ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Timisoara
    ÎNSCRIS: 08.07.08
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    AUG-2014
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Băi de… ceapă :))

    TIPĂREȘTE

    Cum am avut parte de un weekend prelungit și căldura ne dădea afară din casă, am pornit Sâmbătă către un alt loc preferat, Băile Hagymaticum din Mako. Distanța de la Timișoara până la Mako este de 92 km. La dus am stat în vamă 5 minute iar la întors 15. Pentru a ajunge în Mako, dacă treceți granița pe la Cenad, imediat după ce ați traversat calea ferată este un sens giratoriu unde trebuie virat la dreapta. După aceea mergeți tot înainte și nu departe de intrarea în Mako este un sens giratoriu unde trebuie virat pe a treia ieșire spre dreapta și după circa 50-100 m ați ajuns la destinație.

    În Cenad am schimbat 100 lei și am primit 7.000 Hft, care împreună cu încă 4.000 rămași din alte ocazii au constituit bugetul pentru 4 persoane (doi adulți, un pensionar și un elev). 2.400 Hft a fost biletul pentru adult+casetă și 1.700 Hft biletul pentru elev/pensionar (carnet de elev și cupon de pensie) fără casetă. Ceva prețuri: sucuri și nestea la 280-360 Hft, cafea 200 Hft, tiramisu 270 Hft, pulpe de pui la rotisor/cuptor 35 Hft/dKg, friptură de curcan 35 Hft/dKg, Kurtoskalacs (colac dulce) 650 Hft. O cupă de înghețată 150 Hft. Conversațiile cu personalul le-am purtat în limba română.

    Deoarece am mai scris despre această destinație vezi impresii am să adaug doar ce a mai apărut nou. În primul rând, două noi tobogane :). Programul de divertisment a fost modificat în sensul că s-a renunțat la valurile create de ”portocala mecanică” iar “vârtejul” nu mai funcționează decât în piscina interioară, cu presiune/viteză mult mai mică. Ambele zone sunt marcate cu mesaje de avertisment în 4 limbi (inclusiv română), ceea ce-mi indică faptul că au fost ceva probleme. Copiii sub 140 cm înălțime nu mai au acces la “vârtej” decât dacă sunt însoțiți de părinți și au colac sau vestă de salvare. Au apărut și locuri amenajate pentru fumat, spre deosebire de anii trecuți când fumatul era interzis în cadrul complexului. Mai puțin aglomerat și cu apă ceva mai răcoroasă este Bazinul de antrenament. Majoritatea covârșitoare a turiștilor era formată din români și ar fi de evitat weekendul deoarece este foarte aglomerat. Dacă preferați mai multă liniște se poate merge la etaj în clădirea centrală, pe terasa exterioară „dintre cepe”, unde de regulă nu prea este nimeni.

    Se cuvine o precizare deoarece am observat că mulți au probleme de orientare în zona vestiarelor. Practic după ce ați achitat biletul primiți brățările și trebuie să coborâți în zona vestiarelor. În paranteză fie spus, am observat că acum au brățări diferite pentru cei care au achitat casetă (din plastic de culoare roșie) și cei fără, din hârtie cerată. Dacă aveți achitată casetă, atunci cum ați coborât aveți în față un monitor. Apropiați brățara de locul special și vă apare pe monitor numărul casetei. Pentru orientare aveți deasupra dulapurilor indicatoare cu zonele unde se află grupate diferite numere. În plus, sunt și două doamne acolo care vă indică zona în care aveți caseta. După ce v-ați schimbat în cabinele special amenajate, bărbații vor trebui să urce la bazine prin camera destinată lor pentru dușuri și toalete, iar doamnele prin camera destinată lor. Din ambele camere se iese în același hol din care se urcă la bazine. Deși sunt peste tot indicatoare scrise în patru limbi (inclusiv româna) am observat că sunt mulți cei care nu nimeresc ieșirea.

    În rest… curățenia, diversitatea serviciilor, prețurile accesibile și personalul extrem de amabil (și vorbitor de limba română) sunt principalele caracteristici pentru care prefer ca în weekend să merg la bălăceală dincolo de graniță.

