ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Million Stone si Palatul Subteran

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Istanbul sau Constantinopole? Habarnam dar cert este ca cele doua obiective apartin perioadei istorice bizantine. Zbaterea asta permanenta a Istanbulului parca apartine acestui teritoriu de la intemeierea urbei. Inca din antichitate locuitori urbei au cautat variante pentru aprovizionarea cu apa potabila, in zona existand mai multe bazine si apeducte din epoci diferite.

Nu o sa prezint multe date tehnice pentru ca mai exista doua review-uri frumoase unde sunt prezentate pe larg.

Palatul Scufundat este pozitionat la circa 200 metri cum te uiti la Hagia Sofia in partea stanga chiar peste linia de tranvai (1), chiar in curba tranvaiului gasim frumos semnalizata si Million Stone.

Pe acesta Million Stone deabea in acest an am reusit sa o reperez si asta datorita Palatului Scufundat.

Dar ce este piatra asta?

Million Stone este o piatra care juca in antichitate un rol de borna kilometrica Ea a fost montata in timpul domniei lui Constantin cel Mare si de aici s-a masurat distantele catre toate punctele orasului. Gasesc ca totusi Million Stone are o semnificatie istorica deosebita si imi pare bine ca in acest an am reusit sa o gasesc sau invers m-a gasit ea pe mine cand cautam intrarea in Palatul scufundat.

Palatul Scufundat a fost construit in timpul imparatului roman Iustinian si reprezinta pentru mine o bijuterie in ale constructiilor, mare parte din bazin mai trebuie excavat si restaurat dar cred ca municipalitatea din Istanbul va reusi in urmatorii ani sa mareasca traseul subteran al bazilicii. Cea mai mare extindre a avut loc intre anii 1985 si 1987, an in care s-a inaugurat la 9 sept. si muzeul sub denumirea de Yerebaan Serai.

Mare atentie la intrare pentru ca nu se face pe partea dinspre Sultanahmed Cami ci se ocoleste fie e linia de tranvai fie se intra printr-o zona cu terase apoi se face dreapta.

La intrare se face un control amanuntit pentru siguranta dupa care poti achizitiona biletul de intrare. Anul acesta am platit intrarea 20 de lire pentru o persoana, adica 5 euro la cursul din septembrie.

Intrarea in subteran se face pe niste scari nu prea largi si destul abrupte, muzica ambientala, jocul de lumini, mirosul si umezeala iti da din prima o senzatie ciudata care te face sa inaintezi nerabdator prin cisterna.

Imediat cum ai ajuns pe fundul cisternei te intampina Suleyman cu cadanele lui pentru o sedinta foto. Noi nu am stat in zona lor prea mult desi mi-ar fi placut sa facem niste poze profesionale.

De aici de la scena foto in fata ai un semiintuneric prin care tu trebuie sa treci. Pentru public s-a construit o punte de beton asa ca o carare cu balustrada stanga, dreapta. Inaintezi usor si incerci sa te obisnuiesti cu semintunericul pentru ca sa poti vedea mai clar zona cu apa a cisternei, Coloanele de marmura sunt lungi de circa 9 metri iar sus zaresti arcadele din caramida. Zidul cisternei are o grosime de 4 metri si imprejuieste o arie de 9800 metri patrati... Numarul exact de coloane cica ar fi de 336, interesant este faptul ca nu toate sunt la fel impodobite. La um momentdat dai peste un indicator care iti prezinta o coloana din marmaura intitulata Coloana care plange (in traducere), apoi spre capatul drumului ajungi la locul unde vezi inotand pestisori auri de diferite marimi. Tot in acea zona sunt prezentate la loc de cinste cele doua coloane care au drept baza un cap de meduza. La una din ele capul este pozitionat cu susul in jos, cealalta meduza are capul rasturnat. Meduza in mitologia greaca are diferite semnificatii iar povestea ei este plina de har. Am mai povestit io cateceva despre meduza cand am prezentat pe AFA Templul Apolo de la Didim. Aici la Paltul Subteran la bazinasul cu meduze poti sa-ti pui o dorinta si sa arunci in apa o moneda si sigur dorinta va deveni realitate.

