ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 7 MIN

Flori și animale în spațiul citadin

TIPĂREȘTE

Motivație articol: În situația de urgență medicală în care ne aflăm legătura cu Natura din fața blocului ori grădina casei, precum și cu animalele care se învârt în acest spațiu a crescut nespus de mult. În cele mai numeroase cazuri această legătură se reduce în aceste săptămâni la privitul din balcon sau îngrijirea celor câteva plante aflate în locuință. Am vrut ca acest material să fie încurajator, optimist și care să aducă în sufletul fiecăruia o stare de relaxare mai ales că ne aflăm într-o zi de mare sărbătoare creștină.

Carta Pământului ne spune că persistenţa fiinţelor vii şi bunăstarea omenirii depind de conservarea unei biosfere sănătoase cu toate sistemele sale ecologice, o varietate bogată de plante şi animale, soluri fertile, ape pure şi aer curat. Acest fapt se întâmplă cu mai multă sau mai puțină responsabilitate...

Omul a trăit și a evoluat în mijlocul naturii, a fost ajutat sau împiedicat de natură. Dezvoltarea economică modernă și contemporană ne-a adus în fața unor noi provocări, ne-a limitat legătura cu natura. Civilizația urbană, mai ales, se reflectă asupra relației om-natură impunând limitări și acces scăzut la verdele naturii.

În afară de parcurile mari situate în cartiere, „homo urbanus” interacționează cu mediul natural prin intermediul spațiului verde din fața blocului în care locuiește. Dacă ești un om iubitor de frumos, de flori, arbori, păsări și alte animăluțe nu se poate să nu îți creezi o legătură strânsă cu aceste elemente pe care le vezi zilnic în fața ferestrei tale. Spațiile verzi din fața blocurilor induc o stare de empatie, o deschidere către frumos și prietenie, o fărâmă de sănătate fizică și psihică.

Locuiesc de mulți ani într-un bloc, această invenție supraetajată de coabitare a oamenilor din orașe. Avantajul etajului inferior este tocmai apropierea de peticul de natură care se întinde în fața blocului; un alt avantaj este amplasarea blocului în cartierul Drumul Taberei, un cvartal urban destul de bine „înverzit”, ca să zic așa. Spațiul verde din fața mastodontului de beton este bine garnisit cu arbori (bătrâni), arbuști, vegetație perenă etc.

Dacă în primii ani de la mutare nu am fost foarte preocupat de această „grădină” a blocului, treptat mi-am mărit spiritul de observație asupra păsăretului din zonă și preocuparea pentru îngrijirea acestui spațiu verde. Curățenia de primăvară, curățarea crengilor uscate, plantarea de noi flori, adunarea permanentă a gunoaielor a devenit ceva normal.

Încă de la topirea stratului de zăpadă (anul acesta slab de tot) și încălzirea treptată a vremii încep să urmăresc apariția primelor plante de primăvară. De obicei, ghioceii sunt primii vestitori ai primăverii, cele câteva pâlcuri rezistând cu stoicism ultimilor fulgi de nea și nopților încă friguroase. Destul de repede se ițesc narcisele și o crenguță galbenă de forsythia, concurate bineînțeles de nelipsitele zambile. Tufele de așa-numit gutui japonez, florile roșiatice nu se lasă mai prejos și își deschid corolele spre soare. Florile albăstrui de saschiu și-au făcut apariția destul de devreme anul acesta; uite, colo se ițesc și câteva fire de zambilă moțată. Lalele roșii și galbene se deschid sau se închid urmând ciclul lumină-întuneric. Urmează în aprilie lăcrămioarele cele parfumate. Și deasupra tuturor se înalță maiestuos pe bătrâne tulpini lemnoase liliacul, mov și alb. Iată și tulpinile bujorului care cresc văzând cu ochii de la o zi la alta.

Dintre arbori primul care dă tonul este corcodușul, urmat acum la început de aprilie de cireșul a cărui coroană nu este accesibilă nimănui, astfel că de fructele lui se bucură doar păsările cerului. Castanul și-a început ciclul vegetal, frunzele mijind curajoase pe ramuri.

