ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Alunecând pe valurile spumoase ale mării spre Tossa, Tossa de Mar!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Una din cele mai frumoase zile petrecute în această vacanță din Spania, a fost fără îndoială, plimbarea cu vaporașul pe coasta de nord-est, Costa Brava.

Biletele le-am luat chiar a doua zi dimineață, urmând ca peste cca 20 de minute să pornim în călătorie. Au costat 32 de euro de persoană.

Trebuie să vă spun că există variante mai ieftine de a ajunge la Tossa, Blanes sau Lloret de Mar, prin intermediul autobuzelor, dar eu am dorit neapărat să merg pe calea apei. Cred că mai tot timpul sunt valuri mari, nu doar ca urmare a furtunilor ce au fost înainte cu câteva zile, așa că nu recomand excursia celor sensibili, cu rău de mare!

Vaporașul avea să vină la 9.30, noi ne-am dus pe faleză încercând să depistăm locul de plecare. L-am găsit cu ușurință pentru că era bine semnalizat, doar că ne-am așteptat să fi fost ceva gen debarcader, ceva... ei, nu era nimic de felul ăsta. Am așteptat pe plaja foarte lată, încălzindu-ne la primele raze ale soarelui, întrebându-ne cum vom urca.

Cu doar 2-3 minute înainte, a apărut și vaporașul de la Dofi Jet, Neptuno, a coborât puntea mobilă direct pe plajă, noi ne-am descălțat și între două valuri de apă rece am urcat pe vaporaș.

Ne-am ocupat locurile, vasul era semideschis, în sensul că spatele era deschis, iar la mijloc exista o parte închisă. Pentru că era totuși vânt destul de supărător am preferat să stăm în partea închisă. Oricum, atunci când valurile erau uriașe, 2-3 metri, venea și pe punte câte unul care „mătura” pe jos. Noi ne-am amuzat, dar au fost persoane care au avut probleme.

Prima oprire a fost pe plaja din Blanes. Peste tot, modul de urcare-coborâre a fost identic. Acolo, pe plajă, printre prosoapele turiștilor. =))

La Blanes am mai oprit o dată, întrucât există și un mic port. Aici stăteau aliniate frumos o mulțime de ambarcațiuni mai mici sau mai mari, simple, dar și luxoase.

Farmecul plimbării pe mare, pe coasta de est, este că din loc în loc, țărmurile mării, dantelate, găzduiesc mai la înălțime, pe dealuri sau mai la mare, pe câte o stâncă colțuroasă, câte un castel, turn sau turnuleț semeț, mărturie a vremurilor trecute. Parcă nu conteneam să fac poze unuia că apărea un alt turn, un alt castel.

Pe lângă castele, am văzut și vile, sau poate hoteluri, având poziții privilegiate, pe câte un colț de stâncă, cu vederi fabuloase spre mare, aproape toate având acces la mare, la câte o plajă mică, mică, prin scări săpate direct în stâncă.

În curând opream într-o foarte mică stațiune, mică dar cochetă și frumoasă, Santa Cristina. În partea stângă, erau câteva stânci, pe care se cățărau oamenii, sau chiar făceau plajă. Nisipul era auriu, steagul albastru fâlfâia, iar turiștii, nu mulți, stăteau direct pe prosoape.

Pe rândul doi, în spatele plajei se zărea un mic parc, cu o biserică.

Tare mi-ar fi plăcut să petrec o zi aici, pe această plajă simplă, semi-sălbatică. :)

Plecând din Santa Cristina, știam că vom ajunge curând la Lloret de Mar și așteptam cu nerăbdare, să văd cum arată de pe mare, una din cele mai frumoase stațiuni de pe Costa Brava.

Plaja lată și lungă, era deja plină de turiști la ora 10.30. Probabil că și apa se mai încălzise, pentru că se bălăceau deja mulți oameni în mare.

Între timp, vasul nostru s-a umplut, toți erau curioși, iar imediat ce am părăsit Lloret de Mar, am putut coborî la subsolul vasului, să putem privi pe geamuri, lumea submarină.

