ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aici am intalnit turci fericiti [Mănăstirea Izvorul Maicii Domnului - Zeytanburnu]

TIPĂREȘTE URM de aici

De ce turci fericiti? pentru ca asa i-am vazut, plini de viata si dornici sa foloseasca apa binefacatoare, erau veniti in familie, cu unchi, matusi, nepoti s-au aplecat cu sete si au gustat cu toti din apa Izvorului, au ascultat cu interes explicatiile domnului care isi facea serviciu acolo la manastire desi pentru mine era clar ca sunt musulmani.

De vreo doi ani tot incerc sa ajung la Izvorul Tamaduirii si @Maria55 m-a incurajat mereu in discutiile noastre sa fac lucru acesta si pentru asta ii multumesc din suflet. Foarte greu am gasit ceva informatii legat de locatie, parcare, program si tot ce implica vizita la izvor, atunci am constatat ca si pe AFA detaliile sunt sarace si foarte indepartate.

Am ales pentru vizita asa la risc ziua de duminica, ultima noastra zi de sedere in Turcia si am estimat noi ca pe la ora 12 mai gasim pe cineva acolo.

Ne-am imbarcat la bordul masinutei pe la 11,50 din apropierea Hotelului Tayhan alflat la circa un km de Aksaray si i-am scris GPS-esului sa ne duca la RUN ORTODOKS MANASTIRI BALIKLI MERYEN ANA, si intradevar ne-a scos prin Silivikapi (portite Silivi) apoi am luat-o inainte pe langa un parc pe dreapta si pe stanga niste ziduri uriase (circa 500 de metri de la porti), aici GPS-esul ne -a aratat ca suntem la destinatie (total 5,3 km de la Tayhan pana aici)

M-am dat jos din masina si am cercetat un pic locul, pe dreapta se afla o terasa iar pe stanga din zidurile inalte mi-a atras atentia niste porti mari care aveau o placuta scrisa cu ceea ce cautam. Am facut semn rapid lui Bogdan sa parcheze masina cat mai aproape de zid dupa o alta masina parcata la poarta manastirii, oricum imi facusem planul sa le dau ceva celor de la bar sa ne lase si pe noi sa parcam la ei dar pana la urma a fost bine si asa.

Intalnirea cu manastirea a fost emotionanta, imi venea sa plang, nu imi venea sa cred ca sunt acolo cu atata liniste in miez de Istanbul, eram acolo si imi facem cruce... aveam senzatia ca ma ascund de lume ca sa imi fac cruce. Familionul turc de care v-am povestit in introducere se agita pe langa noi sa ajunga mai repede la izvor. i-am lasat sa coboare primi in paraclis stiam ca nu o sa avem loc de ei asa ca linistiti am coborat in urma lor,

Jos in Paraclis ne asteptau cele doua minuni ale manastirii.

Prima: Icoana Maicii Domnului care nu se lasa pictata

Este a doua astfel de icoana veche care m-a impresionat dupa cea care se curata singura si care se afla la Manastirea Celic Dere din Dobrogea noastra.

Pentru restaurarea ei si-au incercat norocul specialisti americani, italieni dar si vestitii specialisti greci (se stie ca sunt cei mai buni la pictura bizantina), dar tot ce au repictat ei s-a curatat imediat in cateva ore.

A doua: Bazinul cu pesti aurii care la randul sau are la baza mai multe povestiri. Prima poveste se petrece inainte de cucerirea turcilor a Constantinopolului cand un bucatar al unui imparat bizantin a dat dovata de multa credinta cand a dorit sa-l ajute pe imparat la vindecarea unei boli incurabile de piele si l-a rugat pe acesta sa foloseasca apa izvorului in timp ce ii pregatea o masa cu peste, acesta i-a raspuns ca se va vindeca cand pesti din tigaie vor invia si in acel moment pesti au inviat prin puterea credintei,

A doua povestire are legatura de intrarea turcilor in Constantinopol (1453) cand staretul de la manstire in timp ce gatea peste a fost informat ca turcii sunt in cetate iar el a raspuns ca sunt in cetate cum sunt pesti din tigaie in viata. Atunci pestii au inceput sa se miste dand astfel o certitudine staretului ca turcii sunt in cetate.

Interesant este faptul ca desi nimeni nu pune si nici nu ia din bazin pesti , acestia raman constant ca numar si niciodata nu apar deasupra apei ca fiind morti.

Pestele are o simbolistica foarte veche si foarte profunda pentru noi crestini. Am citit prin mitologia greaca ca prin epoca de prigona crestina pestele reprezenta un semn al recunoasterii intre crestini si mai interesant mi s-a parut faptul ca pentru uter si peste se folosea acelasi cuvant.

