GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vedi Roma e poi muori [2] - Biserici
Voi incepe sa va povestesc cate ceva despre ce am vizitat noi in Roma, in zilele cat am fost cazati la Hotelul Capannelle.
O sa incep cu biserica care m-a impresionat cel mai mult, Basilica Sfanta Maria Maggiore.
Italienii stiu sa se mandreasca cu istoria lor bogata, intens marcata de catolicism. De aceea nu m-am prea mirat ca in Roma sunt sute de locasuri de cult, multe fiind considerate a fi cele mai frumoase din lume. Am ajuns aici cu autobuzul, pe care l-am luat din apropierea Fontanei di Trevi, apoi am mai mers un pic pe jos, tot studiind harta.
De afara ne-a impresionat prin statuetele de pe fatada de culoare alba si prin locul unde era amplasata sus, pe o colina. Se mai numeste si Sfanta Maria cea Mare sau Santa Maria della Neve. Este una dintre cele 4 mari biserici ale Romei, aflandu-se in proprietatea statului Vatican.
Legenda spune ca Papa Liberius a dorit sa construiasca o biserica, dar nu stia unde. A a fost indemnat in vis de catre Maica Domnului sa construiasca biserica pe o colina exact in locul in care va pica prima ninsoare, intr-o zi de vara. In 5 august, intr-o dimineata pe aceasta colina unde este astazi biserica, s-a asezat un covor de zapada.
In semn de pretuirea acestui miracol, in fiecare an se sarbatoreste printr-o liturghie speciala, in care credinciosii arunca petale de flori albe, dalii sau trandafiri, simbolizand zapada de atunci.
De 16 secole campanila bisericii Santa Maria Maggiore domina cu inaltimea ei de 75 de m, fiind ridicata de catre papa Grigore al XI lea, avand 5 clopote fixate in varf. Pe vremea aceea fiind cea mai inalta. Abia asteptam s-o vizitam.
Dupa cum este si numele, realizam ca este un locas inchiant Fecioarei Maria, de fapt cel mai mare si mai vechi, inca din secolul al IV lea. Afara in fata bisericii se inalta o columna inalta.
Am urcat treptele in numar destul de mare, am intrat in biserica si gandul imi ramasese afara, la cersetorii romani care si acolo erau prezenti si acolo. Era slujba inceputa si am stat putin in spate sa privesc si mi s-a facut rapid pielea de gaina, (sper ca va e cunoscuta senzatia), din cauza felului cum rasuna slujba in acea biserica catolica! Dupa aceea am inaintat si am fost la fel de uimit. Fiecare pictura, fiecare coloana, fiecare decoratiune delicata din bronz, fiecare sculptura exprima istorie si sentimente religioase. Daca esti simplu pelerin sau unul pasionat de arta, vei trai emotiile pe care acest loc sacru ti le trezeste!
Tavanul m-a impresionat prin decoratiunile din aur adus de Columb din Lumea Noua. Biserica a fost restaurata de mai multe ori, dar s-a pastrat aspectul originar. E construita dintr-un amestec de arhitectura din diferite epoci, care ii sporeste si mai mult farmecul. Are 40 de coloane si plafonul din lemn aurit. Artistul Fernando Fuga si-a pus amprenta foarte mult in acest locas sfant, prin crearea loggiei si a baldachinului sustinut de cele 4 coloane, asezat deasupra altarului.
In interior am admirat mozaicuri de o frumusete rara, cum nu am mai intalnit nicaieri pana atunci. Sunt vechi, din secolul al V lea si reprezinta scene din Vechiul Testament si din copilaria lui Issus.
In partile laterale sunt capelele: Capela Sixtina, Capela Paulina, din secolul XVI, cu icoana Fecioarei Maria, foarte draga romanilor, pentru ca ar fi scapat orasul de la epidemia de ciuma. La intrare este Capela Crucifixului, Capela Sfantul Mihail si Capela Sfantul Petru in lanturi. In partea stanga, o alta capela din secolul XVI, Capela Cesi si Capela Sforza, care a fost picatata de Michelangelo. In subteran este Capela cu relicvele Ieslei Sfinte, care au fost aduse aici de pelerinii de la Ierusalim si se afla intr-o urna ovala de cristal si argint.
