ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Alte ”perle” din Ravenna. Sant Apollinare Nuovo și Sant Apollinare in Class.

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dacă poposești la Ravenna cu rucsacul în spinare așa cum am făcut eu, drum întins, direct la San Apollinare Nuovo!

    Nu. Nu e bine. Să nu faceți așa! Lejer, pe îndelete, aruncați bagajul la hotel și apoi luați traseul 4 din fața gării și drum întins la San Apollinare in Class. De ce?

    La San Apollinare in Class și-a dormit somnul zbuciumat San Apollinare, venit din Antiohia, pentru a creștina comunitatea de militari și negustori care populau portul roman Class la sf. sec. I d. Hr. Se pare că a fost discipol al Sf. Petru. A fost martirizat, apoi glorificat și depus în Biserica din vechiul port, aflat la 6 km de actualul oraș Ravenna. Datele sunt puține și incerte. Târziu, prin anul 532 a fost ridicată actuala construcție unde i-au fost depuse osemintele.

    Aceasta Biserică impresionează prin stilul arhitectonic elegant, prin superbul mozaic al absidei centrale și prin colecția de sarcofage paleocreștine.

    Mozaicul ce împodobește arcada absidei prezintă simbolurile celor 4 evangheliști, apoi bolta absidei care prezintă pe Hristos-păstor cu cei 12 miei ce reprezintă cei 12 apostoli, figura Sf. Apollinare și o magnifică Schimbare la Față pe fondul unui verde aprins.

    În jurul coloanelor ce susțin construcția se află zeci de sarcofage din marmoră sau piatră, din sec. V-VII, altele foarte vechi și bine întreținute. Fiecare din ele sunt marcate cu simboluri creștine.

    Vizita nu ia mult timp, localitatea este mică, dar verdele, liniștea și aerul marin parcă te îndeamnă la priponit caii.

    În Ravenna nu-i vreme de pierdut, deci drum întins la San Apollinare Nuovo în oraș.

    Construcția sa este identică cu cea din vechiul Class, deși e mai veche ca aceasta, iar denumirea de ”Nuovo” i-a fost dată în sec al IX-lea, tocmai pentru a o diferenția de surata sa. Și tot atunci, relicvele Sf. Apollinare au fost aduse de la Class, pentru a nu fi sustrase de pirați. Ce, nu ați mai auzit de asemenea furăciuni? Venețienii nu l-au sustras pe San Marco din Alexandria!!!

    San Apollinare Nuovo a fost ridicată în anul 505 de Theodoric, aproape de palatul său, ca Biserică Palatină de rit arian și împodobită cu mozaicuri. 26 panouri cu scene biblice din aceste mozaicuri, precum și reprezentarea palatului lui Teodoric și a portului Class au fost salvate după venirea Împăratului Justinian, când toate au fost date jos și înlocuite cu cele existente azi, cele mai magnifice mozaicuri din Ravenna. Vă spune un om care a fost de trei ori la Ravenna: sunt mult mai frumoase și mai delicate ca cele de la San Vitale. (Șampanie, nu alta!)

    Cele 26 mozaicuri rămase, fiind așezate în ultimul registru, sunt greu de studiat și de fotografiat, dar sunt cele mai vechi lucrări în mozaic, din toate timpurile, cu scene din Noul Testament.

    Și aici nava principală se sprijină pe două rânduri de stâlpi din marmoră. Sunt 24 astfel de coloane, pe unele încă se mai vede numele atelierelor grecești care le-au lucrat.

    Deoarece partea din stânga bisericii era rezervată femeilor, peretele acesta prezintă 22 fecioare martire, ce pleacă din portul Class, mergând în spatele celor Trei Crai veniți din Răsărit și-și oferă coroanele lor, Fecioarei Maria, însoțită de cei patru îngeri: Mihail, Gavriil, Rafail și Uriah.

    Pe peretele din dreapta sunt 26 bărbați martiri, ce pleacă din palatul lui Teodoric, purtând pe brațe coroanele lor de martiri, oferindu-le fiecare lui Hristos, înconjurat deasemenea de de îngeri.

    Aceste două frize îți taie respirația la intrarea în Biserică. Le-am admirat îndelung, fără grabă, le-am studiat de fiecare dată, le-am fotografiat și le păstrez o frumoasă amintire. Sunt superbe!

    Fecioarele sunt îmbrăcate toate la fel, dar nu e una la fel ca alta. Portul lor diferă prin modele, bijuterii, văluri, marame, un fel de fote (parcă ar fi românești), încălțări și expresii. Bărbații, la fel. Toți la fel, dar niciunul la fel ca altul.

    Și fetele și băieții sunt îmbrăcați în alb și exprimă lumină, mișcare, culoare și strălucire. Fiecare personaj este inscripționat cu numele său de martir, mai mult sau mai puțin lizibil. Aceste nume au fost preluate prin botez, de călugării și călugărițele din toate timpurile.

