ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti (VN)
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI
PREȚ 2500 lei, întreg turul ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 13 MIN

Veliko Tărnovo - Manual de folosire. Day 1: drumul de acasă la Veliko Tărnovo și strada Gurko

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Motto: ”M-am săturat de democraţie! În democraţie oamenii votează să-şi aleagă primarii. Am vrut să ridic un oraş în care să îmi aleg locuitorii ”. Emir Kusturica

Când îți cumperi un lucru nou, pe care ți l-ai dorit din tot sufletul, stările sufletești alternează. Pleci de la bucuria cumpărării în sine a acelui lucru :”Yes, l-am luat !”, treci apoi la starea de ușoară neliniște: ” oare o fi chiar atât de bun cum se spune? ”, neliniște accentuată:” dacă o fi complicat să-l folosesc?! ” și apoi chiar la starea de nedumerire. ” ce mi-o fi trebuit mie chestia asta, doar îl aveam, încă, pe celălalt?! ”.

Așa și eu, am ales ieșirea de la Veliko Tărnovo acum ceva timp în urmă, am făcut rezervarea în ceea ce privește cazarea și apoi am așteptat ziua când aveam s-ajung acolo.

Am citit pe internet câte ceva despre ce oferă orașul în cauză, cum se ajunge și alte alea, mă rog, cam ca toată lumea. Am avut și emoțiile necesare, n-am citit impresii scrise deja, n-am vrut să fiu influențat. Dar, fusesem alertat cu privire la dificultatea cu care găseai locuri de parcare în minunatul oraș! Boo-hoo-hooo !!!

De aceea vă avertizez, review-urile de le voi scrie nu se vor vreun ghid turistic, necum ceva care să aibă vreo treabă cu știința ! Ha, eu și știința ! Sunt doar mențiuni despre uimirea cu care eu am descoperit un oraș de poveste . Ca să vedeți, haideți cu mine !

Acuma, sincer, eu n-am o părere extraordinară despre Bulgaria. Cu excepția resorturilor de pe litoralul Mării Negre, restul e cam pârjolit, așa că nu băteam din aripioare de fericire pentru excursia mea. Mai ales că alternativa fusese Arieșeni . Deci, aveam primele semne de îndoială cu privire la alegerea făcută.

Am plecat spre Veliko liniștit, eu, cel care, atunci când e vorba de excursie, mai că nu pot s-adorm, înainte de, mă refer.

Am avut o dimineață absolut obișnuită, cu activitățile de rutină. Doar faptul c-am verificat nivelul uleiului în motor a fost ceva deosebit.

Cum-necum, pe la 8 am plecat din fața casei de ne ducem zilele-n ea, sperând că vom avea parte de o călătorie liniștită, spre locuri inedite, amplasate hăt-hăt, în afara granițelor țării.

Am circulat cu o năprasnică viteză de croazieră de 100-110 km/h, ghidat atent de Waze, care avea principală sarcină de serviciu să fluiere din dește cu privire la eventualele echipaje de polițiști de la ”Rutieră”, ce s-ar fi aflat pe drum ca să atenteze la banii și punctele noastre, altfel drumul îl știu ca pe apă (că tot urma să trecem Dunărea). Ba, în plus, mă anunța cât mai am până ajung unde voiam și ora aproximativă a sosirii, care trebuia să fie între 14-15. Eram în grafic.

Am ajuns și pe frumoasa Centură a Capitalei iar graficul s-a dus dreacu, aglomerația de pe lume, camioane și praf și toate chestiile alea de te fac să te-ntrebi dacă România este în mileniul al III-lea sau suntem dereglați cu un mileniu , în urmă . Mileniu de vară, ceea ce ar fi cum ar fi, pentru că, iată, peste vreo săptămână trecem la cel de iarnă.

Când am scăpat de pe Centură, năvălind spre Giurgiu, ce credeți, m-am întâlnit cu prietena mea, ploaia! Că, în mai toate ieșirile mele de anul ăsta, ploaia m-a găsit și mi-a fost companion.

