ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 nopți
team-building
10 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cabana Nefelejcs - Relaxare, distracție și autenticitate secuiască în zona Căpâlnița

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cabana Nefelejcs (traducere din ungurește: ”Nu-Mă-Uita”, adică floarea de Nu Mă Uita - Myosotis species) este situată în mijlocul naturii, la nord de Căpâlnița, o zonă izolată plină cu fânețe pe clinele vestice ale Munților Harghita. Comuna Căpâlnița este traversată de DN13A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc.

Proprietatea se extinde jur împrejur pe 3 hectare și este străbătută de un pârâu cu raci, având izvorul în apropiere. Cadrul natural de excepție, oamenii și liniștea de aici asigură condiții excelente de relaxare și vara și iarna.

La parter, cabana are o sală mare, o bucătărie și cămară, iar la etaj sunt cinci dormitoare și două băi. În clădirile anexă sunt sauna, salina, centrala termică, magazia, generatorul electric. În grădină sunt terase, bazinul cu apă sărată (”jacuzzi secuiesc”), fântâna, balansoare și o parcare la intrare.

Dl. Lőrincz, un om cu totul deosebit, este administratorul și sufletul cabanei. Dumnealui ne pregătește o fripură de berbecuț. Discutăm despre cabană, despre aceste locuri minunate și despre turism.

Dumnealui afirmă că zona este apreciată pentru liniște, izolare, plimbări și pentru frumusețea locurilor. De aici se pot face drumeții în circuit, cu bicicleta sau pe jos, până la muntele Harghita-Mădăraș (prezentate de mine într-un review anterior: vezi impresii)

Cabana Nefelejcs este ”un loc rustic, autentic secuiesc, total natural”. Oferta turistică a cabanei este apreciată, sosind turiști din țară, mai ales din București, chiar și familii cu copii. Mulți turiști sosesc din străinătate, în special din Ungaria. De asemenea, vin turiști din Austria, Danemarca, Olanda, Spania.

Până se face mâncarea, încercăm să descoperim cabana. Nu intrăm pe ușa principală, ci pe la cămară, trecem prin bucătăria echipată cu de toate și ne îndreptăm spre sala mare. Aceasta este aranjată în stil rustic, tradițional secuiesc și are o capacitate de 60-70 locuri. În spatele șemineului este scara de lemn pe care se urcă la dormitoarele de la etaj. Cele 5 dormitoare, amenajate rustic, cu câte 4-5-6 paturi, acoperă o capacitate de cazare de 26 persoane. La capătul coridorului se află două băi dotate cu cabine de duș. De la balcoane admirăm frumusețea locurilor înconjurătoare.

Lângă cabană găsim înfloriți o mulțime de bulbuci de munte (sau Bujorul galben - Trollius europaeus, plantă ocrotită). Aleile sunt tapisate cu pietre colorate (sticlă de la fosta topitorie de fier de la Vlăhița, în apropiere).

Admirăm încă o dată ”jacuzzi-ul secuiesc” și intrăm în ”clădirea spa”. Aici sunt trei camere: o baie cu duș, o saună și o ”salină”. ”Salina” are pereții îmbrăcați cu bucăți de sare naturală adusă de la Praid. Salinoterapia este o metodă de prevenire si tratament pentru afecțiuni respiratorii, având și multe alte efecte benefice.

Domnul Lőrincz, administratorul, participă la distracție alături de noi. Este imposibil să nu te molipsești de voie-bună de la el. Îl rugăm să ne prezinte vestitul ”jacuzi secuiesc”. Acesta este un bazin de lemn cu apă sărată adusă de la fântâna din Lueta prezentată de mine într-un review anterior: vezi impresii.

Se folosește atât vara, cât și, mai ales (!) iarna. Iarna, apa se încălzește cu o sobă cu țevi din inox. În bazinul de lemn, pe băncile de pe margine, stând în apă, încap 12 persoane.

Dl. Lőrincz, cu un umor înnebunitor și într-o românească pocită (vă invit să vedeți videoclipul) ne explică cum bucureștenii îl imită când el, pe ger și zăpadă, face tratamentul complex saună - jacuzzi - zăpadă - salină. Undeva, în ”tratamentul” ăsta, intră și scăldarea până la gât în pârâu în copca tăiată în gheață. Concluziile domnului Lőrincz: ”- Nu crede omul care nu a făcut așa ceva! Cei din București, când au văzut ce fac eu, au urmărit totul! Așa veneau după mine! Ce făceam eu, făceau și ei, așa! Era mișto! Au zis că este nemaipomenit!”

Friptura este aproape gata. Domnul Lőrincz ”amestecă” salata manevrând rapid, în sus și în jos, ligheanul cu verdețuri! Ne autoservim cu ce dorim din tava mare plină cu friptură de berbecuț. Friptura este delicioasă, alături de palincă originală secuiască, vin, salată și pâine secuiască ”cioplită” (pâine tradițională cu coaja arsă și îndepărtată prin cioplire).

