ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

El Capricio, capodopera tinereții lui Antonio Gaudi, în afara Cataloniei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mulțumesc zeului turistic care m-a împins fără voie la Comillas în nordul Spaniei, să salut trăznită o capodoperă a tinereții lui Antonio Gaudi, casa pare scoasă dintr-un basm oriental, nu știam nici măcar că există.

Dau ceasul îndărăt pe firul timpului, îmi cântă astăzi o chitară în cap, e a vecinului și am brusc poftă să mai scutur puțin praf de pe harta spaniolă, am lăsat ascunsă în cufărul meu de vântură lume o bijuterie arhitectonică specială, o agăț pe ecran cu mare bucurie interioară.

Dimineață superbă de mai la Comillas, mică stațiune maritimă din Cantabria, un tril vesel de păsărele îmi dă iar onorul la fereastra camerei mele din Hotel del Mar, la doi pași de mare, le cerșesc câteva clipe de somn, mă rog să răgușească un pic, apoi realizez că e ziua mea liberă, sar ca un arc, mă așteaptă geniul lui Antonio Gaudi jos în vale, acolo e o casă magică, ascunsă printre copaci uriași, poartă pe ea plăci ceramice împodobite cu floarea soarelui.

Galbenul ei râde vesel în orice anotimp, indiferent de capriciile vremii și vremurilor… întrebările mele curg în cap cu nemiluita, numele geniului artistic catalan nu-mi tuna și nici nu fulgera prin minte în Spania de nord.

Am fixat-o fascinată, m-am învârtit de 3 ori în jurul ei, sub ochii statuii lui Gaudi, tolănit pe o bancă, e un om mic cu barbă, poartă cravată și costum… hai și eu repede lângă el, să-i dau o pupătură de turist… În parcul Guell la Barcelona, mă jucam cu dragonii și cu casele de turtă dulce, aici e altă atmosferă.

Cineva a scris acolo sus ca după Barcelona și visul ei de piatră neterminat să mă reîntâlnesc cu geniul artistic al lui Gaudi.

Ce a fost înainte de El Capricio?

Sub patronajul lui Antonio Lopez y Lopez devenit marchiz de Comillas, satul maritim înflorește prin aportul artiștilor catalani ai curentului Art Nouveau.

Orașul /stațiune a pus pe hartă grație acestor, indianos ‘’îmbogățiti prin America latină, Palatul Sobrelano, Universitatea pontificală și desigur resedința privată numită El Capricio.

La Comillas am descoperit cu surprindere această casă de vară realizată de arhitect în epoca lui de tinerețe, la 31 de ani, în timp ce lucra simultan la acea eruptie vulcanică din piatră, numită Sagrada Familia, văzută de mine într-un film turistic vechi și la Casa Vincens, unde nu voi ajunge în veci.

El Capricio, una din cele trei construcții în afara Cataloniei

Sunt în barrio Sobrellano, unde natura se joacă cu arta modernistă, nu departe de intrarea spre Palatul Sobrellano, observ o stație de autobuz, care te conduce la Santander, aflat la 50 de km... aici coboară turiștii individuali care folosesc transportul public pentru a merge la casa lui Gaudi, am văzut și autocare acolo cu grupuri organizate.

El Capricio sau Villa Quijano -1883-1885

Mă plimb agale pe aleea umbroasă care merge la Palatul Sobrellano și Capela Pantheon, unde descopăr cu ajutorul doamnei ghid de acolo, niște scaune sculptate de Gaudi pentru marchizul de Comillas, la cererea celebrului arhitect spaniol Joan Martorel.

Mai jos de Capelă e un gard și o poartă închisă a Capriciului cu fațada de nord, realizez după ora 10 că ceva nu e în regulă, curtea din interior era deja plină de turiști... fac drumul înapoi pe aleea lungă, ajung în stradă, dau ocol 10 minute și nimeresc pe strada paralelă cu aleea, pe acolo e intrarea oficială, s-au păcălit și alți turiști, urc ușor o pantă și scot banii la casa de bilete.

Achit 5 euro, primesc un pliant... nu e desigur puhoiul de turiști din Barcelona, aud vorbindu-se în jur chiar și italiana, o doamnă ciripește, veselă... bella, bella.

Să facem cunoștință cu proprietarul casei de poveste, Maximo Diaz de Quijano (1883-1885), un avocat tinerel, cumnatul marchizului de Comillas.

