GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La scăldat prin peșteră
V-am zis că Ungaria mi se pare banală... sper că nu v-ați lasat păcăliți... E doar o aparență. Faptul că îi lipsesc munții și dramatismul peisajelor pe care le avem la noi acasă, liniile curbe și verdele Austriei, culorile îndrăznețe ale Italiei sau turcoazul peisajelor grecești, nu înseamnă nimic. Acolo unde natura nu a fost inspirată, pământul a fost cel care a echilibrat lucrurile și le-a oferit puterea vindecătoare sau relaxantă a apelor termale. Și nu s-a zgârcit. Cred că am auzit câte ceva despre cel puțin 10 stațiuni care își atrag turiștii cu ape termale. Iar unele fac minuni a sănătate sau la frumusețe. Adevarul e ca sunt mai bine de 100 pe teritoriul Ungariei. 20 dintre ele moștenite din vremea romanilor.
De bălăceala urma să vă povestesc, normal. Să vă fixez așa... așteptările, pentru că mie mi-au luat ochii niște poze de nici nu m-am mai gândit să aprofundez studiul să văd dacă mi se și potrivește.
De regulă când ne vine cheful de apă termală, avem aproape câteva variante despre care v-am mai vorbit: Debrecen, Hajduszoboszlo, Gyula și mai aproape Oradea noastră. Dar am dat o căutare să văd care sunt cele mai frumoase terme din Ungaria și am găsit niște poze de vis. Un decor natural, niște pereți de rocă în care apa își sapă propria poveste. Păi ce poate fi mai romantic decăt să înoți în apă călduță prin peșteri? Tot timpul am fost atrasă de speologie. Dar m-au ținut departe întunericul și gândul că insecte nemaivazute îmi vor tăia calea. Protejată de apă... eram gata să-mi înfrunt orice temeri. Entuziasmul meu era la cote maxime când m-a lovit o întrebare: Cât de mari sunt toboganele?
Apele termale de la Miskolc conțin iod, brom potasiu si radiu. Probabil vi le-ar recomanda medicul dacă aveți probleme cu oasele, daca aveți tensiune, probleme de tiroidă.
Bromul purifică apa distrugând bacteriile, virușii, ciupercile, așa că apele sunt dezinfectate. Puteti face împachetări cu nămol am înțeles că ajută la eliminarea durerilor și relaxarea mușchilor, băi efervescente recomandate pentru tratamentul bolilor cardiace, masaj antistress, masaj de drenaj limfatic, tratamente antialergie și detoxifiere sau fish pedicure. Cea mai tare mi s-a părut terapia float care ține organismul în starea naturala a fătului aflat în pântecele mamei. Pentru 50 de minute ești separat de lume într-un fel de capsula cu apă sărată cu minereuri din Marea Moartă, la temperatura de 36,36.5 de grade în semiîntuneric în care razbat sunete plăcute în surdină. Totul pentru a stimula endorfinele, moleculele fericirii. La cerere poți elimina sunetele și lumina, dar mie experiența aceasta mi se pare sport extrem.
Cam asta e ce ai putea face la Barlangfürdő, dacă ai nevoie de răsfăț.
Taxa de intrare pentru toată familia, doi adulți și un peștisor adolescent a fost de aproape 100 de lei și toate distracțiile despre care v-am vorbit se achită separat și se fac cu programări.
Dacă vrei tobogane cu apă, bazine cu valuri și râuri leneșe… păi o să fii cam dezamăgit.
De la intrare te lovește o lumină difuză, artificială și niște pereți care dau viață peșterii de culoare albă care par calcaroși, dar de fapt sunt dintr-o rocă tare care sculptată de apă pare să formeze valuri. Ai voie să atingi pereții peșterii fără restricții, iar bazinele care te poartă prin tuneluri sunt amenajate cu gresie. Sunt câteva locuri în care poți ieși din apă și pe jos simți stânca ușor abraziva de culoare alba.
Din prima sală ți se deschide intrarea în peșteră și trebuie să îți faci un pic curaj. Apa are o temeperatură de 29- 30 de grade, perfectă pentru o zi de vară, dar răcoritoare dacă vii de la minus câteva grade cum a fost cazul nostru. În stânga intrării în peșteră un frumos décor făcut de natura îmbogățit de oameni cu stropitori. Câțiva copii păreau că se bucură de apă. Noi dârdâiam că eram înfrigurați de la cazare și venisem să ne încălzim.
