ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
8 AD. + 2 COPII -- v: 7; 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spre cabana Cuca pe sub brazii încărcați de zăpadă

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am petrecut zilele din preajma Unirii Mici (24 ianuarie) pe meleaguri muscelene, în prag de munte, în mijlocul unor peisaje mirifice. Mama Natură știe să ofere imagini unice, clipe de relaxare și de bucurie, trebuie doar să o respectăm.

Anul trecut, în primăvară, am făcut o plimbare până la cabana Voina (vezi impresii) și ne-a plăcut mult peisajul de un verde crud. Acum fiind iarnă iar săniușul pe Pârtia Chilii (vezi impresii) nu s-a concretizat am stabilit să facem o scurtă drumeție între cabanele Voina și Cuca. Incursiunea montană a constituit o bucurie atât pentru copii, cât și pentru adulți, mai ales că în noaptea precedentă ploaia se transformase într-o ninsoare de toată frumusețea.

Șoseaua până la Cabana Voina este asfaltată, fiind vorba de circa 20 km pe DJ 734, prin comuna Lerești. Am admirat din nou casele bine închegate, fântânile dedicate eroilor din Primul Război Mondial, Ateneul „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu” (prima femeie avocat din Europa și prima din lume cu doctorat în Drept). În această instituție culturală s-a deschis un cinematograf rural care poartă numele regizoarei Elisabeta Bostan, anul trecut fiind lansat un film despre sărbătorile de iarnă la Lerești, realizat de cunoscutul om de film.

Nu am întâmpinat greutăți pe drumul județean acesta fiind curățat, doar ultimii kilometri de asfalt erau acoperiți de ceva zăpadă/gheață făcând ușor dificilă trecerea a două autoturisme din cauza șleaurilor. Am oprit 20 de minute la barajul și lacul de acumulare Râușor, construite în 1987 cu scopul de a asigura alimentarea cu apă a localităților din aval. Copacii încărcați de zăpadă, oglinda de apă plumburie, fuioarele de ceață care se plimbau necontenit ne-au încântat sufletește.

După circa o oră de mers (incluzând oprirea la barajul înalt de 120 m și căscat ochii la peisaje) am ajuns la cabana Voina. Punct de plecare în drumeții în Masivul Iezer-Păpușa, cabana e situată pe malul râului Târgului, într-un frumos decor montan. Istoria sa coboară până în perioada interbelică atunci când casa de vacanță a avocatului Anton Negulici este închiriată de o asociație de iubitori de drumeții pentru o perioadă de 10 ani. În 1935 se deschide cu mare pompă Casa Voina, cu posibilități limitate de cazare; în 1972 se construiește actuala cabană Voina.

Am parcat autoturismul în fața cabanei unde deja se aflau destul de multe automobile; din cauza condițiilor meteo la cabană era întreruptă energia electrică. Ne verificăm piesele de încălțăminte/îmbrăcăminte, luăm câte ceva de băut/ronțăit în rucsăcel și pornim ușor la drum mirându-ne des de isprăvile iernii.

Traseul este unul ușor, urmează valea râului Cuca. Diferența de nivel este situată între circa 980 m la Cabana Voina și 1175 m la Cabana Cuca (este altitudinea care apare pe hărțile turistice vechi, pe un panou recent se menționează 1210 m). Așa cum a scris și @Aurici indicatoarele întâlnite sunt ambigue în ceea ce privește distanța de parcurs; GoogleMaps ne indică o distanță de 4 km.

Uraaa... Ne aflăm la poalele Masivului Iezer-Păpușa, mici siluete negre pe un fond alb orbitor urmând cursul unei văi. Zăpada de pe brazi și alți arbori se scutură ușor, poteca e schițată de alte persoane care au mers pe același traseu. E greu să menții un ritm susținut atunci când ești însoțit de copii și zăpada te atrage la joacă. Înaintăm greu, cu popasuri dese la orice ne atrage atenția.