Lucru bun șoseaua spre Giurgiu, are ea vreo două giratorii, dar, în rest, atingi lejer viteza de decolare, Mach II, ca să te poți înscrie pe orbită. Ploaia, după mine! Houston, we got a problem !!!

Mai toate locurile au un capăt , așa că, în jur de ora 12 am ajuns în locul unde se termina România. Ce chestie, să se termine țara ta pe-un pod?! Aaa, uitasem, ca să trec podul am dat o mică atenție, de 13 lei, unei tanti dintr-un ghișeu, mi-a dat chitanță, jur, o am și-acuma în mașină!

Podul ”Prietenia”, cel care desparte sau unește, cum vreți, România de Bulgaria, este cel a cărui construcție a fost vizată de către ruși. Inițial se chema Podul “Dunărea”, apoi, din motive de crez politic , a luat numele de astăzi.

La vremea inaugurării sale, în 1954, era cel mai mare pod combinat (rutier și feroviar) din Europa iar piesele din care a fost făcut au venit din Cehoslovacia, Ungaria și Polonia, pe lângă România și Bulgaria. Era un fel de victorie a socialismului în fața capitalismului barbar. Nu vreau să vorbesc de Marx și teoria lui, conform căreia muncitorii, după ce vor fi pus mâna pe mijloacele de producție, vor munci cu atâta ardoare de se va produce în neștire.De aicea și ”fiecăruia după nevoi ”. Marx, ăsta, o fi fost deștept, doar c-a uitat de individualitatea omului și de lenea ancestrală a fiecărui individ evoluat din Homo Neanderthalis !

Podul este lunguț, am înțeles că are vreo 2 km și jumătate, iar partea frumoasă este că are și astăzi o eleganță a sa, aparte. Felinarele de asigură iluminatul au ceva de bulevard dintr-un mare oraș rusesc, mai ales că toate se termină cu o steluță în cinci colțuri.

Doar că, la data când am trecut, cu ploaia-n cârcă, imensul pod, vopsit în gri, o culoare anostă, părea mai necăjit decât e în realitate.

Am trecut pe sub pancarta de anunța că-ncepe Bulgaria și am intrat, vijelios, cu 15 km/h , pe motiv de coloane de TIR-uri, în vama bulgărească.

Dat documentele unui vameș de-și umplea timpul într-o gheretuță, se uită ăsta la acte, se uită la mine , se uită și la jumatea conjugală de-o aveam în mașina comună, că hîr, că mîr, după ce-a omorât niște furnici pe tastele calculatorului din față, vameșul ne-a făcut semn că putem continua călătoria noastră în Bulgaria. Care, practic, abia de începea, nu? Enjoy !

Ajuns în Bulgaria, mi-am astâmpărat dorința de Schumacher din mine, știți legenda cu impasibilii polițiști bulgari, care devin umani de la douăj'de euro-n sus, așa c-am ascultat cu sfințenie de piuitul Waze, care mă anunța ori de câte ori îmi obosea șoșonul pe pedala de accelarație și se lăsa greu.

Frați români din lumea largă, de-aveți răbdare să mă citiți, mersul auto prin Bulgaria nu-i vreo treabă grea: pe mai toată distanța Ruse-Veliko Tărnovo, șoseaua are câte-o bandă pe sens și, în fața ta, obligatoriu, un mare TIR turcesc. Nu prea ai unde să depășești, așa ca te uiți cu ochii-n oblonul camionului și mergi “la aspirație”, ca-n Formulă.

Peisajul este superb de anost, doar pădure și, dincolo de copaci, imaginile unor miriști, mai arate, mai nelucrate, mă rog, după cheful fiecăruia. Treci prin niște localități cumva cenușii, dar, vă spuneam, nu aveam mari speranțe estetice legat de ambientul bulgăresc.

La intrarea-n Byala, fac haltă, trag pe dreapta și țopăi spre Podul Belenski, cel care trece peste Yantra, un fel de Olt al Bulgariei.

