ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Plimbare prin Puerto de Iguazu

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam, vezi impresii, că la a doua cazare din Argentina, în Puerto de Iguazu, am stat trei nopți, trei zile în care am văzut obiectivele turistice mari, vezi impresii, dar și mai multe obiective turistice mai mici, despre care voi povesti acum câte ceva.

Tot acolo spuneam câteva cuvinte despre oraș, aici voi spune doar că Puerto de Iguazu este un oraș mic, foarte frumos, cu aspect de stațiune, un oraș verde, că mi-ar fi plăcut să stau acolo mai multe zile, să mă plimb pe străzile largi, cu multe case și puține blocuri, și acelea nu mari, nu înalte, deosebite ca desing, arhitectură și coloristică ….

Voi vorbi aici despre obiectivele văzute în partea a doua a celor trei zile, obiective mai mici, dar deosebite …. Ca de obicei am mers doar noi doi, pe jos, cu mijloace de transport în comun și, mai rar, cu taxiul. Există și un autobuz cu etaj, Hop-on, Hop-off, nu l-am folosit pentru că nu am avut la dispoziție timpul necesar, circulă între orele 8 și 17.

În prima zi, după ce ne-am cazat și am lăsat bagajele am mers pe jos la Jardín de los Picaflores, să vedem păsările colibri, acele gingașe minuni ale naturii.

Aflată la vreo 800 de metri de Jardin de Iguazu Hotel unde eram cazați, este amenajată în grădina casei cu numărul 150 din Strada Fray Luis Beltrán, proprietara locuiește acolo și are facebook pe FB.

Grădină privată, de mici dimensiuni, în care peste 150 de păsări, bogat și diferit colorate, se mișcă liber având asigurate condiții de hrană și odihnă, este deschisă zilnic dimineața între orele 9 și 13, după amiaza de la 15 la 19, nu are taxă de intrare dar se oferă o contribuție, cum îi spun proprietarii, pentru noi doi a fost de 200 pesos (3 euro).

A fost plăcere și deconectare pentru mine ca, stând pe o bancă, sunt mai multe în grădină, să privesc minusculele păsărele, unele zburând pe lângă mine, ating și 90 de kilometri pe oră, altele oprite în aer cu aripile bătând cu viteză imensă, până la 60 de bătăi pe secundă, unele căutându-și hrana, altele luându-și masa, se apropia seara. Erau așa de iuți că nu am reușit să le pozez, doar le-am admirat…

Prin grădină zboară Colibri de Smarald, Colibri Bronzat, Colibri cu Coroana Violacee, Colibri cu Gâtul Alb, dar și alte păsări. Mi-a plăcut că în grădină, pe lângă “hrănitoarele” cu sirop de zahăr pentru colibri erau și “hrănitoare” pentru celelalte păsări, chiar și pentru animăluțele de acolo.

După aproape o oră de stat în grădină, ne-am luat la revedere de la gazda noastră și am plecat, tot pe jos, spre oraș, la hotelul unde stam…. După ce ne-am făcut inițierea cu păsările colibri, le-am auzit cântând în arborii de pe marginea străzilor, acum știam despre ele...

A doua zi, după plimbarea prin Parcul Național, am revenit cu autobuzul în oraș, am trecut prin Terminal de Omnibus de Ciduad de Puerto Iguazu, de unde plecasem dimineața, dar nu am coborât continuându-ne drumul cu același autobuz până la capătul traseului la Stația Hito de las Tres Fronteras unde am ajuns după vreo 10 minute pentru a vedea Hito de las Tres Fronteras, situat la confluența râului Iguazú cu fluviul Paraná, al doilea ca mărime după Amazon, locul de întâlnire a trei țări, Brazilia, Argentina și Paraguay. Malul argentinian este mai sus decât celelalte maluri, pozele ce se fac de aici spun totul….

