ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    O zi in Malta

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Aflati in Sicilia, intr-una din zile am avut programata o vizita in Malta. Ne-am manifestat aceasta optiune inca din tara si ne-a costat 125 euro de persoana. Cu micul dejun servit inca de foarte devreme, la ora 7.00 am plecat cu autocarul catre port pentru imbarcarea pe vasul-catamaran “Maria Dolores”. Dupa doua ore de navigare pe o mare placuta, dar stropita de picuri amenintatori de ploaie, am zarit tarmul cu zidurile galbui ale fortului.

    Statul Malta este un arhipelag format din sase insule: Malta - cea mai mare ca suprafata (246 km²), Gozo (67 km²), Comino (3,5 km²), Cominotto, Filfla si St. Pavel, ultimele trei nelocuite.

    Situata la 90 km sud de Sicilia si 290 km de tarmul Africii, Malta este un podis calcaros scund, (inaltimea maxima - 417 m in Gozo). Aflat in centrul Marii Mediterane, arhipelagul maltez imbina frumusetea naturala cu cei peste 7000 de ani de istorie.

    Din timpuri stravechi, frumusetea incredibila a insulei, piatra de culoarea mierii si porturile naturale, au facut Malta cunoscuta in intreaga lume. Insula a fost stapanita de fenicieni, greci, cartaginezi, romani, bizantini, arabi si Cavaleri ai Ordinului Ioanitilor. Cele 320 de monumente din Valleta, concentrate pe mai putin de 55 hectare, face din acest oras cea mai aglomerata zona istorica din lume.

    Malta se bucura de liniste, mare si soare. Coasta cu ape cristaline, golfuri stancoase, mici plaje cu nisip rosu, piscine naturale, pesteri subacvatice si "Fereastra Albastra", are un climat placut, iar marea este cea mai pura si mai clara din intreaga Mediterana. Cea mai mare comoara a insulei este piatra aurie - un tip de calcar care i-a adus Maltei denumirea de Melita, "insula de miere".

    La debarcare, ghidul - un suedez stabilit in Malta - ne asteapta cu un autocar.

    Am facut turul orasului, am vazut fortul si cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez, Catedrala Sf. Ioan care adaposteste una dintre cele mai impresionante opere de arta din Europa – "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" pictata de Caravaggio.

    Biserica Cavalerilor Ioaniti, cu o fatada sobra, are opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului Cavalerilor Ioaniti care abunda de culoare, aur si design minutios. Pardoseala este alcatuita din placi funerare din marmura, iar peretii sunt decorati cu multe statui. Tavanul este pictat de Mattia Preti.

    Palatul Parisio impresioneaza prin gardinile sale bine ingrijite, cu alei si multe plante inflorite.

    Mdina – orasul vechi – este una dintre cele mai frumoase cetati medievale locuite din Europa. Un labirint de strazi inguste si serpuite trecand pe langa palate, duce la Catedrala inchinata Sfintilor Petru si Pavel. Spre deosebire de Mdina din Maroc, de asemenea cu strazi labirintice si cladiri inghesuite, Mdina din Malta este mai frumoasa si cu un aer mai respirabil. Poate si din cauza apropierii marii.

    Ghidul ne-a insotit si ne-a vorbit tot timpul, chiar si despre obiective pe care – din cauza timpului prea scurt – nu le puteam vizita. Grota Albastra sau Fereastra Albastra este o arcada din stanca naturala, ajunsa la forma actuala datorita eroziunii. Atractiva este nu numai forma stancii, ci si culoarea si claritatea apei. Mi-a parut rau ca n-am putut s-o vad. Aflasem ca niciunde nu exista o apa mai limpede si un cadru natural atat de salbatic si frumoas

    Ne-a amintit de Teatrul Manoel construit in 1731, unul dintre cele mai vechi teatre din Europa in care inca mai au loc reprezentatii, de Templele megalitice de la Hagar Qim - vechi de 5000 de ani, cu cel mai inalt altar (5,2 m) de sacrificiu. Pentru ca maltezii se temeau ca nu cumva sa uite sa aduca ofranda vreunui zeu si sa fie pedepsiti, altarul simboliza toti zeii.

    Moara de vant Xarolla, construita in anul 1724 si restaurata in 1992, este in prezent singura moara de vant functionala din insulele Malta si Gozo. Este un martor valoros al culturii locale si, mai mult, cu mecanismul original inca se mai poate macina.

    Merchants Street, una dintre principalele artere din capitala Valletta, are zeci de magazine, restaurante, cafenele si cladiri istorice care-si asteapta vizitatorii.

    Asadar, cu ocazia unui sejur in Malta, vom sti unde sa mergem.

    Am luat masa de pranz la un restaurant pescaresc de pe faleza. Alcatuit din aperitiv (orez cu ciuperci), peste cu cartofi si salata, apoi inghetata si cafea, meniul a fost completat cu un vin bun, local si cu apa.

    La ora 18.30, in port, ne-am luat ramas bun de la gazda noastra de o zi in Malta. "Maria Dolores" ne-a readus in Sicilia unde ne astepta autocarul. La 21.30 am ajuns la hotel si ne-am grabit la odihna pentru ca a doua zi urmau alte peripetii.


    [fb]
    ---
    Trimis de iulianic in 31.07.11 11:30:38
    Validat / Publicat: 31.07.11 12:33:04
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6176 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P24 La revedere, Malta!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [31.07.11 14:39:05]
    »

    Sper sa placa clipul atasat! Mi-am adus aminte de frumusetea cladirilor din Malta, mai ales de usile, balcoanele si elementele de feronerie cu care sunt impodobite acestea in special in capitala insulei!

    iulianicAUTOR REVIEW
    [31.07.11 16:19:54]
    »

    Multumesc pentru fondul sonor! Este foarte frumos si sugestiv.

    iulianicAUTOR REVIEW
    [03.12.14 10:31:05]
    »

    @All -

    Grota Albastra sau Fereastra Albastra este o arcada din stanca naturala...

    Exprimarea ambiguă, motivată de faptul că atunci, în 2010, nu am ajuns până acolo, necesită - măcar acum, după ce le-am văzut - o corecţie. Grota Albastră nu este una şi aceeaşi cu Fereastra Albastră.

    Grota Albastră - o peşteră spectaculoasă inundată de ape ca de cerneală - se află în sudul insulei Malta.

    Fereastra Albastră - un arc natural de stâncă erodată, care oferă imagini marine ca printr-o fereastră - se află în vestul insulei Gozo.

    Şi mai există ceva, tot cu "Albastră" în denumire: Laguna Albastră. Este un golf cu o plajă mică, dar atractivă, în vestul insulei Comino.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterX
    [16.11.17 13:07:31]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «(Alte) 'Opționale' din/prin Sicilia» (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    iulianic
    Alte impresii din această RUBRICĂ(Alte) 'Opționale' din/prin Sicilia:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46653509140015 sec
    ecranul dvs: 1 x 1