ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
"ECHIPA" A INCLUS:
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Setubal și împrejurimile sale

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Prin Troia spre Algarve

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După 6 zile minunate petrecute in Lisabona și in imprejurimi, ne-am luat rămas bun și am plecat spre următoarea destinație a vacanței noastre, insorita Algarve.

Următoarea noastră cazare era in Tavira, la aproximativ 30 km est de Faro, iar până acolo, dacă mergeam pe autostradă, aveam de parcurs doar 300 Km, ceea ce ne lua puțin mai mult de două ore. Dar nu ne grăbeam, eram in vacanță și vroiam să profităm și de această zi.

Ne era dor de plajă de care nu prea beneficiasem in zilele petrecute in Lisabona așa că m-am uitat pe harta traseului ca să identific ceva plaje unde să facem un scurt popas.

Așa mi-a venit ideea cu peninsula Troia, care nu era chiar pe drumul indicat de GPS dar care nu insemna un ocol mare și in plus presupunea și traversarea cu un ferry.

Traseul fiind decis am pornit la drum, spre Setubal, pe autostrada A2, bucuroși că vom trece și peste Ponte 25 de Abril, pe care l-am tot văzut din diferite părți ale Lisabonei dar peste care nu trecusem până acum.

Ponte 25 de Abril

Cu o lungime de 2,3 Km, Ponte 25 de Abril traversează râul Tejo la o inălțime de 70 metri, suficientă pentru a trece pe sub pod diferite ambarcațiuni.

Podul a fost inaugurat la 6 august 1966, și, până la Revoluția Garoafelor din 1974 a purtat numele lui Antonio de Oliveira Salazar cel care a decis construirea lui in perioada in care a fost prim ministru.

Podul seamănă cu Oakland Bay Bridge din San Francisco iar asemănarea nu este intâmplătoare, ambele poduri fiind construite de American Bridge Company. Și din punct de vedere al soluțiilor adoptate la construcția lor există asemănări, ambele poduri fiind construite intr-o zonă cu risc seismic ridicat.

Podul a fost lărgit, adăugându-se curculației rutiere incă două benzi iar din 1996 a fost adăugată și o linie de cale ferată.

Setubal

La Setubal am ajuns repede, in aproximativ 40 de minute, și ne-am indreptat direct spre port. Așezat pe malul nordic al estuarului râului Sado, Setubal afost la inceputul secolului XX cel mai important centru al industriei piscicole din Portugalia. In prezent economia orașului se bazează intr-o bună parte pe turism, apropierea lui de Lisabona sau de plajele frumoase din peninsula Troia sau a celor de la poalele colinelor Arrabida, făcându-l căutat de numeroși turiști.

Nu am avut imp să vizităm orașul, singurele fotografii sunt din port sau de pe ferry-ul care se indepărta de oraș. Am ajuns destul de ușor in port, unde ne-am așezat la coada de mașini formată in așteptarea următorului ferry. Spre Peninsula Troia pleacă ambarcațiuni care transportă pasageri și autoturisme din jumătate in jumătate de oră. Noi am ajuns excat când pleca un vapor, așa că am mai avut puțin de așteptat până la sosirea următorului. Biletele se iau din port, de fapt se incarcă acele carduri verzi, VivaViagem, care se folosesc pe toate mijloacele de transport.

Peninsula Troia

Traversarea a durat aproximativ 20 de minute, timp sufucient să admirăm pe de o parte Setubal-ul care se indepărta ușor și, de cealaltă parte, plajele intinse de pe peninsula Troia.

Cu peste 13 Km de plaje cu nisip fin și auriu scăldate de apele Atlanticului, cu dune de nisip și păduri de pin, Peninsula Troia este una dintre cele mai frumoase zone turistice de pe coasta Portugaliei.

Spre deosebire de plajele din apropiere de Lisabona, aflate pe coasta vestică a Protugaliei, unde apele oceanului sunt străbătute de curenți reci și puternici, in zona Peninsulei Troia apele oceanului Atlantic sunt mai calde și mai liniștite, datorită bancurilor de nisip aflate pe fundul oceanului, motiv pentru care aceste plaje sunt căutate de familiile cu copii.