Am mers în Parcul celor trei frontiere la Fântâna în interiorul căreia se afla un Obelisc vopsit în alb și albastru, culorile naționale ale Argentinei. Am pozat și Obeliscurile similare din Brazilia și Paraguay, vopsite în culorile lor naționale. În apropiere este deschis și un târg cu produse artizanale din cultura guarani, tradiționale. Zona nu este foarte mare, dar priveliștile sunt deosebite, se ajunge ușor acolo…

Ne-am plimbat circa o jumătate de oră, nu am mai așteptat autobuzul, circulă din jumătate în jumătate de oră, ultimul pleca la ora 18:30, și am plecat cu un taxi piețar, cost 150 pesos, … am ajuns mai repede în camera noastră.

Partea a doua a celei de-a treia zi petrecută în Puerto Iguazu a fost destinată unui parc despre Poporul Guaraní, un grup autohton din Paraguay și zonele înconjurătoare care prin procesul de colonizare s-a amestecat cu alte grupuri, a cărui populația a scăzut dramatic, dar cultura lui încă supraviețuiește, iar limba este vorbită de aproape întreg Paraguay.

Cultura Guaraní este prezentată în El Complejo Turístico Aripuca, complex turistic deschis zilnic între orele 9 și 18, are site aripuca.com.ar.

După ce am vizitat și a doua zi Parcul Național Iguazu am revenit puțin mai devreme la Terminalul de Autobuze după care am luat un altul pe care scria “Cataratas” pentru a merge spre Aripuca, aflată la puțin peste 3 kilometri, 25 pesos de persoană, i-am spus șoferului unde vrem să mergem, el a oprit în stație, am coborât, erau indicatoare, ne-am continuat drumul pe jos, mai întâi 200 de metri pe șoseaua perpendiculară pe RN 12, apoi la stânga, vreo 50 de metri, până la destinația noastră.

Elementul central al Complexului este Aripuca, o capcană utilizată și astăzi de Indienii Guaraní, făcută din lemne pentru a prinde păsări și animale mici, fără a le răni, și, mai important, să poată fi eliberate dacă nu corespund cerințelor pentru care au fost capturate.

Am achitat biletele de intrare, 130 pesos de persoană și am mers la intrarea străjuită de două trunchiuri de “Ybira-Pitá”, “Lemn Roșu”, copaci imenși, ca mărime, vezi poze, și vârstă, 1.000 de ani, cel din stânga, 500 ani celălalt. Câteva poze și am intrat în parc unde ne-a preluat un ghid care ne-a condus spre dreapta la capcana Aripuca în mărime naturală, cred că era și funcțională, nu am testat-o….

Am continuat plimbarea spre Centrul de Interpretare, o clădire cu etaj construită din bambus, cred că era interesant să-l vizităm, aflam mai multe despre moștenirea istorică și culturală lăsată de poporul guarani, despre integrarea lui în comunitățile locale, dar știam că centrul se adresează grupurilor organizate, iar timpul, veșnica mea problemă…. Totuși am ascultat puțin harfa ce se auzea din el și am citit pe panouri despre construcția centrului și a uriașei Aripuca.

Am ajuns la Capcana Aripuca din complex, o construcție ca o capcană imensă, circa 100 metri pătrați și peste 500 de tone, ce ar putea imobiliza și cel mai mare animal de pe pământ, a fost ridicată pentru a arăta că omenirea merge spre capcană, dar că există încă șansa de a supraviețui, interesant mesaj!!

Impresionant este faptul că niciunul din arborii folosiți în construcții nu a fost tăiat în acest scop, unii au fost achiziționați de la diverse gatere, alții, doborâți de furtuni sau de bătrânețe au fost recuperați de pe unde i-au găsit, în ideea de a transforma distrugerea arborilor într-un instrument pentru a ridica omenirii gradul de conștientizare despre resursele naturale și importanța lor. Mi-a plăcut și că pe trunchiurile de copaci erau scrise numele lor, sunt doar din 30 de specii…, dar nu scria nimic despre vârstă, greutate sau de unde au fost adusi buștenii; cel mai mare și mai greu, 27 de metri și 37 de tone, a fost adus de la 200 de kilometri. Aici am citit o poveste cu un mesaj deosebit, Povestea “Cei trei arbori”.

