul Rialto, unul dintre cele patru poduri care traversează Marele Canal. Eu am fost la 4 zile dupa deschidere... este fascinant tot, dar spectaculos este in prima zi!!
-bilete la intrarea in muzee trebuie luate online altfel risti sa stai toata ziua la cozi
-ca sa mergi pe Grand Canale cu vaporeto trebuie pe linia 2
-nu trebuie ratate spectacolele de muzica clasica care sunt pete tot
-iar experienta cu, costumatul nu trebuie ratata
Trimis de Opelantara in 19.04.24 19:45:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: ROMA, MILANO, VENETIA, FLORENTA, PISA,
- Alte destinații turistice prin care a fost: CEHIA, BULGARIA, GRECIA, TURCIA, POLONIA, AUSTRIA, IORDANIA, FRANTA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Opelantara); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
În primul rând îți spun că mă bucur că româncele noastre sunt foarte frumoase Nu pot să cred că ai peste 50 de ani, așa cum scrie în caseta tehnică.
Apoi, nu am mai citit până acum nimic despre festivalul de la Veneția și mă bucur că ai scris tu aici, pe AFA!
Nu știam că se pot închiria ținute de epocă, o noutate, cred eu! Prețul, însă, mi se pare mult prea mare!
”Am gasit terasa ROBERTO unde chelnerii erau savurosi, serviabili, glumeti iar mincarea de calitate. Aveau si meniul zilei care era compus din; o portie de paste cu fructe de mare, o portie calamari si o salata care costau 20 de euro
Cum adică „chelnerii erau savuroși” ?
Cred că ai vrut să spui că erau simpatici sau haioși!
Felicitări pentru alegerea de-a merge la Veneția chiar în zilele celebrului carnaval de-acolo!
@doinafil: 🤣🤣🤣🤣 Ma bucur ca v-a placut review-ul... da am 58 de ani si da erau " savuroși" cu ghilimelele de rigoare. 🤣🤣🤣
Exact cum ati spus, haiosi... rar am intalnit chelneri care pe linga serviabilitate, glumeau fara sa deranjeze, modul de a prezenta meniul era tare haios! Noi il strigam Roberto ca pe numele terasei, dar cred ca numele lui era cu totul altul! Si mi-ar face placere sa-l mai gasesc acolo si la alta vizita!!
@Opelantara: Din păcate nu ai pus ghilimele de rigoare! Altfel, nu aș fi făcut comentariul, care - la prima citire - ar putea părea răutăcios dar, crede-mă, te rog, nu a fost !
Incredibil!!! Să ai 58 de ani și să arăți așa de tânără!
Să-i mulțumești lui Doamne-Doamne te-a hărăzit cu un asemenea chip!
Să nu-ți mai spui nimănui vârsta dacă mai ești și bunicuță, că nu te va crede!
@doinafil: Nu l-am considerat rautacios comentariul, dimpotriva!! 😊😊😊😊
Si da sunt bunicuță cu nepotel de 3 ani!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2007 Carnavalul din Venetia-trecut si prezent — scris în 06.12.10 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Feb.2007 Carnavalul din Venetia- o lume de basm(episodul I) — scris în 04.12.10 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Feb.2007 Carnaval la Venetia — scris în 30.01.09 de cristinadumitru* din BUCURESTI - RECOMANDĂ