Castelul din Lloret de Mar, Castell d'en Playa, cucerește fără îndoială toate privirile, stând semeț pe o stâncă, cu fața la mare. Trebuie să vă spun că acest castel este pe partea dreaptă a golfului, a plajei din Lloret, văzută de pe mare. În schimb, în partea stângă a golfului este turnul aparținând Castell de Sant Joan.

I-am considerat norocoși pe cei care se perindau prin zonă, pentru că ocolind stânca, am văzut că tot spațiul este domeniul castelului, cu alei amenajate.

Nu-i nimic, că aveam să-mi iau revanșa la Tossa. Imediat ce am zărit unul dintre turnurile castelului, am știut că eram pe aproape.

Tossa de Mar

Câteva date geografice:

Tossa de Mar este una din cele mai frumoase și romantice stațiuni de pe Costa Brava, situată la cca 95 km nord de Barcelona și aproximativ 100 km sud de granița cu Franța.

Este un vechi sat pescăresc, unde s-a dezvoltat și agricultura, apoi în zilele noastre turismul are rolul determinant.

Mari artiști s-au stabilit aici, unul dintre ei, pictorul Marc Chagall, a fost atât de încântat de acest loc încât l-a denumit „Paradisul Albastru”.

Atunci când vaporașul își întindea puntea pe nisipul plajei principale din Tossa de Mar, Platja Gran Tossa de Mar, eu încă făceam poze, cu castelul, poate principalul punct de atracție local. Am coborât cu sandalele în mână, luând din nou „temperatura” apei.

Am pășit pe nisipul moale, printre mulțimea de turiști, până ce am ieșit pe faleza care străbate orașul, unind cumva orașul nou Villa Nova, cu orașul vechi-Villa Vella.

Scurt istoric al locului:

Încă din perioada neolitică există dovezi ale existenței orașului, colonizat apoi de romani în primul secol d. Hr.

În sec. al XII-lea, mai precis prin 1187, s-a construit castelul și Biserica Sf. Vincent, cu scopul de a apăra de invazii orașul, iar unele din ziduri și turnuri datează tot din această perioadă.

În cursul sec. XV și XVI, populația a crescut, se mai construiesc case și în afara zidurilor cetății. Orașul rămâne în mare parte neschimbat undeva până în 1950, atunci când devine mai cunoscut și turiștii încep să prindă gustul medieval al orașului.

Întreg orașul medieval, Villa Vella a fost declarat monument istoric în 1931.

Orașul Tossa devine dintr-o dată cunoscut și apreciat după turnarea filmului „Pandora and the flying Dutchman” în care rolurile principale au fost interpretate de Ava Gardner și James Mason.

Se spune că aici s-a petrecut o adevărată poveste de dragoste între Ava Gardner și Frank Sinatra. După aventura lor, Ava a rămas aici timp de 8 ani, îndrăgostită fiind de Paradisul Albastru.

Dealtfel în interiorul castelului, pe alei, aveam să descoperim un monument, dedicat actriței, o statuie în bronz a frumoasei Ava Gardner.

În sec. XVI, Filip al II-lea, construiește turnuri de veghe, de-a lungul coastei spaniole, pentru apărare împotriva piraților și nu numai. Astfel a apărut și în Tossa, Torre de Can Magi (turn cu trei etaje) cunoscut și sub numele de Torre des Morros. Pe acesta îl puteam zări cu ușurință din orice poziție din castel, dar cred că drumul este destul de anevoios încolo, fiind și pe un deal.

Am străbătut cei câțiva metri prin fața teraselor înșirate pe faleză până la intrarea spre castel. Turiștii erau în număr mare, credeam că ne vom călca în picioare, dar nu a fost așa, pentru că în timp ce ne apropiam am văzut că vom avea ceva de umblat, pentru că arealul era destul de mare.

Nu se plătește nicio taxă de intrare!