Într-o pădure, trei tineri copaci își spuneau visele: primul vrea să devină un sipet cu comori, al doilea o navă importantă iar al treilea să fie cel mai mare și mai apropiat copac de Dumnezeu. Timpul a trecut copacii au crescut și au fost tăiați, din primul s-a făcut o iesle, din al doilea o plută, iar al treilea a fost transformat în scânduri. Nu era ce-și doriseră ei dar, după un timp, în iesle a fost pus un copil născut în grajd, pluta a fost luată de valuri, dar unul din călători a spus “Calmează-te! ”, și furtuna s-a liniștit. După un timp scândurile au fost date unui Om, care le-a purtat până în vârful unui deal unde a fost răstignit și bătut în cuie. O sfântă poveste plină de învățăminte….

Am admirat apoi mica grădină cu apă, podeț și cascadă și am ajuns la “Zona Artizanatului Guaran”, primele întâlnite fiind mai multe Standuri cu produse artizanale realizate de Guarani, fluiere, aruncătoare de săgeți, brățări, magneți.

Foarte aproape am vizitat Galeria El Tacurú o clădire cu greutate, are circa 500 de tone de pietre, cea mai mare parte fiind Piatra Itacurubí, denumită și Tacurú ce se găsește în zonele joase, cu terenuri inundate. Piatra este în stare păstoasă, poate fi ușor modelat, pentru ca după câteva zile de contact cu aerul să se întărească, devenind foarte dură. Este Galerie de vânzări articole de artizanat, din lână, piele, oase, alpaca, argint și diferite tipuri de pietre semiprețioase, cuarț, ametiste, agate, topaz, …, aduse de la cunoscutele “Las Minas de Wanda”, exploatare minieră în Wanda, orașul coloniștilor polonezi, aflat la vreo 50 de kilometri.

Am mers apoi la El Yateí, Magazin de Artizanat Guarani, o casă tipică a coloniștilor din zonă, acoperiș în două ape, terasă în față, ridicată pe piloni pentru evitarea umidității, ce are o gamă diversificată de produse ale micilor artizani locali, diferite bomboane și caramele, lichioruri locale, miere sălbatică, făină de manioc și specificul lor Té de Yerba Mate, ceai ce se bea cald sau rece, cu un mod de preparare interesant, spun eu. Apa caldă la 70 – 80°C se pune într-un vas termostatat, ei îi mai spun și “mate” peste care se pune iarba mate până la trei sferturi din ea. Se poate adăuga și zahăr. Se agită astfel ca iarba să formeze un gol în interior, se așteaptă puțin și în golul din interior se introduce paiul cu care se bea ceaiul. Când se termină se pune altă apă și se reia ciclul... .

Artizanatul era frumos, cu prețuri bune, dar simțeam nevoia unei pauze, cu ceva răcoritor, așa că ne-am oprit la Gelateria El Cucurucho specializată pe gustări, sucuri naturale, fresh-uri, ceaiuri yerba mate solubile, sandvișuri și unica și rafinata înghețată din yerba mate și petale de flori Rosella, am gustat-o și chiar este deosebită…, după care am mers la Localul gastronomic Las Termitas, i se spune local, nu restaurant, pentru că în sală de evenimente complet echipată, se organizează spectacole de cină pentru petreceri private, nunți sau programe speciale pentru companii, evenimente ce pot fi însoțite de spectacole live.

Am revenit la intrare, am mers în stânga la o mică dar impresionantă Capelă de Lemn, și am făcut o vizită Milenarului “Ybira-Pitá”, cu interiorul ros de termite, găzduia și un Cuib de termite, dar putea adăposti și mai mulți turiști.

Plimbarea prin Aripuca ne-a luat aproape două ore, fără timpii necesari deplasărilor la și de la complex.

Aceste vizite sunt, cum spuneam și mai sus, deosebite, unice pentru mine și cred că pentru cei mai mulți vizitatori, am văzut o Grădină cu Colibri, Hotare cu Trei Frontiere sunt multe, există chiar și un Hotar cu Patru Frontiere, dar Civilizația Guarani nu mai este prezentată nicăieri…. Sunt destinații, de neratat!, care merită și trebuie văzute de toți turiștii ce ajung în Puerto de Iguazu, în Argentina….

