GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica Sfantul Ilie Tesviteanul din Sinaia
Toată lumea a vizitat sau a auzit de Mănăstirea Sinaia denumită Catedrala Carpaţilor, cu cele doua biserici: cea veche din timpul spătarului Mihail Cantacuzino ridicată în 1695 şi biserica nouă construită de călugări în 1842-1846. Mai puţini cunosc biserica Sf. Ilie Tesviteanul, biserica impunătoare de piatră, situată pe Calea Prahovei la bifurcaţia bulevardului principal care străbate oraşul şi varianta gară care ocoleşte Sinaia.
Această biserică a apărut ca necesitate a locuitorilor din partea de jos a oraşului, după cum pentru cei din cartierele Izvor şi Platou Izvor a fost construită la intrarea dinspre Bucureşti biserica de lemn cu hramul Sf. Andrei. Din păcate această biserică de lemn din Izvor a ars din temelii in 2006 şi a fost reconstruită anii aceştia din zidărie. Pe Cumpătul, în cartierul de peste Prahova s-a sfinţit în 2015 o bisericuţă cu hramul Naşterea Domnului.
Înafară de aceste biserici ortodoxe în Sinaia mai sunt lăcaşuri pentru bisericile romano-catolica, evanghelică, baptistă şi adventistă.
Revenind la impunătoarea biserică Sf. Ilie, la fel ca alte construcţii de patrimoniu din oras (mă refer în primul rând la muzeul găzduit de palatul Stirbey) ea a fost inghesuită şi acoperită de căteva construcţii fără valoare, astfel încât trecătorului grăbit, pieton sau în maşină îi scapă măreţia ei. A trebuit sa intru în curtea bisericii şi să mă sprijin de zid ca s-o pot fotografia în toată monumentalitatea ei. Dacă mănăstirii Sinaia I se mai spune Catedrala Carpaţilor, localnicii numesc biserica Sf. Ilie Catedrala Bucegilor
Odată cu dezvoltarea oraşului şi în special după construcţia castelului Peles ca reşedinţă de vară a regilor, a crescut vertiginos numărul familiilor care şi-au construit vile în Sinaia sau pur si simplu s-au mutat aici unde au găsit înafară de aer curat, slujbe la marea intreprindere Costinescu (devenită Mefin) sau în diverse activităţi de servicii şi hoteliere.
La începutul secolului trecut s-a luat hotărârea construirii unei a doua biserici în oraşul de jos. Abia în 1928 ideea s-a materializat sub Pr. Ic. Stavr. Vasile Hăisan care şi-a închinat întreaga viaţă construirii acestei monumentale biserici. Piatra de temelie a fost pusă în 1933 de patriarhul Miron Cristea iar sfinţirea a avut loc în 1939 în prezenţa patriarhului, a regelui Carol al II-lea şi al Marelui Voievod Mihai, ale căror chipuri sunt pictate pe tablourile votive ale bisericii. Sfinţirea a fost făcută cu mare alai, la ea participând întreaga familie regală, ambasadori şi oficialităţi din Bucureşti şi din ţară.
Arhitect a fost Paul Smarandescu, celebru în epocă pentru implementarea în arhitectura a stilului neo-românesc. Smarandescu a fost arhitectul sef al oraşului Sinaia şi lui i se datorează primul plan de sistematizare al staţiunii. El a donat parohiei sf. Ilie planurile viitoarei biserici şi a supraveghiat pro bono lucrările de construcţii. Fiind vorba de un lăcaş de cult de mari proporţii a adoptat stilul bizantino-românesc din blocuri de piatră cioplită de Moroieni căptuşită cu cărămidă dublă. Biserica are două turle mari din care una e clopotniţa. La ridicarea bisericii au lucrat meşteri pietrari din regiunea muntoasă din Sinaia, Secărie-Comarnic şi Cornu.
În interior spaţiul este larg putând primi un număr mare de credincioşi. Catapeteasma este de zid pictată în fresco iar icoanele uşilor împărăteşti au drept cadru flori de crin învelite în argint. Pereţii sunt acoperiţi de picturi în frescă, tempera sau ulei executate în 1939 de pictoriţa Nina Arbore. Pictura a fost restaurată în două rânduri în anii ´83 cand a avut loc o resfinţire a bisericii şi în perioada 2002-2003. Din păcate când am vizitat biserica nu era aprins candelabrul şi fotografiind fără blitz, pozele nu sunt foarte reuşite dar cred ca sugerează dimensiunile mari ale lăcaşului.
În exterior zidurile de piatră par a fi de cetate, la piciorul lor fiind mormântul preotului Vasile Hăisan. Cum biserica a fost realizată cu sprijinul enoriaşilor, un loc de cinste între ctitori îl are familia Costinescu, patroni al uzinelor Costinescu până la nationalizarea din 1948. Ca informaţie de ultimă oră! principele Nicolae se va casatori religios cu Alina Binder pe 30 septembrie la biserica Sf. Ilie. Nunta va avea loc în salonul Baccara din Casinoul Sinaia unde vor participa 400 de invitaţi din ţară şi străinătate.
Sfantul Ilie. Cu toţii ştim că sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie şi că în plină vară el străbate cerul într-un car de foc, aducând ploaia. Sfântul Ilie a fost un prooroc care a trăit cu 800 de ani înaintea venirii Mantuitorului pe pămant. El era fiul unui preot slujitor al Vechiului Testament care locuia în Testve (de unde vine numele de Tesviteanul) din Israel.
Cum Ilie ducea o viaţă de ascet şi la naştere a fost văzut îmbrăcat în haine de foc şi mâncând flăcari, preoţii Templului din Ierusalim au interpretat ca Ilie a fost ales de Dumnezeu să fie prooroc. A intrat în conflict cu regele Ahab care introdusese cultul lui Baal, negându-l pe Dumnezeu. Ca pedeapsă Ilie a profeţit o secetă de trei ani care s-a împlinit, apoi rugându-se lui Dumnezeu să cruţe poporul israelian a adus ploaia. La sfârşitul vieţii s-a ridicat la cer într-un car de foc fără a trece prin moarte, fiind considerat antemergătorul lui Iisus.
În folclor circulă o serie de mituri şi legende despre Sfântul Ilie din cauza spectaculozităţii tunetelor şi fulgerelor.
Trimis de Michi in 06.07.18 17:11:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Biserici, schituri în Sinaia, SINAIA" (nou-creată pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Mănăstirea Sinaia - identitatea istorică a oraşului Sinaia — scris în 01.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2016 Schitul Sfanta Ana - o destinatie ce nu trebuie omisa — scris în 10.03.16 de micutzu din PITEşTI - RECOMANDĂ