Podul Belenski este un pod, construit în arce de cerc și este considerat un monument arhitectural al Bulgariei.

Cel care l-a construit este Nikola Ficev (Drianovo, 1800 - 1881), cunoscut sub numele de ”Kolyu Ficeto” și a fost un arhitect, constructor și sculptor emblematic pentru perioada renașterii bulgare. Legenda spune că a construit acest pod cu o sumă infimă față de ce cereau alți ingineri și arhitecți ai vremii. Ficev a garantat cu capul rezistența podului.

În decursul timpului podul a suferit reparații și reconstrucții care i-au schimbat aspectul inițialși,prin aceasta,l-au urâțit .Eu l-am considerat un pod frumos, l-am și fotografiat, ca să am probe!

În prezent, nu mai este circulat dar se află la vreo sută de metri de cel pe care se circulă în prezent.

După această pauză, am continuat, cu și mai multă îndârjire, drumul spre Veliko Tărnovo. Am scăpat și de camioanele omni prezente și, pe o ploaie ușoară, ușor sâcâitoare, am ajuns la Polikraishte, unde ne-am oprit în plin trafic. Waze m-a anunțat că ”este raportat un accident în față” și mi-a arătat o cale de evitare a evenimentului. Mă ducea pe niște coclauri, am analizat rapid și-am spus ”Nțțț! ” , am stat cuminte și am circulat, când și când, cu 5 km /h până am ajuns în locul unde un ditamai TIR era parcat în șanțul de pe contrasens, cu roțile în sus. Alte două camioane erau și ele în zonă, ușor lovite prin benă și alte părți ale șasiului. Fie la ei!

Am ieșit și din această zonă și-am mers, ceva mai alert, până am ajuns la Centura de la Veliko, loc în care m-am despărțit de drumul spre Sofia și, nu mint, Varna ?! M-am uitat la ceas, arăta “octombrie”, cât de mult mi-ar plăcea Marea Neagră, totuși , Varna,toamna ?! Mneeaah !

Am urmat niște săgeți, am trecut prin vreo două tuneluțe și poduri și am avut prilejul ocaziei să ghicesc orașul, apoi am intrat direct în comunitate , pe niște străzi de urcau accentuat.

Irina mă ținea de vorbă și m-a borfăit la cap până m-a adus în fața unei clădiri și mi-a zis sec: ”ai ajuns, dă-te jos și ia-ți camera! ” Mă rog, nu chiar așa, dar, asta era esența.

Într-adevăr, pe clădirea de lângă mine scria ”Hotel Concord”. Ce coincidență, era ăla de-aveam cazarea!!! Cum spuneam , ce-ntâmplare, odată cu zidăria să cadă și tencuiala ?! 😀

Era și un mare loc de parcare ,chiar în fața ușii de intrare-n hotel și am abuzat de el, plin de încredere. Acolo și-a petrecut Skoda mea ieșirea de la Veliko Tărnovo. Deci, care era problema cu parcarea din Veliko?!

Ne-am cazat repede, ne-am schimbatără de hăinuțele de le avusesem pe drum, ne-am luat altele, ceva mai impermeabile, pentru că de ce, ploaia era cu mine, o să-mi schimb nick-ul în ”Rain Man”.

Prima impresie despre orașul de ajunsesem în el mi-am format-o în fața magazinului ”Geronimo” ăla de vinde alcoale tari, distilate. Era un moș pe bancă, în fața dughenei, m-am așezat și-am dat să vorbesc cu el. Moșul, fudul, tăcea mâlc. Era și cam galben la față și hăinuțe, m-am gândit c-o fi dat în icter de la folositul îndelungat al băuturilor de le vindea magazinul din spatele lui. Așa c-am plecat mai departe. Moșul, de vă spui de el , acolo a stat ,câte zile am fost eu în zonă.

