ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN

Filozofări... turistice

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 5 MIN

Câteva gânduri la aniversarea a 10 ani de participare în AFA

TIPĂREȘTE

S-au împlinit zilele astea zece ani de când în aprilie 2010 m-am înscris în AFA la sugestia lui Dragos. Acum pot să vă mărturisesc cu mâna pe inimă că nu ştiam în ce mă bag, cum îmi va modela viaţa şi ce influenţă va avea asupra mea. Ca mulţi alţii, spun şi eu, că dacă ar fi s-o iau de la capăt aş face la fel.

În anii care au trecut am scris 577 reviewuri şi 2812 ecouri, cât despre poze, nu mai puţin de 14684. Dintre reviewuri 298 au fost din şi despre România, 279 din Europa şi alte continente şi 34 din sztratosferă. Toate au fost scrise cu bucurie şi dragoste, când le terminam le iubeam ca pe un copil nou născut, apoi le treceam în coşul cu amintiri şi mă bucuram că scriu alt review.

Dacă n-ar fi fost multe luni de pauze, 2011 când am suferit două operaţii la genunchi, 2018 când mi-am pierdut soţul, 2019 o altă operaţie de proteză la şold şi mai târziu am rămas un timp în casă din cauza şchiopătatului, cu siguranţă că aş fi vizitat şi scris mai mult.

Sunteţi tineri sau în floarea vârstei. Mergeţi în excursii (când condiţiile vă vor permite), înainte ca bolile şi pierderile inerente bătrâneţii să vă atingă! M-am înscris în AFA la 75 de ani şi regret că nu am ştiut de acest sait deosebit încă de la înfiinţare. Şi un an în plus ar fi contat ca bucurie.

La intrarea mea în AFA am scris un serial despre Sicilia care a fost foarte bine primit de greii din acea vreme a saitului. Eram puţini, se dădea atenţie deosebită şi se încurajau noii veniţi. Acum pentru new-entry e cu mult mai greu să răzbată dar scriind mult se vor face remarcaţi.

După Sicilia a urmat pe 22 aprilie primul meu review din România despre o mănăstire. A fost o catastrofă. Am scris că ˝mi-a plăcut˝ în nouă rânduri, aşa cum mulţi useri scriu despre restaurante sau hoteluri. Mamă, ce papară am încasat! Reviewul şi cele şapte poze nu au fost punctate şi m-am ales şi cu o observaţie. Nu m-a demobilizat, dimpotrivă, am înţeles că scrisul unui review necesită multă muncă de documentare, că trebuie să-ţi culegi informaţiile din mai multe surse pentru că netul e plin de fake- newsuri, să-ţi pui amprenta personală pe ce scrii şi câte altele. Toate astea le-am învăţat din mers. Pot spune că abia după ce am intrat în AFA, citind ce şi cum au scris unii şi alţii am învăţat să fac turism. În anii de dinaintea cooptării mele în AFA practic mi-am bătut joc de excursiile făcute începând cu 1990. N-am avut un aparat foto performant şi treceam pe hârtie numai fotografiile cu soţul, copiii sau de grup, deşi în planul doi poate era o catedrală renumită. După ce m-am dotat în anul 2000 cu calculator am trecut pe el câteva poze cu monumente, obiective şi mai puţin cu oameni şi astfel mi-am reconstituit excursiile cele mai interesante din anii 90 din Egipt, Mexic, Tailanda. Atât eu cât şi soţul, goniţi de timpul care ne alunga din urmă - neştiind dacă vom mai prinde anul următor - am prezentat excursiile în mare, bucurându-ne de frumuseţea călătoriilor complete. Şi aici am făcut greşeli pe care le-am îndreptat abia în anii din urmă. În cadrul aceleaşi excursii nu am scris şi nu am separat obiectivele, astfel încât, de ex. în succesiunea unor palate sau muzee, de multe ori după un timp nu mai ştiam ce aparţine unuia sau celuilalt. Am corectat asta lăsând în aparatul foto câte un spaţiu liber între obiective. Seara la hotel am început să-mi notez în carneţel ce am văzut în acea zi şi câte poze am făcut pentru fiecare obiectiv. De regulă am postat reviewurile imediat ce reveneam acasă, cât amintirea era proaspătă.