Am pășit așadar pe aleile în serpentină, la fiecare nivel având vederi splendide către plajă și pe măsură ce urcam și spre orașul medieval, cu zidurile și turnurile sale, dar și cu impozanta biserică gotică din centru, Sant Vicenç. La una din punctele de belvedere, este și o terasă-restaurant, undeva deasupra mării, cu vedere spre plajă.

Coadă la statuia Avei Gardner, pentru a imortaliza și în poză, frumusețea ei cu a noastră! :)

Am urcat la unul din turnuri, cel care veghează asupra plajei, am stat iar la coadă, ca să pot face o poză de acolo. Am urmat cărările în trepte, ne-am pozat lângă tunurile îndreptate spre mare, am admirat zidurile fostei biserici Sf. Vincent. Continuăm să urcăm și ajungem curând la punctul cel mai înalt, unde este Farul din Tossa. Locul este superb, înconjurat de multă vegetație, pini, flori și alei bine delimitate, băncuțe așezate la umbra copacilor. De jur-împrejurul clădirii farului, acum muzeu, ne-am plimbat admirând marea albastră și golfurile, valurile care se spărgeau lovind stâncile ascuțite din mare.

Exact când ne pregăteam de plecare, ne-a petrecut trenulețul turistic, care, da, urcă până sus, deci de aveți probleme, puteți apela la acest mijloc de transport.

Am coborât pe partea opusă, de la Cap de Tossa, mergând spre orașul vechi, am urmat iar niște trepte din piatră, pe lângă ziduri și turnuri, ieșind apoi pe ulițele pietruite fix în cartierul vechi, mai precis în Plaça d'Armes. Unele din căsuțele astea fermecătoare, din orașul vechi, învăluite în flori și iederă funcționează ca și baruri, cafeterii, mici terase, ori mici boutiquri cu souveniruri.

Am trecut prin fața Museu Municipal, poate cel mai important din Tossa.

În timp ce coboram, ne atrăgea ca un magnet, albastrul-verzui al mării, din golful aflat la poalele castelului, acolo unde este o micuță plajă cochetă, Platja d'es Codolar.

Aici în punctul în care eram, lângă unul din turnuri, Torre d'es Codolar, puteam merge spre plajă, trecând prin fața statuii A La Dona Del Pescador, unde m-am și pozat, sau puteam urca pe partea opusă pe o cărare, de unde am fi putut vedea castelul în toată splendoarea, pe fundalul albastru al mării.

Zis și făcut. Am urcat trepte după trepte, trecând pe lângă case, una din ele m-a fermecat, cu o curte și o grădină fantastică. O pergolă îmbrăcată cu iederă și flori, o statuie asemenea, de unde doar capul era „dezvelit”, invita la o lâncezeală plăcută.

Ce plăcere putea fi să stai acolo! :P

Am urcat până când cărarea a devenit mai anevoioasă, am făcut ultimele poze, de la înălțimea aceea, la fiece pas, cadre curgeau una după alta.

Am hotărât să ne întoarcem, beneficiind din nou de alte poziții frumoase, marea era parcă mai verde acum, soarele strălucea printre ramurile de pin... puțin mov sau roz de la bouganvillea...

Am revenit în orașul vechi, luând-o printre casele din piatră, perfect conservate, magazinașe, galerii de artă. Am mers pe strada paralelă cu marea, ne era deja foame și acum căutam un loc pentru a lua prânzul. Cam greu era de găsit la ora aceea.

Am revenit pe faleză, găsind un loc umbros fix la poalele castelului, lângă plajă. După ce ne-am ostoit setea și foamea, am pornit din nou pe străzile orașului vechi, trecând aproape pe nesimțite dintr-o parte în alta, adică în orașul nou. Aici străzile sunt ceva mai largi, case mai noi, foarte frumoase și bine întreținute. Aproape fără mare orientare, am nimerit la un alt obiectiv turistic, căutat de mulți turiști, Vil-la Romana dels Ametllers, sau cu alte cuvinte Villa Romana.

