ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
TIMP CITIRE: 5 MIN

Centenarul Marii Uniri (1918-2018) Episodul 4: Fotograful Unirii – Samoilă Mârza

TIPĂREȘTE URM de aici

Un nume (aproape) necunoscut românilor a fost adus din nou în atenția celor interesați de istorie, mai ales în ultimii ani pregătitori ai Centenarului Marii Unirii și bineînțeles, în 2018. Ne referim aici la Samoilă Mârza, un tânăr fotograf provenind dintr-o familie de țărani fruntași de pe malul Mureșului.

Născut în satul Galtiu, comuna Sântimbru, județul Alba, urmează cursurile școlii primare în locurile natale, apoi liceul la Alba Iulia. Între 1909-1911 face ucenicie la atelierul fotografic al lui Karl Jainek din Sibiu. În 1914 este mobilizat în armata austro-ungară și a luptat în mai multe locuri (pe malul Mării baltice, pe frontul italian). Nu se cunoaște momentul când și-a achiziționat aparatul de fotografiat, dar cert este lucrul că pe atunci acest obiect costa destul de mult și tânărul Mârza la deținut pe linia frontului unde a făcut mai multe fotografii.

Demobilizat, ajunge la Viena unde mii de militari români, ofițeri și simpli soldați, încartiruiți în cazarma „Franz Ferdinand”. Aici la Viena, la 1 noiembrie se constituie Consiliul Național Militar Român, iar peste două săptămâni are loc o ceremonie de depunere a jurământului și de sfințire a steagului tricolor al unităților militare românești din Viena, moment imortalizat de aparatul fotografic al lui Samoilă Mârza prin trei clișee. De aici putem spune că începe „marea carieră” a lui Mârza, în slujba poporului român, prin prisma meseriei sale.

De la Viena tânărul fotograf se întoarce acasă în Galtiu, cu patru zile înainte de 1 decembrie 1918. În dimineața zilei de 1 decembrie pleacă spre Alba Iulia cu un grup de consăteni, purtând pe bicicletă prețiosul aparat foto și câteva clișee. Fotograful oficial al evenimentului, Károly Bach din Alba Iulia a fost de negăsit, astfel că imaginile captate de Samoilă Mărza au rămas singurele dovezi fotografice ale marelui moment.

Deoarece nu avea mandat pentru a intra în Sala Unirii (Casina ofițerilor), Mârza execută cele șase-șapte clișee în exterior, în mijlocul oamenilor adunați la Alba Iulia. Adevărate instantanee, mulțimea fiind într-un continuu freamăt, clișeele surprind câteva momente considerate cheie de Mârza:

•momentul sosirii episcopilor ortodox și greco-catolic, Miron E. Cristea și Iuliu Hossu, într-o trăsură trasă de cai albi;

•discursul lui Iuliu Hossu;

•cuvântarea rostită de Miron Cristea;

•explicațiile oferite mulțimii de dr. Aurel Vlad;

•grupul de țărani din satul natal, Galtiu (2 imagini);

•înmormântarea lui Ion Arion, tânărul stegar ucis în gara Teiuș de gloanțele unei patrule de husari.

Acestea au fost imaginile captate de fotograful Mârza în ziua Unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat; trebuie să ținem cont că transportul și greutatea aparatului foto, a trepiedului și clișeelor reprezenta o adevărată provocare în condițiile de atunci.

Peste câteva zile, Samoilă Mârza execută alte fotografii – mărturii istorice: intrarea în Cetatea Alba Iulia a Regimentului 5 Vânători de Munte, Lt. Col. Gagiu, comandantul regimentului – reprezentat călare în fața porții „Mihai Viteazul” (19 decembrie), sfințirea steagului Jandarmerie Române în Alba Iulia (28 decembrie). La începutul anului următor, chiar pe 1 ianuarie 1919, este prezent în Gara Alba Iulia unde surprinde în 11 clișee sosirea generalului francez Henri Berthlot.

La începutul anului 1919 Samoilă Mârza realizează un album de fotografii cu titlul „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”. Multiplicat în mai multe exemplare, albumul conținea fotografii lipite pe foile componente și era destinat comercializării. Iată cum era descris albumul într-unul din numerele publicației „Unirea” din martie 1919: Albumul legat în piele cu bandă treicoloră pe pereți, purtând inscripția: Alba Julia 1 Decemvrie 1918, costă 330 cor. – În album mai rămâne loc și pentru alte 40 fotografii, pe lângă cele 44 pe cari le cuprinde.

Fotograful a dăruit asemenea albume unor nume sonore ale vremii: Regele Ferdinand, prim-ministrul Ionel Brătianu, președintele Consiliului Dirigent Iuliu Maniu, generalului Henri Berthlot, episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, istoricului Nicolae Iorga etc. Dintre toate s-au păstrat doar 3 albume dedicate lui Nicolae Iorga, Iuliu Maniu și Iuliu Hossu.

