GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Milano şi Cina Cea de Taină
Cine nu a văzut o copie a celebrei picturi „Cina cea de taină”?! Majoritatea din noi au avut-o în casă pe vremuri, sau chiar o mai au şi acum.
Ştim cu toţii că ea a fost pictată de Leonardo da Vinci, dar eu nu ştiam, până de curând, că originalul acesteia se găseşte pictat pe pereţii unei biserici din Milano...
Am aflat cu câteva zile înainte de a pleca la Milano, dar tot atunci am aflat că este nevoie de rezervare chiar şi cu câteva luni înainte pentru a putea obţine bilete.
Deşi nu aveam mari speranţe ca voi găsi bilete, am început să caut şi, spre surpriza mea, existau 3 bilete libre chiar într-una din cele 4 zile cât stăteam noi la Milano. Nu mi-a venit să cred şi am rezervat pe loc. Am făcut rezervarea pe un site pe care mi l-a recomandat un membru AFA (@mlucian) căruia îi mulţumesc pe acestă cale.
Cum spuneam, accesul se face doar pe bază de rezervare prealabilă, adică, îţi cumperi biletul care costă 6,5 euro +1,5 euro taxa de rezervare.
Acestea nu sunt suficiente ci trebuie să te prezinţi la casa de bilete cu jumătate de oră înainte de ora stabilită pe bilet, pentru ca acesta să fie validat.
Când grupul este complet, în holul de dupa casa de bilete (vreo 25 de persoane, cred), urmează accesul propriu zis. Nu este permisă fotografierea şi accesul se face prin 3 camere de sticlă, unde după ce au intrat toţi se închid uşile şi abia apoi se deschid uşile spre camera următoare şi tot aşa, până ajungi într-o sală imensă ce este defapt în fosta sală de mese a unei mănăstiri.
Pictura este foarte mare, măsoară 4.6x8.8 metri şi a fost ceva impresionant la vremea ei (şi nu numai), în sensul că este reprezentată în aşa fel încât să pară ca este o continuare a acestei încăperi. Din pacate, în prezent pereţii sunt vopsiţi în alb şi nu se mai vede îintregul ansamblu.
Din ce am aflat, datorită unei tehnici de pictură, experimentale, utilizate de Leonardo da Vinci în acel moment, aceasta pictură este foarte sensibilă şi de aceea se degradează foarte repede.
Despre istoria picturii şi alte date tehnice, nu are sens să mai scriu şi eu deoarece a scris colega noastră @sunflower destul de detaliat, aici.
Timpul care îţi este permis sa o admiri este limitat aşadar esti invitat relativ repede (15 minute) să părăseşti încăperea.
La capătul opus al sălii se mai afla o frescă, numită Crucificarea.
Ieşirea se face bineînţeles prin magazinul de suveniruri ca la toate obiectivele importante.
Trimis de andreea_c in 26.11.14 05:37:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea_c); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Recomand tuturor să viziteze această capodoperă. Senzația de a vedea aievea o pictură așa de bine protejată și așa de greu accesibilă, asta ca să nu mai vorbim de valoare și de ceea ce reprezintă, merită efortul. Și eu am avut norocul de a afla de la un amic, întîmplător, că trebuie rezervare online, și așa am reușit să o văd. Altminteri nu cred că aș fi găsit bilet, deși poți merge la noroc și aștepta să vezi dacă rămîne vreun loc liber în vreun grup. Timpul este prea scurt, iar explicațiile ghidului sînt minuțioase și captivante. Abia reușești să afli cum a gîndit da Vinci lucrarea, cine e fiecare personaj, ce reprezintă posturile în care sînt surprinși, în ce constă ineditul abordării temei, abia apuci să admiri finețea redării unor detalii, a paharelor de pildă, să te uluiești de claritatea cu care se vede întreaga scenă, cu care se citește reacția apostolilor, trăsăturile lor, în ciuda uzurii vopselei, a degradării aparente a lucrării, că expiră timpul și trebuie să ieși. O oră și n-ar fi de ajuns. Noroc că povestea ghidului începe înainte de a ajunge în sală, așa că intri deja pregătit. Cînd am fost eu, am mai stat 15 minute și după ieșire, în sala următoare, unde e o replică în mărime naturală, și unde pot continua explicațiile și întrebările (în sală nu e vreme de întrebări).
În toată aventura asta există și o victimă: Crucificarea, lucrarea de pe peretele opus. Este probabil cea mai puțin admirată frescă din lume, nimeni nu are timp să îi arunce mai mult de o privire, e pomenită de ghid și privită în trecere, în drum spre ieșire. Poate numai vreun turist rebel, excentric sau care vizitează locul a 4-a oară să îl vezi că ignoră Cina, stă cu spatele la ea și la ghid și privește Crucificarea.
Dacă tot rezervați bilete online, cred că o idee bună e și rezervarea unor bilete la un spectacol la Scala.
@abancor - Buna, vreau sa ajung si eu pe 31.10. Si incercand sa aflu detalii despre Cina cea de taina, vad ca biletele se pot lua de pe mai multe site-uri si preturile sunt diferite.
Sunt mai multe obiective incluse? Ai idee?
Mutat, la reorganizare, în rubrica «(Alte) Biserici / mănăstiri de văzut în Milano» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Leonardo da Vinci și a sa celebră pictură: „Cina cea de Taină” — scris în 02.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Călătorie la Milano (I) — scris în 29.08.21 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Biserica San Ambrogio, Milano — scris în 20.11.17 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Mănăstirea dominicană Santa Maria delle Grazie - Cina cea de taina — scris în 13.07.17 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2013 'Cina cea de taina', la un pas de ratare — scris în 22.11.13 de mlucian din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Catedrala Santa Maria Nascente — scris în 31.01.15 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Piata si biserica San Babila - Milano — scris în 14.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