Aici ne-am luat “La revedere! ” de la Puerto de Iguazu, a doua zi dimineața plecam spre Brazilia spre Foz do Iguaçu, următoarea noastră destinație, plecam cu atâtea amintiri frumoase în suflet….

Tuturor colegilor afaiști și celor ce ne citesc multă sănătate, lumină în suflet, gânduri frumoase și un Paște Binecuvântat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 17.04.20 15:40:32
Validat / Publicat: 17.04.20 16:43:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.

VIZUALIZĂRI: 729 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Puerto de Iguazu, Hito de las Tres Fronteras la confluența râului Iguazú și fluviului Paraná, peste ape malul brazilian, are multe de oferit, ..., poză mărită la maxim
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.04.20 16:43:11]
»

Mutat în rubrica "[Alte] Locuri de vizitat în Puerto Iguazu, PUERTO IGUAZU" (nou-creată pe sait)

Dan&EmaPHONE
[17.04.20 17:00:27]
»

Foarte frumos! ​​​​

sarbatori fericite de sf. Pasti! Numai bine! ????

webmaster
[17.04.20 17:42:51]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonPHONE
[17.04.20 17:43:17]
»

@mprofeanu:  Superb, ați reușit să vedeți o mulțime de locuri frumoase și să faceți niște poze minunate. M-a impresionat povestea celor trei copaci.

Felicitări! ​​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[17.04.20 18:05:39]
»

@Dan& Ema:  Mulțumesc frumos!    

mprofeanuAUTOR REVIEW
[17.04.20 18:10:04]
»

@Carmen Ion:   Mulțumesc frumos, Carmen! Cu drag, !

mishu
[17.04.20 19:34:20]
»

@mprofeanu:  Am stat pe un scaun si mi-am imaginat ca sunt in locul tau si admir toate aceste frumuseti.

Minunat, felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[17.04.20 21:22:21]
»

@mishu:  Mă bucur că ți-au plăcut! ​​

Cu drag,   ! ​​

​​

​​

 

Mika
[17.04.20 21:38:03]
»

@mprofeanu:  ”omenirea merge spre capcană, dar că există încă șansa de a supraviețui”. Foarte actual mesaj. Să sperăm că găsim calea supraviețurii. Frumoase și deosebite obiectele artizanale Guarani. Un alt review notat, visez să ajung acolo. Sărbători fericite!  

Dorina9
[18.04.20 14:25:51]
»

@mprofeanu:  Interesanta incursiune, minunate imagini!

​Mi-a placut povestea celor 3 copaci. Filozofica si foarte actuala!

Mi s-a parut interesant gandita " apropierea" dintre minusculele pasarele  colibri  si oameni​, cu acele " lampadare" , care contin  hrana pentru pasarele.

Ma gandesc cu optimism ca voi ajunge si eu candva acolo. ​

Citit, apreciat si votat cu drag! ​

Sarbatori cu bucurie in suflet si multa sanatate! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.04.20 18:18:05]
»

@Mika:  Și mie mi-a plăcut acest concept, Aripuca. Populația guarani este susținută în mai multe moduri, de fundații... Selva cum zic ei la pădure ocupă o parte foarte mare a Provinciei Misiones și a fost mult tăiată, îmi pare ceva cunoscut, cam ca la noi... au arbori imenși, așa este clima acolo...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu drag, ​!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.04.20 18:21:05]
»

@Dorina9:  Îmi pare bine dacă ți-a plăcut articolul meu și pozele. Nici eu nu-mi imaginam cât sunt de mici și de vioaie păsărele colibri, mi-am adus aminte de o formație ce mie îmi plăcea mult, Pasărea Colibri. Mulțumesc frumos pentru ecou și urări!

Cu drag,   !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dorina9, Mika, mishu, mprofeanu

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080667972564697 sec
    ecranul dvs: 1 x 1