ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
TIMP CITIRE: 13 MIN

Taxa de acces in Parcurile Nationale si in Rezervatiile Naturale. Inger sau demon?

Ilustrație video-muzicală
TAXI - AICI SUNT BANII DVS
TIPĂREȘTE

As vrea sa deschid un topic despre instituirea taxelor de acces in Parcurile Nationale si in Rezervatiile Naturale.

S-a iscat o intreaga polemica pe marginea unor afirmatii pe care le-am facut despre acesta taxa, in ecourile ce au urmat review-ului meu “Parerea mea despre Poiana Brasov“ aici, discutii intre : @mine :)) - @abancor - @dianamea - @traian.leuca - @Dragos.

Pareri impartite. Eu cu Dianamea suntem impotriva taxei, Abancor si Dragos pentru, iar Traian Leuca, a afirmat doar ca taxa exista in multe locuri “afara”, fara alte comentarii, deci - neutru. Avem pana acum scorul la vot de 2 la 2 si o abtinere.

Va invit si pe voi sa va dati cu parerea in privinta extinderii ariilor protejate declarate Rezervatii Naturale si Parcuri Nationale si a platii unor taxe de acces si daca acum credeti ca este momentul potrivit pentru instituirea acestor taxe. Aici nu vorbim despre valoarea acestei taxe, ci despre utilitatea, necesitatea, momentul ales si daca dvs. credeti ca intra-devar banii colectati de la mine, de la tine, de la toti isi vor pastra destinatia initiala si declarata aceea de “intretinere trasee-refugii, constientizare publica si activitatile de conservare a naturii”.

Aceasta Taxa se poate institui conform prevederilor Legii Ariilor Protejate 462/2001, cu aprobarea Ministerului Mediului.

Existand baza legala, am certitudinea ca vom asista in viitorul apropiat la un val de inregistrari a muntilor, podisurilor, padurilor si ce le-o mai trece prin cap primariilor si altor factori ce au in administrare te miri ce zone, mai mult sau mai putin importante. Sa nu va mire daca o sa intalnim o zona declarata Parc National, evident taxabil, daca acolo, iete minune, cresc 15 narcise sau traieste nu stiu ce specie de broasca :)). Sau gurile de varsare ale raurilor?!?! Oau... Cum sa nu creezi Rezervatii Naturale in superbele delte formate la varsarea raurilor Sabar si a Dambovitei in Arges? =))

Mi-e teama ca nu exagerez cu nimic, asta este mentalitatea factorilor locali decidenti. De ce n-ar obtine niste bani cu atat mai mult cu cat au si baza legala pentru asta.

In fine... Sunt tare curios cum o iesi votul final pe problema asta.

Iata mai jos ecourile care m-au determinat sa deschid acest thread, asta ca sa stiti de unde plecam :

@abancor --» @vega06

Bilet de intrare se plătește și în Retezat (cînd treci de baraj și intri pe drumul spre Poiana Pelegii), Cheile Runcului, Rîșnoavei, Dîmbovicioarei, Delta Dunării, deci nu numai în Piatra Craiului.

@vega06 --» @abancor

Din toate locatiile pe care le-ati enumerat, n-am fost decat in doua. La Dambovicioara (pestera si continuat drumul pana la Brusturet), asta cu ani in urma, insa atunci nu se platea nici o taxa. Bine acum cu siguranta exista, pentru ca si zona asta face parte tot din zona masivului Piatra Craiului (din cate stiu eu) si de ce nu si-ar taxa oaspetii? Iar in Delta am fost anul trecut de doua ori dar nu am platit nici o taxa de vizitare a Deltei, nici la Tulcea, nici la Murighiol, asta fiind in 2013.

@dianamea --» @vega06

Am platit taxa si la intrarea in masivul Ceahlau, si la canionul Sapte scari de la Timisul de jos. De altfel, a inceput sa se generalizeze sistemul taxelor: la manastiri, la zone muntoase incercuite de sute de km de gard, chiar si la padurile din jurul Capitalei, unde sunt puse bariere de catre nu stiu cine, ca sa ia bani, fara sa dea chitanta, fara sa plateasca impozit. Sunt turisti tineri care merg cu rucsacul in spate si dorm cu cortul sau la prici, sunt turisti pensionari care isi masoara cu grija cheltuielile ca sa mai viziteze cand inca mai au putere, sau familii cu multi copii, toti acestia nu mai pot avea acces nici macar la zonele turistice din Romania pentru turismul de mase. Nu exista servicii contra acestor taxe, nu sunt locuri de popas amenajate, sunt gunoaie peste tot, marcajele turistice nu sunt intretinute, etc. Mie mi se pare ca cei care ingradesc un munte sau pun bariera la padure ca sa ia taxe sunt la fel ca parcagii neautorizati care iti zgarie masina daca nu le dai bani, desi locul e public, gratis si nu au construit ei parcarea. Am citit de curand ca se preconiza taxa si pentru masivul Bucegi, desi turistii platesc deja: taxa de statiune, taxa de salubritate, taxa pentru spatii verzi, taxa pentru salvamont, taxe de parcare, etc., desi nu sunt aceleasi taxe peste tot, depinde de hotel. Sa ne mai miram de ce nu merge prea bine turismul romanesc in comparatie cu tarile vecine?

@vega06 --» @dianamea

Bravos. Suntem pe aceiasi lungime de unda.

Cum spuneam si in review :

Cine stie prin ce buzunare ajunge si taxa asta. Mie mi se pare o aberatie... Pai daca-i “Parc National”, e al natiunii, hai sa ne bucuram toti de el, asa cum ma duc si in Herastrau fara sa platesc, nu sa fie vizitat doar de cei care au bani de taxa de vizitare. Bine, mai mult ca sigur ca asta e doar prima taxa.

Urmatoarea va fi pusa pe traversarea podului spre rezervatie si pe doamne frereste, uitatul in partea stanga, acolo unde-i obligatoriu sa te uiti in partea dreapta.

Mda. Cum am zis, eu am ramas masca cand am vazut panoul ala cu perceperea de taxe la vizitarea Parcul National Piatra Craiului. Nu mai intalnisem pana atunci prostia asta.

Habar n-aveam ca acum se plateste taxa si in Ceahlau si ca a inceput si pe Valea Prahovei.

Aaa... Si stai ca mai am raspuns ceva intr-un ecou :

In fine, eu continui sa cred in afirmatiile pe care le-am facut in review, ca a fi taxat la intrarea fie intr-o rezervatie naturala, fie parc national, este o spoliere pe fata, o discriminare si in acelasi timp limitarea dreptului meu si al tau si al tuturora la libera circulatie.

Ceea ce cred cu tarie si acuma. Dupa cum spui se pare ca devine o moda, asta cu perceperea de taxe. Pai de ce sa nu ia niste bani degeaba, daca o pot face?

Bine, hai sa avem grija ce scriem, ca poate s-a pus deja vreo taxa (si noi n-am aflat inca), pe simplul fapt de a scrie despre Rezervatii Naturale sau despre Parcuri Nationale si cine stie cu ce ne trezim de plata :)).

Gata, da-I naibii p-astia cu taxele lor, n-are rost sa ne enervam acuma de sarbatori.

@traian. leuca --» @vega06

Taxa de intrare în rezervațiile naturale se practică în multe țări din Europa. În Austria de pildă se plătește taxă chiar și pe șoselele alpine și nu este deloc ieftin. Cum ar suna un 16 euro taxă de acces pe Transfăgărășan sau Transalpina?

@vega06 --» @traian. leuca

Pai dom' Traian, hai s-o luam pe puncte.

1. Aia poate chiar fac ceva cu banii colectati din respectivele taxe. La noi suspectez niscaiva interese pecuniare personale din partea autoritatilor (primarii, Romsilva sau cine naiba s-o ocupa de asta), pe niste bani intrati usor si fara a fi nevoie de vreun efort din partea lor. Easy money.

2. Taxa pe Transalpina, da, ar merita si eu as plati-o (bine mai subtire, nu la 16 €), pentru ca e o sosea buna, chiar si in stadiul actual, fara marcaje si fara parapeti. Dar pe nenorocirea aia de sosea care este Transfagarasanul, ma refer strict la portiunea de pe coada lacului Vidraru, ar trebui sa ne plateasca ei ca sa mergem pe acolo :)).

@abancor --» @vega

Îmi permit să continui discuția cu taxele de intrare în parcuri naționale, deși cu întîrziere, pentru că am participat la declanșarea ei.

Nu mi se pare că argumentul cu prezumția de mînăreală a bugetului este potrivit, pentru că nu este specific parcurilor naționale. Cel puțin în România, putem extinde suspiciunea de proastă gestionare a fondurilor în orice domeniu, prin urmare ar trebui desființate toate impozitele și taxele. De ce numai la parcurile naționale să considerăm că banii din bilete sînt venituri facile care ajung unde nu trebuie, iar în alte privințe (intrarea la muzeu, la teatru, acciza pe țigări sau taxa de drum) ajung unde trebuie? Și aici putem aprecia că sînt salarii cam mari și achizițiile nu se fac corect, așa că ar trebui ieftinite biletele.

Toate situațiile sînt similare, entitățile respective au un buget cu venituri și cheltuieli, iar autofinanțarea reprezintă o parte din venituri. În cazul parcurilor naționale, ca și al muzeelor, autofinanțarea vine din bilete de intrare. Astea se constituie în venit la bugetul instituției respective, care are nevoie de venituri, pentru că are și cheltuieli, chiar dacă la noi uneori nu sînt vizibile nemijlocit. Nu văd nici un motiv pentru care să mă îndoiesc mai mult de buna credință a administrației unui parc național decît de cea a administrației unui muzeu, mai ales cînd în urma taxei de vizitare primesc un bilet, deci încasările sînt urmărite și toată activitatea e fiscalizată și supusă controlului.

Sigur că dacă urmărești un scop de largă accesibilitate se poate, ca și în cazul muzeelor, stabili un program de gratuități sau subvenții: zile cu intrare liberă, categorii sociale cu intrare liberă sau redusă etc. Dar asta e altceva și nu are legătură cu legitimitatea taxării intrării. Oricum, bugetele parcurilor noastre naționale sînt minuscule față de necesar, de pildă Cheile Bicazului citeam că au un buget de 10 ori mai mic decît un parc natural de mărime similară dintr-o altă țară europeană. Din care biletele de intrare acoperă foarte puțin. Restul trebuie pus de guvern sau primărie.

Ce oferă un parc natural / național de banii ăștia? În primul rînd oferă peisajul, care, pentru a fi menținut și protejat, generează cheltuieli cum ar fi despăgubirea proprietarilor de terenuri care nu pot desfășura activități economice normale, cheltuieli de protejare și monitorizare a florei și faunei, de cercetări științifice, de întreținere etc. Apoi avem cheltuieli cu salariile, cu semnalizarea turistică, cu igienizarea etc. Un parc natural diferă de islazul de la mine de la țară, unde e drept că mă pot bucura de natură fără să plătesc 5 lei.