Povestea nucului e ceva mai tristă, falnicul arbore din mijlocul grădinii blocului rezistând aproape 60 de ani. Plantat de un locatar în primii ani de la construcția blocului, nucul a oferit, umbră, casă pentru păsări și fructe (totuși nucile sale nu mai erau comestibile de ani de zile). Ploaia înghețată care a lovit puternic Capitala în ianuarie 2019 a dus către prăbușirea bătrânului nuc peste fațada blocului. Mă aflam la Câmpulung Muscel pe alte tărâmuri încărcate de zăpadă (vezi impresii) când acest fenomen a afectat Bucureștiul și toată zona de sud a țării; în ziua sosirii am zărit cu uimire copacul prăbușit la pământ – nu pot să vă spun ce tristețe m-a cuprins. A durat vreo două săptămâni până angajații municipalității au ridicat „trupul” de lemn smuls din pământ. Și acum „zgârieturile” crengilor brăzdează fațada blocurilor. Din păcate arborii din zonă sunt îmbătrâniți, au numeroase crengi uscate, unii au mai fost tăiați, alții curățați. Plantările merg greu, mai degrabă s-au prins diferiți arbuști „sosiți” pe cale naturală.

În ceea ce privește fauna din zona blocului meu pot spune că e destul de numeroasă. Bineînțeles pe primul loc se află zburătoarele care de la primele ore ale dimineții își etalează trilurile. Cea mai melodioasă e mierla care s-a cam sedentarizat în orașe și pe timpul iernii. Gălăgioase în grup compact sunt vrăbiile de casă, prezente în număr mare peste tot. Dintre păsările cântătoare care apar zilnic prin zonă se numără neastâmpăratul scatiu, pițigoiul precum și mai rar cinteza.

O prezență constantă în zonă este ciocănitoarea, sunetul puternic al lemnului lovit de ciocul de fier al păsării cu pene roșii răsunând mai mult dimineața și seara. La un moment dat am văzut chiar o pereche de ciocănitori, caz observat și în cazul altor specii de păsări. O pasăre „vocală” e și coțofana care se „ceartă” cu multe zburătoare din aria sa de viețuire; la fel de zgomotoși sunt și pescărușii, uneori ai impresia că te afli undeva pe malul mării. Vreo câțiva ani la rând nucul a adăpostit cuiburile cu pui ale unor guguștiuci. Nu lipsesc din peisajul citadin porumbeii.

Dintre animale cele mai des întâlnite sunt câinii (de rasă/de casă) și pisicile. Dacă numărul câinilor vagabonzi pe străzile din jurul blocului meu au scăzut aproape la zero, în schimb numărul pisicilor de stradă a crescut foarte mult. Aproape că fiecare scară are mâța proprie sau chiar mai multe; bineînțeles că și blocul nostru are alocat de vreo trei ani un motan simpatic pripășit și adoptat de vecini de când era „copil ”. Iarna bântuie pe holuri, urcă pe scări și doarme pe calorifer, iar vara se plimbă la exterior, se urcă în copaci, pândește păsări, leagă prietenii cu alte feline.

Într-o zi de vară am văzut sărind din copac în copac o veveriță, lucru mai rar în afara parcurilor. Nu am avut timp să iau aparatul foto pentru a înregistra un cadru, veverița a dispărut rapid printre ramuri.

Concluzii. E o lume vie în jurul blocului, un univers pe care îl putem observa de la fereastră sau de pe balcon, un sistem pe care îl putem ignora sau îngriji.

Natura nu este numai pentru a fi contemplată, ci şi pentru a fi înţeleasă, utilizată şi protejată - Constantin Rădulescu-Motru.

P. S. La mulți ani tuturor celor care poartă nume de flori.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 12.04.20 10:34:29
Validat / Publicat: 12.04.20 14:34:28

VIZUALIZĂRI: 312 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 O gașcă gălăgioasă...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43 PMA (din 43 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

zapacituPHONE
[12.04.20 16:08:06]
»

@tata123:  

Și eu tăt la bloc locuiesc, iar la balcon am crescut o splendoare de vișin înflorit, plin de albinuțe, care culeg polenul fără nici o grijă​​ de ce li se " împlântă" oamenilor.

Dintre speciile patrupede care mai pot fi întâlnite în proximitatea imobilelor dezvoltate pe verticală, două ​rețin atenția fără să vrem (asta datorită unora care nu și-au făcut treaba): șocâtele de subsol și guzganul de ghenă. Insectele sunt prezente și ele, atât cele înaripate, cât și cele terestre. Albina, viespea, musca dau târcoale în picaje greu de privit, solitare sau în grup, iar libarca de subsol și gândacul comun  de cuhnie pot fi prinse cu dificultate datorită imunizării la " apa de ploaie" venită la pachet cu dezinsecția de cartier...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.04.20 16:50:46]
»

@zapacitu:  Nice

Mă gândisem și eu la rozătoarele blocului (mi-am adus aminte de un șoricel prezent într-un apartament la etajul 10), dar îmi sunt prea nesuferite! ​ Nu mai vorbesc de gândaci, furnici, muște, țânțari, mai nou apărutul tigru de platan și alte asemenea insecte. Albinele sunt mai simpatice (într-un fel) și au un rol important în Natură.

