ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2010
    DURATA: 5 zile
    prieteni
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Paste Bizantin la Constantinopol - Istanbulul de azi

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Pentru ca mi-am dorit ceva cu totul deosebit pentru acest Paste, am ales ca il sarbatoresc in vechiul Constantinopol (actualul Istanbul). In cele cinci zile petrecute acolo, am dorit sa vad acea fata a orasului care insemna altceva decat shoping; sa vad istorie si sa simt intr-o perioada atat de sfanta din an, o farama de putere Dumnezeiasca. Locurile pe care le-am vizitat sunt vechi, din perioada de inceput a crestinismului pe acele locuri, frumoasa peroada bizantina.

    Seara am participat la sfanta slujba de Inviere la Biserica Sfanta Mucenita Parascheva. Biserica a fost inaltata de Constantin Brancoveanu dar, datorita valtorii istoriei, a ajuns in posesia grecilor care in urma cu cativa ani a au daruit-o prin Patriarhia Ecumenica, pentru ca toti romanii ortodocsi ce traiesc sau sunt in trecere prin Istanbul sa aiba un loc de rugaciune in mijlocul unui popor majoritar musulman. Ce m-a impresioant a fost numarul mare de romance, venite la slujba acolo, insotite de soti lor turci, si din a caror discutii intelegeam ca acolo si-au botezat copiii. Din cei 20. 000 de romani ce locuiesc acum la Istanbul, doar cateva sute au participat la Inviere in aceasta biserica.

    Sfanta mucenita, cunoscuta la noi si ca “ Sfanta Vineri” a fost fiica unor oameni bogati, si a trait cu multe sute de ani in urma. Si-a donat saracilor, toata averea mostenita de la parinti... a trait si a murit in simplitate, iar moastele ei sunt raspandite in multe biserici din Romania, care ii poarta numele.

    Slujba de Inviere a inceput cu putin inainte de miezul noptii, si momentul cel mai important... cel cand preotul a daruit Lumina credinciosilor, a fost insotit de cantece religiose, si de calde rugaciuni, care au mers la sufletul tuturor celor aflati in Biserica. Slujba, in ansamblu nu este mult diferita de cea pe care o stiam din tara, desigur avand unele accente bizantine in primul rand prin cantece si prin straiele de sarbataore ale protului dar si prin icoanele pictate in acest stil.

    Biserica nu este impunatoare prin marime, ci prin caldura cu care fiecare om este primit. Oamenii se salutau chiar daca nu se cunosteau, se intrebau unii pe altii ce mai fac si de unde au venit. In prenaos, s-a intins in acea Noapte Sfanta, o masa lunga, plina cu cozonaci, vin, pasca si oua rosii, din care toti cei prezenti la slujba ai luat cate putin. Cand slujba a luat sfarsit, ne-am indreptat catre “ casa noastra” provizorie.

    A doua zi, am continuat cu vizitarea Bisericii Izvorul Tamaduirii, o biserica ce dateaza din secolul cinci. Plecand din vechiul Istanbul, pe partea europeana a sa, am avut ocazia sa facem o trecre in revista, a imensitatii acestui oras. Drumul pana la izvorul adapostit in biserica, m-a purtat pe coline inalte de unde am admirat Bosforul si malaul european al orasului. Acest izvor se spune ca a fost descoperit de insasi Fecioara Maria, si, sfant fiind, isi pastreaza puterile vindecatoare si astazi. De-a lungul timpului, multi au fost indrumati catre el si i-au recunoscut puterile miraculoase. Biserica in incinta careia este acest izvor, este pe partea drepata a Bosforului, in partea asiatica a Istanbulului pe o colina, inconjurata de ziduri groase, intr-o curte nu foarte mare.

    Atractia principala este desigur izvorul, aflat la subsolul bisericii, unde am baut o cana de apa sfintita si m-am rugat crestineste pentru sanatatea integii familii. Intr-o sticluta am luat o farama din acest miracol, care sa imi fie leac si in zilele cand voi fi departe de acest loc sfant. Legenda spune ca izvorul a fost descoperit si de Leon cel Mare, care inainte de a ajunge imparat pe la jumatatea sec. V, ratacind prin padurea din acel loc, a intalnit un orb care l-a rugat sa ii dea putina apa. Cand Leon a gasit acel izvor, indrumat de o voce divina, l-a ajutat pe sarmanul om sa bea si sa se spele pe ochi. Acesta s-a racorit si vederea i-a revenit miraculos. Cand binefacatorul lui a devenit imparat, a poruncit ca la acest izvor sa fie construita o biserica, de a carui puteri miraculoase sa se bucure toti cei aflati la necaz.

    Pentru ca a fost ridicata din porunca unui imparat, acolo, totul este din marmura; un material nobil, frumos si rezistent care da un plus de grandoare locului.