@vega06 --» @abancor

Îmi permit să continui discuția cu taxele de intrare în parcuri naționale, deși cu întîrziere, pentru că am participat la declanșarea ei.

Nici o problema. Discutam. Imi pare bine ca ai revenit pe aici prin tara mea :).

Eu totusi raman la parerea ca aici avem de-a face cu o spoliere pe fata a cetateanului, in speta a turistului. Ca dealtfel si in cazul taxei de drum si a accizei la tigari si pe carburant. N-am spus niciodata ca aceste taxe ar fi corecte si ca s-ar duce sau nu unde trebuie. Ba chiar sunt convins ca parti din aceste fonduri au destinatii ascunse si (sau) sunt folosite pentru campanii si pomeni electorale.

Nu văd nici un motiv pentru care să mă îndoiesc mai mult de buna credință a administrației unui parc național decît de cea a administrației unui muzeu

Aici vorbim de lucruri diferite. Target-ul. Cata lume se duce la munte si cata la muzee. La munte se duce toata lumea si da, aici este un os de ros si deci un interes major. Una e sa tai bilete intr-un muzeu pentru 200 de vizitatori pe saptamana, alta e sa iei taxa de vizitare pentru o Rezervatie la cateva mii de oameni, tot raportat la o saptamana.

Si acum cinstit. Un muzeu este un loc amenajat, unde exponatele au fost aduse cu eforturi financiare (deseori substantiale) si care necesita cheltuieli legate de plata angajatilor (ghizi, paza, ingrijitori), incalzire, curent electric, gaze, sisteme de securitate anti-efractie si anti-incendiu, poate si chiria imobilului in care functioneaza. Ok. Avand toate astea in vedere, sunt dispus fara nici o rezerva sa platesc biletul de intrare si nu-mi pun niciodata intrebari, oare unde s-or duce banii astia, pentru ca sunt constient ca muzeul ala fara taxa de intrare ar dispare.

Si revenind la Rezervatiile Naturale. Daca autoritatile competente ar binevoi sa-si faca datoria si ar stopa taierile ilegale de paduri care la noi este cam demult un sport national, n-ar mai fi nevoie de Parcuri Nationale sau Rezervatii Naturale. Padurile ar fi acolo bine mersi asa cum au fost de sute si mii de ani. Iar in privinta speciilor de animale si a soiurilor rare de plante protejate, acestea au existat si inaintea infiintarii Rezervatiilor si a impunerii taxei, nu au aparut subit dupa asta, asa ca... Si ca o paranteza. Am avut ocazia sa-l cunosc pe purtatorul de cuvant al Romsilva Vrancea, un nene din Focsani. Nu vrei sa stii ce case avea (am zis case, nu casa), ce masini si ce bani invartea. Bineinteles, din salariul lui amarat de bugetar... Si gandestete ca era doar purtator de cuvant. Nu vreau sa ma gandesc la pozitia sociala a celor din varful piramidei. Asa ca despre corectitudine...

Si ca o incheiere. Atata vreme cat n-o sa vad marcajele pentru drumetii montane refacute, niscaiva bancute din loc in loc pentru popasuri, padurile curatate de arborii cazuti si care putrezesc pe acolo, lipsa arborilor proaspat saditi si mizerie cat cuprinde, voi fi convins ca aceste fonduri sunt deturnate si folosite in alte scopuri.

Cred ca in Romania nu s-a ajuns inca la constiinta lucrului facut onest si corect. La noi primeaza interesul propriu in dauna interesului comunitatii si probabil situatia va mai dura.

@Dragos --» @vega06

Și eu aș mai spune câte ceva. De pildă, apropo de

... sunt constient ca muzeul ala fara taxa de intrare ar dispare.

Chiar sunt curios, în condițiile astea, cum de nu dispar sute de muzee din Marea Britanie, începând chiar cu British Museum?!? Nu de alta, dar acolo taxa de vizitare este fix ZERO lire! Așadar, pentru a promova știința și cultura, se poate!

Daca autoritatile competente (...) ar stopa taierile ilegale de paduri (...) n-ar mai fi nevoie de Parcuri Nationale sau Rezervatii Naturale.

Ciudat... cum explici atunci parcul național Hohe Tauern hohetauern.at/en (pentru a da doar un exemplu, dar sunt și din astea cu zecile, exact acolo unde nu se taie nici măcar iarba, nu pădurea, fără aprobări)?!?

Hai să nu mai fim doar cârcotași și să înțelegem odată că pentru a face un lucru, trebuie început cu ceva!

@vega06 --» @Dragos

1.

sunt constient ca muzeul ala fara taxa de intrare ar dispare

Comparam mere cu pere. Traim in Romania. Sa nu confundam puterea financiara a Angliei cu a noastra. Acolo probabil muzeele sunt subventionate ori de statul englez ori de persoane private, ceea ce nu este cazul la noi. Daca statul roman nu aloca fonduri “pentru a promova știința și cultura”, muzeele noastre supravietuiesc doar prin auto-finantare si din cand in cand cu vreo donatie si de aceea taxa de intrare este vitala pentru ele.

2.

Ciudat... cum explici atunci parcul național Hohe Tauern (pentru a da doar un exemplu, dar sunt și din astea cu zecile, exact acolo unde nu se taie nici iarba, nu pădurea fără aprobări)?!?

Dragos, aici chiar n-am inteles. Ce ar trebui sa explic? Faptul ca este Parc National? Faptul ca exista ca si Parc National? Sau ca a fost infiintat acolo? Poate n-am fost bine inteles, dar eu nu sunt impotriva infiintarii de Parcuri Nationale si Rezervatii Naturale, ci impotriva taxelor de acces aici. Sa fie tot fara taxe ca si in Hohe Tauern, pentru mine e perfect :)).

3.

Hai să nu mai fim doar cârcotași și să înțelegem odată că pentru a face un lucru, trebuie început cu ceva!

Nu sunt carcotas, sau cel putin nu ma consider a fi. A-ti spune o parere personala nu inseamna a fi carcotas. Unii poate gandesc la fel ca mine, altii nu. Asta e. Diversitatea de opinii si dreptul fiecaruia de a spune ceea ce gandeste. Eu asa gandesc si pentru ca gandesc, as merge mai departe in a afirma si ca inteleg conceptul : “pentru a face un lucru, trebuie inceput cu ceva”. Dar sa incepi cu o noua taxa? Nu avem oare destule? Ne permite nivelul de trai inca o taxa? Si pana la urma taxa pentru ce? Sa vad muntii, padurile si peisajele pe care in copilarie si in tinerete le-am vazut fara taxe? Nu mi se pare in regula. Copiem ce-am vazut in occident doar din dorinta de a mai stoarce niscaiva bani. Dar macar sa se vada ceva. Si cum am mai spus, daca as avea certitudinea ca aceasta taxa nu ar fi deturnata de la obiectivul initial pentru care a fost colectata (dar am dubii mari in privinta asta), n-asi mai “carcoti”. Oricum, eu raman cu dubiile mele si taxa, incet dar sigur se extinde. Asta e.

@Dragos --» @vega06

1. Nu. Comparăm merele noastre cu ale lor. Da' TOT mere sunt!

2.

Sa fie tot fara taxe ca si in Hohe Tauern, pentru mine e perfect

Fără taxe acolo?!? Vise taică! de aia pusesem și link; uite unul mai sugestiv, poate vezi ce taxe au: nationalpark.at/en/urlaub ... ohe-tauern-card... E drept, oferă alternativa unui card care pentru o sumă rezonabilă oferă „gratuitate” peste tot pe unde altfel ai plăti acele taxe.

3. Eu spun că o taxă e bună indiferent ce fac ăia cu banii (exagerez, evident), dacă măcar are ca efect (cel puțin) scăderea numărului de maneliști și pantofari din locuri unde în principiu nu prea au ce căuta, pentru că de fapt nu știu să le respecte.

@vega06 --» @Dragos

1. Tot mere, da. Da’ ei le cumpara in £, care sunt bani de bani ca d-aia nu vor sa treaca la € :)).

2.

Fără taxe acolo?!? Vise taică! de aia pusesem și link

Pai tocmai, m-am dus pe link-ul tau si daca dai click pe “Plan your visit”, iete ce gasesti : “Generally the National Park Hohe Tauern is accessible free of charge”. Deci daca vreau sa ma duc, pot sa ma duc pe coclauri si in general nu voi plati :)). Aaa... Daca vreau “specialitati” din al doilea link, da le am contra cost. Asta era si ideea mea din ecoul de mai sus. Platesc fara probleme taxa aia, dar sa stiu si sa vad pe ce.

3.

Eu spun că o taxă e bună indiferent ce fac ăia cu banii (exagerez, evident), dacă măcar are ca efect (cel puțin) scăderea numărului de maneliști și pantofari din locuri unde în principiu nu prea au ce căuta, pentru că de fapt nu știu să le respecte.

Eee... Aici s-ar putea ca socoteala de acasa... Faza e ca in general manelistii au si bani si s-ar putea sa ai un soc, vazand Parcurile Nationale si Rezervatiile Naturale pline de specimene maneliste :)). Horror de-a dreptul. Pe oamenii de bun simt si care cunosc si respecta muntele, dar au venituri cu mult mai mici ca ale manelistilor, riscam sa nu-i mai vedem in arii protejate si taxate. Iarasi parerea mea.

Acestea fiind spuse, haideti sa vedem cati dintre voi sunt de acord cu extinderea ariilor protejate declarate Rezervatii Naturale si Parcuri Nationale si a platii unor taxe de acces, pentru ca suntem pe un site turistic si aceasta problema este eminamente turistica si se pare ca ne vom lovi din ce in ce mai des de ea, avand in vedere faptul ca fenomenul a luat viteza si se generalizeaza rapid.

Start Vot :))


[fb]
---
Trimis de vega06 in 07.01.15 12:10:06
Validat / Publicat: 07.01.15 14:19:29

VIZUALIZĂRI: 3746 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

66 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Voi adauga acestui articol si niste fotografii la care tin foarte mult. - Bradisor Voineasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2024 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

66 ecouri scrise, până acum

puiutea
[07.01.15 14:53:32]
»

Păi, o lămurim brusc (instantaneu și pe neașteptate):

1. "... cati dintre voi sunt de acord cu extinderea ariilor protejate declarate Rezervatii Naturale si Parcuri Nationale".