Tunelurile prin care poți înota au cam 200 de metri, înoți oarecum în cerc și când am ajuns de unde am plecat ne-am panicat că asta e tot. Noi unde ne mai încălzim? Ei bine, am mai dat o tură și am descoperit intrarea la un alt bazin termal, pe culoarele căruia am dat peste două săli: sala băii romane și sala cu stele. Apa se încalzise la vreo 33 de grade și începusem să prindem viață și culoare în obraji.
Sala romană nu stiu de ce se numea așa. Probabil imita o baie din epoca romanilor. Cealaltă sală, cu niste steluțe reflectorizante pe cer imita bolta cerească și din când în când scădeau luminozitatea la minim pentru a da senzația că stelele prind viață. Nu pot să zic că m-au dat gata cu asta, erau desenate uniform așa cum ai decora camera unui copil. Ei, daca aș fi putut identifica niste constelații, aș fi zis că s-au straduit. :)
Tot în camera cu stele era un ecou ciudat. Prima dată am crezut ca este vreun radio pronit, apoi ne-am dat seama ca sunt vecinii de lângă noi. Aici erau câteva scaune cu bule care se porneau la fiecare jumătate de oră. Cred ca 6 la număr. La un moment am prins si eu loc; bine nu erau bule numai promisiunea unora viitoare. Am închis câteva minute ochii și m-am relaxat ascultând ecourile. Îmi imaginam că ascult muzică clasică, că de pe cerul înstelat pot observa niște constelații adevărate. Apar și bulele, eu încă visez cu ochii închiși… Când i-am deschis am tras o sperietura bună. Șase perechi de ochi erau ațintiți asupra mea. Toți așteptau să prindă loc la bule așa că am cedat. Oricum mi se pare plictisitor să stau in același loc.
Chiar la intrarea în peșteră ratasem două bazine cu apă mai caldă cam pe la 34-35 de grade. Le-am descoperit pe când eram hotărâți să ieșim așa că am mai rămas un pic.
Bazinele exterioare sunt deschise doar în sezon. Nu le-am văzut decât în poze.
Vă întrebați dacă ne-a plăcut experiența? Cu siguranță au fost cele mai inedite terme pe care le-am văzut. Natura continuă să mă uimească de fiecare data când construiește. E cu adevărat impresionant și foarte frumos decorul. Dar am simțit lipsa luminii naturale. Nu pot rezista prea mult fără soare și după 4 ore pierdusem o bună parte din entuziasm. Spațiul nu e foarte interactiv, nu sunt sezlonguri decât foarte puține și oricum nu ai de ce să stai că nu poți nici să citești. Luminile sunt difuze. Apa e caldă dacă continui să te miști, altfel începi să dârdâi. Bulele există, dar trebuie să duci un razboi psihologic pentru ele.
Nu am repetat experiența a doua zi desi așa era planul de acasă. Am preferat să facem 100 de km până la Debrecen să avem parte de un pic de acțiune. Acolo ai zonă de terme și zonă de aquaparc. Relaxare doar după mișcare. Și un peștișor mai fericit. De fapt chiar trei…
Trimis de Maya_C in 11.02.19 22:35:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maya_C); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 48.06097100 N, 20.74553200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Maya_C: Felicitări pentru articol si fotografiile lminunate!
Si noi suntem amatori de bai termale, mergrm la Hajduszoboszlo în septembrie. Anul trecut am vrut sa trecem pe la baile termale din peșteră, dar lipsa toboganelor necesare distracției juniorului, ne-a făcut să ne răzgândim.
Si noi ne plictisim destul de repede dacă nu avem acțiune.
Debrecenul ne-a tras cu ochiul si nouă dar a ramas in așteptare.
Călătorii plăcute!
Și mie mi-au plăcut teribil aceste băi în peșteră. Deși nu suntem fani băi termale sau aquaparcuri, am văzut prima dată fotografii cu băile din peșteră pe un site de călătorii și am zis că e musai să ajung și eu acolo. Recunosc că n-am avut curajul să iau camera foto sau telefonul prin tuneluri. Mi-a fost frică să nu alunec și să le scap în apă, că n-am aparatură waterproof.