Regele Ferdinand l-a decorat pe Samoilă Mârza cu „Crucea Serviciul Credincios Clasa I” și l-a inclus printre furnizorii Casei Regale, iar generalul Berthlot i-a dăruit un permis de călătorie gratuit pe căile ferate franceze. Albumul lui Mârza a fost luat împreună cu alte materiale documentare la Congresul de Pace de la Paris din 1919.

Fotograful Samoilă Mârza a trăit până în anul 1967 la Alba Iulia continuând să execute fotografii la diferite evenimente, mai mult sau mai puțin importante. Singurele mărturii vizuale ale Adunării Naționale de la Alba Iulia au fost incluse în manuale, cărți de istorie, publicații de diverse tipuri contribuind la întipărirea momentului în conștiința națională.

Aparatul foto utilizat de Samoilă Mârza era un aparat cu burduf extensibil din piele marca Ernemann (Dresda) și obiectiv Carl Zeiss Jena; drept negativ se foloseau plăcile fotografice. Se pare că aparatul a costat echivalentul prețului unei perechi de boi. Fotograful Samoilă Mârza a utilizat aparatul foto timp de 60 de ani.

[Evenimentele]… se pot vedea și de cei care nu au luat parte la sărbătoare – era deviza fotografului nostru.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 29.11.18 16:25:35
Validat / Publicat: 29.11.18 16:47:15

VIZUALIZĂRI: 406 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Același fotograf (în mijloc) - personaje „jucate” de angajați de la Muzeul Unirii din Alba Iulia - foto la Târgul de Turism din primăvara lui 2018.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41 PMA (din 41 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

liviu49
[29.11.18 18:39:04]
»

@tata123: Hop si eu cu primul ecou, la al zecelea vot!

Eu daca am aflat de mic copil de numele fotografului Marii Uniri, nu realizez, poate ca prea multa lume nu stie mai nimic de el. Si nici nu prea ma mai mir!

Prea trecem usor pe langa atat de multe lucruri importante, mai ales daca acestea nu sunt senzationale, sau vorba lui Ion Cristoiu, nu sunt o stire.

Bunica mea din partea mamei avea niste poze din perioada Marii Uniri, iar unele dintre ele fusesera facute de Samoila Marza. Fireste ca nu erau originalele, erau fotografii publicate in perioada 1925 - 1930. Despre Samoila Marza ne-a mai vorbit, e adevarat printre altele, Profesorul meu de istorie din clasa a 11-a, la Liceu, la LECTIA DE ISTORIE, despre Marea Unire.

Cand am revenit in Alba Iulia la sfarsitul anului 2010, am vizitat si Sala Unirii, unde am vazut, printre multe alte exponate si faimosul sau aparat de fotografiat. Stiu ca, pe sest, sub acoperire, am facut atunci cateva poze, printre care si aparatul sau. Daca le regasesc ti le trimit. Cred ca merita.

Inca o data te felicit pentreu acest serial al Unirii si astept sa-l continui. Sunt alaturi de tine in acest demers, mai ales ca e pe gustul si simtirea mea.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Testosu'
[29.11.18 19:01:22]
»

@tata123: Sincere felicitari pentru aceasta serie dedicata UNIRII.

Radu Tudoran
[29.11.18 19:44:55]
»

Salutari din Antwerpen.

Excelent serialul tau.

mishu
[29.11.18 20:13:28]
»

@liviu49:

Despre Samoila Marza ne-a mai vorbit, e adevarat printre altele, Profesorul meu de istorie din clasa a 11-a, la Liceu, la LECTIA DE ISTORIE, despre Marea Unire

bine ca ati avut astfel de profesori. Consider ca profesorii (in afara parintilor) pot avea o influenta enorma asupra copiilor/tinerilor, pot sa-i influenteze pozitiv sau negativ, sa-i faca sa le placa sau displaca o anumita materie.

Sa ne auzim de bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mishu
[29.11.18 20:16:39]
»

@tata123: Cred ca putem fi invidiati (comunitatea AFA) pentru lectiile de istorie de care am avut parte in ultima vreme aici.

Felicitari, votat cu mare drag, astept sa citesc mai departe.

liviu49
[29.11.18 20:27:51]
»

@mishu: Da, ma pot lauda cu profesorii mei, mai ales cu cei din clasa a 11-a la Liceul Ion Marinescu. Am avut profesori de pe ale caror manuale invatam. La limba rusa rusa am avut pe profesorul Leonida Cristescu, dupa al carui manual se invata inca in liceu inca si in anul 1992 (eu am terminat liceul in 1967). Manualul de analiza matematica avea un referent de specialitate profesorul nostru Stelian Radulescu, geografia am facut-o cu profesorul Constantin Bojanopol, de asemenea referent de specialitate al manualului clasei a 11-a, iar istoria cu profesorul Ioan Miclescu, despre care se vorbea, atunci, in Giurgiu, ca ar avea doua doctorate in istorie. Unii dintre noi l-am intrebat daca este asa, dar a refuzat sa ne dea un raspuns. Eu sunt convins ca era adevarat. Prea stia multa istorie. Nu pot uita ca in acelasi liceu ora de muzica era asigurata de profesorul Victor Karpis, compozitor de operete pe care le punea in scena la Casa de cultura din Giurgiu, marsuri, care erau in repertoriul corurilor scolare din oras la toate concursurile.