Și aici, intrarea este liberă.

Aceasta datează din sec. I, Î. Hr, fiind una din cele mai importante vile romane, din regiunea romană Tarraco. Vila a fost descoperită în 1914, de dr. Ignasi Melè.

Am văzut aici câteva mozaicuri, dar se spune că cel mai important obiect, un mozaic deosebit de frumos, este păstrat în Muzeul din Tossa.

Vila este împărțită în două părți, din punct de vedere arhitectural: o parte de lucru, cea de jos, iar cea de sus, partea urbană.

Romanii se ocupau cu cultivarea viței de vie, cu agricultura, de aceea în partea inferioară, de lucru, erau și depozitele pentru păstrarea uneltelor de lucru, ei fabricau pe lângă vin, ulei, tot aici păstrau și cereale.

Partea superioară, cea urbană, era zona nobilă a complexului, cu construcțiile termice, băi, mozaicuri, stucuri, sala de mese, sala de recepție, nymphaeum, iar piscina cu sculpturile sale sunt păstrate tot la muzeu.

Pentru mai multe informații:

Vilele Romane Ametllers

Av. del Pelegrí, 5-13

17320 Tossa de Mar (La Selva)

Telefon +34) 972 340 108

Fax +34) 972 340 712

E-mail: info@infotossa.com

Site web: www.infotossa.com

Fix peste drum de vila romană, mi-a atras atenția o clădire tare frumoasă, ce s-a dovedit a fi Casa De Cultura Tomas Vidal i Rei- Antic Hospital de Sant Miquel.

Vechiul spital a fost fondat în 1773, prin averea lăsată moștenire de Tomas Vidal i Rei, după ce acesta făcuse două călătorii în America, în Puerto Rico și Guatemala.

Când s-a întors, mult mai bogat;) a donat cea mai mare parte din bani, pentru construirea acestui spital pentru săraci.

Clădirea dreptunghiulară, este dispusă în jurul unui claustru și pe o latură a sa, este și o capelă închinată lui Sant Miquel, iar statuia lui este chiar pe fațada clădirii, în stil baroc.

Tomas Vidal Y Rei, a fost foarte iubit de popor, el fiind înmormântat chiar în capelă.

Plimbarea noastră în Tossa ne-a readus din nou în orașul vechi, pe străduțele liniștite, cu case albe, în Plaça de l'Esglèsia din jurul catedralei Sant Vicenç de Tossa. Aceasta este construită în stil gotic, în sec. XV.

Mult mai mică dar totodată și ca un balsam pentru suflet, în mijlocul agitației din oraș este Capela Fecioarei, Capella de la Mare de Dèu dels Socors, chiar în centrul orașului vechi, în Plaça Espanya.

Despre ea, se spune că a fost construită de un marinar local, în semn de recunoștință că a scăpat dintr-un naufragiu.

Am ieșit din nou pe faleză, pe strada Passeig de Mar, străbătând-o de data asta, spre partea opusă castelului, spre capătul celălalt al plajei, acolo unde la închiderea golfului, este Platja Mar Menuda.

Aici pe plajă, în parc și pe spațiul amenajat se desfășura un concurs maraton, iar noi turiștii aveam niște spații delimitate pe unde puteam circula. Ne-am așezat la o terasă cu vedere la mare și la concurenți, servind câte o cafea și rememorând ziua petrecută atât de frumos.

Drumul pe apă, a fost în ritmul valurilor, cam la fel de mari ca și la venire, dar deja eram obișnuiți, nu?