Conviețuim cu foarte multe „lighioane” în mediul citadin, invadăm sau suntem invadați... ​ 

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mprofeanu
[12.04.20 17:15:43]
»

Frumos ai scris, ai acest dar pe care nu toată lumea îl are, inclusiv persoana mea și frumoase poze, cum ai reușit să le surprinzi!? Pozele cu natura sunt hrană pentru suflet, așa le simt eu...

Mi-am adus aminte ce îmi spunea nepotul meu cel mare acum câteva zile... ce își dorește el... să stea întins pe iarbă și să o simtă cu mâinile! De trei săptămâni se joacă în balcon...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.04.20 17:43:40]
»

@mprofeanu:  Toți ne dorim să circulăm liberi, să nu fim constrânși de ordonanțe, să ne plimbăm în natură etc. Ne dăm seama acum că aceste lucruri firești, pe care nu le băgam în seamă copleșiți fiind de stresul zilnic, sunt extrem de importante în viața unui om. Vor veni și vremurile bune...

Fotografiile sunt surprinse ani de-a rândul, în cazul păsărilor utilizând un zoom optic mare. E greu să surprinzi animale în mișcare, dar am reușit să adun câteva imagini drăguțe.

Numai bine! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dan&EmaPHONE
[12.04.20 17:52:40]
»

In afara de flori care sunt superbe superbe superbe, mi-au placut mult gugulanii din 09 (si cei din 10).

Articolul asta despre flori, pasari si animale este parca lectua de " biologie" cu marteriile ei asignate tinura de mama toata copilaria mea si elevilor pe care i-a dascalit.

Bravo pentru acest off topic de primavara si plin de viata si optimism.

Sper ca sunteti ok, numai bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Michi
[12.04.20 17:56:05]
»

Frumos şi tonic articol ca să nu mai vorbim de bogăţia de informaţii pe care le conţine ca şi toate  reviewurile scrise de Tata123.  

​Eu am flori de casă în camera ˝mare˝ cărora le merge bine, soarele înconjurând peretele rotund.

​Fiind foarte, foarte singură m-am gândit acum câţiva ani să-mi iau o pisică. De câine care ar fi fost un prieten nepreţuit nu se punea problema din cauză că n-aş fi făcut faţă la plimbatul lui zilnic pe orice vreme.

​Am renunţat şi la pisică de mila ei, să n-o las singură aşa că am rămas cu AFA, unde scriu mai des din amintirile cu care îmi fac un pod peste timp.

​Regretul meu este că timp de 15 ani, din 90 până prin 2004 nu am fotografii decât pe hârtie grup sau cuplu  şi astfel s-au pierdut multe din aceste amintiri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.04.20 18:14:39]
»

@Dan& Ema:  Izolarea și restrângerea ieșirilor din casă ne aduce mai mult în fața ferestrei sau în balcon privind spre spațiul verde (acolo unde există). E o mică mângâiere în aceste zile nu foarte ușoare. Suntem bine, la lucru în sprijinul învățământului. Mulțumesc pentru aprecieri.

@Michi: Aducerea unui animal în casă, de orice fel ar fi el (câine, pisică, pasăre, pește, porcușor de Guineea etc.), implică o responsabilitate mare.

Florile/plantele ținute în casă aduc bucurie, ne dau de lucru, ne încântă. ​

  Mulțumesc pentru cuvintele frumoase.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Mika
[13.04.20 14:38:30]
»

@tata123:  Foarte frumos review și foarte adevărat. In graba noastră de zi cu zi trecem de mult ori pe lângă natură fără să o vedem, fără să simțim viața de lângă noi. Acum am stat mai mult in case, și, fără să vrem, ne-am concentrat atenția la natura inconjurătoare. Pot exista frumuseți oriunde, chiar la doi pași de noi, important este să le vedem, să le apreciem și să le ingrijim.   Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.04.20 15:31:57]
»

@Mika:  Primăvara este anotimpul care aduce cele mai multe flori în fața blocului meu. Castanul deja a făcut „lumânărele”, bujorii s-au înălțat până la genunchi, lăcrimioarele își împrăștie deja mirosul suav iar câteva lalele târzii s-au ițit dintre frunze. Soarele își face de cap și ne accentuează dorința de a ieși afară.

Mulțumesc pentru ecou, lectură și aprecieri. Sănătate! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, Mika, mprofeanu, tata123 🔱, zapacitu
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078408002853394 sec
    ecranul dvs: 1 x 1