Proprietarul vilei Quijano sau El Capricio

Maximo Diaz de Quijano se îmbogățise în America Latină, sora lui Benita se căsătorise cu fratele primului marchiz de Comillas.

Marchizul nostru care era burlac se alătură elitei de vacanță din Comillas și în 1883 îi cere lui Antonio Gaudi să-i ridice o vilă de vară, unde nu va apuca să locuiască... panteonul lui Maximo e în cimitirul artistic din Comillas, alt monument modernist celebru.

Sora sa, Benita va moșteni casa, în istoria sa clădirea unicat va fi abandonată până în 1992, ultima proprietară o va vinde unui tip care o transformă în restaurant până în 2009, în prezent proprietarul vilei e un grup japonez care a cumpărat de la statul spaniol aceast obiectiv, devenit muzeu în 2010.

Villa Quijano, un exterior spectaculos

Villa Quijano e o clădire emblematică, are 15 m lărgime și 35 de m lungime, casa a fost proiectată de Gaudi ținând cont de personalitatea proprietarului, pasionat de botanică și muzică... și femei.

Casa are planul în formă de U, fiind realizată dintr-un capriciu al omului bogat, care a abandonat-o repede, ea reprezintă astăzi un simbol al modernismului spaniol.

Măsor inițial teritoriul vilei, mă tot uit la statuia lui Gaudi pe o bancă, omul contemplă propria lui creație și ne invită mut, ca o gazdă bună, să intrăm în casa renovată.

Dimensiunea vegetală exterioară e omniprezentă, caracterul vilei este parcă reverberat în peisajul verde... e o ușoară zăpăceală de turiști afară, ca si mine ei explorează micul domeniu... acum capriciul propriei mele minți vă descrie sumar ce -și mai amintește, cu ochii pe fotografii.

Privesc villa Quijano ca un soi de castel de stirpe aristocratică, ochiul meu se bucură de metafora florii soarelui, observ pe niște coloane de piatră păsările care ciripesc.

Turnul cu minaret persan este minunat, 4 coloane grecești susțin turnul rotund, ele sunt orientate spre cele patru puncte cardinale

. Elementele de fier forjat au forma unor note muzicale, în partea superioară sunt frunze de palmier unde se odihnesc niște porumbițe.

Casa însorită e deschisă astrului solar, camerele ei urmează traiectoria soarelui, trăind însuflețită de glasul turiștilor și al ghizilor profesioniști.

Villa Quijano e localizată într-o zonă cu climă umedă, 130 000 de vizitatori îi trec anual pragul.

E o casă jucăușă cu forme neregulate, zămislită de mâna asistentului și prietenului lui Gaudi, un arhitect mediteranean, Cristobal Cascante.

Interesant e faptul că Antonio nu a vizitat niciodată vila, o legendă zice că arhitectul ar fi urât chiar această creație...

La fel de straniu e și detaliul că proprietarul, Maximo Diaz, nu a apucat să trăiască aici, el a murit după 7 zile în dormitor.

Vizita casei, o carte de arhitectură, unde te joci cu simboluri, plante și păsări ascunse în detalii.

El Capricio, clădire plină de vino încoace, are la bază un strat de piatră și cărămidă roșie, ochii mei urcă pe brâuri de plăci ceramice verzi, fațada e acoperită cu florea soarelui lui Van Gogh, că de, acolo mă poartă pe mine gândul sprințar, pipăi chiar o floricică rece.

Casa ciudată amestecă stilul oriental cu cel islamic –hispanic, într-o combinație perfectă, e plină de culoare, originalitate și mistere în detalii.

Pentru a ridica această casă de vacanță Antonio Gaudi s-a inspirat din temele naturii, paleta cromatică este largă, arhitectul a folosit piatra, ceramica și fierul forjat pentru balcoane și balustrade.

Varietatea de materiale folosite e o caracteristică a operei lui Gaudi, pe parcursul vizitei descoperi elemente simbolice ascunse acolo unde nu te aștepți, trag și eu cu urechea la explicațiile unui ghid care însotește un grup de turiști.

Vizita interiorului... cam gol de mobilă

Încep vizita în sala –video, apoi parcurg sălile 2-9 la etajul unu, la etajul doi e o mansardă și fumoarul... urmăresc filmul documentar de 15 minute pentru a mă familiariza cu secretele casei și dau o tură.