    Dupa ce am multumit si eu, pentru bunatatea acestei ape sfante, am intrat si in biserica, am aprins o lumanare si m-am rugat la sfintele icoane. Simteam cum o liniste sufleteasca a pus stapanire pe mine, cum calmul si o multumirea ma fac sa fiu mai ingaduitoare cu tot ce nu pare in regula in ce ma inconjara.

    In zilele ce au urmat am vizitat cele mai importante obiective turistice; Moscheea Albastra, Biserica Sfanta Sofia, ultimul palat al sultanilor Dolmabahce, Basilica Cisterna si am facut o plimbare cu vaporul prin stramtoarea Bosfor.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 08.04.10 19:10:33
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9201 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 Istanbul - Biserica Izvorul Tamaduirii - icoana deasupra izvorului
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    24 ecouri scrise, până acum

    sbacau
    [08.04.10 19:39:57]
    »

    frumos...puncte, ca le meriti! :-)

    webmaster77
    [08.04.10 20:05:30]
    »

    mutat la "Excursie la portile Orientului" - sectiune in care pastram review-urile "de calatorie" pe tema Istanbul

    cc_iordachescu
    [08.04.10 20:28:15]
    »

    Inedită locaţia pentru petrecerea Paştelui!

    Trebuie să recunosc că Istanbulul mi-a rămas lipit de suflet şi de fiecare dată când îl vizitez o fac cu aceeaşi plăcere!

    Poate anul viitor voi încerca şi eu petrecerea Paştelui acolo!

    Până atunci votul nostru pentru tine!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [08.04.10 20:42:11]
    »

    cc_iordachescu Asa cum bine stiti inainte de a fi musulman, orasul a fost crestin; si chiar daca si turcii au avut rautatile lor, multe edificii se pastreaza din perioada crestina. Eu cand am ales locatia, nu m-am indoit nici o clipa ca totul va fi minunat. In plus pretul a contribuit enorm in decizia luata.

    georgiana
    [08.04.10 21:21:24]
    »

    Bine ai revenit,Diaura!

    Pentru plimbarea cu vaporasul pe stramtoarea Bosfor si nu numai,felicitari si un vot de Paste!

    biancuta
    [08.04.10 21:39:56]
    »

    Foarte frumos descris! Interesant sa participi la traditia altor tari! Un vot si de la mine!

    pepsi70ro
    [08.04.10 21:43:49]
    »

    Si mie mi se pare interesant sa participi intr-o tara preponderent musulmana la o sarbatoare crestina.

    Felicitari si un vot de la mine!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [08.04.10 22:05:12]
    »

    Multumesc tuturor.

    georgiana, mai am cate cava de povestit, caci cinci zile nu mi-au stat picioarele; si intr-un oras atat de mare , mereu descopar lucruri noi. Anul acesta am descoperit o " delicatesa culinara " ....ce merita inclusa la capitolul ..." ce mananca pescarii? " sau cum sa mirosi a peste fript si in... pantofi.

    webmaster13
    [08.04.10 23:16:49]
    »

    Diaura, daca nu-ti place sau consideri ca nu este cazul ca aceasta melodie sa fie alipita impresiilor tale, doar lasa un semn!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [09.04.10 07:58:15]
    »

    webmaster13 melodia nu este deloc " bizantina" dar pana gasesc ceva mai potrivit , ramane asta.

    cosminp
    [09.04.10 08:44:24]
    »

    @diaura, felicitari. ceva despre cazare ne zici?

    +pma

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [09.04.10 09:30:53]
    »

    @cosminp Am stat la hotel Sahinler, in cartierul Laleli. Este un hotel de 3*, tipic celor din zona veche a orasului. Camerele au fost micute, dar aveau tv, minibar, AC si calorifere reci. Mie personal mi-a fost frig, asa ca dupa prima noapte mi-am cumparat o mare si foarte pufoasa patura, cu care am salvat situatia. La baie totul era curat dar cam vechi; uscator de par si cada de aceea micuta cu scaunel in care odata intrata nu ma mai puteam invarti. Asa ca tot dusul a fost de baza. La etajul unul era restaurantul unde zilnic am servit micul dejun suficient de bogat; un fel de branza (foarte buna) un fel de cascaval, carnaciori (care pareau mai mult cremvusti prajiti) oua fierte, unt, gem de trei feluri, rosii si castraveti, ceai, cafea si suc la dozator. Meniul nu s-a schimbat dar nimeni nu se ridica de la masa flamand. Daca te uiti iar la costul excursiei, eu zic ca a fost bine.

