ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Venezia
ÎNSCRIS: 18.05.15
STATUS: GOLD
TIMP CITIRE: 5 MIN

Turism eno-gastronomic

TIPĂREȘTE

A venit iar vara, caldura mare, copiii au luat vacanta, urmeaza examenele, apoi binemeritata odihna. Parintii sint si ei in febra pregatirilor, cu gindul la ultimele zile de munca si cu precadere, la binemeritatul... concediu (de odihna). Eh, toate bune, fiecare alege unde, ce si cum, ... locul unde au de gind sa mearga, mijlocul de transport, si pregatesc aparatura necesara pentru niste minunate fotografii, sau chiar filme pe care vor sa le faca, ca sa aiba amintiri. Lasind la o parte destinatiile din strainatate, unde ce vreau eu sa subliniez, este bine pus la punct, o sa "rascolim" putin Romania, prin toate zonele ei minunate. Pentru ca vrem sau nu, placerea unei vacante, trece si prin stomac.

In drum spre locul de cazare, te opresti sa maninci ceva si sa bei macar o sticla de apa plata, nu?

Eiiii, ... si aici, incep problemele!

Cei mai in virsta, au anumite probleme medicale, nu pot minca orice, altii au anumite intolerante alimentare (trebuie si ei sa manince ceva saracii, nu?), iar altora, pur si simplu nu le place sa manince orice!

Mai exista categoria gurmanzilor, a "sugativelor", dar exista si categoria turistilor care cauta sa guste cit mai mult din produsele gastronomice tipice locale si chiar vinurile locale. Eh, ... aici incepe calvarul:

Micul dejun:

Ca esti pe strada in tranzit cu masina, ca esti la o cabana sau la un agroturism, de la Sulina la Nadlac, de la Vama Veche la Sapinta si din Bucovina in Clisura Dunarii, ... nu lipsesc traditionalele omlete de 2 oua, cu sau fara cascaval, cu sau fara sunca, ... sau alte ingridiente. Urmeaza cafeaua, rareori un ceai la plic, nelipsitul gramaj de 50 grame de sunca, salam, brinza feta, cascaval, ceva dulceata si un cubulet de unt.

Mai fratilor, dar o salata de fructe sta in git? O cana cu lapte, la fel? Un iaurt? Cafeaua cu lapte face bataturi? O clatita cu brinza dulce si stafide, nu e buna? Un suc de fructe facut pe moment, sau de legume, ... ar aduce holera? Sau, mergind deja pe tarimuri mai "ortodoxe", o placinta buna, calda, nu-i indicata? Sau chiar covrigi calzi sau biscuiti de casa? Sau o banala socata? (de soc). Nu mai amintesc de o budinca neaosa, ca la noi, sau un "colarez" facut cu lapte proaspat, la agroturism. Sau chiar banalul orez cu lapte la o adica!?

La prinz:

Unde te opresti, nu lipsesc ciorbele: de burta, de perisoare, de vacuta (taraneasca) si de legume. O supa -crema sta in git? Sau chiar banala supa de rosii? Functie de zona in care esti, sa poti gasi si o ciorbita de peste, de ciuperci, de vinat, etc. no?!

La felul doi, ... se gasesc mai multe variante, in diverse zone, dar majoritatea, ofera, ... gratar, ca-i mai rapid! Mici, ceafa cu nelipsitii cartofi prajiti, cotlet, ... si cu chiu cu vai o saramura de peste cu mamaliguta. Pai fratilor, aici paleta-i larga, gratarul este produs de servit la ZAHANA, impreuna cu vestita ciorba de momite sau parti mai "delicate" ale animalelor, ... la gratar. Cu nelipsitul must in dotare, cindva, la Zahanaua "Berbec", era rupere! S-au dus naibii zahanalele, dar si patiseriile!

Ar merge pe linga Dunare o plachie de peste, sau ceva la cuptor, o salata de vinete cu rosii si tofu pentru vegani, o saramura de pui prin Oltenia, un guliash bun prin Banat si Crisana, o ceapa cu niste clisa neaosa in Maramures, sau chiar o fasole in piine, un bulz de milioane prin Bucovina, plus o tochitura de-a casei. Ma opresc, dar as putea continua!

Cina:

Eh, la cina-i durere frate! Toti medicii ne sfatuiesc sa mincam lejer, ca digestia sa fie buna, ... noi nu! Cotlete, cefe si alte oratanii pe gratar din abundenta, nelipsitii mici si evident ciorba de burta, dupa care turnam la ingramadeala in stomac vin, tuica, palinca, bere, ... si tot asa! Nicaieri nu am vazut sa ti se propuna o salata cu brinza sau chiar niste bruschete cu cascaval (ca se practica si la noi) sau de ce nu, ... o placinta delicioasa cu un iaurt de oaie!

Desert:

Asta-i foaaaaarte limitat. Papanasi, clatite si inghetata. Standard. De parca n-am avea fructe sa facem niste salate de fructe cu frisca si putin lichior deasupra, nu stim sa facem prajituri si biscuiti de casa, sau chiar banalul iaurt cu nuci si miere de albine, ...