Nici nu vreau să mă gândesc la alt răspuns - pe acest sait - decât DA, DA, DA!!! Avem frumuseți (alea din natură, da?) din exploaterea cărora alții (la popor mă gândesc, nu laaaaa...), alții deci, poate n-ar mai avea nevoie să lucreze nimic, să facă nimic - la asta ne pricepem bine și noi!! De exemplu : dacă ar fi avut chinezii (nemții, americanii, elvețienii, etc., etc) bogăția de plante medicinale pe care le avem noi, ăștia n-ar mai fi murit niciodată!! Noi? Ne cam batem joc - dacă nu de plante, de cercetare cu siguranță, DA! Și :

2. "... platii unor taxe de acces". Ei, aicea, moșule, vom vorbi până se va răci Pământul! De ce? Pentru că, de cel puțin 25 de ani, vedem cum taxele noastre "cele de toate zilele", se duc pe ORICE VREI, numai pe ce trebuie, NU! Și, de aici, (PLUS nivelul de trai la limita sărăciei a 80% din populație), de aici pornind, vom respinge INSTINCTIV orice taxă, bună sau "nebună"! Și am încheiat discuția!! DE CE AM ÎNCHEIAT-O? Pentru că, românul, până nu va vedea CONCRET că se face ceva cu leuțul lui, muncit din greu, va fi reticent la orice fel de inițiativă, ORICÂT DE LĂUDABILĂ VA FI EA!! Am zis!

Am reușit să vă enervez? Îmi pare rău, dar... cam asta e!

"Nu trageți dom' Semaca, sunt eu puiutea! Am venit pe sait de bună voie!"

P.S. Felicitări VEGA06 pentru inițiativa de a deschide un subiect atât de delicat (totuși)!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[07.01.15 15:10:57]
»

@puiutea -

Pe mine unul n-ai reusit sa ma enervezi . Subiect delicat, nedelicat, asta ramane de vazut in urma ecourilor care sper eu sa vina. In privinta incasarii de taxe sunt de acord cu tine, asa cum ai vazut in ecourile de mai sus. 100%. De ceea ce ma tem eu cel mai mult este extinderea ariilor protejate (un lucru bun dealtfel) si implicit taxate, asta-i buba. N-o sa mai ai unde sa iesi si tu la iarba verde pe undeva, ca vine un nenea si-ti cere taxa de Rezervatie sau de Parc National. Si la cat cunosc eu mentalitatea romaneasca, acest lucru este foarte posibil.

Aaa... Si multumesc pentru aprecieri .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
puiutea
[07.01.15 15:57:08]
»

@vega06 - Am uitat să adaug un factor FOARTE important - (Y Factor), și anume, gradul de educație, care la noi începe să tindă spre minus! Da, numai la noi s-ar putea - datorită lipsei de educație - să trebuiască să-ți ștergi mâna de grăsime de pe mici, ca să scoți N lei pe care un nene cu 6-7-8 clase primare să îi ceară, cu aerul că îți face o favoare! Alternativa? Am citit-o pe la voi, eu n-am ajuns pe acolo, cum intri în Park, taxa, regulamentul, pliantul și pa! Ia-o din loc! Poți sta liniștit pe unde vrei! Eu am o boală (aia de la cap n-o mai pun!): pe unde pot, merg desculț - mai ales prin iarbă! Ei, spune, după câți ani s-a dat voie la noi pe spațiul verde din parcuri? Aud?? Și multe, multe altele! Nu întâmplător am spus, referitor la taxă, că putem să discutăm ani, nu zile.

Dar ai dreptate, să vedem ce va spune lumea!

P. S. Numai la noi, sunt sigur, ți se va cere taxă dacă stai cu cortul (sau doar cu grătarul), pe malul unui râușor! Cred că ĂSTA e, cu adevărat, "pericolul" de care te temi tu - și pe bună dreptate! Parcu-i parc și porcu-i porc - la grătar! Să auzim numai de bune și bine!

"... Si la cat cunosc eu mentalitatea romaneasca, acest lucru este foarte posibil" - E, AICI intervine lipsa de educație de care vorbeam la începutul ecoului! AICI e adevăratul pericol, transformarea oricărui amărât de petec de iarbă în "parc național"!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
balasa violeta
[07.01.15 19:59:18]
»

@vega06 - binevenit!

Va spun, din tot sufletul meu, cu taxa sau fara taxa trebuie neaparat sa facem ceva pentru minunatia asta de tara care ne-a dat-o Dumnezeu!

Toate necazurile pleaca de la lipsa de educatie!

Tinerii nu se duc pe munte pentru gratare si bautura, fara suparare, noi suntem cei cu bautura si gratarele oriunde ne ducem... noi nu ne strangem gunoiul.

Cu ani in urma, fiul meu mi-a adus in dar o scrumiera minuscula s-o folosesc pe munte pentru chistoace... sa nu dau foc la padure.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[07.01.15 20:40:56]
»

@balasa violeta -

Multumesc.

Eu unul nu fac parte din categoria celor care fac gratare in natura. Singurul loc unde mergem si facem gratar este la tara in curtea cumnatului meu . Cand mergem la munte, o facem doar pentru aer curat si niscaiva drumetii montane. Mancarea... La restaurant. Suntem in vacanta, asa ca sa munceasca altii pentru noi. Asta-i conceptia mea de a vedea relaxarea intr-o mini sau maxi vacanta .

Ai mare dreptate in privinta educatiei. Dar educatia in general si protejarea naturii in special, ar trebui sa incepa din copilarie. Si daca un copil nu-i invatat in cei 7 ani de acasa (sau 6, sau cati or mai fi acum) sa faca ceva pentru a proteja mediul, sa o faca macar scoala. Eu as propune modificarea programei scolare si asta chiar din clasa a I-a, prin introducerea macar a unei ore sau doua pe saptamana de Educatie Ecologica, ca materie obligatorie nu facultativa cum este religia. Deoarece copii sunt viitorul, trebuie invatati ca daca au grija de natura si natura va avea grija de ei cand vor creste mari. Gata... Invatator ma fac .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
balasa violeta
[07.01.15 21:03:09]
»

@vega06 - prin anii 70, faceam in clasa a cincea "Educatie Civica"(o ora pe saptamana), era o materie interesanta si captivanta!

vega06AUTOR REVIEW
[07.01.15 21:15:22]
»

@balasa violeta -

Doamne ce memorie ai. Eu nu-mi mai aduc aminte nici materiile din liceu darmite din generala .

Pai vezi? Progresam. Ce nevoie mai au copii de educatie civica? De ce ar trebui ei sa mai invete a fi patrioti si buni cetateni? Cui foloseste? Civismul ca si patriotismul sunt pasari rare astazi. Pacat. Mare pacat.

De asta subliniam eu importanta scolii in pregarirea copiilor ca viitori cetateni. Dar e greu. Invatamantul e pe butuci si profesorii o duc de pe o zi pe alta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Nasshu
[07.01.15 21:26:15]
»

@balasa violeta - Materia Educație Civică se face și acum (pe timpurile ăstea) în școală (I-VIII) - fata mea chiar mâine are in orar. Tot o oră pe săptămână!

Acum depinde de cine predă , cine ascultă, ca să nu mai îi pomenensc pe cei care fac programa școlară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[07.01.15 21:35:12]
»

@Nasshu -

Aaa... Nasshu daruieste masa cu o informatieee!!!

Uite dom'le ce bine ca avem printre noi si parinti cu copii mai mici. Mai suntem si noi informati de starea natiunii, recte a materiilor predate in clasele I-VIII . In cazul asta retrag ce-am spus mai sus despre materia "Educatie Civica".

webmasterX
[07.01.15 22:11:21]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

msnd
[07.01.15 22:12:03]
»

Oooofff!

Cât de multe ar fi de spus la toate cele de mai sus. Îmi e și greu să încep.

Taxe de acces în anumite locuri. Mi se pare nu normal, ci obligatoriu. Trăim într-o lume a banului, unde fiecare trebuie să se întrețină, să supraviețuiască. Taxele respective asigură nu numai salariile celor care le încasează, ci și întreținerea zonelor respective, astfel încât, ori de câte ori vom reveni, să le găsim în aceiași stare. Problema apare la cheltuirea efectivă a banilor încasați. Fără o factură, sau măcar a unui bon fiscal, va exista totdeauna bănuiala, de cele mai multe ori îndreptățită, că banii respectivi vor ajunge unde nu ne dorim.

Dar taxele respective nu au nici o legătură cu gradul de pregătire, de cultură sau de civilizație a turistului ce ajunge într-o zonă rezervată. Din nefericire, nici aici nu avem prea multe pârghii la îndemână. Probabil că mulți dintre noi au trăit momente penibile încercând să pună lucrurile la punct. Ajungi să îți dorești în asemenea situații introducerea unor taxe prohibitive.

Turismul, ca atare, trebuie văzut ca o industrie, sau mai bine zis, ca o afacere. Dacă vreau să beneficiez de ceea ce îmi oferă, sunt de acord să plătesc. Înțeleg că de curând s-a introdus o taxă de 5 lei pentru accesul pe Platoul Bucegilor. Dacă pentru aceasta, în viitor nu mă voi mai împiedica, pe diverse trasee, de tot felul de deșeuri, sau traseele vor fi totdeauna clar marcate cu inscripții vizibile, sunt întru totul de acord cu această taxă. Totul depinde de buzunarul în care ajung banii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[07.01.15 22:56:54]
»

@webmasterX -

De exceptie. O suta de ani daca ma gandeam sa aleg o melodie care sa se "asorteze" la thread-ul asta si nu mi-ar fi trecut prin cap sa ma gandesc la "Aici sunt banii dumneavoastra".

Multumesc, e perfecta si in context.

Dar ce ne facem daca or incepe turistii (suparati ca au fost taxati la intrarea in Rezervatii) sa sape pe acolo ca sa-si recupereze banii ? Nu poate fi considerata melodia asta ca fiind instigatoare si generatoare de instabilitate ? Ce ne facem cu “Tulburarea linistii si ultrajului contra bunelor moravuri” ? Va rog sa va asumati intreaga raspundere asupra alegerii pe care ati facut-o.

Domne, mi s-a parut mie mai inalta Piatra Craiului de cand s-a instituit taxa de acces in Rezervatie. Inseamna ca astia au bagat banii acolo, sub masiv . Bine, nu-i cu mult mai inalta, asta pentru ca probabil nu i-au bagat pe toti, cum suspectam si in ecourile de la inceput.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Aurici
[07.01.15 22:57:03]
»

@vega06 - Sunt categoric pentru taxa de acces. Si sa argumentez putin. Am mers acum multi ani pana la Hotel Pestera din Bucegi, pe un traseu de vreo 30 de km, salbatic si spectaculos si cred ca ne-am intalnit cu 5 masini. Am mers din nou la ceva distanta, acum vreo 4-5 ani, 5 mai degraba, si ne-am intalnit cu 20-30 de masini, rugandu-ne ca autoritatile sa nu investeasca in drumul acela, ingrozitor de rau. Am fost vara trecuta si ne-am intalnit cu sute de masini. Daca la primul drum nu am vazut nici macar un pet, la ultimul nu ma intrebati cate am vazut, cate vetre de foc cu mizeria aferenta pe langa ele, cate plastice si pungi... Din punctul meu de vedere, nu se poate fara taxa. Ca autoritatile nu fac ce trebuie, este deja alta poveste. Daca vrem sa facem ceva, trebuie sa ne implicam mai mult si sa fortam autoritatile sa faca ce trebuie cu banii nostrii. Eu cred ca suntem pe un drum bun si cred ca DNA-ul deja instaureaza o ordine in tara asta. Va mai dura probabil, dar cred ca un pic de teama a inceput sa le inspire tututror furaciosilor... de taxe si nu numai si poate vor fi din ce in ce mai multi cei care se vor gandi de 2 ori inainte sa bage mana unde nu trebuie. Eu asa sper si revenind la taxa, ea ne poate ajuta sa gasim cosuri de gunoi, cai de acces, cabane, locuri amenajate pentru diverse... iar asta se face cu bani. Am platit taxe de acces in Austria pentru toate potecutele, pe unele fara sa gasim ceva ci doar o bariera, taxa si apoi o plimbarica prin padure.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[07.01.15 23:20:09]
»

@msnd & @Aurici

Va respect punctul de vedere, dar dati-mi voie sa nu fiu de acord cu el. Pentru ca eu deja l-am argumentat pe al meu, voi cita din ecourile de inceput.