Sunt plaje foarte frumoase, tot cu nisip fin, și pe partea estică a peninsulei, cea mărginită de estuarul râului Sado. Plajele le-am văzut din ferry, foarte frumoase și aproape pustii.

Pe peninsulă sunt și ruinele așezării romane Cetobriga, care pe vremea romanilor era specializată in sărarea peștelui prins din ocean sau din râul Sado. Cetatea a fost distrusă in secolul al V-lea de un cutremur devastator urmat de valuri uriașe, ruinele ei fiind descoperite abia in secolul trecut.

Peninsula este străbătută de la un capăt la altul de o șosea mărginită de hoteluri și ansambluri rezidențiale. Din loc in loc sunt indicatoare care te indrumă spre una din frumoasele plaje de la ocean, la una dintre ele, Praia Atlantica, oprindu-ne și noi. Am lenevit pe această plajă aproape trei ore, cu greu ne-am convins să plecăm. Nisipul auriu și foarte fin, apa tocmai bună de inotat, liniștea de pe plajă și berea rece servită pe terasa de pe plajă, aproape ne-au făcut să uităm că eram doar in trecere pe acolo și că mai aveam ceva drum de făcut.

Până la ieșirea din peninsulă și intrarea pe autostrada care merge spre Faro, șoseaua trece printr-o frumoasă pădure de pini crescuți peste dune de nisip. Nu am mai avut timp să ne oprim deși cu greu ne-am putut abține să nu mai zăbovim puțin pe plajele care se zăreau printre dune și pini.

După ce am ieșit pe autostradă nu a mai fost nicio tentație care să ne facă să oprim. Autostrăzile din Portugalia sunt foarte bune și excelent semnalizate, cu benzinării și restaurante la distanțe convenabile, o plăcere să conduci.

După o zi minunată, in care am mers cu mașina, cu ferry și am făcut plajă pe un nisip fin și auriu, am ajuns la cazarea din Tavira când deja se intunecase. Ne aștepta un alt loc minunat, despre care voi povesti in următorul review.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de Mika in 03.04.20 23:48:08
Validat / Publicat: 04.04.20 00:33:40
VIZUALIZĂRI: 192INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX [04.04.20 00:33:01] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Setubal și împrejurimile sale, SETUBAL" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster13 [04.04.20 06:20:51] »

Fondul sonor propus se poate şterge sau se poate schimba!

webmasterscris / TELEFON [04.04.20 06:48:36] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen Ion [04.04.20 08:34:19] »

@Mika: Iar mă zgândărești!

La Setubal am ajuns și noi și-mi amintesc că am mâncat cei mai gustoși pești făcuți la grătar din toată excursia în Portugalia. La Troia nu am ajuns, am făcut plajă la Arrabida - nisipul extraordinar de fin dar, din păcate, fiind în iunie, nu am putut face baie.

Aștept cu interes impresiile din Algarve.

Sănătate!

Mika [04.04.20 14:17:21] »

@webmaster13: Foarte frumos, mulțumesc!

Mika [04.04.20 14:20:25] »

@webmaster: Mulțumesc!

Mika [04.04.20 14:22:49] »

@Carmen Ion: Mă bucur dacă ți-am trezit amintiri plăcute. Urmează Algarve, deja mi-e dor de plajă, mare și plecări.

Michi [04.04.20 23:06:30] »

Trebuie să-ţi mărturisesc că m-a intrigat titlul, cunoştinţele mele geografice şi istorice limitându-se la Troia antică, războiul şi calul troian.

Urmele cetăţii descoperite de Schliemann le-am văzut dar deşi am fost în Portugalia n-am auzit de Troia. De Algarve, da.

Am citit cu interes reviewul pentru că omul cât trăieşte, învaţă.

Pe şi pe sub Ponte 245 de Abril am trecut şi noi

Mika [05.04.20 16:23:31] »

@Michi: Cand eram pe plajă in Troia, am postat pe FB o fotografie. Niste prieteni ne-au intrebat unde suntem. ”In Troia” am răspuns noi. La care ei ne-au spus să ii asteptăm că ajung si ei in aprox. o oră. Ei erau in Turcia .

Da, e surprinzător să afli că mai există o Troia, fără nicio legătură cu legendara cetate. Mulțumesc de vizită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0846920013428 sec
ecranul dvs: 1 x 1