Nu departe de acolo este monumentul ”Mama Bulgaria”, care-i chiar impozant și frumos. Este amplasat într-un frumos parc (unul din multele parcuri de sunt în Veliko Tărnovo).O să vedeți, este unul dintre cele mai emblematice monumente din oraș, fiind ridicat în memoria bulgarilor care au murit în Războaiele Balcanice precum și în Primul Război Mondial. Pe fiecare latură a monumentului sunt statuile unor soldați din perioada acelor războaie, iar în vârful turnului, statuia unei femei și drapelul național bulgăresc.

N-aveți cum să nu vedeți monumentul în cauză, mai ales că este una din căile prin care se ajunge pe strada Gurko.

Strada Gurko.

Este strada care-l cinstește pe generalul rus de-a eliberat Veliko Tărnovo în războiul ruso -turc din 1877-1878. Ăla cu Independența României ! Hm, istoria asta !

Strada merită capitol aparte, dar mi-am zis să nu-mi forțez norocul, că-mi dați cu ”Huo”!!! Plus că n-am vorbele la mine ca să descriu splendoarea !

Este o stradă aparte, practic o uliță șerpuitoare, care urcă și coboară, cu case de o arhitectură de nu știi de un’ s-o iei ?!Am înțeles că aceste construcții sunt în stilul renașterii bulgare,dacă-i așa, trageți de poporul nostru, treziți-l !!! Poate ne ajută somnul de ne aflăm, pentru o renaștere de să moară lumea ! Nu mă credeți ? Păi, cum se cheamă imnul nostru național ?! Deci, ce mai așteptăm ?

Vă dați seama că am cunoștințe arhitectonice vaste, bat undeva, spre 0 %, cifră rotundă, dar mă uit la strada asta, unică-n viața mea, ca broasca la inundație . Habar n-am ce văd dar, nu- mi pasă, este o stradă frumoasă!

Este pavată, clasic, cu piatră, are case vechi, la ferestrele cărora vezi olane cu flori și... pisici. Multe pisici. Și , vă spuneam , multe olane cu flori !Și pisici . Și olane...hai să terminăm !

Am trecut pe lângă ”Mexana Gurko”, loc de frumoasă belvedere spre Monumentul Asanilor (o să vă spui ce-i cu el) și spre cursul îmbârligat al Yantrei. Mexana este și ea frumoasă, dar, ce construcție nu-i frumoasă pe strada Gurko ?! Până și tablourile electrice sunt vopsite haios!

Ne-am plimbat încet, bucurându-ne de fiece clipă petrecută acolo și de frumusețea aceea, simplă, a unor case obișnuite, ba nu, mint, tocmai acea arhitectură face toată petrecerea. Frumusețea prin simplitate sau simplitatea ca frumusețe, alegeți voi !

Strada Gurko este ceva unic !E un fel de”m-a lovit acceleratul, oare mor ?!” Mergi și nu știi unde ești, cu ce să asociezi . Alice în Wonderland .Așa că, fără precipitare, mergeți pe strada Gurko, fără altă pretenție decât aceea că sunteți, deja, acolo . Bucurați-vă de acest fapt, sincer, cu uimirea copilului în fața Bradului de Crăciun . Altă comparație mai bună nu veți găsi ! Și, nici bucurie !!!

Cu răbdare veți urca până în capăt și veți ajunge în Samovodska Charshia, o altă stradă mult prea frumoasă. Încercați să vă obișnuiți, Veliko Tărnovo e un altfel de oraș . Prea frumos, pentru noi, pentru așteptările noastre, pentru Bulgaria de ne-am închipuit-o, superficial . Ori frumusețea acestui oraș bulgăresc este o palmă la adresa și pe obrazul blazaților , a celor care cred că Balcanii înseamnă doar războaie cumplite și sărăcie .

Dar, despre asta, altă dată, acuma mă opresc aici, vă țin cu inima-n gât, așa, ca să mă urmăriți pân'la capăt.

Până tura viitoare, vă las, haidi, pa!