Unii poate gandesc la fel ca mine, altii nu. Diversitatea de opinii si dreptul fiecaruia de a spune ceea ce gandeste. Eu asa gandesc si pentru ca gandesc, as merge mai departe in a afirma si ca inteleg conceptul : “pentru a face un lucru, trebuie inceput cu ceva”. Dar sa incepi cu o noua taxa? Nu avem oare destule? Ne permite nivelul de trai inca o taxa? Si pana la urma taxa pentru ce? Sa vad muntii, padurile si peisajele pe care in copilarie si in tinerete le-am vazut fara taxe? Nu mi se pare in regula. Copiem ce-am vazut in occident doar din dorinta de a mai stoarce niscaiva bani. Dar macar sa se vada ceva. Si cum am mai spus, daca as avea certitudinea ca aceasta taxa nu ar fi deturnata de la obiectivul initial pentru care a fost colectata (dar am dubii mari in privinta asta), n-asi mai “carcoti”. Atata vreme cat n-o sa vad marcajele pentru drumetii montane refacute, niscaiva bancute din loc in loc pentru popasuri, padurile curatate de arborii cazuti si care putrezesc pe acolo, lipsa arborilor proaspat saditi si mizerie cat cuprinde, voi fi convins ca aceste fonduri sunt deturnate si folosite in alte scopuri.

Cred ca in Romania nu s-a ajuns inca la constiinta lucrului facut onest si corect. La noi primeaza interesul propriu in dauna interesului comunitatii si probabil situatia va mai dura.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Aurici
[07.01.15 23:30:44]
»

@vega06 - Sigur ca nu-i musai sa fim de acord.

vega06AUTOR REVIEW
[07.01.15 23:33:30]
»

@Aurici - Sigur ca-i musai sa ne spunem parerile . Asta da.

vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 01:17:44]
»

@puiutea -

Eu am o boală: pe unde pot, merg desculț - mai ales prin iarbă!

Ei si tu acuma... Daca vrei sa te plimbi descult prin iarba... Pfai, acum m-a lovit... Mi-am adus aminte de piesa aia, "Descult in iarba" a lui Semnal M, rock-ul anilor '80... Ce trupa frate, Semnal M a lui Iuliu Merca... Si cea mai frumoasa piesa a lor, "Spune-mi cine esti"... Hai frate ca am cazut in melancolie blegoasa cu descultul tau...

Dar sa ne demelancolizam si sa revenim. Ziceam ca daca vrei sa te plimbi descult prin iarba, du-te la Paris . Vorbesc foarte serios, acolo poti sta pe iarba pe unde vrea muschii tai. Am vazut in parcuri oameni (de ambele sexe) facand plaja nu in slip ceva, pur si simplu in chiloti. Te cruceai daca vedeai. Da pe parizieni se pare ca nu-i deranjeaza faptul. Fiecare poate sa se imbrace (si dezbrace) cum vrea, nu deranjeaza si nu va fi deranjat. Asa ca dute si trateaza-te de boala ta (aia cu mersul descult ) acolo. Deocamdata la noi in tara tratamentul este contra cost, adica platesti amenda daca in parcuri esti prins calcand pe iarba .

Si chestia cu "amaratul de petec de iarba transformat in Parc National", exact asta spuneam si eu in materialul de deschidere :

Sa nu va mire daca o sa intalnim o zona declarata Parc National, evident taxabila, daca acolo, iete minune, cresc 15 narcise sau traieste nu stiu ce broasca.

Deci iar suntem de accord .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
abancor
[08.01.15 08:14:21]
»

Eu am "votat" deja şi îmi menţin părerea. Domeniul ăsta, ca şi monumentele istorice şi orice nu ţine de urgenţa imediată (cum ar fi pensiile), la noi e subfinanţat şi slab organizat. Să le mai iei şi fondurile din bilete ar fi o lovitură pentru bugetul lor anemic. Tocmai, calea cea bună ar fi spre autofinanţare totală, spre degrevarea bugetului central sau local. Mă uitam spre pildă la bugetul parcului Yosemite: 30 milioane de dolari. Obţinuţi din biletele de intrare ale celor 4 milioane de vizitatori. Aia e direcţia de urmat. Ca elemente de organizare aş impune, printre altele, transparenţa bugetului, care să fie publicat permanent pe site. Plus o salarizare ce implică bonificaţii, astfel încît să se creeze o concurenţă între parcurile naţionale şi managerii să atragă turiştii.

Orice petec de iarbă nu poate deveni parc natural, dar poate deveni rezervaţie naturală, şi asta iarăşi nu e rău, ba dimpotrivă. Fiind vorba de un teritoriu mic, acolo puteţi vedea mai clar că banii încasaţi sînt cheltuiţi pentru rezervaţie, şi iată exemplul Vulcanilor Noroioşi. E mai mult decît vizibil progresul făcut în conservarea peisajului de cînd s-a instalat o barieră şi se percepe taxă. Se vede imediat că există un panou informativ, se strînge gunoiul, se plăteşte leafa unor paznici, nu se mai parchează în perimetrul protejat... totul e într-un perimetru mic, deci vizibil nemijlocit. Poate, văzînd că se poate pe arii mici, înţelegem ce presupune administrarea unor arii de sute de ori mai întinse şi mai diverse.

Argumentul economic ridicat mai sus e demn de reţinut şi el: turismul e o activitate economică, din care e bine să poată beneficia comunităţile locale.

Aş adăuga şi unul psihologic: orice e gratis poate fi considerat fără valoare. Dacă plăteşti 5 lei deja simţi că ai acces la ceva deosebit, că vizitezi ceva, că ai anumite obligaţii, dar şi ceva de cîştigat. O plată crează anumite aşteptări, anumite raporturi, un anume respect faţă de "obiectul" tranzacţionat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
puiutea
[08.01.15 13:48:59]
»

@vega06 - "... Da pe parizieni se pare ca nu-i deranjeaza faptul. Fiecare poate sa se imbrace (si dezbrace) cum vrea, nu deranjeaza si nu va fi deranjat". Citez din memoria proprie (aiurea, am dat copy-paste!): "Am uitat să adaug un factor FOARTE important - (Y Factor), și anume, gradul de educație, care la noi începe să tindă spre minus! ". ORICUM am suci-o, tot de lipsa de educație ne lovim!

Dar cred că avem totuși o scuză (acu să te ții, puiule, cucuie!): sute de ani sub ocupația turcilor sau a altora, (trăind cu teama de a fi ucis, răpit și dus la turci, jefuit și de cotropitori dar și de ai tăi), apoi 45 de ani sub un comunism dur (nici polonezii, nici ungurii, nici sărbii n-au fost strânși, parcă, cu șurubul ca noi, RDG-iștii și rușii), ei bine, toate astea nu prea ne-au lăsat timp să ne educăm. Și, MAI ALES dezvoltarea tehnologică din alte țări, a dezvoltat cultura și civilizația și educația acelor popoare (exploatate și ele, fără îndoială). Apoi, au venit evenimentele din '89 și... ținte pârleo! E democrație, fac ce vreau, fur, îți dau la bilă (cap, adică!), violez, jefuiesc, pentru că... e libertate!!! Tind să cred că anumite națiuni nu pot trăi în libertate totală - nu știu ce să facă cu ea!!

Vezi, ce-ți spuneam - dezbatem pănă vine meteoritu' ăla mare și rău... și nici n-am argumentat tot (din lene de scris) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 14:03:29]
»

@puiutea -

sute de ani sub ocupația turcilor sau a altora, (trăind cu teama de a fi ucis, răpit și dus la turci, jefuit și de cotropitori dar și de ai tăi)

Hai calmeazate, acum au ramas doar ai nostril sa ne jefuiasca .

Tind să cred că anumite națiuni nu pot trăi în libertate totală - nu știu ce să facă cu ea!!

Aici esti rau si exagerezi. Nu natiunea in totalitate poarta vina, ci conducatorii acelei natiuni. Parerea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Dan&Ema
[08.01.15 14:06:07]
»

Buna tuturor; ma bag si eu in vorba asta...

Sunt exemple pro si contra cu locuri minunate din tara sau din strainatate cu sau fara taxe. Prin urmare nu exista o abordare unitara.

Dau un exemplu, eu as fi pentru a plati 1 leu la intrarea intr-un parc bucurestean dar sa stiu ca nu ma musca pe mine sau pe copii cainii comunitari.

La fel de bine m-am simtit sau la New York sa stau pe iarba ""la liber"".

Eu sunt un foarte mare iubitor de munte. Recent am vorbit de Pestera din Bucegi si de drumul de acces.

Pai acest drumul ar fi meritat o taxa si de banii aceia sa fie intretinut.

Ma cam deranjeaza sa platesc la Sapte Scari, cand zeci de ani nu am platit nimic. Dar costa sa intretii un traseu, un canion, un obiectiv in general. As vrea sa merg peste tot gratis, sincer, si nu as distruge, poate chiar as ingriji. Dar ma uit in jur ce jaf lasa multi semeni ai nostri.

Nu este potrivita directia discutiei ref la ce buzunar ""fura"" acesti bani. De furaciune se ocupa autoritati si justitia in caz extrem si trebuie sa castigam incredere in directia asta. Si mie imi vin efreu sincer, dar ar asa ar trebui sa evoluam in gandire...

Sincer, cu scorul de 65 - 35 optez pentru PRO TAXA.

Rog nu va suparati cei care aveti alte pareri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 14:10:36]
»

Haideti sa vedem si un loc in care sunt percepute taxe, dar poti vedea si cum sunt folositi banii obtinuti din taxare.

O zona foarte bine pusa la punct in acest context, este Rezervatia Naturala Lacul Sfanta Ana vezi aici vezi impresii.

Aici totul este bine pus la punct, doua locuri de parcare amenajate, unul sus la o distanta de ~1000m de lac taxat cu 10 Ron, iar celalalt la ~300m de lac, acesta fiind taxat cu 30 Ron. Foarte multi turisti in zona vara, cand locurile de parcare sunt total insuficiente si sus si jos (mai trebuie lucrat aici). Langa lac exista gratare fixe pentru turisti, cosuri de gunoi si bancute unde te poti relaxa admirand lacul.