Am fost risipitoare cu amintirile, nu am reviewuri în pregătire sau de rezervă şi izolarea la domiciliu de acum, care pentru cei în vârstă probabil se va mai întinde un timp, nu-mi dă certitudinea altor excursii. Din păcate nu mai pot întoarce timpul în loc. Sper ca toate aceste observaţii să servească noilor useri dacă le vor citi.

Revenind la impactul AFA asupra mea şi a altor useri, cred că nici nu bănuia Cornel când a iniţiat saitul, ce influenţă va avea acesta asupra vieţii noastre. Fără să ştie, ne-a constituit într-o familie chiar dacă unii dintre noi ne cunoaştem numai după nick name, a promovat sistemul de punctaj care a stimulat competiţia, a citit tot ce s-a scris încadrând reviewurile în normal sau de interes deosebit după impactul asupra cititorilor.

Cât despre noi, am ajuns să aşteptăm cu sufletul la gură întâlnirile anuale, să recunoaştem autorul după stilul propriu, să ne plimbăm virtual prin locuri despre care n-am auzit până acum, cât şi alte şi alte raze de lumină pe care le-a adus în vieţile noastre.

Mulţumesc AFA că mi-ai înseninat viaţa în ultimii zece ani!


[fb]
---
Trimis de Michi in 21.04.20 15:22:44
Validat / Publicat: 21.04.20 16:03:59
VIZUALIZĂRI: 512
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 1965- Început de drum în excursia vieţii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47 PMA (din 47 voturi)

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu [21.04.20 16:10:48] »

@Michi:  Cred ca multi dintre noi faceam turist in felul nostru, bucurandu-ne in special de noi si in plan secund (ca in poze) de ce se afla de fapt in peisaj.

Intradevar am invatat inte timp multe, si inca invatam, cat despre

Am fost risipitoare cu amintirile, nu am reviewuri în pregătire sau de rezervă

, eu am asa-zisa rezerva, doar pentru ca nu am scris anul trecut, si cred ca nimeni nu isi face rezerva doar pentru mai tarziu, ci multi, asa cum au si spus, pur si simplu nu au avut timp sa le scrie, ceea ce ne face ca acum sa ne bucuram de niste destinatii minunate.

Eu cred ca mai ales cand le povestesti la cald iti aduci aminte mai bine ce ai vazut atunci, altfel din amintiri sau poze, in mod sigur scapi cate ceva.

Va doresc insa sa va amintiti cat mai multe si sa povestiti in continuare aici inca multi ani, si cand se va termina totul sa va realizati si ceea ce acum este inca in stadiul de plan.

Multa sanatate si sa ne auzim de bine, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][7 voturi]
Zoazore [21.04.20 16:31:31] »

@Michi

Am fost risipitoare cu amintirile, nu am reviewuri în pregătire sau de rezervă

Si eu scriam articolele in saptamana de dupa revenire! Din lipsa de timp si, mai ales, de bani, cam tot ce-am vazut am scris. Asa ca de unde rezerve?

Dumneavoastra ati calatorit, aveti ce scrie, Ba chiar ati facut o promisiune si mi-ar placea s-o vad concretizata!

Va doresc multa sanatate si sa aveti mare grija de Dumneavoastra! ​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][5 voturi]
micutzuscris / TELEFON [21.04.20 16:46:18] »

Hristos a inviat. Sa fiti sanatoasa si sa ne oferiti de cate ori aveti ocazia reviewuri minunate si adevarate lectii de viata. Va stimez.

Carmen Ion [21.04.20 18:40:46] »

@Michi:  Mă regăsesc întru totul în cele scrise de tine.

Pot spune că abia după ce am intrat în AFA, citind ce şi cum au scris unii şi alţii am învăţat să fac turism

​.

O, da! De câte ori, înainte de a deveni AFA-istă, nu m-am documentat superficial sau chiar deloc, pe lângă câte obiective am trecut fără să știu ce reprezintă, câte lucruri interesante am ratat?!!

AFA m-a disciplinat, am mai scris asta și uite că mă repet. Pentru că e adevărat! Totuși, abia după doi sau trei ani de când m-am înscris pe site am ajuns la un sistem de organizare bun, cu foldere separate pentru fiecare destinație, cu informații preliminare adunate într-un fișier și poze pe care de cele mai multe ori reușesc să le identific și etichetez chiar în ziua când au fost făcute, pentru a evita confuziile și... pierderile de memorie. Mai mult decât atât, am făcut și eforturi să mă perfecționez cât de cât și în nobila artă a fotografiatului.