Web, te rog eu: https://www.youtube.com/watch?v=EUV2GPas4aY

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de Yersinia pestis in 16.10.18 16:35:22
Validat / Publicat: 16.10.18 19:49:12
VIZUALIZĂRI: 2237INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Strada Gurko
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49700 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  20 ecouri scrise, până acum

  irinad [16.10.18 20:19:22] »

  @Yersinia pestis: Veliko Târnovo este oraşul pe care-l iubesc de câţiva ani. De vreo trei ani de când l-am cunoscut, l-am tot vizitat cu diverse ocazii şi minivacanţe, e drept că am scris destul despre el, dar nu mă satur să citesc şi impresiile altora. Cel mai recent, am trecut chiar prin mijlocul său în timp ce ne îndreptam spre Thassos acum o lună.

  L-am văzut şi iarna, chiar pe ninsoare zdravănă şi ger crunt, şi vara pe soare strălucitor, dar pe ploaie nu prea ştiam cum arată. Acum am aflat, chiar şi aşa mie tot îmi place.

  Stau cu ochii pe tine să văd pe unde te-ai mai plimbat şi ce ai mai vizitat în oraş sau împrejurimi!

  Zoazore [16.10.18 20:52:12] »

  @Yersinia pestis:

  o să-mi schimb nick-ul în ”Rain Man”.

  = Neah! E deja luat de @Safta Radu! E mai vechi prieten cu ploaia ca tine!

  In altă (dez) ordine de idei, îmi place orășelul ăsta, de zici că-i din povești! Arhitectura, vorba ta, face toți banii! Altfel, ar fi banal, ca oricare altul!

  Și zi, nenea ăla n-a vrut neam să vorbească cu tine? Păi mai putea? A împietrit doar când a auzit că vine TeFeul pe la el!

  Adriana ce-a zis? Ce diagnostic i-a pus?

  iulian68 [16.10.18 20:55:35] »

  Prin primavară nevasta-mea tragea de mine sa mergem la Veliko. Până m-am hotărât cand am intrat pe weather, se anuntau numai ploi asa ca am zis "pas". Abia astept sa te citesc cu impresiile ca sa "fur" ceva idei pentru iesirea asta care nu e prea indepartata. Imi place intotdeauna sa te citesc, ai un stil aparte, cu umor si exprimari "neaose". Felicitari, votat cu placere!

  webmasterX [16.10.18 21:16:14] »

  Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  mishu [16.10.18 21:37:48] »

  @Yersinia pestis: Un SB acordat cu mare drag atat pentru autor cat si pentru un oras care imi este tare drag.

  iulianic [16.10.18 22:37:17] »

  @Yersinia pestis: Adică, ai fost la Veliko Târnovo în octombrie 2018? Cred că ne puteam întâlni pe acolo. Pe 12-13 am fost și noi la Veliko Târnovo. N-ar fi fost de mirare o întâlnire. Românii - mai ales bucureștenii - merg adesea la Veliko Târnovo. Decât pe Valea Prahovei, mai bine la Veliko Târnovo. La una din tavernele unde am luat masa, am întâlnit un grup mare de români. Veniseră în convoi, cu mașinile proprii. Toți erau din București și păreau foarte mulțumiți de escapada lor.

  Aștept și celelalte impresii din plimbarea voastră!

  krisstinna [16.10.18 23:12:15] »

  Yersi, știam ca vei fi încântat, mi-ai confirmat și prin poza cu mosulică

  Prima data am fost acolo in decembrie 2004, cu pașaportul in dinți

  Ningea atunci ca in povesti, orașul părea un castel iar eu parcă eram o prințesă. Atât de mult mi-a plăcut

  Mă învărteam ca titirezul pe străzi, cu fața spre cer, să mă ningă pe obraji și pe ochi.

  Aștept continuările, sunt curioasă

  Yersinia pestis [17.10.18 15:10:01] »

  @irinad: Scuze că răspund atât de târziu dar, uneori, chiar trebuie să muncesc pentru salariul de-l primesc!