Se percepe o taxa de vizitare pentru Rezervatia Naturala Tinovul Mohos, parca de 7 Ron, acesta fiind situat in imediata apropiere a lacului Sfanta Ana. Traseul de vizitare dureaza ~ o ora, iar la acest cost ai asigurat ghid, mergi pe trasee special amenajate din podete de lemn, exista bancute si cosuri de gunoi din loc in loc, deci se vede o investitie si bani bagati cu folos.

Exact ce ziceam si in ecouri. Aici vad pe ce sunt cheltuiti banii si platesc taxa fara sa clipesc.

Lasand la o parte faptul ca in principiu nu sunt de acord cu introducerea de taxe din motivele pe care le-am enumerat deja, dar in special datorita nivelului nostru de trai si a salarizarii actuale care fac sa devina hilare orice comparatii intre noi si austrieci, asta ca sa nu mai amintim de englezi si americani, dar pot fi de acord cu taxarea pentru vizitarea unor anumite obiective turistice dintr-o anumita zona. Insa sunt total impotriva platii unei taxe la intrarea intr-un intreg masiv muntos, asta doar pentru simplul fapt de a avea acces pe munte. Uite, mi se pare corect cum a procedat administratia muntilor Bucegi, sau cum s-o chema. Pot face trasee montane pe unde vreau, dar voi fi taxat de exemplu, daca vreu sa vizitez un anumit obiectiv, Canionul si Cascada 7 Scari de exemplu. Dar sa nu ma taxezi la accesul in intreg masivul Bucegi, asa cum se intampla cu Piatra Craiului si or mai fi si alte zone la fel pe care nu le stiu. Cum ar fi daca ar fi fost declarata Rezervatie Naturala, intreaga zona a Vulcanilor Noroiosi (ca tot a amintit Abancor de ei), incepand de la Berca? Poate ca eu nu vreau sa vizitez Vulcanii noroiosi si caut doar o cazare in Pensiunea Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari. Asadar intrebare. Pentru ce sa mai platesc taxa de acces in Rezervatia Naturala, daca nu am de gand sa vizitez vulcanii?

Da, de acord. Haideti sa aplicam si noi modelul de la National Park Hohe Tauern din Austria, unde te poti plimba pe unde vrei, fara a fi taxat si sa platesti doar atunci cand vrei sa folosesti anumite facilitati special amenajate (Grossglockner High Alpine Road, Weißsee Glacier World, Wildkogel Cable Cars Neukirchen, Felsentherme Thermal Bath Bad Gastein, National Park-Exhibition "smaragds & crystals", Rauris Hochalm Lifts and bird demonstration). Asta mi se pare foarte corect si de bun simt.

Acesta consider eu ca este un model bun de urmat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
papone
[08.01.15 14:12:14]
»

@vega06 - Hehe, chiar ma intrebam cat va dura pana vei scrie articolul asta , ca tot se marea lista de ecouri la articolul tau despre Poiana Brasov.

Ca tot dadusi start vot, ma declar si eu de acord cu taxele de acces in rezervatii naturale si parcuri nationale, totusi cu un mare DAR...

-sa se vada, sa simti in ce maiba (un fel de mama naibii ) bagi banii, ca nu prea se vede in muuulte locuri... nu tu drum mai bun, nu tu cosuri de gunoi macar, sa nu mai vorbim de panouri sau alte chestii ajutatoare

-sa nu avem taxe peste taxe peste taxe - vezi cazul Delta Dunarii, ca asta imi veni acusa in cap, unde desi ai un permis de pescuit valabil in toata tara (platit, clar), mai platesti taxa de pescuit in delta, taxa pe masina, taxa de acces persoane, taxa pe barca... iar delta e la mana braconierilor

-sa se respecte legile, ca d-aia le scrisera unii. Aici dau exemplul "legii gratarelor", ca si inexistenta. Pai vazurati voi pe vreunul sa se certe cu o pajiste intreaga de pensionari hamesiti? Vazurati pe vreunul sa verifice daca s-au strans gunoaiele sau s-au stins focurile de la locul orgiei bahico-culinare? Sau macar sa roage vreun manelist sa dea hardughia urlatoare mai incet? Sau - asta e "legea cacatilor cainesti" - sa se dea vreo amenda ca nu a strans cineva rahatul de caine de pe pajiste chiar si sa riste @puiutea sa calce in vreun "cah"?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 14:14:22]
»

@Dan&Ema -

Nici o suparare Dane. Bun venit. Pentru asta am si deschis thread-ul asta. Sa ne spunem parerile, pro si contra. Da vezi ca l-am pus pe PRO in fata .

puiutea
[08.01.15 14:22:36]
»

@vega06 - Mici obiecții : Conducătorii ne fură, dar ei nu ne împiedică să educăm copii (știi tu, cei 7 ani de acasă!). Asta - educația - ține de TINE, nu de conducători, nu ei te obligă să nu-i educi pe copii cum trebuie! Uite-te la - aproape - toți cei de pe acest sait, îi poți compara cu ce vezi-auzi pe stradă? Cu ce citești pe saituri? Pe la BAC-uri? Suntem "produsul" părinților noștri - la educație mă refer - oameni cu bun simț, și nu neapărat educați (ai mei au fost muncitori amândoi, nu intelectuali), și zic că (totuși) nu dau prea des cu bățul în baltă! Deci, așadar, în "contuzie", conducătorii ACTUALI nu prea pot influența gradul de educație pe care unii îl dau/nu-l dau copiilor lor! Regimul comunist putea, ne-au limitat accesul la informație, la cunoaștere, dar ăștia noi de la conducere?

Avem de vorbit, nu gâlmă... ăăăă... glumă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 14:23:58]
»

@papone - Hehe, chiar ma intrebam cat va dura pana te vei baga si tu la discutii p-acilea, ca si tu si Puiutea ati fost prezenti pe metereze in ecourile de la Parerea mea despre Poiana Brasov .

Bun venit si tie si total de accord cu acel mare DAR.

ma declar si eu de acord cu taxele de acces in rezervatii naturale si parcuri nationale, totusi cu un mare DAR...

Si in legatura cu taxele... Asta e. Suntem tara cu cele mai multe taxe puse pe te miri ce din Comunitatea Europeana.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
puiutea
[08.01.15 14:42:06]
»

Decât să polemizăm,

Mai bine-un zâmbet s-afișăm :

La o statie de benzina cu o singura pompa. Se opreste un tip cu un "Hummer" si incepe sa bage benzina. Trece o jumatate de ora, el baga benzina... trece o ora, el baga benzina... Doua ore... In spatele lui s-a facut coada, toti injura in delir.

Unu' scoate capul pe geam si ii striga aluia cu Hummerul:

- Asculta, ba! Macar opreste motorul ala, cand bagi benzina...

În concluzie : aproape DA - taxei, NU HOTĂRÂT deturnării acelor taxe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 14:43:12]
»

@puiutea - Corect ai punctat. Aici (pe AFA) s-au adunat oameni de o anumita factura (buna). Daca au mai fost si de alt tip s-au auto-eliminat. Daca or mai fi inca si acestia vor vedea ca nu le este locul pe aici.

Iar in privinta educatiei, raspunderea este impartita cam 60% cei 7 ani de acasa si 40% scoala. Tine cont ca odata dusi la scoala, copii intrati intr-o comunitate mai mare, iau contact cu alti copii, poate crescuti in alt mod de viata si in alte conditii sociale, acum intervenind la cei mici modificari comportamentale majore si imprevizibile, stiut fiind faptul ca la varste mici, copii tind sa-si aleaga cate un model pe care-l copiaza. De asta spun ca scoala trebuie sa aiba un aport substantial in educarea lor, in special in clasele primare, atunci cand se formeaza personalitatea celor mici.

Dar cum la noi invatamantul functioneaza in sistem de avarie, asta-i rezultatul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 14:48:01]
»

@puiutea - Te pierd de client?? Spusesei NU taxei

puiutea
[08.01.15 14:49:15]
»

@vega06 - Am fost profesor 35 de ani, ascultă la mine : dacă nu vii de acasă cu respect pentru profesor, școală și învățătură (ĂȘTIA reprezintă acei 7 ani de-acasă), atunci școala nu poate face NIMIC! Asta, în ciuda anturajului de care vorbești și care, ÎN ZIUA DE AZI- are mare importanță!

Mai vorbim!

abancor
[08.01.15 15:10:22]
»

Si in legatura cu taxele... Asta e. Suntem tara cu cele mai multe taxe puse pe te miri ce din Comunitatea Europeana.

Aici e de vină presa, mai bine zis proasta traducere a englezescului „tax”, care în românește înseamnă „impozit” sau, prin generalizare, orice contribuție la bugetul de stat sau la celelalte bugete (primărie, asigurări sociale etc.) De fapt nu numai presa e de vină, cînd cel mai cunoscut impozit e denumit în mod oficial „taxă” - mă refer la TVA. Clasamentele de gen au în vedere fiscalizarea și nr de impozite și contribuții ce trebuie plătite de o firmă, sau o persoană, într-un an, și aici nu intră taxele (englezește „fee”), ci doar impozitele și celelalte contribuții gen CAS.

Taxa este diferită de impozit (cel puțin în vocabularul economic și financiar). O taxă e contravaloarea unui serviciu. Față de impozit, care se percepe „gratuit”, fără vreo contrapartidă directă, taxele se percep numai la apelarea la unele servicii (gen taxa pentru eliberarea cazierului, sau taxa de drum). Prin extindere, orice bilet de intrare este o taxă, dar sună mai bine „bilet”. Evident că, cu cît ai mai multe obiective naturale sau culturale la care vinzi bilete de intrare, cu atît poți spune că ai mai multe taxe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
puiutea
[08.01.15 15:38:23]
»

@vega06 - Am spus NU TAXEI dacă nu știm precis unde se duce, dar dacă e folosită corect (mese, marcaje, căi de acces etc., etc.) atunci... e de bine! Suntem - totuși - în capitalism (original, la noi), deci statul nu va mai băga bani în turism, atunci soluția nu poate fi decât aplicarea de taxe, pentru a susține turismul. DAR, repet, FOLOSITE CINSTIT!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 17:10:05]
»

@puiutea -

Total de accord. Daca taxele se vor institui... De fapt nu "daca", pentru ca asta se va intampla cu siguranta. Rectific. Atunci cand taxele se vor institui, vreu sa vad si eu ca ceva a inceput sa se miste.