    P. S. Din câte am citit într-un pliant, Mako înseamnă ceapă (orașul fiind supranumit “Capitala cepei”), motiv pentru care și acoperișul clădirii centrale are forma unei grămăjoare cepe. Oricum felicitări pentru “arhitectul organic” Imre Makovecz (cum altfel putea să-l cheme?!) pentru acest proiect, sub toate aspectele. Și era să uit, Sâmbătă 16 August va avea loc concursul Miss Hagimatikum.


    [fb]
    ---
    Trimis de mauricius* in 12.08.14 18:39:11
    Validat / Publicat: 12.08.14 20:19:45
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

    VIZUALIZĂRI: 7630 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mauricius*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 Mâncărică. Dacă faceți zoom puteți observa prețurile și denumirea preparatelor în limba română
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    sunflower
    [12.08.14 21:57:53]
    »

    Confirm, chiar ieri am fost acolo!

    Costi
    [12.08.14 22:01:13]
    »

    @mauricius:

    Am fi putut să ne-ntâlnim pe-acolo. Cumva eu ți-am inspirat povestirea?

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [12.08.14 23:14:12]
    »

    @Costi: Era deja pe țeavă, dacă pot să spun așa, dar nu l-am postat înainte de a citi despre vizita voastră la tanti Helga Așa cum ne-am mai vorbit prin alte ecouri, ne cam învârtim prin aceleași locuri și probabil că va veni și vremea să dăm nas-în-nas.

    webmasterX
    [12.08.14 23:18:08]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [12.08.14 23:37:10]
    »

    @webmasterX: Da, acolo este intrarea principală unde se poate ajunge și de la al doilea sens giratoriu, însă e un pic mai complicat.

    claudiu 71
    [13.08.14 00:02:40]
    »

    @mauricius: Ceapa de Mako e cred ca dupa paprika ceea mai "nobila" leguma din Ungaria,

    Ai dreptate

    iulianic
    [13.08.14 11:13:49]
    »

    @mauricius: Este normal să ai ca destinaţie de weekend orăşelul Mako dacă acesta se află atât de aproape. Pentru noi, cei din sudul ţării, distanţa este cam mare dacă vrem să petrecem acolo doar un sfârşit de săptămână.

    Mai multe dintre circuitele pe care le-am făcut (cu autocarul) aveau trecere prin Mako. Din mers, numai pentru câteva fracţiuni de secundă, am văzut şi monumentul cepei. Anul trecut, deşi aşteptam momentul şi am fost foarte atentă, nu am mai văzut monumentul cepei. Se pare că modernizarea şoselelor a dus la ocolorea centrului şi la privarea turiştilor de a admira unicul monument - cred - închinat unei legume.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    carmenmo
    [13.08.14 11:58:33]
    »

    @mauricius: M-ar interesa cateva informatii in plus in legatura cu acele casete de valori. Din cate am inteles dumneavoastra ati intrat pe intrarea principala si tot in zona respectiva sunt si vestiarele si casetele respective.

    Sunt suficient de mari sa-ti lasi si hainele acolo, sau doar o poseta sau borseta?

    Va intreb pentru ca noi intram prin zona cu parcarea, si ajungem la bazinul de antrenament. Sunt si acolo vestiare cu niste dulapioare, dar cred ca sunt cu cheie normala si nu par prea sigure.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [13.08.14 14:04:37]
    »

    @iulianic:

    unicul monument - cred - închinat unei legume

    Nici nu-ți imaginezi cât de falsă e această afirmație...

    În primul rând, un monument al cepei se găsește chiar la noi în țară, în comuna Periceni, Sălaj (flickr.com/photos/pgpdesign/4639919086).

    Apoi, în Coreea de Sud există un monument al usturoiului (vezi foto), lucru firesc, din moment ce chinezii le spun coreenilor ”mâncători de usturoi” (de parcă ei n-ar mânca...)

    Monumente ale cartofului sunt mai multe: în Slovenia, Irlanda, Siberia și, cel mai mare, în Polonia, la Biesiekierz (9gag.com/gag/6404025/the- ... siekierz-poland). Avem și noi unul, în plin centrul capitalei, dar oficial se numește altfel...

    În orașul rus Luhoviți se găsește un monument al castravetelui (in.rbth.com/arts/2014/01/ ... cipe_32097.html), în timp ce porumbului i s-a ridicat chiar un palat (cornpalace.com/index.php).

