ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Farul de la capatul lumii? – Nu, doar Biserica Sf Iosif, Le Havre

TIPĂREȘTE URM de aici

In momentul in care am ajuns in Le Havre, de pe balcon uitandu-ma spre oras, am remarcat un turn care arata ca un far, iar gandul m-a dus la romanul lui Jules Verne, aveam insa sa aflu ca este vorba despre altceva.

Asa cum va povesteam aici vezi impresii despre aceasta biserica trebuie sa va povestesc separat, a fost o biserica altfel, si pana in prezent nu am mai vazut o astfel de biserica.

De altfel, ar trebui sa spun mai intai ca refacerea orasului Le Havre dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial i-a fost incredintata lui Auguste Perret si echipei lui. Si inca o mica paranteza, Perret a fost indrumatorul arhitectului Le Corbusier (acest architect a avut o multime de lucrari importante, si ca o recunoastere a meritelor sale, 17 dintre cladirile sale aflate in 7 tari au fost incluse in “UNESCO World Heritage Sites” in 2016.

Revenind la biserica noastra, in timpul plimbarii am aflat cate ceva despre aceasta biserica si cum nu era departe de locul unde ne-a lasat masina, am zis ca avem timp sa o vizitam. Este o constructie ciudata ale carei linii sunt drepte si nu curbe (mi-e greu sa o descriu, o sa vedeti mai bine in poze), cu o vechime de doar 60 de ani (construita in locul celei vechi distruse in timpul razboiului), cu un interior de o sobrietate care iti impune respect, insa piesa pricipala este reprezentata de turn.

Din informatiile de pe net, prima biserica fusese construita in perioada 1873-1877 in stil neogotic, cu turnul clopotnita din lemn. Biserica veche a fost insa distrusa in timpul bombardamentelor din 14 iunie si 30 septembrie 1944.

Din 2005 face parte din patrimoniul UNESCO.

Biserica are o inaltime de 107 m (exterior), dar inaltimea turnului (din interior) este de 84 m. Ce te fascineaza insa este scara de lemn din turnul interior, o spirala ce urca spre cer, inconjurata de vitraliile minunate, aproximativ 13000 de piese colorate, fiind folosite 7 culori: portocaliu, galben, verde, violet, rosu, verzui si alb (am crezut ca este o greseala dar am verificat in mai multe surse, e verde si verzui), in total in 50 de nuante.

Am citit despre Marquerite Hure (cea care s-a ocupat de vitralii) ca si- a dorit ca ceea ce muzicienii exprima prin muzica, ea sa exprime prin culoare, astfel incat fiecare parte a octogonului are combinatia sa de culori de patru pana la sase culori repetate in fiecare strat al partii respective.

Si asta a insemnat ca si sticla sa fie prelucrata special, astfel incat a folosit tehnica veche a suflarii iar grosimea vitraliilor este diferita chiar si in cadrul aceleiasi piese, astfel obtinand diferite nuante. Tot ce am citit este mai mult decat interesant, aici am prezentat pe scurt, dar daca vreti sa cititi mai mult despre asta gasiti o multime de informatii interesante pe wiki.

In interior este destul de sobra si altfel decat majoritatea bisericilor, te-ai astepta ca pe peretele din fata ta sa vezi altarul iar pe cel din spatele tau sa vezi orga, despre orga este corect, in schimb altarul este in mijloc, iar in rest multe scaune incat daca nu prea ai sti ca este o biserica ai spune ca este o sala de spectacol. Logica altarului?

“God is the centre where the spirit rises” si chiar are unde sa se inalte spiritul deoarece turnul care reprezinta piesa centrala are inaltimea care sa il faca vazut si de pe mare.

Vitraliile au si ele o logica a lor, in sensul ca la baza sunt culorile mai inchise, spre varf fiind din ce in ce mai deschise, astfel incat atunci cand este luminat, dinspre mare se vede ca un far. De asemenea Margherite Huret, a justificat astfel alegerea sa: “Omul se purifica mergand spre alb, apoi spre Dumnezeu”

O sa vedeti in cateva poze cam cum arata in interior, am sa va mai ofer doar cateva date “tehnice”, pentru constructie s-au folosit 700 tone de otel si 50000 tone ciment.

Si ca o anecdota, Marcel Marie, preotul acestei parohii isi aminteste o discutie avuta cu Perret:” Perret mi-a spus o data: Tu vrei ca biserica ta sa fie frumoasa, tu vrei de asemenea sa fie placuta. Apoi o femeie trebuie sa aiba grija de geamuri”.

In speranta ca vi s-a parut interesanta aceasta biserica, va doresc alegeri inspirate si sa fiti bine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 03.04.20 18:47:08
Validat / Publicat: 03.04.20 20:36:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.