  Și pentru mine Veliko Tărnovo a devenit unul dintre cele mai frumoase orașe prin care-am fost! Este clar că va naște nostalgii și dorința de a reveni. Pe la anul, prin ianuarie și apoi, ceva mai târziu, aș vrea un Bansko și o Tryavna, deci, voi trece, din nou, prin acest frumos oraș. Știi că voi fi, direct, pe Gurko, nu?

  Yersinia pestis [17.10.18 15:12:42] »

  @Zoazore: Ehe, Poliția T. F. !

  Am și uitat c-am fost polițist, după numai doi ani jumate de când m-am lăsat. Așa că nu cred că se speria moșulică de gaborul de-am fost!

  Adriana nu se ocupa de moș, dacă mă vedea că vorbesc cu statuile cred că mă trecea pe hapuri, direct!

  Nu te joci cu psihologii, sunt singurii care-ți iau bani doar ca să te-ntrebe, tot pe tine, cum vezi ieșirea din problemele de le ai...

  Yersinia pestis [17.10.18 15:15:22] »

  @iulian68: Să știi că n-am mers pe recomandări ci pe celebrul simț de orientare românesc.

  De altfel Veliko Tărnovo este atât de frumos că nu ai cum să nu vrei să vezi totul, atunci când ai ajuns aco9lo. Și toate sunt cumva compacte, nu-ți trebuie altceva decât dorința de- a merge și de a le vizita.

  Încrede-te, deci, în eternul feminin și intuiția soției tale și mergeți la Veliko! Clar, nu veți regreta!

  Mulțumesc pentru mângâiatul pe cap, să nu mai faci că o să-mi crească cornițe!!!

  Yersinia pestis [17.10.18 15:17:26] »

  @mishu: Mulțumesc pentru SB și pentru simpatia arătată! Sărut mâna!

  Da, ai mare dreptate să-ți fie drag Veliko Tărnovo, m-am convins de acest fapt. Ba, eu cred c-am fost cel mai negativist atunci când am plecat spre locație, de aici uimirea și bucuria de-a fi văzut așa ceva.

  Am și umblat, pe îndelete, pe străzile lui și, cum spuneam, m-a impresionat simplitatea și frumusețea lui.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  Yersinia pestis [17.10.18 15:24:08] »

  @iulianic: Păi, la cazarea de-am avut-o, două zile, din patru, nu au fost români. Dimineața, la micul dejun de la Sky Bar erau două familii de bulgari, noi și o familie de canadieni.

  Pe urmă, da, s-a umplut de români, în tot orașul, de unde deduc că Veliko Tărnovo este o destinație preferată pentru locuitorii din sudul României.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
  nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [17.10.18 20:35:44] »

  @Yersinia pestis:

  Am trecut pe lângă ”Mexana Gurko”, loc de frumoasă belvedere spre Monumentul Asanilor (o să vă spui ce-i cu el) și spre cursul îmbârligat al Yantrei. Mexana este și ea frumoasă, dar, ce construcție nu-i frumoasă pe strada Gurko?!

  Mi-a plăcut asta cu Mexana. Se vede că nu ai făcut rusă la şcoală

  De fapt este vorba de mehana, în original, механа, adică tavernă sau restaurant tradiţional, bulgăresc în cazul de faţă.

  crismis [17.10.18 21:39:20] »

  @Yersinia pestis: Am citit aseară, n-am avut timp să comentez, abia acum juma de oră am mai mântuit din treburile din categoria "de făcut urgent, că dacă nu... "! Mi-a plăcut (ca de obicei) povestea ta și mai mult mi-a plăcut că ți-a plăcut! Mi-am amintit de prima mea impresie pe care mi-a produs-o orășelul ăsta fabulos acum câțiva ani, când am poposit pentru o noapte în drum spre Thassos; nu știu prea bine de ce am ales Veliko în acest scop, nu știam exact ce mă așteaptă, auzisem doar câte ceva... Doamne, când am zărit amfiteatrul ăla tapetat cu case puse una peste alta!... Pe urmă mi-a părut rău că popasul n-a fost mai lung și mi-am dorit să mă reîntorc, ceea ce am reușit din... a treia încercare. Am stat de data asta 3 nopți, am bătut orașul la pas pe îndelete, am vizitat majoritatea muzeelor, am fost și în Arbanassi! A propos, am stat la Gurko Hotel și am mâncat doar la "mehana"-ua omonimă (în pozele tale am recunoscut și balconul camerei noastre).