Dupa ce familia turca s-a linistit am reusit sa schimbam cateva cuvinte cu domnul care are in grija Paraclisul si Biserica, din putinele vorbe schimbate cu dansul am aflat ca este cetatean turc si ca este crestin ortodox, ne-a poftit sa aprindem lumanari intr-un loc amenajat in Paraclis nu a cerut bani pe ele, ne-a facut semn sa punem in cutie cat vrem si daca vrem, tot el ne-a indrumat sa vizitam si biserica,

Izvorul Tamaduirii este foarte frumos amenajat, delimitat cu marmura iar in capatul lui superior s-au instalat niste robinete care curg ca intr-o cismea, aici gasesti pocale de argint puse pe o tavita astfel ca poti omeneste sa folosesti apa. Eu am avut onoarea sa beau apa chiar de la cismea deasemenea m-am spalat pe fata si pe brate cu apa tamaduitoare. Pentru cei ramasi acasa tot ei acolo au pregatite niste sticlute dichisite pe care noi le-am primit in dar de la domnul care ingrijeste locatia.

Spalata cu apa de la izvor si parca mai dezmeticita am urcat din Paraclis pe partea opusa decat cea pe care am coborat si am intrat in curtea bisericii.

Curtea bisericii abunda in morminte care apartin celor care au slujit prin credinta aceste locuri. Biserica este frumoasa si destul de mare, are un pridvor imens unde tot asa am aprins lumanari puse la dispozitie de cei care ingrijesc biserica, inauntru in biserica nu am intrat (usa era inchisa) dar ne-am satisfacut curiozitatea uitandu-ne si chiar am facut poze prin geamuri.

Partiarhul Constantinopolului este din anul 1991, Bartolomeu I si este cel de-al 270-lea titular al scaunului episcopal, el reprezinta cea mai inalta autoritate canonica la crestini ortodoxi, Patriarhia Ecumenica de Constantinopol se gaseste in cartierul istanbulez Fener.

Pentru vizita la Run Ortodoks Manastiri trebuie sa stiti ca nu exista taxa de intrare, programul de vizitare este zilnic 8,30 - 16,30, cu putina indulgenta gasiti loc de parcare, iar cei care vin aici cu mijloacele de transport in comun au un pic de mers pe jos de la statie. Nu doresc sa dau date despre mijlocele de transport in comun care ajung prin preajma ca nu m-am interesat, dar domnul de la receptie ne-a asigurat ca sunt destule si ca trebui sa ai scris pe un biletel Run ortodoks manastiri pentru a fi folosit ca ghidaj in caz de nevoie.

Pentru cei care isi serbeaza astazi numele le doresc multa sanatate si La multi ani!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 26.10.17 15:41:06
Validat / Publicat: 26.10.17 17:53:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 5484 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 cismea frumos decorata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.10.17 17:48:58]
»

Foarte bună recomandarea

Mutat în rubrica "'Must See' în Istanbul, ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[26.10.17 18:04:47]
»

@adrianbogdan: da, ai dreptate! Multi doritori pentru acest locas si foarte putine info pe site-ul nostru!

Te felicit! Oricum nu se ajunge usor si tu stii asta!

elviramvio
[26.10.17 18:43:17]
»

@adrianbogdan:

Emoționant. Mă bucur că ți-ai îndeplinit visul, să ai parte numai de bine!

webmaster
[26.10.17 19:07:38]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[27.10.17 18:22:59]
»

@elviramvio: Multumesc Elvira, Bogdan este cel care m-a ajutat sa imi ating toate obiectivele propuse pentru Turcia.

@maria55, sper sa ajute astea cateva vorbe si pe alti.

Se ajunge un pic mai greu dar nu de speriat.

Multumesc penutru vorbe!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[27.10.17 18:25:06]
»

@webmaster: Buna!

Va rog frumos sa atasam si o localizare daca se poate si daca considerati necesar.

Multumesc anticipat!

maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.10.17 19:07:39]
»

@adrianbogdan: iar eu multumesc pt mir!

webmaster45
[27.10.17 20:43:51]
»

@adrianbogdan:

Nu putem face poziţionări GPS la o rubrică în care sunt grupate mai multe obiective diferite.

Poţi scrie aici coordonatele GPS pentru a fi de folos celor care doresc să viziteze această mănăstire.

mishu
[30.10.17 22:03:14]
»

@adrianbogdan: Greu de scris un ecou la acest articol, insa m-a bucurat nespus de mult citirea lui si sentimentele care isi fac loc in sufletelul tau.

Ma bucur ca citind acest articol am putut sa inteleg mai bine ceea ce ne-ai povestit despre acest loc si iti multumesc inca o data pentru ca ai impartit cu noi aceasta bucurie.

Este un loc in care in mod sigur daca voi ajunge la Istanbul voi ajunge si eu.

Felicitari, votat cu mare drag.

webmasterX
[20.12.17 10:51:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] Moschei, biserici de văzut în Stambul» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elviramvio, maria55, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, moschei de văzut în Stambul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058426856994629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1