Traversăm podul peste râul Bătrâna (în apropierea confluenței cu râul Cuca) și lângă grupul de case/pensiuni cercetăm un panou cu informații turistice și harta zonei – noi ne aflam pe traseul bandă albastră. Peisajele sunt mirifice, nori de ceață se plimbă printre vârfurile brazilor, zăpada creează modele ireale. Drumul străpunge o stâncă, trece pe lângă o clădire tehnică în curtea căruia un câine ne privește întrebător și urmează cursul apei. Albia e împresurată de nămeți, câteva zeci de fire de papură uscate parcă nu își au locul în acest peisaj hibernal.

Înaintăm în etape, stabilindu-ne puncte de reper – cascade, o casă prăbușită, un arbore falnic. Copiii, dar și noi adulții, ne hârjonim permanent în zăpada pufoasă. Dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea... de pe munte. După ce am parcurs circa 2 km copiii au început să dea semne de oboseală și nu au mai vrut să continue drumul. Având în vedere că ceasul arăta ora 14.30 deja și noi străbătusem doar jumătate din drum în circa o oră, am hotărât să ne întoarcem spre Cabana Voina. Dacă continuam în acest mod lent riscam să ne prindă înserarea pe drum.

Incursiunea pe valea râului Cuca ne-a adus multă bucurie sufletească, Natura ne-a încântat cu peisaje de vis, ne-am jucat alături de copii în zăpadă, am captat imagini frumoase pe retină și pe cardul aparatului foto. Experiența frumoasă ne-a amplificat dorința de a reveni într-o zi caldă de primăvară-vară pentru a ne duce la bun sfârșit călătoria propusă.

O iarnă frumoasă!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.02.19 13:36:52
Validat / Publicat: 08.02.19 14:22:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII IEZER-PĂPUȘA.

VIZUALIZĂRI: 1049 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Suntem mici siluete negre... spre Cabana Cuca.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.02.19 14:51:01]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu
[08.02.19 15:38:34]
»

@tata123: Frumos este drumul, frumoase sunt pozele!

Nu am mai fost pe acolo de mulți ani, dar prin articolul tău mi-au revenit amintirile în gând...

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.02.19 15:57:48]
»

@tata123: Foarte frumoasă zona pe care ați vizitat-o! Bravo vouă! Peisajele sunt deosebite, la acest lucru contribuind din plin și stratul de omăt (destul de consistent, după cum se poate observa în fotografii). Avem și noi în vedere această drumeție între cabanele Voina și Cuca, întrucât plimbarea mi se pare ideală pentru cei mici, care prind încetul cu încetul ”gustul” drumețiilor.

Chiar dacă ați obosit și nu ați mai continuat, este grozav că v-ați relaxat în natură în mijlocul iernii. Iar decizia de a vă întoarce a fost corectă, pentru că seara v-ar fi prins cu certitudine pe traseu și ar fi putut să apară anumite situații neplăcute. Cu muntele nu e de joacă, indiferent de zonă, de distanța ce trebuie parcursă sau de anotimp!

Toate cele bune!

DOINITA
[08.02.19 18:29:20]
»

Minunata plimbare ati facut! In jur, natura v-a rasfatat cu peisaje de vis, iar noi am profitat uitandu-ne la poze stand la gura sobei. Foarte frumoase pozele, dar cel mai mult mi-a placut cea in care brazii isi scutura neaua din "plete".

Vacante minunate, sa tot fie!

liviu49
[08.02.19 18:57:20]
»

@tata123: Felicitari pentru aceasta frumoasa drumetie! Dupa mai bine de doua saptamani de munca intensa pentru interesul firmei, dupa repararea avariei de la reteaua de internet cauzate de festivalul ghetii din 26-27 ianuarie, prima excursie pe AFA a fost cea despre cabana Voina. Nu pot decat sa ma bucur ca cineva mai are cureaj sa iasa in natura. Ca e asa mare inghesuiala la voturi si ecouri nu ma mira deloc. Sa fi gasit un subiect care reprezinta o atractie turistica deosebita sa fi vazut buluc la voturi si ecouri laudative. Asa... pe cine intereseaza natura, mai ales daca e din Romania.