  Cât despre Tryavna (că te-am auzit vorbind mai devreme), rezervă tot așa, măcar 3-4 zile, că ai ce vedea prin împrejurimi! Dacă poți să cuplezi și cu Festivalul Trandafirului (sfârșit de mai - început de iunie) de la Kazanlak... ar fi perfect!

  ... Lasă, că încet-încet îți schimbi tu părerea despre Bulgaria! Hai, să călătorim sănătoși și cu bucurie!

  Yersinia pestis [17.10.18 22:16:09] »

  @nicole33: Ba da, am făcut rusă vreo 8 ani. Și la facultate, tot rusă am făcut! Primul an de liceu, ca să iau 5-ul de rigoare, am învățat o poezie, pe de rost .” Evgheni Oneghin”. Era simplă și de-aici alegerea. Problema a fost că avea 4 strofe și eu o invățasem doar pe prima. Ca mine procedaseră și ceilalți “eminenți” la lb rusă, așa că profu s-a-nțepat că am învățat superficial ( cum oare ?!)și ne intreba de la-nceput dacă știm și alelalte strofe ? Dacă da, ne pune 10! Cu toții am luat 5 !

  Nu am tastele pt lb slavă și n-am vrut să schimb setările.

  Oricum, lb rusă e diferită de cea bulgară, dar multe cuvinte au radacini comune, te ajută dacă știi rusește!

  Și știu și ce-nseamnă “ mexana”.

  Yersinia pestis [18.10.18 11:11:14] »

  @krisstinna: Chiar cred că Veliko Tărnovo iarna este la fel de frumos.

  Felul cum se vede Cetatea Tsarevits pe fundal alb ar da ceva de genul castelului din Frumoasa și Bestia. Ghici cine ar fi frumoasa?!

  Cum spuneam, da, am fost încântați și eu și Adriana de acest oraș, după 4 zile acolo ni se părea că suntem din peisaj.

  Zoazore [18.10.18 11:14:12] »

  @Yersinia pestis: Ghici cine ar fi frumoasa?! Tu, nebunatica mica! Bestia fiind mosulica ala de-i vorbeai tu!

  Yersinia pestis [18.10.18 12:02:18] »

  @crismis: Abia când am ajuns la Biserica Ortodoxă, Catedrala templu Sfânta naștere a maicii Domnului, de pe esplanada de lângă Piața Asan mi-am dat seama că și noi am mai fost la Veliko Tărnovo, în vara lui 2007, când eram în drum spre... Thassos! Și se mai spune că toate drumurile duc la Roma?! Hm, uite, și Thassos are rutele lui!

  Cât despre Strada Gurko, de fapt, mai mult decât Cetățile, cred că ar fi emblema acestui oraș. Realizezi că, în fiecare zi, terminam periplurile noastre cu (încă) o plimbare pe Gurka, căutam motive, că, e mai scurt pe acolo, că e mai frumos, mă rog... tot felul de motive, doar ca să mai trecem încă o dată!

  webmaster [18.10.18 23:48:12] »

  Articolul, împreună cu continuările, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  elviramvio [21.10.18 22:36:19] »

  @Yersinia pestis:

  Un oraş superb în care am poposit de trei ori, plus că l-am mai tăiat scurt în drumurile greceşti, doar aşa, pentru aducere aminte!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  crismis, elviramvio, irinad, iulian68, iulianic, mishu, Yersinia pestis, Zoazore
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.104310035706 sec
  ecranul dvs: 1 x 1