Asa cum spuneam si in alt ecou, sa vad marcajele pentru drumetii montane refacute, bancute si cosuri de gunoi din loc in loc, padurile curatate de arborii cazuti si care putrezesc acolo, arbori proaspat saditi, sa dispara hartiile si peturile aruncate de turisti nesimtiti (de fapt numai turisti nu-s astia) si cand si cand sa intalnesc patrule care sa poata sa dea amenzi celor care isi bat joc de natura in general si de frumusetea muntelui in special aruncand tot felul de gunoaie acolo. Daca nu se va intampla asta, voi crede in continuare ca aceste fonduri sunt deturnate si folosite in alte scopuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 17:13:24]
»

@abancor -

Aici e de vină presa, mai bine zis proasta traducere a englezescului „tax”, care în românește înseamnă „impozit”

Cuvantul englezesc TAX, poate fi tradus in romana si asta fara a gresi si ca taxa si ca impozit. Nu este o greseala, fiind echivalentul mai multor cuvinte englezesti: taxation, fee, charge, duty, toll, impost, scot.

Asa ca eu personal nu vad vreo eroare in denumirea TVA-ului.

TVA - Taxa pe valoare adaugata (in romana)

VAT - Value added tax (in engleza) - in traducere identica cu romanescul TVA.

In privinta fiscalizarii, a taxelor si impozitelor, sunt in ceata, asa ca no comment.

Evident că, cu cît ai mai multe obiective naturale sau culturale la care vinzi bilete de intrare, cu atît poți spune că ai mai multe taxe.

Dar acum cinstit, tu crezi ca de taxele astea se plang romanii? Astea sunt taxe modice si poti sa le platesti sau nu, e alegerea ta. Dar sa fii taxat obligatoriu pe Radio-TV (taxa inclusa in factura ENEL) ceea ce nu-i corect, pot exista persoane care nu au in casa nici radio, nici televizor, dar sunt taxati, sau obligativitatea platii taxei de drumuri, cand acestea arata cum arata, sau taxa pe stalp si asta inclusa in factura ENEL... Sunt doar cateva exemple.

Chestia ca poate cineva ar putea spune ca avem prea multe taxe pentru ca platim bilete la muzee sau la intrarea in Rezervatii Naturale, deja este o exagerare si cadem in derizoriu. Sau daca asta era o gluma... Mea culpa si retrag ce am spus .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[08.01.15 23:30:25]
»

@Dan&Ema -

Dane, am ramas dator cu o lamurire. Spuneai ca nu ti se pare potrivita directia discutiei privind posibila deturnare a fondurilor provenite din taxa de vizitare Rezervatie Natutala / Parc National.

Hai s-o lamurim.

Aici nu vorbim despre valoarea acestei taxe, ci despre utilitatea, necesitatea, momentul ales si daca dvs. credeti ca intra-devar banii colectati de la mine, de la tine, de la toti isi vor pastra destinatia initiala si declarata aceea de “intretinere trasee-refugii, constientizare publica si activitatile de conservare a naturii”.

Si uite ce m-a facut sa spun asta :

Si ca o paranteza. Am avut ocazia sa-l cunosc pe purtatorul de cuvant al Romsilva Vrancea, un nene din Focsani. Nu vrei sa stii ce case avea (am zis case, nu casa), ce masini si ce bani invartea. Bineinteles, din salariul lui amarat de bugetar... Si gandestete ca era doar purtator de cuvant. Nu vreau sa ma gandesc la pozitia sociala a celor din varful piramidei. Asa ca despre corectitudine...

De asta am zis ce-am zis. Daca banii vor intra in visteria Romsilva... Nu stiu ce sa zic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dan&Ema
[09.01.15 07:03:13]
»

@vega06: de subiectul deturnarii banilor sa se ocupe justitia si dna. Am mai spus-o.

Nu putem fi suspiciosi forever si cu toata lumea cand e vorba de sange romanesc la mijloc.

Dan

Dragoș_MD
[09.01.15 08:11:57]
»

@Dan&Ema - Băi, voi ar trebui să faceți ciocu' mic - aveți deja doi evazioniști urmăriți de ANAF în familie!

În plus, am aflat de pe surse că urmează Cocoșul cu punguța cu doi bani pentru care nu a plătit TVA și impozit pe profit, Capra, care și-a pus capetele de la ăia doi iezi la geam ca să le mai ia o lună alocațiile etc.

On topic - opinia mea e deja expusă în corpul articolului -» pro!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
abancor
[09.01.15 09:01:37]
»

Treaba cu taxele era doar un răspuns, sau comentariu, sau replică, la ce ai zis tu, că avem cele mai multe taxe. Tocmai, că nu putem lua aici în calcul biletele de intrare, chiar dacă se numesc "taxă de acces" în loc de "preţ bilet" sau "tarif vizitare".

Despre noţiuni în sine, TVA este un impozit, de aceea zic că are o denumire oarecum nepotrivită. Acelaşi lucru se poate spune şi despre taxa vamală. Dar denumirea de taxă e atît de des utilizată în amestec cu cea de impozit, încît au devenit sinonime, sau chiar mai mult, "taxă" denumeşte o categorie generală ce include toate dările, inclusiv impozitele. Nu mai ţine nimeni cont de distincţia iniţială din vocabularul fiscal dintre taxe şi impozite. E un fenomen normal al limbii, lumea preia termeni uşor ştiinţifici şi le lărgeşte sensul. Un exemplu turistic este cuvîntul "faleză", care a ajuns să înlocuiască termenul "promenadă" şi să denumească orice alee de-a lungul unei plaje sau unei ape.

Revenind la idee, exprimarea e mereu importantă, şi poate chiar termenul de "taxă de acces" determină un reflex de respingere - "iar plătim domle o taxă?! ". Taxa de acces are un ton imperativ, obligatoriu. În actele oficiale se poate numi oricum, dar la faţa locului ar fi mai bine să se numească mai uman, mai prietenos, gen "tarifele pentru vizitarea rezervaţiei". Sună mai cald, are un subton care presupune colaborarea, nu subordonarea. Nu mai pare că bagi mîna în buzunar turistului, ci că turistul alege dacă vrea sau nu să viziteze locul cu pricina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[09.01.15 17:23:26]
»

exprimarea e mereu importantă, şi poate chiar termenul de "taxă de acces" determină un reflex de respingere - "iar plătim domle o taxă?! ". Taxa de acces are un ton imperativ, obligatoriu.

Ai mare dreptate si sunt absolut de accord cu fata umana a cuvantului "taxa".

Mie, cand aud de taxe si impozite, mi se zburleste parul in cap .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[09.01.15 21:12:17]
»

Voi puncata in ecoul acesta, alte doua probleme importante (zic eu), la care puteti daca vreti si sunteti interesati de subiect, sa va spuneti parerea. Prima legata direct de taxa de vizitare, iar cea de-a doua, este ea insasi un subiect de discutie. Acestea ar fi :

1. Marirea exagerata a numarului de Rezervatii Naturale si Parcuri Nationale, foarte posibila acum pentru ca exista baza legala, iar primariile si alti factori ce au in administrare te miri ce zone, se vor bate pana-n panzele albe sa le transforme in Rezervatii Naturale si evident taxabile, asta in ideea ca vor veni turisti si cu turistii, normal vin si banii. Mai o taxa de acces, mai o cazare, mai o masa la restaurant...

2. Infiintarea de Parcuri Nationale care includ intregi masive muntuase.

1. Dupa cum am punctat deja, pericolul mare pe care il vad eu si mi-e teama ca este foarte posibil sa se intample asta, va fi valul masiv de inregistrare a unor zone, mai mult sau mai putin importante, ca si Rezervatii Naturale si implicit taxabile.

Sa nu va mire daca o sa intalnim o zona declarata Rezervatie Naturala si bineinteles taxabila, daca acolo, iete minune, cresc 15 narcise sau traieste nu stiu ce sbroasca . Sau gurile de varsare ale raurilor?!?! Oau... Cum sa nu creezi Rezervatii Naturale in superbele delte formate la varsarea raurilor Sabar si a Dambovitei in Arges?

2. Pot sa fiu de acord cu taxarea la vizitarea unor obiective turistice dintr-o zona turistica montana. Dar voi fi absolut impotriva platii unei taxe pentru accesul intr-un intreg masiv muntos. Cu asta eu chiar consider ca s-a depasit limita bunului simt si a respectului fata de turist.

Mi se pare corect cum a procedat administratia muntilor Bucegi. Pot face trasee montane pe unde vreau, dar voi fi taxat de exemplu, daca vreu sa vizitez un anumit obiectiv, din Bucegi, Canionul si Cascada 7 Scari de exemplu. Dar sa nu ma taxezi la accesul in intreg masivul Bucegi, asa cum se intampla cu Parcul National Piatra Craiului, taxat in totalitate si or mai fi si alte zone la fel pe care nu le stiu. Cum ar fi daca ar fi fost declarata Rezervatie Naturala, intreaga zona a Vulcanilor Noroiosi (ca tot a amintit Abancor de ei), incepand de la Berca? Poate ca eu nu vreau sa vizitez Vulcanii noroiosi si caut doar o cazare la Pensiunea Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari. Asadar intrebare. Pentru ce sa mai platesc taxa de acces in Rezervatia Naturala, daca nu am de gand sa vizitez vulcanii ?

De ce nu s-ar lua ca model exemplul dat de @Dragos, Parcul National Hohe Tauern din Austria, unde poti face drumetii montane pe unde vrei fara a fi taxat, dar vei plati atunci cand vizitezi sau folosesti facilitati special amenajate de catre administratie.

Taxa de acces in Rezervatii si Parcuri Nationale sunt sigur ca se va implementa. Nu sunt de acord cu ea din principiu, dar pot sa traiesc cu asta si poate fi intradevar utila daca banii colectati vor fi folositi corect si pentru acoperirea cheltuielulor de intretinere a zonelor respective. Insa la aceste ultime doua probleme pe care le-am propus, consider ca :

1. Este necesara o selectie foarte atenta si pe baze strict stiintifice (flora, fauna, cascade, chei si canioane etc.) a zonelor ce vot fi introduse in circuitul turistic ca si Rezervatii Naturale sau Parcuri Nationale.

2. La acest punct sunt pentru crearea de Rezervatii Naturale si Parcuri Nationale pe zone nu foarte intinse, de sa zicem cateva zeci de hectare, hai sa fie 100 - 200 de hectare, dar nu sa se ajunga la aberatii de mii de hectare. O zona mai mica cu siguranta va fi mai usor de ingrijit si administrat. Nu voi fi insa de acord in veci ca un intreg masiv muntos sa fie declarat Parc National si sa fiu obligat sa platesc taxa de acces, indiferent cat de adanc intru in Parc sau pe unde ma duc pe acolo. Poate vreau doar sa merg 200m pana la un pârâu sa beau apa. Trebuie ca pentru asta sa platesc 1,5 €? Nu mi se pare corect.

Si din nou declar:

Start Vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
adri-nico
[10.01.15 00:56:33]
»

finuleeee, am bagat destu' unde nu trebuia. pai nici pin' la intilnire nu termin de citit toata polologhia. am ajuns acolo unde zice abancor ca a iscat discutia si mi=am facut o parere.

eu am platit taxe la 7 Scari si am fost multumita de ceea ce am vazut pe traseu.

in schimb la faimoasa cascada Bigar, nu am platit taxa ca m-am dus acolo imediat dupa mediatizare, cind n=au apucat aia sa se dumireasca ce si cum. acolo, daca mi-ar fi luat vreun leu... cred ca ii stringeam de git la intoarcere... dar cum nu am dat taxa, era de la sine inteles ca nu trebuia sa ma nemultumeasca porcoaiele de... "noroace" de prin jur. asa ca... nu stiu ce sa zic.