Acum în extrasezon e mai lejer, vara e aglomerat bine. Vara pentru 4 ore costa 2700 de forinti, adică vreo 9 euro. Mai puțin de 4 ore nu aveau bilet. Destul de scump, dar aveai acces și la piscinele exterioare. Este o usă prin care poți ieși din tuneluri în piscina aceea exterioară cu acoperiș în formă de scoică. Nu direct prin apă; urci vreo 2 scări și cobori alte câteva.
Șezlonguri sunt la etaj. Chiar în prima sală este un fel de balcon la etaj unde sunt multe șezlonguri.
Recunosc însă că e o experiență de făcut odată. A doua oară nu mai are același efect și poate fi oarecum plictisitor. Dar prima dată efectul e oau!
”30 de grade. daca va ajung...
Am fost şi eu la Barlandfurdo în urmă cu vreo patru ani şi mi-a plăcut foarte mult. Mă miră faptul că aţi făcut baie la o temperatură a apei de doar 30 de grade.
Eu am prins apa ceva mai caldă, cam 33 de grade la intrarea în grote şi în jur de 35 de grade în camera romană.
Ce-i drept eu m-am bălăcit aici vara, însă nu cred ca temperatura de afară să aibă vreo influenţă.
Legat de peisajele montane... au şi ungurii aşa ceva. Le-am admirat în apropiere de parcul Bukki, la mică distanţă de staţiunea Lillafured (aproximativ 14 km de Miskolc).
@traian. leuca: temperaturile nu le-am măsurat noi. erau niște tăblițe la intrarea în apa care spuneau că apa are 30 de grade și i-am crezut pe cuvânt. nici pe site-ul lor nu dau mai multe... așa că probabil vara se simt doar altfel.
Pe Lilafured l-am pus pe listă, știam că e aproape și că e mai aparte, dar a rămas pentru primăvară ca să putem lua și bicicletele cu noi. Promit sa aprofundez peisajul montan, până la urmă poate găsesc ceva să ma inspire.
Ești printre puținele motive pentru care ( mai ) intru pe AFA.
Ungaria, subiect controversat! Eu, ca moldovean de mă aflu, n-am reticențe: nu mă tai cu lama ca să demonstrez că Ardealul e al României, ba, prima reacție e ca să mă-ntreb dacă ne referim la regiune sau pateu, deci, când îs nervos, îs foarte calm!
Mie, Ungaria-mi place, chiar dacă nu știu limba (suntem egali, nici ei nu știu “ vrâncenește “), am fost de vreo 6 ori prin Budapesta, e infinit mai frumoasă decât București.
Acuma, sincer, eu vreau să strălucesc prin lipsă de pe AFA, de dragul postărilor tale intrai aici!
Mulțumesc!
@Yersinia pestis: multumesc frumos! mă simt rsfățată de câte ori apari. stii că nici eu rezist la farmecele tale... așa că te mai astept.
ungurii mie chiar îmi plac dacă învață româneste. așa de tare încât mi-am luat unul acasă (numai pe jumatate ungur, dar oricum am avut tupeu). Ai mei erau români adevărați care ascultau mai ales la petreceri Asa-i românul și Tu, Ardeal. Ce era să facă? A învățat și el versurile și s-a băgat în horă. Acuma... avantaj eu, că dacă merg în Ungaria am purtător de cuvânt...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 Thermal Bath Caves Miskolctapolca, o idee de SPA deosebita, dar din pacate rezultatul nu este deloc placut. — scris în 29.03.20 de scoty din RO - nu recomandă
- Jul.2018 Thermal Bath Caves Miskolctapolca, a doua mare dezamagire din 2018 — scris în 17.08.19 de Adina - addcont din BUCURESTI - nu recomandă
- Feb.2015 Miskolc - bai termale in pestera... spectaculos... — scris în 04.03.15 de dan sorin din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Răsfăț total la băile termale din Miskolctapolca. — scris în 19.04.15 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- May.2013 Impresii strand/statiune Miskolctapolca — scris în 08.05.13 de sleepyhead din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Pestera termala din Miscolc - un loc minunat! — scris în 10.02.12 de ctc din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Week-end la Miskolctapolca — scris în 14.06.10 de rodik din TIMISOARA - RECOMANDĂ