1. Sera are o formă eliptică și e amplasată în spatele casei, fiind protejată de forma în U a clădirii, aici erau odată plantele tropicale ale lui Maximo și un salon de iarnă

.

2. Dormitorul stapânului primește lumina soarelui dis de dimineață, după un plan arhitectural bine conceput, tavanul în stil neo –mudejar mi se pare opulent.

3. Baia nu este pe coridorul central, avea odată o cadă, e dotată cu un dressing și după o ușă e ascunsă toaleta.

4. Ferestrele cu vitralii sunt pline de culoare, motivele sunt inspirate de mama natură, tradând gusturile artistice ale proprietarului.

5. Biroul amintește faptul că Maximo Diaz era nu numai avocat, dar și un om pasionat de muzică, scriitor și jurnalist.

Am ieșit pe balconul cu o bancă de fier forjat orientată spre interior, fiecare turist dorea să prindă un crâmpei de eternitate... detaliu, în colțul balconului e o notă muzicală.

6. Salonul principal împarte clădirea în două aripi, există patru ferestre de inspirație arabă, care lasă soarele să intre în încăpere.

Un ghid atrage atenția că ferestrele scot sunete muzicale, atunci când le deschizi și le închizi, grație unor mecanisme ingenioase și ne face o probă.

7. Holul de intrare

Un portic cu 4 coloane decorate cu frunze de palmier și cuiburi de porumbei ne călăuzește spre holul de intrare, unde dai nas în nas cu vitralii decorate cu motive geometrice și plante.

8. Ultima cameră e fumoarul, care datorită decorației sale te transportă în Estul îndepărtat... eu nu am reușit să mă angajez pe scările spiralate care duc la mansardă.

Popas final în grădina casei, o mica operă de artă, aflată departe de centrul orașului, un zid de piatră aminteste de Parcul Guell, urc apoi pe o scară de piatră... pun capăt vizitei în magazinul de suveniruri, aflat la demisolul clădirii, în fostele bucătării... prețuri, uriașe, mă aleg cu un magnet pentru 4 euro, spânzurat acum pe frigider... o carte ghid costa parcă 15 euro, să stea acolo.

Concluzie

Dacă ajungeti la Santander, prindeți o cursă de autobuz și trage-ți o fugă pentru Gaudi... e desigur un capriciu turistic.

Pentru mine casa lui Gaudi e vie, e însuflețită de mâna magică a omului zidit pe sine parcă în fiecare colț de construcție, vila cu floarea soarelui e deschisă soarelui, vântului și ploii din Cantabria... casa lui dăinuie acolo, înconjurată de tăcerea protectoare a naturii și a parcului Sobrellano.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 15.10.19 09:17:14
Validat / Publicat: 15.10.19 10:17:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 3704 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Fatada de nord a villei Quijano, resedinta privata a lui Maximo Diaz, secolul 19
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55100 PMA (din 60 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

Mika [15.10.19 11:13:36] »

@mireille: Inconfundabilul Gaudi. Dacă vedeam doar fotografiile cu casa fără să știu ce reprezintă aș fi spus fără ezitare că este creația lui. Nu știam că are creații și in nordul Spaniei. Poate voi ajunge și pe acolo! Mulțumesc de informații și de scrierile pe care le citesc cu multă plăcere.

doinafil [15.10.19 11:13:42] »

@mireille:

Scrii și descrii foarte frumos, @mireille!!!

În articolele tale găsim nu numai informații detaliate, prețioase pentru noi, ci se simte și faptul că sufletul tău „respiră” cu ele odată, că-ți place să povestești, cu har și cu pricepere!

Felicitări pentru toată descrierea acestei case superbe!

P. S. Ce trist! Să mori după numai 7 zile de trăit în ea!

mireille [15.10.19 15:46:34] »

@Mika: Merci pentru lectura, da Gaudi are 3 creatii în afara Cataloniei, Capriciul din Comillas, Palatul Astorga în regiunea Castillia și Leon și Casa Botines în Leon.