Ne facem siesta ieșind la o scurtă plimbare printre flori împreună cu domnul Lőrincz. Tot versantul din fața cabanei (iarna loc de săniuș) este acum o fâneață înflorită. Aflăm că este permisă cosirea, conform normativelor europene, numai după data de 1 iulie. Întâmplător (sau nu) tocmai urmează noaptea magică de Sânziene, iar fâneața din jurul nostru este plină de sânziene albe (Galium mollugo). Sânzienele sunt zâne frumoase, luminoase, binefăcătoare, ce dansează hore amețitoare prin grădini.

Rămas bun domnule Lőrincz, rămas bun cabană Nefelejcs! Cu siguranță, nu vă vom uita!

Tot ce v-am povestit puteți vedea în videoclipul făcut de mine: https://www.youtube.com/watch?v=1_lhCdGNpr4


[fb]
---
Trimis de Lucien in 03.03.17 10:46:50
Validat / Publicat: 03.03.17 11:51:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2569 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Altă imagine cu bulbucii de munte (flori ocrotite) din partea laterală a cabanei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.03.17 11:10:22]
»

@Lucien:

Nu știu cum să ajung la această rubrică pornind de la butonul Scrie

Simplu: așa cum recomandam și ieri, după pasul în care alegi țara (România) treci direct la pasul următor (NU mai alegi și regiunea) și la noua fereastră, în caseta de căutare introduci primele 4-5 litere din destinația dorită. Programul va căuta automat în baza de date și va afișa o listă de variante posibile, de unde poți o alege pe cea mai potrivită. Dacă niciuna nu se potrivește... ajungi tot la buffer și ne ocupăm noi.

===

(Bine, aici fiind vorba despre o rubrică de cazare nouă - probabil că oricum nu o vei fi găsit...)

webmaster
[03.03.17 11:24:43]
»

@Lucien: În cazul obiectivelor care nu au (încă) rubrică proprie pe AFA (precum cazul de față, în ACES moment)

- în „PASUL 2” (din „SCRIE REV”) alege întotdeauna linkul din căsuța galbenă (afișată de obicei în dreapta) - indiferent de „țara” selectată anterior (poate fi oricare)

În cazul în care nu aţi identificat o rubrică potrivită (prin căutarea din partea stângă): puteţi încărca impresiile într-o rubrică-tampon (vor fi repoziționate ulterior, de noi, în pagina adecvată)

click aici pentru a încărca impresiile într-o rubrică tampon

Click pe acel „click aici” te «duce» direct într-o astfel de rubrică tampon (precum cea de față, în momentul actual -- articolul va fi mutat, ulterior, de unul dintre moderatori în rubrica dedicată)

-

vezi un exemplu concret mai jos:

amfostacolo.ro/scr-review ... ul+urm%C4%83tor

webmasterX
[03.03.17 11:51:01]
»

Mutat în rubrica "Cabana Nefelejcs [Căpâlnița, HR], VLĂHIȚA-HOMOROD [HR]" (nou-creată pe sait)

-

rog aruncă o privire peste următorul link amfostacolo.ro/src_google ... p.php?hid=21631.

  • - localizează unitatea de cazare în cauză pe acea hartă (mărește sau micșorează zoom-ul pentru o vizualizare cât mai confortabilă)
  • - fă click pe locul unde e amplasată
    • - dacă click simplu nu funcţionează: fă click-dreapta pe acel loc, apoi alege, din meniul ce va apărea, "Ce se află aici" ("What s here?")
  • »» coordonatele GPS vor apărea într-o mică fereastră în partea de jos a paginii;
  • copiază coordonatele și scrie-ni-le te rog aici.
  • LucienAUTOR REVIEW
    [03.03.17 12:27:43]
    »

    @webmasterX: Cabana Nefelejcs este în afara comunei, la vreo 2 km NWN.

    Coordonatele sunt:

    46.379891 și 25.488964

    Am făcut și um ”printscreen” după Google Maps și încerc sa adaug harta la celelalte fotografii

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster26
    [03.03.17 12:32:51]
    »

    @Lucien: Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.

    În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.

    LucienAUTOR REVIEW
    [03.03.17 12:34:54]
    »

    @webmaster26: E perfect!

    tata123 🔱
    [07.03.17 08:51:33]
    »

    @Lucien: Fotografiile numerotate P16 și P21 îmi plac mult. Natura care înconjoară cabana e superbă, felicitări proprietarului care a ales lemnul drept material de construcție pentru tot ce înseamnă intervenție umană în acel loc. Combinația e reușită.

    Aș gusta și eu în această dimineață o felie de pâine „cioplită” cu unt de casă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    LucienAUTOR REVIEW
    [07.03.17 09:00:34]
    »

    @tata123: Mulțumesc! Da, sunt locuri frumoase și oameni deosebiți. Deja are o clientelă stabilă cu rezervări deja făcute pentru Revelion... Administratorul e plin de haz și te poți convinge urmărind videoclipul. Iar în zonă sunt foarte multe de văzut.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Lucien, tata123 🔱

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063399076461792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1