ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea fortificata Cristian/Brasov

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Unde e mai bine, la munte sau la mare?

Cred c-ati ghici ca dupa aproape o luna de mare pe litoralul elen, de-mi sfaraia deja mintea in cap de-atata caldura, simteam nevoia de-o balaceala in ozonul padurilor noastre de confere. Specialistii in climatologie afirma ca dupa un sejur la mare, e bine sa va petreceti si cateva zile, la munte. De ce? Pentru ca marea, atat de benefica in cresterea sanatoasa a copiilor nostri prin stimularea imunitatii generale, tonifierea pielii, asimilarea Calciului si Iodului, dezvoltare generala prin miscare, prin contrast termic permanent ce duce la calire, prin schimbarea in bine a rectivitatii organismului, efect dezinfectant asupra cailor respiratorii datorita aerosolilor gasiti la mal si mai ales a iodului ce provine din alge, pe care uneori le blamam, nu pe toti oaenii ii relaxeaza, ci pe adulti, uneori, marea, ii agita. De aceea e indicat ca dupa un sejur la mare, sa mergem intr-o zona “aai inalta”, ozonata si impadurita, invaluita de parfumul coniferelor. Efectul relaxant se produce mai ales, incepand de la o altitudine de 600-800 de metri in sus (uneori in zonele mipadurite puternic, chiar si la o alltitudine mai mica, iar peste 1200 de metri, climatul devine din nou excitant-solicitant, necesitand, necesitand un efort de adaparea mai idelungat.

In week-end-ul acesta sunt la Brasov si am aflat prima veste buna! A pornit telefericul spre Tmpa.

Unde mergem azi?

Ne-am hotarat sa vizitam cetatea Cristian si apoi sa ne bem cafeaua de dimineata tot acolo, in comuna Cristian, (care se afla vreo 10-15 Km de Brasov, la Conacul Ambient. La Cristian se ajunge urmand drumul spre Bran si la un moment dat, la un sens giratoriu, veti fi condusi spre localitatea amintita.

De comuna Cristian ma leaga amintiri placute. Tin minte ca “ille tempore”, prin anul 2007, trebuia sa apar la B1 Tv, cu un amic si sa vorbesc omenirii despre salinele artificiale. Dl. Radu Moraru ne-a invitat mai intai la pensiuea dansului, (Nasul si prietenii) care se afla in zona si ne-a expus planul interviului. Acolo, inainte de interviu, cel mai mult mi-a placut cand m-au preluat doua domnisoare si m-au pudrat, mi-au ajustat parul ca la frizer, m-au dat si cu o crema pe frunte ca sa-mi ascunda cosurile ramase acolo inca de la pubertate si in final am intrat in emisiune. Unde mai existau inca vreo 3 invitati, doi erau medici din Bucuresti. Acestia vorbeau mai tot timpul. Eu, daca mai aveam timp sa pronunt cate un “Da” sau “Desigur, cum sa nu? ”. Cand am inceput si eu sa vorbesc ceva mai mult, in virtutea dreptului la exprimare existent in UE, in care intrasem si noi, nu demult, am fost mai tot timpul combatut rau de ceilalti. In final a reiesit ca salina noastra artificiala, prima din tara, era o porcarie, un cotet de sare in care am introdus un bec si-atat. M-am bucurat cand s-a terminat emisiunea si-am plecat acasa. Dar am avut si o multumire. Pe langa minunata cafea ce ne-a servit-o la pensiunea sa, “Nasul”, drept recunsotiinta, ne-a permis sa-i construim si lui, in Cotroceni, unde detinea un ambulatoriu, o salina, gratis. Onoare care ne-a flatulat la maximum. Dar totul avea sa se termine totusi cu un happy-end hollywoodian, caci, atunci cand amicul meu s-a imibolnavit rau, singurul care i-a sarit in ajutor, cine credeti c-a fost cel? Nasul, care n-a uitat emisiunea de la TV si care in schimbul a 90% din drepturile de autor asupra saliei, l-a trimis pe amicul meu in Turcia, la un spital american, unde s-a vindecat.

Cetatea Cristian.

Cetatea se afla in comuna Cristian (Brasov), chiar langa primarie. Orice satean stie unde se afla, panouri indicatoare n-am vazut ci doar spre conacul Ambient, deosebit de luxos (5 stele) si unde am servit o cafea (7 lei si 50 de bani) excelenta si unde m-am hotarat sa-i invit de-acum incolo pe toti amici mei din strainatate, de la Pierre de Normandie sau Feri de Frankfurt pana la ambasadori, oameni de afaceri sau presedinti de stat.

