GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica San Ambrogio, Milano
După vizitarea Impozantului Dom, am mers la Biserica San Ambrogio, a doua ca importanță din Milano. Inițial, o mănăstire ridicată între anii 379 și 386, pe locul unde au fost găsite rămășițe ale unor martiri, drept pentru care s-a și numit Biserica Martirilor.
Restaurările s-au succedat până în sec al XIX-lea, inclusiv cele două turnuri.
Ambrozie a fost episcop de Milano și întemeietor al acestui lăcaș, ridicat pe locul vechii structuri distrusă de dese incendii.
Intrarea în Biserică se face printr-un spațiu larg, flancat de două logii, cu fresce din secolele XII și XIII. dar și sarcofage paleocreștine ale celor martirizați.
Fațada are două etaje, cel de jos cu 5 arcade, vizibile doar trei din ele și etajul superior cu 5 arcade de forme diferite. Ușile de intrare, de o manufactură excepțională, vechi și foarte valoroase, sunt protejate cu geam din sticlă. Le-am studiat și admirat cu deosebit interes.
Cele două turnuri au fost ridicate în perioade diferite: turnul sudic, mai înalt și mai vechi datează din sec IX, iar cel nordic, mai mic la înălțime a fost ridicat în sec al XII-lea.
Acesta din urmă, are un clopot din bronz, în total turnul având 5 clopote pe tonalități diferite.
După frământările europene post Revoluția Franceză, aici s-a înființat un spital militar. În apropierea Bisericii se află în prezent un monument închinat acestora.
În al doilea război mondial, biserica a fost avariată, dar mozaicul absidei centrale a rămas intact. Interiorul are aspect medieval, cu capiteluri sculptate și bolți arcuite, un altar cu o superbă ”Pala d Oro”, adevărată capodoperă confecționată din aur, argint, pietre și emailuri, piesă aflată în muzeul Bisericii.
O piesă foarte valoroasă este acel bloc din marmoră, recuperat din construcția inițială, nemișcat niciodată din loc, cu reliefuri din viața lui Isus și scene din Noul Testament: Cina, Magii, Sf. Petru etc. Aceste sculpturi sunt de un înalt nivel artistic, realizate probabil de un artist roman. Deasupra acestui bloc de marmoră se află vechiul altar.
În Biserică sunt și două sculpturi din bronz aurit ce datează din sec. alVIII-lea, considerate a fi elemente de metalurgie medievală: un vultur și un înger, însemne ale Sf. Ap. și Ev. Ioan și al Sf. Ev. Matei.
Mozaicul din absida centrală, scăpat ca prin minune din bombardament, simbolizează martirajul din perioada romană. Acesta a fost refăcut în perioada din urmă.
Muzeul Bisericii deține vechi elemente creștine de o mare valoare materială și spirituală.
Capella San Vittoro in Cielo d Oro păstrează mumele unui martir local, are vechimea primei biserici, de fapt o fostă capelă din vechiul cimitir. Această capelă este împodobită cu mozaicuri lucrate în sec. al V-lea și-l înfățișează pe Sf. Ambrozie alături de martiri.
Nuanțele melanjate, albastru și auriu, ale cupolei și a întregului ansamblu, dau senzația de profunzime rece și distantă. Pe fundalul albastru al pereților laterali, sunt prezentați martirii ale căror relicve au servit la ridicarea Bisericii.
Obiectivul este accesibil cu Metrou linia verde, stația San Ambrogio, sau per pedes de la Dom. Distanța nu este mare. Biserică e veche, foarte importantă din punct de vedere turistic și merită deplasarea până acolo. Mulțumesc.
Trimis de mihaelavoicu in 20.11.17 14:34:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Roma, Napoli, Florența
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "(Alte) Biserici / mănăstiri de văzut în Milano, MILANO" (nou-creată pe sait)
@mihaelavoicu: De la primele poze, am remarcat cromatica deosebita a capelei San Vittoro in Cielo d Oro si citind impresiile dumneavoastra am inteles acea "profunzime rece" ca pe un omagiu adus martirilor crestini. Va multumesc! Cristina.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@ilinca59: Merci pentru vot și pentru apreciere! Cromatica de care amintiți, raportată la lumina difuză din capelă, produce un efect straniu asupra privitorului.
@mihaelavoicu: Un articol minunat, felicitari, votat cu mare drag.
Sf. Ambrozie e un teolog important în istoria creștinismului, pomenit astăzi și de ortodocși. Și e rămas și în istoria culturii, datorită unei relatări a Sf. Augustin, care povestește că l-a vizitat pe Ambrozie la Milano și l-a găsit citind fără să vorbească sau să miște buzele, doar cu ochii! Curios lucru! Cum ar veni, la Milano, Ambrozie a inventat cititul în gînd. Adică cum citește azi (aproape) toată lumea.
De fapt, practica cititului în tăcere e mai veche, deși nu era foarte răspîndită. Dar relatarea asta despre Ambrozie e cea mai cunoscută și cea mai pomenită.
@abancor: Și mai e o relatare despre acest Ambrozie în Biserica ce-i poartă numele din Florența, unde se și păstrează un potir în care, nu știu în ce împrejurare, vinul s-a transformat în sânge. Nu cunosc amănunte, dar probabil domnul Google știe tot. Mulțumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Leonardo da Vinci și a sa celebră pictură: „Cina cea de Taină” — scris în 02.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Călătorie la Milano (I) — scris în 29.08.21 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mănăstirea dominicană Santa Maria delle Grazie - Cina cea de taina — scris în 13.07.17 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Milano şi Cina Cea de Taină — scris în 26.11.14 de andreea_c din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Nov.2013 'Cina cea de taina', la un pas de ratare — scris în 22.11.13 de mlucian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Catedrala Santa Maria Nascente — scris în 31.01.15 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Piata si biserica San Babila - Milano — scris în 14.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