Dar vad ca iar devin rautacios si cine stie pe cine mai supar. Am un semn de intrebare legat de data construirii cabanei Voina. De 1 mai 1972, aflandu-ma la Pitesti la un var de-al meu am ajuns pana la cabana Voina. O jumatate de an mai tarziu, pe 25 noiembrie 1972, intr-o excursie la Poiana Brasov am mancat la cabana Voina la pranz. Am intrat la masa pe o ploaie mocaneasca si am iesit pe ninsoare. Cand am plecat din Bucuresti ploua linistit, la Pitesti era soare, iar seara cand am ajuns la Poiana Brasov ne-a intampinat un covor de nea de peste 15 cm, ca toti aveam probleme cu incaltarile din cauza zapezii. Pe 15 august 2015 am fost la o nunta la Rucar si la intoarcere am intrat si pe la Voina, iar drumul spre Cuca l-am facut mai putin decat ati facut voi, pentru ca a inceput sa ploua si ne-am grabit spre masina.

Inca o data felicitari pentru articol si poze!

Numai bine si calatorii placute!

PS. Am vazut ca am datorii la tine, dar maine si poimaine, cat am acasa calculatorul de la servici trag nadejde sa mi le achit.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.02.19 14:15:16]
»

@mprofeanu: Este o zonă deosebit de frumoasă și nu întâlnim o aglomerație exagerată. Mulțumesc pentru aprecieri.

@DOINITA: Mulțumesc pentru ecou și urări; îmi place iarna cu peisajele sale imaculate, cu pocnetul lemnelor în sobă, cu o băutură caldă în cană și flori de gheață la ferestre.

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.02.19 14:26:02]
»

@Crazy_Mouse: Traseul între Cabana Voina și Cabana Cuca e ușor, nu presupune un urcuș susținut și are o distanță acceptabilă pentru copii. Acum fiind vorba de strat de zăpadă și îmbrăcăminte groasă s-a înaintat mai greu. Dacă porneam cu două ore mai devreme efectuam tot traseul, dar așa am renunțat pe la jumătatea drumului. Oricum am avut parte de o plimbare superbă și peisaje de vis.

În orice drumeție trebuie să respectăm Natura. Iată aici câteva sfaturi oferite drumeților de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România: m.0salvamont.org/recomand/5.

Călătorii frumoase!

Nasshu
[09.02.19 14:34:07]
»

@tata123:

Este o zonă deosebit de frumoasă

foarte de acord!

și nu întâlnim o aglomerație exagerată.

nici nu o sa gasesti, in zona s-au improprietatit unii de isi zic ''obște'' si au pus ''laba'' pe toate terenurile/paduirile din zona respectiva!

dar pe deoparte e bine, nu ai loc ca e al altora, dar nici nu te trezesti peste noapte cu vila linga vila, sau vila peste vila cum s-a intimplat prin alte parti, la fel de frumoase, salbatice pe vremuri, acum vai de mama lor (ex Ranca).

Baiet fiind, paduri cutreieram! Acolo am copilarit, acolo am facut vacante .. aveam si o cabanuta (forestiera) ..s-a dus dracu când au venit ''smecherii''!

Stiam si cand se misca o piatra de la locul ei pe traseul Voina - Cuca!

Barajul Rausor l-am vazut crescand de la primul camion cu arocamente pina s-a umplut!

Cand eram copil, 75-76, unde se termina asfaltul la Voina era o bariera! nu intrai mai departe cu masina daca nu aveai cazare la Cuca/Batrana sau la 1-2 cabane forestiere ramase in urma exploatarilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.02.19 14:41:36]
»

@liviu49: Am mai făcut „săpături” pe Internet și am găsit dintr-o sursă Salvamont informația conform căreia cabana Voina a fost construită în forma actuală în 1971. Ar corespunde mai bine cu amintirile Dvs.

Am atașat și o prelucrare foto cu două imagini din cele două perioade ale cabanei: în 1967 și în anii 70. Se observă că râul Târgului își avea albia mult mai aproape de cabană, dar după lucrările de regularizare a cursului a fost îndepărtat la câțiva zeci de metri.