Toti erau profesori scoliti inainte de razboi si care inca mai incercau sa ne impuna niste reguli cu care fusesera obisnuiti.

Ma opresc aici, pentru ca daca ma ia gura pe dinainte si povestesc despre liceu, profesorii si colegii mei, trece centenarul.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
mihaelavoicu
[29.11.18 21:50:52]
»

Râd singură și nu știu cum să încep.

Acum, pe seară am început să citesc ultimele noutăți pe AFA. Din respect pentru vârstă am început cu mamaMichi, la care am completat taman despre Mârza cu aparatul său, din cele văzute de mine la Sala Unirii în 2016, înainte de modernizare, când am fotografiat aparatul, împreună cu eticheta explicativă.

Am trecut apoi la Yolanda, care a scris excelent despre Pia Brătianu. Între timp s-a aprins o luminiță la mail. MamaMichi îmi spunea că tata123 a scris despre Mârza,

Acum nu mai pot spune decât atât: Ce frumos s-a scris istoria câteodată! Dacă nu era acest Mârza, mai aveau istoricii cârcotași ceva de comentat?

Excelent!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
liviu49
[29.11.18 22:06:22]
»

@mihaelavoicu: Lasa ca nu razi singura!

Eu, ieri pregatisem un articol despre unirea Bucovinei cu Patria Mama, cand tocmai sunt atentionat ca a aparut un articol al lui @tata123, tocmai cu acelasi subiect ca al meu. Am considerat ieri ca inca un articol despre aceasta Unire, in aceasi zi, mai ales dupa un articol cu istorie si geografie despre Bucovina, devine prea mult.

Cred ca voi continua cu publicarea articolelor despre Bucovina in zilele urmatoare si, poate public si acel articol.

Asa ca se intampla si la altii!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mihaelavoicu
[29.11.18 22:47:43]
»

@liviu49: Acest tata123, e o belea! Mi-a mâncat toată săptămâna cu serialul despre Unire. Dar știi ceva? Trebuia să-l înceapă mult mai devreme, ne-ar fi spus mai multe, gușa îi este ghișcă de informații. Mai sunt două zile până la 1 Decembrie și apoi tace.

Și... fie vorba între noi, tot nu te cunosc prea bine, poate nu ne aude nimeni (fără PM), nu crezi că, în afară de o farfurie cu ciorbă, de un Da, merită și altceva??

Sssst... !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
liviu49
[30.11.18 08:39:52]
»

@mihaelavoicu Eu il admir pentru setea lui de cunoastere, care imi aminteste de foamea mea din anii de liceu, iar dupa aceea pana aproape de 40 de ani. Aveam o foame de informatii (nu la securitate), de cunoastere (nu de mancat ciorbe si mici), ca nu mai stiam la ce biblioteci sa ma mai abonez si sa imprumut carti sa citesc. Apoi dupa 1987, am avut norocul de a putea citi la Biblioteca de la Ministerul Apararii, multe carti si documente, care nu prea se gaseau prin alte locuri. De vina au fost si profesorii mei de geografie si istorie, incepand din scoala generala si continuand cu cei din liceu. Dupa aceea am mai studiat si istoria arhitecturii, iar in 1969, capac la toate, 6 luni am facut o scoala de ghizi, unde alti lectori (asa erau numiti atunci) m-au contaminat definitiv cu microbul naturii, geografiei si istoriei, de care nu mai scap nici acum. Si ca si cum asta n-ar fi fost nimic, la intalnirea de 20 de ani de la terminarea liceului, m-am reintalnit cu cativa colegi de clasa si de scoala, atunci profesori de istorie si geografie, iar un altul arhitect si care nu au ezitat sa ma contamineze si mai mult.

Dar traga nadejde ca mai sunt si, bine ar fi, sa se mai contamineze si altii de boala mea. E mai sanatoasa, credeti-ma decat cea de mancatorii si dormitorii.

Ma opresc ca iar o iau razna.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Yolanda
[30.11.18 10:02:20]
»

@tata123: Felicitari!

Mai sunt multe de spus. Azi, mâine, saptamâna viitoare... te vom citi cu interes si drag!

La multi ani ROMÂNIA!!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.11.18 20:00:02]
»

@all: Mulțumesc tuturor și apreciez mult cuvintele voastre.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mihaelavoicu, mishu, Radu Tudoran, tata123 🔱, Testosu', Yolanda
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05711817741394 sec
    ecranul dvs: 1 x 1