As da taxa ca sa se pastreze un loc curat si amenajat si pentru urmasii urmasilor nostri. am zis!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Dan&Ema
[10.01.15 08:28:35]
»

@Dragos: ca sa facem ciocul mic trebuie sa il avem intai mare.

Dar ne supunem la cioplea la masurarea ciocurilor daca e nevoie.

ce ta faci daca nu avm cioc?

Poate totusi facem rost de cioc portabil pt carnaval

vega06AUTOR REVIEW
[10.01.15 10:27:43]
»

@adri-nico -

Nasaa... Pai ce facem aici? Nu citim tot? Pai treaba-i asta?

Bine-ai venit pe aici si respectam parerile oricui vrea sa combata problema.

Am zis! .

adri-nico
[10.01.15 10:31:48]
»

@vega06 - Promit sa citesc, dar aseara era... azi!

vega06AUTOR REVIEW
[10.01.15 10:48:46]
»

@adri-nico -

Nici o problema. Stiu ca era azi.

D-aia, n-ai vazut ca eu razbit de somn m-am retras incet si suav ca un "cadân" (masculinul de la cadâna, pentru ne-cunoscatori ) si m-am bagat la odihna ?

abancor
[11.01.15 18:41:26]
»

La noile subiecte aș avea niște opinii sau observații, cu mențiunea că risc să capăt statut de gică-contra.

Despre proliferarea rezervațiilor naturale, nu știu dacă ele sînt benefice sau nu pentru bugetele locale și buzunarele conducătorilor. Am în vedere faptul că activitățile economice sînt restricționate în interiorul rezervației, și nu sînt convins că turismul poate echilibra situația, mai ales că nu toate rezervațiile sînt neapărat turistice. Am asistat la încercările de vînzare a unor terenuri din Vadu, pe plaja Mării Negre, iar agenții locali se străduiau să demonstreze că ele sînt în rezervație (RBDD), dar mai la margine, în zona economică, și ai voie să construiești etc. Pe lîngă asta, odată ce ai o rezervație pe teritoriul comunei, ai încă un rînd de șefi și de organisme de control deasupra.

În schimb, statutul de rezervație protejează peisajul, flora și fauna, uneori atît de evident încît alternativa ar fi fost dispariția totală. Am exemplul unei peșteri minunate, vecină cu Urșilor de la Chișcău, dispărută în întregime în cadrul unei cariere de calcar. Mai evidentă, vizibil pentru oricine trece pe acolo, este situația Cheilor Bicazului. Venind dinspre aval, dinspre Bicaz, la intrarea în Cheile Mici se vede mușcătura adîncă a carierei de calcar care aprovizionează fabrica de ciment de la Tașca. Cariera va continua pînă ce versanții de calcar de aici vor fi dispărut și asta ar fi urmat să fie și soarta Cheilor Mari, dacă n-ar fi fost protejate prin lege.

Deci avantaje pentru peisaj, natură și turist sînt destule. Ar fi bine să fie și pentru comunitatea locală, să nu fie tocmai ea singurul pierzător. Sigur, comunitatea, nu pădurarul șef.

Pe urmă, în ce privește extinderea rezervațiilor, lucrurile sînt la fel de nuanțabile. În primul rînd, în cadrul unui parc național pot fi grade diferite de protecție a zonelor. PN Bucegi cuprinde 14 rezervații. În al doilea rînd, situația nu stă chiar așa de exagerat: cred că numai Piatra Craiului și Cozia sînt masive complet incluse în parcuri naționale/naturale, deși și aici se poate discuta: care e limita unui masiv? Geologii nu sînt mereu de acord cu geografii. Orașele de la poale fac parte din masiv? De regulă da, dar nu plătești ca să intri în Sinaia, deși face parte din PN Bucegi.

Sînt convins că există criterii științifice pentru declararea statutului de rezervație.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[11.01.15 20:59:38]
»

@abancor -

De ce Gica contra? Sunt opiniile tale si foarte bine ca ti le sustii. Respect.

Deci avantaje pentru peisaj, natură și turist sînt destule. Ar fi bine să fie și pentru comunitatea locală, să nu fie tocmai ea singurul pierzător.

Tocmai am dat mai sus ca exemplul intr-un un ecou, Rezervatia Naturala Lacul Sfanta Ana, cu o administrare foarte bine pusa la punct si care a creeat locuri de munca pentru comunitatea locala, intr-o zona dpdv economic si industrial, moarta. Un exemplu de urmat zic eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
luciaoradea
[29.01.15 00:10:25]
»

Un NU hotărât oricăror taxe puse pentru vizitarea obiectivelor turistice publice. As scrie mai mult, dar de pe mobil e mai greu. Voi reveni cu detalii.

Un singur exemplu- în Grecia nu există nici o plajă care sa fie privata, deci închisă publicului larg. Plajele și marea, la fel ca și parcurile naționale sunt domenii publice. Oricine poate sa se așeze cu cearceaful pe plaja, nu te obliga nimeni sa plătești pentru șezlong.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[29.01.15 13:29:15]
»

@luciaoradea -

Multumesc pentru vizita si pentru faptul ca v-ati spus parerea.

Ei... Si uite ca s-a mai gasit cineva care nu este de acord cu impunerea de taxe la accesul in Rezervatii Naturale si Parcuri Nationale. Cum ziceam, daca denumirea este de “Parc National”, e al natiunii si haideti sa ne bucuram cu totii de frumusetile tarii noastre, nu discriminant in functie de cei ce au sau nu bani de taxa.

Si acum strict referitor la “Parcul National Piatra Craiului” de care am mai amintit, avem exemplul concret al faptului ca efectiv ti se baga mana in buzunar. Iata de ce spun asta :

1. Tarif acces 1 persoana - 2 €

2. Tarif acces 2 persoane - 3 €

3. Tarif acces 4 persoane - 5 €

4. Tarif acces 5 persoane - 6 €

5. Tarif acces 6 persoane - 7 €

6. Tarif acces 7 persoane - 8 €

7. Tarif acces 8 persoane - 9 €

V-am prezentat aici tarifele afisate chiar la intrarea in Parcul National Piatra Craiului (vezi P15 din review-ul meu “Parerea mea despre Poiana Brasov“). Tarife destul de mari zic eu si platite doar pentru accesul in Parc, nu pentru vizitarea vreunui obiectiv anume de aici. Dupa cum probabil stiti deja, majoritatea covarsitoare a familiilor din Romania este formata din 3 persoane. Ei bine, exact familiile de 3 persoane sunt omise din tabelul de mai sus cu tarifele de acces in Parc. De ce asta? Ca sa te oblige sa achiti pentru o familie de 3 persoane, tariful aferent uneia de 4 persoane, adica 5 €... Vi se pare normal si corect asta? Mie unuia nu. In consecinta, este oare gresita afirmatia mea cum ca, “A fi taxat la intrarea fie intr-o Rezervatie Naturala, fie Parc National, este o spoliere pe fata, o discriminare si in acelasi timp limitarea dreptului meu si al tau si al tuturora la libera circulatie. ”? Intrebare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
luciaoradea
[29.01.15 20:27:06]
»

@vega06 -

Eu cred ca nu e vorba de suma. Indiferent daca taxa e de 1 ron sau 100 euro tot mi se pare abuziva. Ideea in sine de a taxa un domeniu public e o ofensa adusa libertatii de circulatie. Ca sa nu mai pomenesc de faptul ca nu ti se ofera nimic de banii dati, care ajung cine stie pe unde.

Poate ca nici nu i-a trecut prin minte celui care a stabilit taxele ca sunt si familii de 3 persoane in Romania Glumesc...

Din pacate la noi interesul pentru cetatean si contribuabil nu exista. Exista doar dorinta disperata a autoritatilor de tot felul de a jefui cetatenii care isi platesc obligatiile catre stat cu varf si indesat (si in multe cazuri platesti in mod repetat pentru acelasi serviciu). Asa ca nu ma mai mira inca o taxa... O sa ajungem sa fim taxati, ca pe vremuri, si pentru ferestre si cosuri de fum. Ca taxa pe stalp exista deja.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[29.01.15 21:30:01]
»

@luciaoradea -

Subscriu. 100 % de accord. Aceasta este si parerea mea.

Dar am deschis thread-ul acesta sa vad cum gandesc si altii in privinta asta.

Pana acum, in proportie covarsitoare colegii sunt pentru taxe, asa ca ne putem considera o minotitate. Si cum in Romania minoritatile au mai multe drepturi decat majoritatea (vezi cazul Harghita si Covasna in raport cu Romania), deduc ca noi suntem cei ce avem dreptul de a avea dreptate .

QED

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
luciaoradea
[29.01.15 21:44:52]
»

@vega06:

Păi da, lumea își dorește să dea bani! Cred că suntem un popor de masochiști, ne place sa fim chinuiți și abuzați. Părerea mea!

Dan&Ema
[30.01.15 06:49:32]
»

Da-ne un scor pro-contra dupa atatea raspunsuri colectate.

Lssand scorul deoparte, te felicit pt topicul ales spre dezbatere si a fost unul din momentele in care am invatat mai bine ce inseamna respectarea opiniei fiecaruia

abancor
[30.01.15 09:19:29]
»

Întîlnind iar ideea de spoliere a turistului, mi-a venit în minte un articol recent al lui ebirsan despre Corfu și „afacerile” locale. Citiți ultimele 4 paragrafe de aici pentru amuzament și pentru a vedea ce înseamnă spoliere ca la carte

Cît despre libertatea de circulație și limitările ei, cred că e un subiect vast și de competența unei instanțe judecătorești. Libera circulație are limite, regăsite prin te miri ce legi și regulamente, greu de compilat acum de către noi, aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[30.01.15 12:45:08]
»

@abancor -

Tare faza cu poarta. Da eu nu i-as fi dat nimic babei . Si asta asa, numai din principiu. Ii ziceam ceva "de dulce" poate in gand, sau poate nu (in gand), dadeam cu spatele pana unde puteam sa intorc si valea.

O chestie asemanatoare am patit si eu, unde crezi ? In Poiana Brasov. Cautand Vila Zorile, nimerim pe o straduta asfaltata extrem de ingusta care se termina brusc in poarta unei vile. Dau sa intorc si ce sa vezi... La poarta vilei din dreapta noastra, rasare tot o tanti in etate (a se citi baba ), care zice ca nu care cumva sa intorc masina folosindu-ma de podetul din fata casei ei, ca ea a platit bani grei ca sa-l faca. Normal ca n-am bagat-o in seama si am intors fix pe podetul ala, timp in care tanti facea ca trenul . Cat crezi ca mai era pana la a-mi cere taxa de acces pe pod ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Michaell
[30.01.15 13:52:26]
»

@vega06 - Si cum in Romania minoritatile au mai multe drepturi decat majoritatea (vezi cazul Harghita si Covasna in raport cu Romania), deduc ca noi suntem cei ce avem dreptul de a avea dreptate.