Sa fim onesti , bucataria romaneasca traditionala, are atitea posibilitati,cu precadere ca se adauga si cea a numeroaselor nationalitati conlocuitoare, cum nici nu gindim ! Ce, sta in git un "piperchi tzargasitzi" machidonesc in Dobrogea ? Sau vestitele baclavale, sarailii,shuberek turcesti si tatarasti ?Sau vestita "shtoarca" lipoveneasca ?(cer scuze,dar nu am diacriticele romanesti).Merge si vestita salata bulgareasca,atit de prezenta in zona !Sau vestitul batal la protap tataresc !Trecind in Muntenia amintesc vestita tochitura -n mamaliga la gratar buzoiana,babicul,pleshcavitza de Buzau,vestitul magiun de Valenii de munte, plus tuica aferenta,vestita pastrama de oaie argeseana,saramura de pui olteneasca,placintele minunate cu marar de la Hateg sau Sarmisegetusa,vestita saramura de peste de la Turnu Severin-de pe motonava "Mehedinti",sau minunatul muschi de vita umplut cu ciuperci de Ilovitza,pleshcavitza sirbeasca sau placinta cu varza si cartofi ungureasca,vestita "Varza a la Cluj",...si tot asa !Ma opresc aici, ca am trecut putin si prin Banat si Crisana, iar in Moldova, nu mai amintesc de "poale-n briu", vestitele borshuri rusesti si ukrainiene,....etc.etc. Inutil sa aduc aminte si de mult cunoscutul "kurtos kalacs", no ?! Transilvania n-o bag in carti, ca sint "vegetarieni" . Toate legumele, incep cu ....porcul !

Si trecem la bauturi! La capitolul asta, desi te vede ospatarul ca esti cu masina, iti baga-n nas un vin de "colectie", evident... cu sticla! Daca maninci un peste, vrei un pahar de vin alb, no? 50 ml. Nu exista asa ceva in Romania! Chiar daca nu sofezi, ... te obliga sa iei o sticla. Noroc ca pentru gratar si zahana, au inventat berea fara alcool! Interesant este ca totusi, chiar daca i-ai specificat ca esti sofer, ... si refuzi vinul, iti propune ceva "lejer" la "cinzeaca", ... o palinca, un gin, whiskey, etc. Sa nu te apuce pandaliile? Inteleg sa cumperi pentru acasa un delicios vin de Minish sau De Recash, ca sint minunate, ...Sau O grasa de Cotnari, o Busuioaca de Husi,o Galbena de Odobesti ,...dar ACASA ! La circiuma, cit sofezi, vrei o bautura racoritoare, daca se poate cit mai naturala, si fara acid.Sta in git un sirop de menta, sau de capsuni, cu apa minerala de "Borsec" si ceva gheatza ?Sau chiar o socata, de ce nu ?!

Ma opresc aici, ca pe masura ce scriu, ma apuca nervii! Chiar nu sintem in stare sa facem si noi niste produse tipice, pe regiuni? Este atit de greu sa scolarizezi un bucatar de meserie, sa-l ai in propria unitate de turism?! Turismul, traieste si prin asa ceva! Si din pacate, sint si turisti exigenti printre romani. Astept criticile dumneavoastra!


[fb]
---
Trimis de hugovictor in 11.06.19 22:35:39
Validat / Publicat: 12.06.19 09:46:10

VIZUALIZĂRI: 228 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21 PMA (din 21 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.06.19 09:44:59]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Zoazore
[12.06.19 13:38:31]
»

@hugovictor: Cam ai dreptate! Dar si cam... n-ai!

Nu chiar peste tot e asa cu mancarea / bautura!

De exemplu, anul trecut, aici vezi impresii am avut lapte la micul dejun, pastrav, in Delta la Laguna Albastra vezi impresii la fel, iar la Gura Raului vezi impresii... eiiii, aici a fost crema! Totul a fost bio, din gradina si curtea lor! Totul proaspat, atunci gatit!

Dar in rest... asa e: omleta, ciorba de fasole, mic dejun de la super/hiper marchet... cina = pranzul...

Norocul meu ca nu beau vin!

Acum, oamenii au vazut ce se cere si-au mers pe minimal ca ban cheltuit si maximal ca ban incasat!

Si nu prea vad sa se schimbe curand ceva, din pacate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
hugovictorAUTOR REVIEW
[12.06.19 21:04:46]
»

@Zoazore: Am scris la modul general, ca un turist care traverseaza tara de la un cap, la altul. Evident ca sint si locuri unde te simti rasfatat ca turist, dar sint rare rau de tot. Eu sint (apropos de vin) abstinent de mic, insa uneori, cu precadere daca vin de la drum lung si servesc ceva de calitate, parca as bea un 50 ml de vin, evident adecvat pestelui sau carnii consumate. Si numai daca ma opresc sa dorm acolo, nu trebuie sa merg mai departe, nici macar 1 metru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
hugovictor, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038060903549194 sec
    ecranul dvs: 1 x 1