    In plus la 20m. de hotel trecea un mare bulevard pe care circula foarte des, tranvaiul ce duce la Piata Sultanahmet unde sunt celebrele puncte de interes turistic; Agia Sofia, Moscheea Sultan Ahmet (sau Moscheea Albastra), ce a mai ramas din Hipodrom, Bazilica Cisterna si Marele Bazar.

    cosminp
    [09.04.10 10:04:08]
    »

    la istanbul, ca dealtfel in toate capitalele/orasele istorice, cel mai important este sa ai o cazare decenta ca pret dar curata, situata intr-o zona cu acces bun catre obiective.

    te-am intrebat pentru ca si eu caut o cazare la istanbul, dar pentru 2 nopti, la vara, la intoarcerea din concediu.

    monica1971
    [12.04.10 22:58:11]
    »

    Foarte frumos povestit.Diaura , te rog spune-mi cum pot ajunge la biserica Izvorul Tamaduirii(numele turcesc sau o vecinatate cunoscuta).

    Plec saptamana viitoare si vreau neaparat sa trec pe acolo.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [13.04.10 07:30:35]
    »

    Monica1971 , prea multe amanunte nu iti pot da , cu parere de rau. Noi am fost tot grupul , cu autocarul , si am mers pe malul asiatic.

    monica1971
    [13.04.10 10:45:09]
    »

    Multumesc pentru raspuns. Am gasit manastirea dupa poza pe care ai facut-o la intrare. Dar este in partea europeana. Se poate lua apa de la izvor sau se cumpara sticlute gata imbuteliate?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [13.04.10 12:07:59]
    »

    Monica1971 imi cer scuze pentru confuzia facuta ; atat am trecut de pe o parte pe alta a Bosforului, incat le-am incurcat.

    Apa gasesti si in sticlute mici acolo, dar pentru a fi si mai sigura poti pleca de acasa cu o sticluta curata in care iti pui singura de la izvor. Nu se cumpara, dar fiecare dupa puteri lasa intr-o cutie ceva banuti.

    Poate stii deja, dar orice apa sfintita o poti inmultii si singura, adaugand din cand in cand apa plata peste ce mai ai in sticla. Asa dar nu e nevoie sa cari o sticla foarte mare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    monica1971
    [16.04.10 20:44:40]
    »

    Adresa Bisericii Izv. Tamaduirii fotografiata de DIAURA este

    Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı, Zeytinburnu, 34015 Seyitnizam

    34015, Turkey

    Cu un GPS ar trebui sa se ajunga la marele fix!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    zpedro*
    [06.05.10 00:55:48]
    »

    Stie cineva adresa Bisericii Sfanta Mucenita Parascheva din Istanbul? Multumesc frumos

    costin1968
    [16.05.10 17:49:10]
    »

    Draga Diaura,

    Exceptionale review-rile tale! Felicitari!

    TraianS
    [15.02.11 21:19:27]
    »

    Foarte interesant reviewul. Obiective care ma indoiesc ca se gasesc in cartile turistice despre Istanbul.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [15.02.11 22:59:24]
    »

    @TraianS Eu am fost cu o agentie romaneasca, deci cu siguranta si altii pot avea parte de acelasi traseu. In parcarea din fata Bisericii Izvorul Tamaduirii erau si alte autocare cu nr. de Romania. Daca vei dori vreodata sa vezi acele locuri, intreaba la diferite agentii si cu siguranta vei gasi macar una sa includa in program aceste obiectivele.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    TraianS
    [17.02.11 12:12:10]
    »

    @Diaura

    Multumesc pentru raspuns. Nu am fost niciodata cu un tur, printr-o agentie. Imi place sa descopar unele locuri singur si in propriul ritm.

    Inainte sa merg la Istanbul am citit un ghid in engleza si unul in romaneste. Dar din ce am gasit eu, cartile de turism despre Turcia din Romania, sunt carti scrise de autori straini si doar traduse in romaneste. Strainii nu au nici un interes sa scrie despre locuri care ar avea directa legatura cu Romania.

    Nu stiu daca exista o carte care sa fie specializata pe obiectivele care ne-ar interesa pe noi ca romani - de exemplu bisericile la care ai fost tu, legate de Constantin Brancoveanu.

    Am gasit informatii pe siteurile crestine, dar m-ar interesa si o alta perspectiva mai obiectiva.

    Din aceasta perspectiva - a turistului care cauta obiective care sa aiba legatura directa cu Romania, reviewul tau este foarte bun, deoarece ne face sa descoperim si un alt Istanbul decat cel vazut de un... "turist standard", sa zic.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterX
    [14.01.24 08:52:32]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «[Alte] Biserici, moschei de văzut în Stambul» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Vacanța în Istanbul]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    biancuta, cosminp, costin1968, Diaura*, domidoc, georgiana, monica1971, sbacau, TraianS, zpedro*
    Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, moschei de văzut în Stambul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053471088409424 sec
    ecranul dvs: 1 x 1