Am avut un dram de noroc în sejurul basc, să mă nimeresc tocmai la Comillas, un capriciu al soartei... așa că mi-am mai lărgit puțin orizontul cultural. Era păcat să nu prezint obiectivul.

mireille [15.10.19 16:02:52] »

@doinafil: Multumesc Doina... da, mi-a plăcut fiecare clipă petrecută acolo, edificiul e plin de culoare și e privit ca o bijuterie a modernismului european. Comillas nu e o destinatie la care să visezi, am nimerit acolo accidental... și ce surpriză minunată cu Gaudi. Am zburdat prin casă cu aceeași curiozitate ca și la Barcelona, în alt film turistic, mai vechi desigur. In pofida timpului Gaudi și-a păstrat puterea de seducție și pecetea omului de geniu e vizibilă și aici în Cantabria... multumesc pentru vizita, ecou și vorbele frumoase.

webmaster13 [15.10.19 16:26:12] »

Fondul sonor atasat se poate sterge sau se poate schimba!

Yolanda [15.10.19 16:54:09] »

@mireille: o casa jucausa si un review jucaus, te citesc cu maxima placere!

O casa interesanta, conceptia artistica a lui Gaudi e inconfundabila.

mireille [15.10.19 16:54:13] »

@webmaster13: multumesc

Alex_Macedo [16.10.19 11:21:29] »

Este prima oară când citesc și văd gaudismul și în nordul Spaniei... rușine mie!... și... câtă plăcere am avut să citesc acest review. Gaudi, întotdeauna, literalmente... mi-a îmbrăcat inima. Este arhitectul care mă scoate din depresie de fiecare dată, psihiatrul fiind doar un clovn care îți face creierul și mai mic decât este. Antonio a gândit din preambulul construcției adică din blue-print evaluarea solară, în deja celebrul unghi de 45°. Soarele trebuie să cadă lin prin ferestre, pentru o lumina caldă.

Casa Milá sau La Pedrera care pare că se unduiește după vânt nu are vreun unghi drept. A fost ARHITECTUL care și dintr-o cutie de chibrituri, realiza o capodoperă.

A avut norocul să se nască într-o țară plină de simțul artisticului și unde s-a inventat ideea: Frâu liber, imaginației!

Zic numai...

O încântare, Mirela!!!

mireille [16.10.19 14:21:30] »

@Yolanda: multumesc pentru vizită, mă bucur că m-ai însoțit prin casa lui Gaudi, am meșterit și eu la articol, cum m-am priceput.

mireille [16.10.19 14:33:25] »

@Alex_Macedo: o adiere de floarea soarelui pe articolul meu umil... Alex cu un ecou spumos, că de, omul e stilul... mă bucur că ai mai întepat cu un ecou un review pe care ezitasem să îl public, nu credeam că va prezenta mare interes.

Ce-mi place mie la Gaudi vrăjitorul, în tot haosul lui de forme neregulate, e idee de libertate, fă ce vrei... fără el lumea noastră nu ar fi poate la fel de frumoasă... și la Comillas ca și în Barcelona, m-am topit și eu după formele lui fluide și arhitectura lui ondulatorie, care sfidează unghiurile drepte și liniile rectiline.

Trebuie da, să te naști în Spania ca să descinzi dintr-o stirpe nobilă, ca Salvador Dali, Picasso, Juan Miro sau Gaudi. Merci.

Alex_Macedo [16.10.19 15:19:14] »

@mireille:

Artcolul tău poate fi încadrat oriunde, numai umil, nu este! Ai perceput, perfect stările și... mâncărimile cerebrale ale lui Antonio, în ceea ce privește viziunea sa. Gaudi, la 52 de ani, în plină maturitate artistică, era plin de plastilină pe mâini, pentru a contura până... și peste imaginația sa. Geniul Jucăuș, cum îl numesc eu, cu drag... era de fapt un extra pedant în ale meșteșugului... total nebun în detalii... ehm... cred că acest cuvânt, DETALIU, ar fi semnul egalului pentru Gaudi sau chiar el i-a dat sens.

Parc Guell... mulți ar spune că sunt prea multe adunate într-un loc... dar... artistul a gândit-o, per ansamblum. Guell este de fapt o biserică în aer liber pe o planetă a altor civilizații. A gândit în profunzime, forme care azi, nu le găsești nicăieri.

calatorul [21.09.20 23:21:51] »

INteresant, foarte frumos, nu am stiut de asta, eu am vazut doar ce a facut Gaudi in Barcelona. Multumim pentru informatiile oferite si pentru impresiile impartasite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, calatorul, doinafil, Mika, mireille, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Comillas:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075230836868286 sec
    ecranul dvs: 1 x 1