Sub o placa foarte simpla se afla mormantul lui Benini, artistul care a contribuit cu talentul si munca sa si in Piata si Basilica Sfantul Petru din Vatican, cat si in multe alte locuri importante din Roma. Sub Icoana Mantuirii zi si noapte arde o lampa, la sugestia papei Ioan Paul al II lea. Tot el a inaugurat in 2001 si Muzeul, care reuneste capodoperele antice cu cele moderne.
Programul de vizitare este de la ora 7 dimineata pana tarziu, cu o ora inainte de apusul soarelui.
Basilica Sfanta Maria Maggiore este renumita prin frumusetea capelelor numerose dispuse lateral si la subsol si prin legenda fondarii ei, prin locul marcat de caderea unei zapezi in plina vara.
Chiar daca sunt prin religie ortodox, m-a impresionat profund acesta biserica. Este cea mai frumoasa pe care am vazut-o pana acum. O sa continui sa va povestesc si alte obiective interesante pe care le-am descoperit in Roma, pentru ca si eu ca multi altii am fost fascinat de acest oras de pe malurile Tibrului.
Trimis de raduu1972 in 06.07.11 08:29:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raduu1972); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Melodia postata este propunerea muzicala pentru aceste impresii, se poate schimba!
Multumesc webmaster 13, eu aveam o propunere cu -Ameno-Erra, dae cum doresti tu
Benvenuti!
Si pe mine m-a impresionat tavanul. Gatul meu a avut probabil ceva de obiectat pentru ca atunci cand imi place ceva, acord atentie minute bune, indiferent de disconfortul provocat.
Felicitari pentru review si multam pentru ca m-ai "introdus in atmosfera", tinand cont ca voi vizita Italia din nou vara aceasta.
Poate ajung din nou si la aceasta biserica, aflandu-se aproape de Fontana di Trevi, un must see al meu, ca doar e locul preferat!
Deja m-ai contagiat cu un "dor de duca"!
Eu regret ca nu am ajuns sa vizitez si aceasta biserica, in vizita mea la Roma, de luna trecuta. Am stat doar o singura zi si e clar ca nu poti vedea Roma intr-o viata, dar in ceteva ore!
Dar din fotografiile tale realizez cat este de frumoasa, in special multimea colonadelor care separa biserica propriuzisa de partile laterale, pardoseala cu desene din Biblie, altarele si cabina unde se face spovedania.
Dar ia spune-mi, cea mica a fost cuminte in biserica? A avut rabdare?
Frumoasa descriere... Si eu sunt impresionata de bisericile catolice, parca una e mai frumoasa ca alta...
WOW!!! Superîncântat, nu ştiu cum mi-a scăpat până acum acest review superb. Dar îmi voi permite totuşi să-l evaluez acum. Cel mai rău îmi pare că (deocamdată) NU se pot evalua şi pozele.
Iar biserica Santa Maria Maggiore este EXACT ca în titlul reviewului: "Vedi Roma e poi muori"!!! FELICITĂRI.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2013 Muzeele din bisericile Romei — scris în 16.11.13 de vlado2 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Bazilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri alle Terme ( Biserica Sf. Maria, a Ingerilor şi Martirilor Termelor ) — scris în 20.05.12 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Observator astronomic pentru reglarea orologiilor - Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri — scris în 14.04.13 de timis din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Despre 'Sfanta Scara', San Giovanni in Laterano si San Clemente — scris în 11.02.11 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Jan.2010 Despre biserici, piete, obeliscuri si shopping — scris în 02.02.11 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Oct.2007 Basilica S. Maria degli Angeli e dei Martiri — scris în 03.08.10 de miha_t din BUCURESTI - RECOMANDĂ