Vă las în compania pozelor, să admirați și voi îmbinarea perfectă dintre azuriul mării și cenușiul zidurilor castelului și ale orașului vechi. :)

Webmaster, o rugăminte:

youtu.be/ZrhgtQT8gPU

Mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 05.10.19 20:36:09
Validat / Publicat: 05.10.19 22:12:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 1918 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Vedere din castel, de la ruinele bisericii Sant Vincent.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [05.10.19 22:07:31] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii / activităţi opţionale în zona Costa Brava, #EXCURSII și CĂLĂTORII - -COSTA BRAVA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Excursii Tossa de Mar]

webmaster [05.10.19 22:15:35] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

maryka [05.10.19 22:40:02] »

@webmaster45:

Mulțumesc frumos!

maryka [05.10.19 22:42:30] »

@webmaster:

Mulțumesc mult, mă bucur! ????

mireille [06.10.19 10:14:43] »

@maryka

Am urmărit cu interes traseul tău pe Costa Blanca și acum lecturând articolul și trecând în revistă fotografiile superbe, amintirile mele prind parcă viață.

Costa Blanca a fost în radarul meu turistic cu mulți ani în urmă, am stat în populara și vesela Lloret de Mar, nu prea am rezonat cu ea... am evadat de două ori solo în mica Tossa, mult mai romantică și pitorească... acolo am fost în elementul meu.

Am ajuns și la Blanes, undeva sus pe coastă au o grădină botanică cu vederi panoramice asupra coastei. Călătorii minunate, te pup cu drag.

irinad [06.10.19 11:17:14] »

@maryka: Superb loc! M-am plimbat şi eu cu tine şi m-am minunat de farmecul de necontestat al locului. O combinaţie reuşită de mare, plajă, stânci, castel medieval, ruine romane, într-un stil remarcabil. Un fost sat pescăresc, astăzi o staţiune frumuşică foc, iar fotografiile sunt excelente, ca întotdeauna. Pentru mine totul este nou, sunt atentă şi nu încetez să admir fiecare colţişor descris de tine, mă gândesc că poate într-o zi, cine ştie, voi ajunge şi eu poate pe acolo.

Dar până atunci, îmi rămâne să te urmăresc cu plăcere în periplul tău spaniol.

O duminică minunată!

maryka [06.10.19 12:33:00] »

@mireille:

Mulțumesc frumos!

Îmi pare bine să vă „provoc” amintiri plăcute legate de locurile acestea.

Pentru mine, fiind la prima vedere, m-au încântat foarte tare. Prin Lloret nu am fost, doar am văzut-o de pe mare, însă știu sigur că Tossa este pe „felia” mea, să zic așa: cu mare, castel, oraș vechi, plajă, golfuri ascunse, toate ingredientele necesare unei vacanțe frumoase! Chiar discutam ier cu soțul meu că tare mi-ar place să stau un sejur aici, cândva, odată!

Vă pup cu mare drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka [06.10.19 12:38:34] »

@irinad:

Mulțumesc mult Nadina!

Să știi că îți doresc să ajungi și aici, sunt locuri pline de farmec, care așteaptă să fie descoperite.

Mă bucur mult că s-a întâmplat să fie așa, pe lângă faptul că mi-am sărbătorit ziua aici, am mai avut un eveniment, întrucât ne-am sărbătorit nunta de argint. De aceea, sunt fericită că a fost așa!

Un weekend frumos, te pup cu drag!

irinad [06.10.19 13:46:52] »

@maryka: Felicitări pentru nunta de argint şi încă o dată " La mulţi ani! " şi toate cele bune! Mă faci să zâmbesc fiindcă în perioada următoare vom avea şi noi evenimente similare. Sper să putem sărbători într-o manieră asemănătoare, cel puţin până la un punct, că în Spania sigur nu vom ajunge!

Te pup, să trăiţi amândoi mulţi ani fericiţi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel [08.10.19 19:36:00] »

Farmec și romantism îmbinate cu istorie fac din Tossa de Mar cea mai frumoasă stațiune de pe Costa Brava. Mă bucur că ai ajuns acolo și că ți-a plăcut!

maryka [08.10.19 19:46:18] »

@Rodel:

O, da, mi-a plăcut cel mai mult!

Tare mi-ar place un sejur acolo, doar pentru leneveală! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka, mireille, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii 'opţionale' din zona Costa Brava:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053063869476318 sec
    ecranul dvs: 1 x 1