    Tot în Rusia, în orașul Tomsk, se găsește monumentul dedicat verzei (tripadvisor.co.uk/Attract ... n_District.html)

    Probabil lista e mult mai lungă (ar merita o investigație exhaustivă), dar din lipsă de timp mă opresc aici.

    ...

    În altă ordine de idei, merită admirată și clădirea teatrului din Mako, proiectată de același arhitect de care amintea mauricius și, evident, inspirată tot de ceapă ...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Costi
    [13.08.14 14:46:40]
    »

    @iulianic:

    Am mai găsit și un morcov, în Noua Zeelandă (waymarking.com/waymarks/W ... une_New_Zealand)

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [15.08.14 13:02:02]
    »

    @carmenmo: Din păcate nu am avut inspirația să fac o poză la vestiare. Însă am găsit pe internet o poză care te va ajuta cât de cât să-ți faci o impresie.

    De fapt în vestiare sunt dulapuri compartimentate în forma literei L, câte două casete per dulap. Pe latura lungă ai un umeraș pe care se pot pune hainele și la bază încălțămintea iar pe latura scurtă se pot depozita poșete și orice altceva nu îți va fi de folos la plajă. Casetele se încuie/descuie electronic cu ajutorul brățării de culoare roșie care are încorporat un chip.

    Din acest motiv am spus în impresii că brățara trebuie activată la monitorul special în vederea alocării numărului casetei.

    Practic nu sunt casete de valori în adevăratul sens al cuvântului, însă nici nu mi-am pus probleme în privința siguranței obiectelor depozitate acolo.

    În plus, sunt și două supraveghetoare în vestiar, așa că este destul de redusă probabilitatea ca cineva să-ți acceseze caseta.

    Dacă te uiți în poza pe care tocmai am încărcat-o, casetele se zăresc între pilonul îmbrăcat în faianță și tocul ușii. Sunt cele de culoare bej închis/deschis.

    carmenmo
    [15.08.14 20:12:11]
    »

    @mauricius: Multumesc pentru raspuns.

    Nu am vazut ceva asemanator in zona prin care am intrat noi, desi la casa de bilete ne-au intrebat daca vrem si dulap.

    FLORIN TM
    [16.08.14 01:22:21]
    »

    @mauricius: Buna! Imi puteti spune daca au pentru copii bazine acoperite, si daca te lasa sa intri cu mancare de afara si apa ca eu am probleme cu piticu e pretntios la mancare papa doar anumite feluri de mancare. Va multumesc.

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [16.08.14 12:00:01]
    »

    @FLORIN TM: Salut!

    Da, poți intra cu mâncare și băuturi de acasă, inclusiv cu lada frigorifică. Bazine acoperite pentu pitici sunt astfel: pentru cei foarte mici în clădirea unde se află bazinul de antrenament iar pentru cei mai măricei în clădirea principală.

    Distracție plăcută și vreme bună.

    FLORIN TM
    [16.08.14 12:07:34]
    »

    @mauricius: am inteles ce vreau sa va mai intreb cu sezlongurile erau incluse in pret si se poate lasa acolo prosopul sau halatelul de baie pt. Pitic si daca poti sa intri sau sa iesi din strand cu acelas bilet in aceeas zi de mai multe ori. Va multumesc pentru informatii.

    mauricius*AUTOR REVIEW
    [16.08.14 21:02:24]
    »

    Da, şezlongurile sunt incluse în preţ şi n-are nimeni nici o treabă cu prosoapele tale sau ce mai ai acolo, în caz că mergi la bălăceală. Este o altă "lume" deocamdată. Eventual poţi să rogi vecinii să aibă grijă. În privinţa şezlongurilor să fii atent că au două modele. Mie nu-mi place unul dintre modele aşa că dacă nu-l găsesc pe cel care îmi place, îl schimb fără ca să mă întrebe nimeni de sănătate. Din păcate nu te pot ajuta cu a doua întrebare. Nu am ieşit temporar din complex şi nu obişnuiesc să vorbesc despre lucruri pe care nu le-am făcut sau văzut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    FLORIN TM
    [16.08.14 23:25:59]
    »

    @mauricius: ok. Multumesc mult pentru informatii!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    carmenmo, claudiu 71, FLORIN TM, iulianic, mauricius*, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂAquapark Hagymaticum:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057461023330688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1