M-am uitat de curiozitate pe primul tău review despre Sicilia și am rămas surprinsă de numărul uriaș de vizualizări. Cu mare regret constat că astăzi nu se mai citește în același ritm... nici măcar pe vremurile acestea pandemice. ​Și că nou-veniții nu sunt la fel de încurajați. Poate că și de aceea în ultimul an am avut parte de prea puține apariții noi consistente și interesante - părerea mea. Și poate că slaba reacție a colegilor sau împunsăturile i-au determinat pe unii AFA-iști valoroși să se retragă - temporar sau (sper că nu) definitiv.

În rest, ai perfectă dreptate: Cornel nu și-a închipuit probabil ce impact avea să aibă acest site asupra multora din noi, cum va deveni un loc unde se schimbă păreri și leagă prietenii​ virtuale sau... reale, câte momente de plăcere și bucurie, dar și de supărare și frustrare va naște.

Ai călătorit mult și cu folos nu numai pentru tine, ci și pentru noi ceilalți, care te admirăm pentru energia și tenacitatea de care dai dovadă și la această vârstă, pentru bucuria cu care trăiești și îți depeni amintirile mai vechi și îți aduni altele, pe care le împărtășești cu noi.

Tot respectul!

Și toată dragostea! ​​​   

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][9 voturi]
Michi [21.04.20 19:52:43] »

@Carmen Ion:  Ce este interesant e, că am scris reviewul cu sufletul la gură, aşa cum mi s-au rostogolit gândurile şi abia citindu-ţi ecoul am văzut că rezonăm, că ce ai scris tu am vrut să spun şi eu, pe vremuri se spunea copie la indigo.

​AFA este un fenomen şi cei care avem o oarecare vechime, am scris mult şi i-am citit pe alţii (din păcate nu pe toţi şi poate suntem de vină că nu punem umărul la schimbarea generaţiilor) nu găsim o explicaţie logică a fascinaţiei pe care acest sait o exercită asupra noastră. A unora dintre noi.

​Permite-mi să-ţi spun mulţumesc pentru ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][5 voturi]
mihaelavoicu [22.04.20 09:26:54] »

Și eu vă admir pentru multele și frumoasele călătorii ce le-ați făcut. Iar pozele, așa cum sunt ele, cu prezența persoanelor, nu sunt mai puțin valoroase. Din contra, valoarea lor e dublă. Una turistică, alta personală.

Nu știu, dar pare-mi-se că ați făcut numai excursii organizate cu grup. Dacă e așa, păcat că nu ați gustat din libertatea timpului pentru a vă bucura pe îndelete ochul și sufletul  de cele văzute. Și vă mai admir pentru tenacitatea cu care scrieți și felul în care scrieți și exemplul pe care îl dați.

Să fim sănătoși și să ne vedem cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][3 voturi]
Michi [22.04.20 10:06:27] »

@mihaelavoicu:  Mihaela sigur că la început am făcut excursii organizate, în special în locuri exotice (Japonia, Tailanda, Mexic, Maroc, Egipt, Tenerife şi Gomera). În japonia unde este un adevărat sentiment naţional, numai pe marile bulevarde se scria bilingv, restul străzi, muzee, temple numai în japoneză şi uneori personalul de la recepţiile hotelurilor deşi înţelegeau, refuzau să-ţi răspundă în engleză.

​Au urmat excursiile în grup multiţări sau în aceeaşi ţară cu multe oraşe de văzut. Pentru astea am avut avantajul că nu mă durea capul de transport, transfer la aeroport şi cazare. La multe din ele am profitat numai de aceste facilităţi, programul stabilindu-l singuri. Cele mai elocvente exemple sunt New York, Londra, Monaco, Spania de două ori.

​Excursii individuale am făcut f. multe dar numai în acelaş oraş cu hotel reţinut de acasă, ca de ex Paris de 4-5 ori, Viena, Roma, Berlin, Dresda, Budapesta (cu ghid exclusiv din reviewuri AFA). Excepţie face Napole şi cotiera amalfitană  făcute organizat, dar am luat singuri trenul să vedem Ercolane şi Caserta.

​Au mai fost şi câteva revelioane pe care le făceam cu excursii organizate care ofereau şi 5-6 zile program turistic.