Mulțumesc pentru amintiri și numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[09.02.19 15:25:24]
»

@tata123: Asa mai vii de-acasa! Desi sunt convins ca vina nu-ti apartine. Ai gasit o informatie, undeva, cu anul construirii si ai luat-o de buna. Daca nu ar fi fost vorba de 1972, cand am fost de doua ori la cabana, poate ca nu m-as fi prins. Cred ca ai patit acelasi lucru cu @vega06, daca nu ma insel, pe care l-am contrazis cu afirmatia lui, preluata din diverse surse, ca biserica Romano-Catolica din Orsova ar fi fost singura biserica catolica construita in vremea comunismului. Eu i-am dat exemplul a doua biserici de pe DN 2, care au fost construite in aceasi perioada comunista. Eu nu citisem nicaieri aceasta informatie, dar in perioada 1981-1989, trecand prin cele doua comune, cel putin o data pe luna, le-am vazut construindu-se. Colegul nostru mi-a indicat trei surse de pe internet de unde luase acea informatie, care era gresita in toate trei sursele. Nu sunteti singurii patiti cu informatii gresite scapate pe internett, uneori pe saituri oficiale, chiar. Dar abundenta de informatii, de multe ori, face ca multe date sa nu poata fi verificate si sunt preluate ca fiind corecte. Eu, daca sunt mai batran, iau informatiile din lucrari scrise si publicate, mai ales pana in 1990 si probabilitatea de a lua informatii gresite cred eu ca este mai redusa.

Dar am batut campii destul cu filozofarile mele si te indemn sa continui activitatea de informare pe care o realizezi, sunt convins, inainte de a ne prezenta noi obiective turistice, adevarate.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.02.19 14:33:23]
»

@all: Despre zona Lerești-Voina am mai citit două lucruri interesante:

1. În anul 1973 localitatea Lerești a fost declarată, experimental, sat de interes turistic. Se pare că din cauza americanilor. Cum așa? Jurnalistul american Harry Morgan călătorește prin România după evenimentele de la Praga din 1968, cu acceptul autorităților comuniste. În Lerești este atras de o nuntă tradițională, astfel că în 1973 americanul își celebrează propria căsătorie cu aleasa sa din America în satul argeșean Lerești. După acest moment Harry Morgan înființează organizația „Ambasadorii Prieteniei”, prin intermediul căreia mii de tineri americani au vizitat România (evenimentulmuscelean.ro/i ... 3-de-la-leresti). Inițiativa a durat câțiva ani și a avut drept scop promovarea regimului comunist în mod cât mai favorabil în lumea americană. Posibil ca acest moment să fi coincis și cu refacerea/modernizarea cabanei Voina în scopul cazării străinilor sosiți în România.

În ianuarie 2019 a apărut un nou DVD din seria Sahia Vintage care readuce în prim plan vechi pelicule românești realizate la Studioul Sahia. Vom descoperi pe acest disc filmul intitulat „Nuntă la Lerești” (lansat în 1976, are 23 minute), care prezintă nunta americanului din 1973 (ziarulmetropolis.ro/sahia ... e-cinema-efemer).

2. Drumul dintre Lerești și Cabana Voina era utilizat de piloții uzinei Aro Câmpulung Muscel pentru testarea mașinilor de teren produse în țara noastră. Peripețiile prin care a trecut unul dintre piloți (pățania cu romii din cătunul Pojorâta, contractul cu canadienii) sunt redate în acest material: evenimentulmuscelean.ro/i ... timpul-probelor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.02.19 19:03:26]
»

@Nasshu: Amintiri... Citind pe Internet am observat că există numeroase obști în zona Câmpulung Muscel și Rucăr-Bran. Că nu mai e vorba de o asociere a unor țărani liberi deja e arhicunoscut.

În imaginile mai vechi în fața cabanei Voina apare numele acesteia format din litere metalice. @Pepsi a postat un aricol despre o călătorie la Voina în 1992 (vezi impresii) în care mai apare acea „firmă”. Azi nu mai există!

Mulțumesc pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, liviu49, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Iezer-Păpuşa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06823992729187 sec
    ecranul dvs: 1 x 1