De la cele doua meduze pana la studioul foto al sultanului drumul este acelasi doar ca noi am fost mai atenti la coloane pentru ca lumina este pozitionata altfel.

Iesirea din cisterna se face prin stanga tot pe niste scari stramte care ajung in locul prin care se intra. Iesirea in bulevard este brusca si dintr-o data ai impresia ca te-ai teleportat dintr-o lume calma, frumoasa, muzicala intr-o alta lume nebuna... nebuna...

https://youtu.be/67qq8ayHOUo rog webmaster sa ataseze , multumesc anticipat

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 12.11.17 11:50:53
Validat / Publicat: 12.11.17 20:17:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3777 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Million stone
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.11.17 20:15:54]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dana2008
[12.11.17 21:54:50]
»

Foarte interesant! FELICITĂRI pentru articolul deosebit de interesant!

Nu știam că există Palatul Scufundat, e ca în filmele SF, ca în romanul Dune, cu o viață subterană...

Fascinant! , iar trecerea bruscă la "lumea nebună, nebună" este ca o teleportare dintr-o civilizație în alta... ce senzații!

FELICITĂRI pentru fotografii, m-aș fi uitat la multe altele, e altceva!

Votat cu mare plăcere!

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.11.17 22:20:56]
»

@adrianbogdan: Excelent articolul, ai senzatia ca pasesti intr-o alta lume, o lume paralela cu cea in care ne ducem traiul de zi de zi.

Interesant si modul in care au ales sa amenajeze locul astfel incat sa-i confere o aura de misticitate.

Ma bucur ca ai reusit sa gasesti acel loc astfel incat sa avem parte de un articol atat de frumos, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[13.11.17 14:39:27]
»

@adrianbogdan: Cisterna Basilică este unul din obiectivele importante ale Istanbulului, loc pe care nu l-am vizitat încă. Atmosfera mistică creată de sutele de coloane a constituit decor de film pentru una din scenele din Inferno, al treilea film după cărțile lui Dan Brown.

Fotografiile profesionale pe care le vedeți pe Internet probabil că nu pot suplini sentimentele simțite „pe viu” în subteran.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[13.11.17 17:41:38]
»

@Dana2008: Buna! e, nu chiar ca in filmele SF, totusi este real si culmea rezervor de apa, cum a spus si @tata123, aici s-au turnat ceva filme SF, documentare, artistice, seriale turcesti si videoclipuri muzicale.

Da seamna cu Dune, multumesc frumos pentru apreciere!

@Mishu, uite fondul muzical era dat de un fluier care canta anost, nu imi dau seama daca mai ruleaza si o alta orchestratie, dar daca te transpui dupa fluierul ala te simti ciudat.

@tata123 ai dreptate foto profesionale au mai multa lumina calda si normal ca se vad mai clar.

Daca ai sti de cate ori am trecut prin Stanbul si nu am pus Cisterna pe tapet. Deh, toate la timpul lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[13.11.17 17:59:29]
»

@adrianbogdan: Nu era șantier la Million Stone? Că 3-4 săptămâni mai târziu, când am fost noi, erau ditamai excavațiile acolo. Era și păcat să nu accentueze mai mult locul acela. Cine știe ce va ieși.

Spectaculoase cisternele! Le-am văzut și eu cu altă ocazie. Cu meduzele alea puse cu susul in jos, noi am facut tot felul de speculatii si am ajuns la concluzia ca pur și simplu este o greșeală de construcție. Dar parcă poți să știi!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[13.11.17 19:48:45]
»

@Aurici: Buna!

Daca coborati in Cisterna v-ati fi prins ca excavatiile sunt pentru bazilica.

O parte din coloane sunt in renovare, o alta zona bine ascunsa de meshuri se afla in excavatii si restaurare.

Toata suprafata de deasupra este incercuita de un gard de tabla si

banuiesc io ca acolo in interior se afla organizarea de santier.

Million stone era ok fara garduri sau ceva de genu.