As dori doar sa-ti spun, deci nu trebuie sa-mi raspunzi (evtl PM, daca doresti) ca nu pot fi deacord cu aceasta opinie. Este dreptul tau sa ai aceasta parere iar al meu sa fac aceasta remarca.

Totodata nu ma pot aptine in ati spune ca, si noul presedinte al Romaniei apartine unei minoritati. In acest context as mai avea cite una ,,pe limba,, dar renunt...

Legat de taxele la care face referire acest thread - din pacate si aici sunt de alta parere. Cu ocazia fiecarei vizita in tara am putut observa (doar) acolo inbunatatiri unde cetateanul este obligat sa plateasca ceea ce i se ofera. Acolo unde ceva este gratis, fie ca-i vorba de parcare, spatii comune, etc. arata jalnic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[30.01.15 17:40:48]
»

@Michaell -

Nici o problema. Sunt parerile tale si le respect.

Dar vezi tu, eu faceam trimitere la o singura minoritate, foarte mare si este de notorietate faptul ca acea minoritate, in zonele pe care le-am pomenit, are drepturi mai mari decat cetatenii romani ce locuiesc acolo, desi suntem totusi in Romania.

Cu ocazia fiecarei vizita in tara am putut observa (doar) acolo inbunatatiri unde cetateanul este obligat sa plateasca ceea ce i se ofera.

Pai tocmai aici era problema, incasarea de taxe fara ati fi oferit nimic in schimb.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[30.01.15 18:11:49]
»

@Dan&Ema -

Da-ne un scor pro-contra dupa atatea raspunsuri colectate.

Dane, pai statistic vorbind avem pana acum asa :

PRO taxa : @abancor, @dragos, @msnd, @Aurici, @Dan&Ema, @papone, @adri-nico, @Michaell

ANTI taxa : @vega06, @dianamea, @puiutea, @luciaoradea

ABTINERI : @traian.leuca, @balasa violeta

Rezultat final intermediar :

8 voturi Pro

4 voturi Anti

2 voturi Abtinere

a fost unul din momentele in care am invatat mai bine ce inseamna respectarea opiniei fiecaruia

Spunandu-ne parerile si respectandu-le pe ale interlocutorilor, este in primul rand o dovada de bun simt si de buna crestere. Iar in privinta invatatului, eu zic ca toata lumea am avut cate ceva de invatat. Sau atins subiecte diverse si discutate zic eu la modul civilizat .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dan&Ema
[30.01.15 18:21:06]
»

Multumesc de feedback. A fost dezbatere super. Te felicit inca o data pentru alegerea temei.

vega06AUTOR REVIEW
[30.01.15 18:27:00]
»

@Dan&Ema -

Mersi Dane. Te-am lasat mai la urma pentru ca trebuia sa fac socotelile .

Michaell
[30.01.15 18:27:02]
»

@vega06 - Nu mai inteles in privinta taxelor. Am vrut sa spun ca din pacate doar acolo unde cineva ia initiativa intr-o forma sau alta, deci se ocupa cineva de un proiect, investeste timp si bani in ingrijire, curatenie, etc., acolo se misca ceva, acolo gasesti si vezi o schimbare spre bine. Bineinteles ca asta si costa, deci ti se vor cere taxe, pt. ca nimenea nu face ceva pe degeaba. Asa cred ca sta treaba si cu rezervati sau parcuri. Nu poti astepta sa primesti ceva fara sa fi dispus sa investesti si tu ceva ptr asta. Deci nu-i asa cum spui tu ca ti se cere o taxa si nu ti se ofera in schimb nimic. Sunt de parere ca e chiar invers. Acolo unde totul este gratis si nu ti se cere nimic, acolo arata si ca atare. Asta am vrut sa zic.

In privinta minoritatilor as putea sa-ti dau exemple semificative de aici, ca sa vezi ca nu doar in Romania este asa cum ti se pare tie. Dar nu-i locul protrivit.

Doar atit: o minoritate sa sti ca mai intodeauna se simte cumva asuprita de majoritate si are oarecare complexe pe care incearca sa le acopere prin cererea unor drepturi care poate tie ti se par nejustificate. In plus ei mai incerca prin diferite alte comportamente sa-si pastreze identitatea si originea pe care ei cred ca este in pericol. Exemplu: Se incearca mariajul doar intre ei si este aproape un pacat sa -ti alegi un partener unei alte etni. Crede-ma, stiu ceti povestesc. Dupa mama sunt sas si mi-am luat ca nevasta o romanca...

Un weekend frumos iti doresc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
robert
[30.01.15 18:37:44]
»

Salutare!

Eu sunt mai nou pe AFA, dar fiind un subiect foarte interesant o sa-mi dau si eu cu parerea.

De multe ori prin peregrinările mele externe am admirat la straini capacitatea acestora de a face bani din piatra seacă.

Parca cel mai pregnant mi s-a parut acest lucru când am vizitat Grecia! Sa exemplific. Eram in insula Rodos si pe toate pliantele se facea referire la valea fluturilor! Eram cu fetita si zic hai s-o vedem si noi! Acolo era o taxa de intrare de intrare de 5 euro de persoana! Erau amenajate trepte, bancute si balustrade de lemn! Erau intr-adevar fluturi care zburau prin pădure, dar parca ma asteptam la mai mult. Deh eram invatat de la muzeul fluturilor din Viena. Am ajuns sus pe pajişte unde ma asteptam la o multime de fluturi si nimic.

In concluzie sunt clar in favoarea platii unei sume de bani pentru protejarea eco sistemului si încurajarea turismului. Cu siguranta o parte din bani vor fi deturnati, dar o parte vor fi folositi cum trebuie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[30.01.15 19:18:20]
»

@Michaell -

Nu poti astepta sa primesti ceva fara sa fi dispus sa investesti si tu ceva ptr asta. Deci nu-i asa cum spui tu ca ti se cere o taxa si nu ti se ofera in schimb nimic. Sunt de parere ca e chiar invers.

Michaell, stai putin sa ne intelegem. Esti in eroare in privinta taxei si uite de ce spun asta :

OUG 236 / 2000 modificata prin Legea 462 / 2001, care la Art. 23 zice asa :

(1) Pentru completarea resurselor financiare necesare bunei administrari a ariilor naturale protejate potrivit planurilor de management si regulamentelor administratorii acestora pot institui un sistem de tarife ce se aproba de autoritatea centrala pentru protectia mediului sau, dupa caz, de autoritatile administratiei publice locale.

Deci taxa care mi se cere, vine in “competarea resurselor financiare” ale administratorilor Parcurilor si Rezervatiilor Naturale. Investitia in amenajari nu trebuie sa fie noastra a celor ce vizitam Parcurile si Rezervatiile. Investitia apartine administratiei iar banii pe taxe sunt doar o completare la acele fonduri. Pai daca asa ar sta lucrurile, sa stranga ei bani din taxe ca sa faca ceva, mai trec 20 de ani pana se misca lucrurile . Deci in primul rand ei trebuie sa faca ceva si apoi sa vina sa-mi ceara bani pentru ceva-ul ala.

In privinta minoritatilor as putea sa-ti dau exemple semificative de aici, ca sa vezi ca nu doar in Romania este asa cum ti se pare tie.

Vorbim de cu totul altceva. Nu putem compara Germania cu Romania, in special la drepturile minoritatilor. Romania cred ca este cea mai permisiva tara in privinta drepturilor minoritatilor din intreaga UE. Si parerea mea sincera este ca la noi s-a exagerat nepermis de mult cu drepturile unei anumite minoritati, destul de mare e adevarat, dar asta neinsemnand privilegii si schimbarea statutului acestei minoritati fata de al alteia, oricare ar fi aceea si cu atat mai mult privilegii fata de populatia de origine romana.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
vega06AUTOR REVIEW
[30.01.15 19:21:20]
»

@robert. c -

Iti multumesc si tie Robert pentru vizita si pentru ca ti-ai exprimat punctul de vedere. Respectam orice opinie.

Mai adaugam un vot PRO taxa

vega06AUTOR REVIEW
[30.01.15 20:33:57]
»

@Michaell -

Scuze pentru impolitete. M-am luat cu scrisul si am uitat de incheiere .

Un weekemd minunat iti doresc si eu.

abancor
[03.02.15 22:58:30]
»

Cu întîrziere fac o observație, de care abia am devenit conștient: problema de față are 2 sau chiar 3 paliere de abordare, care au cam fost amestecate între ele.

Primul palier este discutarea principiului pur, autonom, obiectiv, fără aplicare la o anume țară, la un anume regim politic, fel de rezervație, zonă geografică, mod de administrare a rezervației, regim al terenului etc. Nu importă că sîntem în SUA sau România, Kenya sau Vanuatu, întrebarea e aceeași: e normal să se perceapă bilet de intrare într-o rezervație naturală amenajată pe un teritoriu proprietate publică? Sau, mai adînc: e OK să se limiteze dreptul de circulație pe anumite terenuri? Dar asta duce deja discuția de la o șuetă turistică la o dezbatere de filosofie politică cu noțiuni ca libertăți, democrație, umanism etc. Ceea ce nu e cazul. Deci, rămînem la varianta „light”: a plăti sau nu intrarea într-o rezervație?

Al doilea palier este: e normal să se perceapă taxă la vizitarea unei rezervații din România? Din România asta de azi, nu dintr-o Românie utopică sau atemporală.

Iar al treilea este: ce fac ăștia domle cu banii noștri?

Argumentele contra s-au cam situat undeva între palierele 2 și 3. „Ar fi OK să se taxeze, dar mai întîi să amenajeze ceva, ca să vedem pe ce dăm banii. ” Dar titlul sugerează mai degrabă palierul 1.

În ce mă privește, eu mă situez pe aceeași poziție și în palierul 1, și în 2. Da, mi se pare normal, legal, moral, util (să nu uităm pragmatismul, utilitatea, noțiuni trecute cu vederea în căutarea unora mai idealiste, ca libertatea) să se taxeze vizitarea unor locuri deosebite, ca și să se interzică accesul în anumite părți ale lor (de exemplu multe peșteri sînt închise publicului, pentru conservarea mediului sau a descoperirilor arheologice), inclusiv în România. Chiar dacă sîntem în urma unor țări mai civilizate și mai dezvoltate. Dacă la noi încă serviciile publice nu funcționează perfect, ăsta nu e un motiv să nu plătim taxe și impozite, bilete de acces etc. Oricum, mulți nu plătesc, deci e vorba de un cerc vicios, în care unii își găsesc compensarea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adri-nico, Aurici, balasa violeta, Dan&Ema, luciaoradea, Michaell, msnd, robert
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.57779097557068 sec
    ecranul dvs: 1 x 1