VIZUALIZĂRI: 1531 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Biserica Sf Iosif - vreti sa o vedeti ceva mai de aproape?
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.04.20 20:36:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Le Havre, LE HAVRE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Croaziere cu MSC Preziosa]

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[03.04.20 20:57:11]
»

@mishu: Da, interesantă biserică, mai ales vitraliile.

webmaster
[03.04.20 21:03:12]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishuAUTOR REVIEW
[03.04.20 21:33:10]
»

@Carmen Ion: Da, si mie mi s-a parut la fel si mi-a parut rau ca nu am avut mai mult timp acolo pentru a o studia mai bine.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[03.04.20 21:35:59]
»

@webmaster: Multumesc frumos pentru aprecierea articolului, o seara linistita.

Zoazore
[03.04.20 22:42:09]
»

@mishu: Da! Iar m-ai păcălit! Și tare mă bucur! N-am răsuflat cât am citit despre biserica asta, deși mi-am promis că voi ocoli articolele de genul ăsta!

În general, bisericile catolice nu au linii curbe, sunt mai rigide, mai... severe! Dar biserica asta este cu adevărat diferită. Și dacă mă gândesc bine, e mai logic așa!

E frumoasă, înălțătoare, impunătoare și-ntradevăr un far și la propriu, dar și la figurat!

Citit, plăcut, votat! Bine că n-a fost prea lung!

mishuAUTOR REVIEW
[04.04.20 13:54:03]
»

@Zoazore: Stiu ca ai spus ca ai zis ca vei ocoli astfel de subiecte, si ma bucur ca asta a fost pe placul tau. Cand eram acolo erau si doi fotografi profesionisti care incercau sa faca niste poze mai speciale, pusesera aparatul pe jos incat sa faca o poza pana in varful turnului, si recunosc cinstit ca mi-ar fi placut sa vad cam cum arata poza, asta e, m-am multumit doar cu ce am facut.

Multumesc pentru vizita si aprecieri, o zi linistita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[04.04.20 14:14:19]
»

Este mult diferită această biserică chiar și de cele vizitate de mine în Franța. Poate pentru că este de un rit aparte?! (Știu că nici francezii nu sunt toți numai catolici!)

Mi-a plăcut Logica altarului: “God is the centre where the spirit rises”

Mi-a plăcut și forma octogonală a turnului îmbrăcat în vitralii, colorate în nuanțe descrescătoare de la bază spre vârf!

Felicitări, Mihaela! Datorită ție am văzut că sunt și alte forme de biserici, atipice!

Să dea Domnul să ne revedem sănătoși, cu toții!

mishuAUTOR REVIEW
[04.04.20 14:36:40]
»

@doinafil: Asa sa fie, sa dea Domnul sa ne vedem sanatosi cand se va termina nebunia. Multumesc pentru vizita si aprecieri.

dorgo
[04.04.20 16:19:44]
»

@mishu - " Farul de la captul lumii" , este revendicat de cel putin doua tarmuri franceze, printre care tarmul breton (Cap Frehel) (nu departe de locul de nastere a autorului - orasul Nantes- si, fapt curios, farul desenat pe coperta cartii originale, seamana cu cel de la Cap Frehel), tarmul girondin (La Rochelle),

dar de fapt, Jules Verne s-a inspirat in romanul sau publicat in anul 1905, dupa farul " San Juan del Salvamento" , (Faro del fin del mundo), situat in emisfera sudica, in Argentina, in " Tara de Foc" , (Patagonia).

mishuAUTOR REVIEW
[04.04.20 17:26:36]
»

@dorgo: WOW! Super ecou, și uite așa mai primim câte o informație. Mie Jules Verne mi-a plăcut mult de tot și i-am citit și recitit cărțile de câteva ori chiar, si cred ca si acum le-as citi cu aceeași plăcere, și unul dintre scopurile mele din Vigo a fost sa ii văd statuia, dar asta in episodul următor, deocamdată suntem in Le Havre.

Mulțumesc pentru vizita și aprecieri, o zi liniștita.

Dan&Ema
[11.04.20 09:47:15]
»

Interesanta Biserica asta SF. Iosif,

Daca seamana sau nu a biserica? Daca nu puneai aceasta intrebare, aveam un raspuns simplu. Acum m-ai confuzat!

Raspuns: si da si nu. Pe masura intrebarii

Felicitari pentru calatorie si articol! Numai bine! ​​​

mishuAUTOR REVIEW
[11.04.20 14:20:16]
»

@Dan& Ema:  Da, a fost un loc interesant, mai altfel decat suntem obisnuiti, dar mi-a placut, si cred ca cel mai mult mi-a placut acolo scare care urca de-a lungul turnului. In poza poate nu se vede foarte bine, insa acolo se vedea deosebit.

Multumesc pentru vizita si ecou. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, dorgo, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Le Havre:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074091196060181 sec
    ecranul dvs: 1 x 1