Oricum si voi v-ati plimbat ok, te-am citit. Pupici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[13.11.17 20:13:23]
»

@adrianbogdan: Aaaa, ok, dar mai mult ca sigur se intampla ceva si la km 0 pentru ca era absolut incercuit de santier, pana in strada. Nu se vedea nimic din piatra million, podetul de lemn cu distante... Vom vedea, eu cred ca e si el in carti.

La Cisterne n-am mai coborat, am fost de 2 ori. Sunt multe locuri in Istanbul in care am ajuns de 2 ori din cauza ca mergem mereu cu alti si alti prieteni.

La ritmul turcilor de a costrui, la urmatorul drum o sa vedem noi ce s-a intamplat acolo. Te pup

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ioan marinescu
[26.11.17 18:01:14]
»

@adrianbogdan: Am hoinărit o zi prin Istambul, dar de locurile astea aflu din relatarea ta. Notat și votat!

elviramvio
[29.11.17 08:39:31]
»

@Aurici:

Legendele meduzelor sunt multe si frumoase. Se spune, stii, ca daca le privesti in fata, drept, te poti transforma in stana de piatra. Romanii au fost cei care le-au plasat cu capul in alta pozitie decat cea normala, tocmai pentru a distruge puterea vrajii. Cum a fost pozitionata cea de a treia de aici nu se stie pentru ca a dispărut sau a fost distrusa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[29.11.17 08:41:40]
»

@adrianbogdan:

Am avut locul pe lista mea dar mergând cu grup, a fost mai greu de ajuns așa că am lăsat vizita pentru următorul drum care îmi doresc și sper să fie în luna lalelelor.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[29.11.17 13:42:13]
»

@ioan marinescu: Multumesc frumos! Intradevar sunt cateva locuri superbe in Istanbul, acesta este unul dintre ele.

@elviramvio - data viitoare o sa ti se intample!

Imbratisare mare!!!

Aurici
[29.11.17 13:56:53]
»

@elviramvio: Mulțumesc pentru precizări. Așa este, știam asta cu privitul în față, dacă nu mă înșel chiar din înscrisurile de la Cisterne unde sunt multe panouri cu explicații. Dar despre așezatul cu susul în jos noi am făcut și alte supoziții, plecând de la premisa că unele legende au la bază un sâmbure de adevăr, iar altele sunt inventate cu scop comercial. Dar legenda asta cu meduzele are o explicație logică, așa că mulțam încă o dată. Zi plăcută, numai bine.

elviramvio
[29.11.17 15:24:27]
»

@adrianbogdan: ????

Sakiz*
[20.01.18 12:50:07]
»

Felicitari pentru articol! Un obiectiv extraordinar in Istanbul care merita vizitat!

roth
[07.03.18 22:40:14]
»

Multumesc @adrianbogdan, uite acum in ceasul 11,59 mai dau si eu o raita pe aici si vad una lata care sa imi fie de folos.

Sper sa gasesc usor piatra, intrarea si s ma bucur de semintuneric si starea ce o creaza.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[08.03.18 07:18:52]
»

@roth: Drum. bun și să îți atingi obiectivele, știu că ti+ai propus mai multe!

florinbad
[05.04.18 09:56:23]
»

Atentie, Million Stone nu este o piatra...

Este ditamai arcul de triumf de tip tetrapylon (adica avea 4 piloni de sustinere de fiecare parte, in total 8 piloni si seamana cu tetrapylonul din Aphrodisia) ! Ceea ce se vede astazi este o bucata micuta din partea dreapta a arcului.

Arcul de trumf avea acelasi rol ca monumentul Milliarium Aureum din Forumul Roman aflat la Roma, adica acela de a marca locul de unde începea masurarea distantelor dintre orasele bizantine.

adsoPHONE
[07.08.22 20:45:09]
»
RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[08.08.22 07:47:37]
»

@adso: Superbe cisternele! Multumim muilt!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, adso, Aurici, elviramvio, florinbad, ioan marinescu, mishu, roth, Sakiz*, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂBasilica Cisterna (Yerebatan Serai):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079990863800049 sec
    ecranul dvs: 1 x 1