Cetatea e tipic saxona, bine conservata, intrarea e libera, am urcat in amvon si am facut o poza, vitraliile sunt superbe, curtea nu e mare dar se disting puternicele ziduri si turnuri de aparare, la intrare e un mic muzeu etnografic. Langa biserica se afla un mic parc in mijlocul caruia se afla un monument, ce glorifica memoria eroilor din comuna Cristian, ce au luptat sau si-ai jertifit viata in cele doua razboaie pentru intregirea neamului.

Istoric

Deoarece nu exista ghid si cei cativa muncitori din curtea vecina ce reparau o gradinita n-au reusit sa-mi zica decat pe unde se afla intrarea, am sa va preiau istoricul bisericii fortificate de pe un mic panou ce se afla in incinta bisericii.

“Biserica a fost construira in secolul al XIII-lea, in anul 1270, fiind o veche basilica romana, mult mai mica decat cea actuala. Figureaza pe lista monumentelor nationale si poarta hramul Sfantului Mihail. Asa cum o vedeti acum, ea este, in cea mai mare parte, opera satenilor condusi de doi localnici credinciosi, carora le-a cazut la suflet aceste meleaguri minunate, unul dintre ei, e necunoscut. Portretele lor se afla la loc de cinste pe peretii interiori ai bisericii, pe care au inaltat-o si au infrumusetat-o. Sfintirea bisericii a vut loc in anul 1871. Statuia lui Iisus, este opera sculptorului Johann Bartel din 1900. ”

Intreg locul, atat biserica fortificata, al carui turn e impunator, cat si parcul cu statuia eroilor localnici ai neamului, iti confera un sentiment de liniiste, admiratie, piosenie, relaxare si pace.

Final

Ei si-acum, dupa o cetate si-o cafea, ambele de 5 stele, plec la o balaceala la noul Spa termal de la Tusnad, caci diminetile sunt cam reci si luna de soare din Grecia, inca n-a ajuns sa-mi scoat din oase necazurile produse de acesta vara capricioara.

Siii iu leitar.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.08.16 08:38:00
Validat / Publicat: 14.08.16 10:03:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2471 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cetatea fortificata din Cristian, vazuta din parcul eroilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[14.08.16 09:10:57]
»

@Web, te rog videoclipul, mersi! https://www.youtube.com/watch?v=aK-kFp8NSi8

webmasterX
[14.08.16 09:49:30]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici/cetăţi fortificate în Brașov și împrejurimi, BRAȘOV" (deja existentă pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[14.08.16 12:03:10]
»

Yupiii, am prins SB-ul. Asteptam sa mai continui cu ceva, domnule doctor m-am imbolnavit, am devenit dependenta de articolele tale. Nu te supara pe mine, cred ca si daca ai scrie un articol despte transportul in comun ar iesi atat de frumos incat oamenii ar fi tentati sa-si lase masinile personale si sa circule si altfel.

Un articol minunat, cu povesti frumoase si despre un loc minunat.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.08.16 19:12:23]
»

Un articol nu doar bine scris şi plin de informaţii dar și garnisit cu câteva amintiri, emoții și sentimente cât să-i împlinească aerul "vintage" care îmbracă orice articol care "tratează" o cetate.

Și nu în ultimul rând, măcar pentru cursivitate și simplitate articolul ar merita pe deplin un ecou de la fiecare cititor.

Mi-a făcut o deosebită plăcere să citesc acest review.

O zi bună!

dorgoAUTOR REVIEW
[14.08.16 21:41:37]
»

@Utube, @mishu si @tuturor celor care m-ati incurajat si sustinut - Multumesc pentru aprecieri si cuvintele frumoase, va doresc multe zile insorite in viata si vacante placute in continuare!

tata123 🔱
[15.08.16 19:32:33]
»

@dorgo - Un loc bine îngrijit, o alee de promenadă înconjoară biserica fortificată, un parc bine întreținut se află în apropiere, o piațetă pavată și bănci găsim peste râu. Noi am avut norocul să fim conduși în interiorul bisericii de către un domn în vârstă, amabil, care ne-a oferit informații de bază - am primit și o hartă a satului pe care sunt marcate principalele obiective turistice. Existau câteva indicatoare către fortificație, dar și spre alte obiective istorice din localitate (comandate în cadrul unui proiect).

Mulțumim pentru urări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[17.05.19 12:55:54]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Biserica fortificată din Cristian BV» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă împrejurimile Brașovului]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBiserica fortificată din Cristian BV:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.86589217185974 sec
    ecranul dvs: 1 x 1