​Cum am spus că nouă ne-a plăcut să intrăm în atmosfera oraşelor şi mai puţin a unui singur monument (pentru că nu ştiam dacă anul următor am mai fi putut fi capabili de excursii), ne-am adaptat pentru varianta cea mai comodă pt. noi.

​Nu trebuie uitat că eram în jur de 80 de ani şi că din cei 30 de ani de turism în cinci-şase m-am deplasat numai cu două bastoane beţe de tracking pentru că nu puteam parcurge pe jos distanţe mari. Înafară de asta, plecam la drum după două săptămâni de la câte o operaţie a soţului ( a avut cinci) şi-i mulţumesc lui Dzeu pentru moralul pe care l-a avut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][7 voturi]
Michi [22.04.20 12:01:27] »

@mihaelavoicu:  Mai e ceva care n-am spus. Văd că mulţi useri îşi rezervă hotelul şi biletele de avion chiar şi early booking cu luni bune, poate un an înainte. Te costă mai puţin dar există un risc.

Aşa am păţit la Dublin. Oprisem o camera f. convenabilă la un hotel în centrul oraşului prin booking pe 7 nopţi cu vreo şase luni înainte. Cu două luni înainte, soţul a intrat în spital pentru o intervenţie şi a stat internat 20 zile.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi cer banii, pe bază de bilet externare. Toţi au sărit să mă ajute în vorbe. Agenţia de asigurări Mondial a trimis actele la sediu la Viena care a cerut să aduc fişa medicală de la med. de familie cu consulturile pe ultimii ani să vadă dacă avea vreo trimitere la oncologie, ca şi cum dacă ai cancer eşti proscris şi trebuie să stai în casă ca la pandemie, eventual să pui mâinile pe piept. Protecţia Consumatorului, act avocaţial, nimic.  

Am vorbit cu hotelul: să aduc alţi doi clienţi în aceeaşi perioadă. De unde? Pierdeam 600 eu.

Aproape ne resemnasem dar cum după ultima intervenţie soţul se simţea bine, am plecat la Dublin şi a fost perfect.

După încă o lună, cum prinsesem curaj eram în Tenerife vezi impresii, ultima dar una din cele mai frumoase excursii pe care le-am făcut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][4 voturi]
mprofeanu [22.04.20 13:46:06] »

Frumos ați scris și frumos ați punctat totul! Amintiri și experiențe pentru o viață! Vă doresc multă sănătate și să continuați tot așa!    

Dorina9 [22.04.20 13:59:18] »

@Michi:  Felicitari pentru  initiativa scrierii acestui articol!

L-am citit cu interes si am regasit multe lucruri care trebuie apreciate si urmate ca exemplu.

Ati facut turism din pasiune si ati trait  fiecare clipa, cu imagini foto sau nu, asa cum, nu multa lume face . Imaginile " traite" din inima sunt foarte valoroase si te incarca pozitiv, cand le retraiesti.

Desigur sunt de mare ajutor si imaginile pe diverse " suporturi" ...

Pentru mine, calatoriile au fost " o dorinta" , poate un vis, inca din tinerete, dar pana la revolutie, am apucat sa vad prin ONT, doar cateva din " tarile socialiste" , si acelea, pe fuga, cu timp limitat si deplasari sub stricta supraveghere.

Cat despre poze, nu se prea gaseau filme, doar alb-negru, cu 36 de pozitii, sau, cu putin noroc film diapozitiv color, din care " convertirea" era costisitoare, iar ca diapozitive erau  greu de vizualizat.

Mi-aduc aminte, cum la Catedrala Isaac, in fostul Leningrad, am " indraznit" sa fac o fotografie si o tanti de la paza, mi-a scos filmul din aparat, voalandu-mi toate pozele.

Am cumparat apoi de la ei diapozitive, gata facute, dar acestea n-au rezistat timpului, desi eu le-am depozitat cu grija, la intuneric. Asa incat din excursiile din tinerete, nu am decat niste albume de arta sau vederi.

In " etapa" urmatoare, au venit copiii, si  atunci concediile fiind scurte, mergeam cu ei, 12 zile la mare si cateva la munte... si gata concediul.

Incet -incet anii s-au scurs, mereu pe fuga, cu multe obligatii...

Prima iesire in  " vest" a fost in 1999, cand ne-au invitat niste prieteni in Olanda (si, cu aceasta ocazie, am facut o excursie, in limba " olandeza" la Paris).