    Vizitați Ravenna. Nu veți regreta!

    Mulțumesc!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 30.04.18 20:22:11
    Validat / Publicat: 01.05.18 04:48:38
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Napoli, Veneția, Milano, Roma, Florența, Pisa

    VIZUALIZĂRI: 1539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Sant Apollinare in Class. Absida centrală. Mozaic.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    iulian68
    [01.05.18 06:11:06]
    »

    Foarte frumos! Start vot!

    mariana.olaru
    [01.05.18 11:24:55]
    »

    O recomandare și o plimbare minunată, pe măsura talentului tău! Într-adevăr, o adevărată comoară de artă cele 26 mozaicuri înfățisând sfinți martiri. În fotografii, toate par goblenuri, precum cele pe care am avut plăcerea să le vizionăm și unii dintre noi la Alba Iulia .

    doinafil
    [01.05.18 11:36:06]
    »

    @mihaelavoicu: Frumoasă și această biserică, chiar dacă numai nava centrală este decorată mai laborios, față de navele mai înguste, cele laterale! Acestea din urmă chiar nu au ornamente sau nu le-am observat eu?

    Felicitări, am votat cu drag!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.05.18 15:39:49]
    »

    @iulian68: Mulțumesc pentru vot. Cam matinal...

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.05.18 15:47:35]
    »

    @mariana. olaru: Merci pentru apreciere. Ce idee, acum, chiar regret că m-am lăsat de lucru goblen. Vorbesc serios. Ce aș mai fi făcut fecioarele!!! Ce interesante ar fi fost, dimensiuni mici și câte una... Wow...

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.05.18 16:13:23]
    »

    @doinafil: Doina dragă, îmi cer scuze, poate în extazul meu, nu am fost prea explicită. De fapt, de felul meu nu sunt un bun povestitor. Dar așa mult mi-au plăcut aceste mozaicuri (toate sunt sub căciula UNESCO) și așa mi s-au fixat în suflet, încât mi-e greu să le scot și să le etalez prin vorbe.

    Sant Apollinare in Class are mozaicuri numai absida centrală, iar Sant Apollinare Nuovo, numai pereții laterali.

    Mulțumesc pentru ecou! Drăguță ca-ntodeauna.

    Știi ce îți doresc cel mai mult? Să ajungi și să le vezi. Numai văzându-le le vei aprecia frumusețea. Te îmbrățișez!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    doinafil
    [01.05.18 20:02:00]
    »

    @mihaelavoicu: Nu ai de ce să-ți ceri scuze și, în mod sigur, ești un bun povestitor, de-aceea urmăresc și citesc articolele tale!

    Să fie precum spui și urarea ta, să dea Domnul să se adeverească! În nordul Italiei îmi doresc de multă vreme să ajung, și la Milano, și la Florența, și la Ravena și oriunde acolo! Mie Italia mi se pare a fi țara tuturor artelor. Desigur, nu este singura în lume, dar... ne vor ajunge (oare?) timpul, banii și sănătatea să le vedem pe toate? Vorbesc din punctul nostru de vedere, a doi pensionari, cu venituri sub media pe țară.

    Te îmbrățișez și eu!

    tata123 🔱
    [02.05.18 12:40:51]
    »

    @mihaelavoicu: Iată că ne-am întors la Theodoric, nu atât de „barbar” pe cât îl credeau unii. Mă bucur să văd mozaicurile de la Ravenna, unele din cele mai vechi scene biblice păstrate - le-am privit și eu prin intermediul ochiului tău fotografic. Aceste mozaicuri din era creștină timpurie fac din Ravenna o „capitală” a mozaicului bizantin. Mulțumim pentru destăinuirea acestor comori spirituale către toți cititorii AFA.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [02.05.18 16:54:52]
    »

    @tata123: Mulțumesc pentru apreciere!

    Asta a fost ”șampania”. ”Vinul cel bun” a fost la început!

    Înțeleg că nici munca și nici drumurile mele nu au fost inutile.

    Aș îndrăzni să fac o mică comparație cu Pieta Rondanini sau cu Sclavii lui Mich. Așa cum ei se luptă pentru a ieși din blocul de marmoră, la fel și mozaicurile de la Ravenna, se luptă pentru a ieși din ”colțișorul” unde le-am băgat și unde încerc a le păstra intacte. A fost să fie o supapă, numită AFA.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    puiu
    [02.10.19 11:34:16]
    »

    Am fost și eu la Ravenna și am citit cu placere articolele, care mi-au reamintit de ziua petrecuta acolo, prin biserici, muzee, baptiserii și la maosoleul lui Theodoric.

    Felicitari d-nei Mihaela pentru rabdarea si bucuria de a împărtăși din experiența dumneaei în Ravenna.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, iulian68, mariana.olaru, mihaelavoicu, puiu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂBiserici în Ravenna:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060566902160645 sec
    ecranul dvs: 1 x 1