GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sport extrem, pentru a ajunge într-un loc superb
Cu o săptămână înainte de a pleca în concediu, am avut ocazia, întâmplător, să ajung la Cheia. Întâmplarea a constat în faptul că a trebuit să-mi "recuperez" nevasta plecată la un workshop şi, cu această ocazie, m-am dus cu o zi mai devreme şi am profitat şi eu de o zi la munte.
Am stat la cabana Muntele Roşu, unde se ajunge de pe DN 1A, care este într-o stare foarte bună, pe toată lungimea sa, între Braşov şi Ploieşti şi mult mai puţin circulat decât DN1.
La vreo 5 km nord de Cheia se face o ramificaţie (este indicator) şi, după vreo 2-3 km de urcuş, se ajunge la Cabana Muntele Roşu.
Drumul acesta este excelent pentru o competiţie "off road", dar pentru maşini de oraş este cumplit. Cândva a fost asfaltat, dar acum doar ici-colo se mai văd vagi urme care atestă acest lucru. În rest, şuvoaiele de apă de la ploi au săpat şanţuri adânci, astfel că parcurgerea drumului este, în sine o performanţă.
Dar merită acest mic sacrificiu, chiar dacă nu aveţi o maşină de teren. O nemţoaică participantă la workshop-ul de care aminteam remarca cu ironie că poate aşa, datorită drumului prost, locul îşi păstrează frumuseţea sălbatică (şi nu a fost invadat de manelişti şi nu a fost înecat în PET-uri şi alte gunoaie - completez eu).
La capătul exerciţiului de îndemânare automobilistică, slalom şi răbdare se ajunge pe un platou, la 1260 m altitudine, unde se găseşte Complexul Muntele Roşu.
Tot aici, ceva mai sus, se află şi Staţia Seismică Cheia-Muntele Roşu, ce face parte din sistemul naţional de supraveghere seismică şi din sistemul internaţional de supraveghere a exploziilor nucleare şi care are dotarea cea mai performantă din ţară. Cei interesaţi pot urmări în timp real înregistrările staţiei, de la aparatura aflată în tunelul săpat în munte, aici: click aici.
Revenind la subiectul propriu-zis, Complexul Muntele Roşu este compus din trei părţi: Cabana Muntele Roşu, Cabana Bujorul şi Popasul Turistic.
Noi am stat într-o cameră de două locuri în Cabana Muntele Roşu, la etajul întâi. Camera, cu balcon cu vedere spre poiană, are în dotare televizor şi mini-frigider. Grupul sanitar este comun, dar pentru cei cu pretenţii, Cabana Bujorul dispune de condiţii de trei margarete.
Întreaga cabană, construită din trunchiuri de brad, are un aspect rustic, inclusiv restaurantul de la parter, unde cei doritori pot mânca preparate vânătoreşti (căprioară, mistreţ), dar şi altele mai obişnuite. Serviciile sunt bune, iar preţurile decente.
De la cabană se pot face drumeţii montane şi am văzut că se pot închiria ATV-uri. Cred că se pot face şi sporturi de iarnă, dar nu am văzut amenajări deosebite în acest sens.
În orice caz, Muntele Roşu (a cărui denumire se trage de la bujorii care cresc aici) este un loc unde merită să petreci ceva timp liber, chiar dacă nu intenţionezi să baţi cărările Munţilor Ciucaş şi doar ai chef de aer curat şi ceva linişte.
Pentru mine, "cireaşa de pe tort" a fost o fază simpatică, atunci când, venind dinspre Braşov-Săcele, mai aveam doar câţiva km până la ramificaţia spre Muntele Roşu. După o curbă, m-am trezit la vreo 20 m în faţă, chiar pe şosea, cu un pui de urs. Tacticos, acesta s-a retras pe marginea drumului, nehotărât încotro s-o apuce. Am oprit în dreptul lui şi abia am apucat să-i fac doar o fotografie (ataşată la review), pentru că, din sens opus, a trecut în trombă un camion care l-a speriat şi a fugit în pădure.
Trimis de Costi in 19.08.10 23:39:07
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.48844000 N, 25.94098000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
N-am ajuns pana acum, insa cred c-ar fi excelenta pentru familia mea, pare exact ceea ce ne dorim, felicitari!