Intre 2001-2006, am fost in excursii organizate cu agentii de turism.

Abia din 2007, pot spune ca am inceput sa calatoresc  oarecum dupa pofta inimii, sa-mi fac propriul program (in familie, eu sunt " sefa " cu programul   si sa adun impresii si imagini dragi.

Imi cer scuze, daca am deturnat discutia, in mod egoist, dar v-am simpatizat in articolele scrise si am simtit ca ma veti intelege si veti empatiza cu problemele, care nu au fost doar ale mele. (" epoca de aur" cred ca e de vina)

AFA e un fenomen, pentru ca presupun ca a selectat doar persoane cu adevarat pasionate de turism, dispuse sa " divulge" informatii de interes, dornice sa aleaga impresii si imagini dintre cele mai frumoase si sa dedice " o bucatica" din timpul lor pretios pentru a le comunica si celorlalti.

Dumneavoastra sunteti o  " doamna AFA" !

Va stimez, va doresc multa sanatate!

Eexcursii si de (scrieri) frumoase!

Dorina

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][6 voturi]
Michi [22.04.20 16:18:25] »

@Dorina9:  Doamne, cât de mult ne asemănăm în evoluţie.

​Înainte de 89, am făcut o singură excursie în URSS în 1984. Mi-am adus o cutie de diapozitive, le proiectam pe un cearceaf şi retrăiam imagimile din Moscova, Leningrad, Riga, Tbilisi, Erevan. Apoi pauză, pentru că nu ni se aproba nicio ieşire, nici până la Ruse. Am văzut însă România cu Dacia 1100, cortul polonez şi copiii.

​Abia după 90 ne-am aruncat pe excursii afară, începând cu ce ne dorisem mai mult: Egipt şi Paris. Ne-ar mai fi trebuit încă o viaţă să vedem ce ne propusesem. Bun şi atât, deşi primii 20 ani nu am avut îndrumare, am fotografiat anapoda, am pierdut însemnările, nu ştiam ce înseamnă să faci parte dintr-o comunitate organizată.

​Tu scrii foarte captivant, parcă povesteşti. Spor la concedii, la scris şi tot mai sus!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][2 voturi]
mihaelavoicu [22.04.20 17:17:22] »

@Michi:  Ați gustat toate variantele de excursii, ca și mine de altfel. Ați plecat documentați, ați știut ce și cum. Această bogăție este una spirituală și nu poate să v-o ia nimeni, dar absolut nimeni. Dar mai ales expunerea lor pe AFA a fost un lucru extraordinar.

Eu nu numai că am călătorit sub toate formele și cu foarte mulți ani înainte de 89, dar am avut și câteva experiențe neplăcute, că nu se poate fără! De două ori am pierdut avionul la întorcere. ​ Asta pune capac la toate, mai ales când ești singur, de capul tău. Dar ne-am descurcat și chiar onorabil.

​Soțul meu a avut multe ieșiri când era în serviciu la Anvelope-Florești și nu mai vrea să audă. În ultimii 10 ani împreună cu 2-3 amice, am fost plecate în fiecare an, chiar și de mai multe ori/an, chiar și de două-trei ori în același oraș. Și numai pe cont propriu, dar rezervările le-am făcut printr-o agenție.

Din când în când, mai deschideți sertarele alea doldora de amintiri! Frumosul trebuie să circule, precum banul, mai ales acum, când”dihania” aia mică umblă harhageaua prin lume.

​ 

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][4 voturi]
Dan&Emascris / TELEFON [25.04.20 14:48:15] »

Superb acest articol, intr-un fel off topic, dar in fapt mai on topic decat alte articole.   O carte pe care o cititi de 10 ani impreuna cu ceilalti user-i AFA. ​​​​

Un feedback perfect despre ce inseamna AFA si in care ma regasesc si eu. ​​​​

Nici eu nu am stiut in ce ma bag la debutul meu pe AFA! 😃​​

​​Mama Michi, va iubim, respectam si abia asteptam sa va revedem. ​​

Numai bine si sanatate, sunteti un exemplu, iar povata pe care mi-ati dat-o si personal cu " " vizitati cat ca tin balamalele" " ati dat-o acum la liber tuturor! ​​

​​Multa sanatate! 👏👏👏👏

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dorina9, Michi, micutzu, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0785179138184 sec
ecranul dvs: 1 x 1