Superb! Deja visez la momentul când ne vom putea relua programul de plimbări pe cărări de munte!
Până atunci felicitări şi un vot!
si pana la urma ti-ai recuperat sotia sau a ramas cu ursu in padure?))))) la cat de frumos e peisajul si eu as fi ramas.... Nu pot decat sa ma bucur ptr voi, si eu ma duc cu placere la work shop-uri in primul rand ptr motivul ptr care au fost initiate si in al doilea rand ptr ca descopar locatii frumoase ca aceasta si te poti si relaxa putin.
Drumul e intr-adevar execrabil, eu am lasat masina la hotel Zaganu si am facut traseul pe jos, din Cheia. Era intr-o zi de aprilie frumoasa, dar pe-acolo zapada era inca la ea acasa. Si, la cum arata drumul, iti dai seama ca nimeni nu se oboseste sa-l curete cu vreun utilaj, ceva. Sus platoul ce se deschide spre cabana e superb. N-am stat niciodata, desi am ajuns de mai multe ori la Muntele Rosu, in schimb, intotdeauna am mancat acolo, se gateste bine, iar preturile sunt decente.
Adresa:
http://www.cabanamuntelerosu.com/index.html,
cazarea 80-100 lei ...
SB de la mirelutza pentru colegul AFA si pitesteanul meu Costi . Si mie-mi plac cabanele aruncate pe versanti sau vai montane , peisaj de vis si liniste. Nu am vazut niciodata un urs in libertate , ma tot uit in jurul meu cand bananai prin drumetii ; apoi o fi fost cel vazut de tine doar ursulet ....dar de regula unde e puiul este si mamaica ursoaica cu care se zice ca nu e bine sa te intalnesti !!!!!
@sanziana m
Am recuperat-o, după cum se vede în ultima fotografie, se juca prin preajma cabanei.
@mirelutza
Aşa este, drept pentru care i-am făcut ursuleţului poza din maşină, prin geam, fiind pregătit să demarez în orice clipă.
Cunosc drumul acela am fost si eu in primavara, intradevar frumusetea peisajului si linistea zonei te fac sa treci peste drumul plin de gropi.
Foarte pitoresc şi echilibrat review-ul tău: are şi ce-mi place mie, adică emoţie, umor şi har de povestitor, dar şi ceea ce am înţeles demult că preferi tu, adică detalii exacte şi tehnice (cum le-ai denumit cândva), foarte utile, despre această locaţie montană. Iar fotografiile sunt la rându-le, mai mult decât convingătoare pentru frumuseţea locului şi confortul turiştilor. Te invită de-a dreptul la drumeţie.
Felicitări!
Frumoase meleaguri mai avem! Și tare nu prea știm, unii dintre noi, să le acordăm pețuirea meritată. Iar descrierea locurilor de față este exact așa cum ne-ai obișnuit: cât se poate de sugestivă, completată de pozele la fel de grăitoare.
Intradevar un alt loc special din tara noastra. Pacat ca nu stim sa le punem in valoare. Am fost in vara lui 2009, facand traseul pe jos din Cheia, deoarece am fost averizati aspura drumului. Tot raul spre bine... asa am putut admira peisajele si padurea .
La mai multe si mai dese!!!
Felicitari Costi... ai luat cateva guri de aer curat.
Mi-ai adus aminte ca acum ceva ani am facut cateva trasee in zona. Voi scrie si eu un review despre cararile de munte din zona.
Foarte frumoasa este zona, din pacate eu nu am fost inca, dar... tot ce e posibil.
Eu, in afara de zoo, doar din telecabina care duce la Pestera am vazut live un urs.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2013 Peisaj superb — scris în 26.05.13 de danmlb din VASLUI - RECOMANDĂ
- May.2010 CIUCAS — scris în 25.05.10 de geoct din CTA - RECOMANDĂ
- Jun.2007 O variantă de cazare în Ciucaş — scris în 11.10.10 de bose din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2004 Locatie superba , cazare trista — scris în 10.01.10 de ionescunic din BUCURESTI - nu recomandă