ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Scurta introducere in vizitarea Athenei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru mine, care sunt un iubitor de natura, mare, munte si animale in general, exista totusi, trei atractii turistice mari, fara legatura cu natura:

1. Piramidele si partial Egiptul

2. Roma si Coloseumul sau

3. Athena cu Acropolis si Parthenonul sau.

Toate acestea cultivate de filmele vazute, sau cartile citite … odata.

Din pacate primele 2 sunt mai greu de atins de noi, din cauza ca nu mergem cu avionul si ferryboat de Cairo, inca nu stiu, iar Roma e si ea un pic departe si locuita de italieni, fata de care sincer am o mica jena pentru ca le-am cam invadat tara.

In schimb, am reusit sa vedem anul acesta, in 2010, in mare Athena si o parte din atractiile sale turistice: Acropolis si multele site-uri arheologice care o inconjoara, frumoasele cartiere Plaka, Monastiraki si Anafiothika, Noul Muzeu al Acropolei, Piata Syntagma si parlamentul cu evzonii sai si parcul pompos denumit Gradinile Nationale. Ideea mea era sa vad si locul in care a fost instituita de catre Pericle, prima democratie din lume.

Mai intai am citit tot ce am gasit pe forumuri si site-uri de turism inclusiv acesta despre acest oras, apoi am achizitionat cartea’’ Top 10Athena’’ de unde m-am si inspirat in mare despre ce e de vizitat si cartea: ’’Grecia –istorie, arta, folclor, itinerarii’’ - foarte utila si ea. Am mai avut si un dvd cumparat dintr-un supermarket, despre Grecia in general, de unde am aflat in plus despre Anafiothika si mastika (produs natural ce a stat la baza primei gume de mestecat). Am citi remarca lui Daniel Trezitu care a spus ca: nu am fost la Athena inca, am considerat ca nu sunt pregatit, am citit impresiile MireleiB si ale ElladeiS si am incercat sa ma pregatesc sufleteste pentru acest oras urias din toate punctele de vedere.

Am incercat sa ne ferim de cazare in Athena si am rezervat cu ceva timp inainte la un hotel micut in Pireus si am mers in Athena cu autobuzul nr 040 pentru care am cumparat bilete de la chioscurile mici din apropierea statiilor de autobuz. Ar mai fi fost metroul, dar am inteles de la receptionere ca metroul e in reparatii si linia din Pireus catre centrul Athenei e intrerupta la un moment dat si tot trebuie luat un autobus, asa ca am preferat sa mergem direct cu autobuzul. Biletele costa 1 euro si sunt valabile pe orice mijloc de transport in comun timp de 90 de minute, iar in caz de schimbare a acestuia trebuie stantat in fiecare, iar la metrou trebuie validat. 040 ne-a dus pana in Piata Syntagma (se pronunta Syndagma) cam in 50 de minute, acolo am facut poze, piata e impunatoare si e strajuita de hoteluri luxoase (Grande Bretagne, King George Pallace si Athens Plaza) si de parlamentul grecesc pazit de evzoni. Chiar in piata este statia de metrou care ne-a dus la urmatoarea oprire chiar la Acropolis.

Acropolis este centrul istoric al acestei tari, cel mai important loc din ultimii 2500 de ani din Grecia, locul cel mai vizitat si care se afla pe cea mai celebra colina din oras.

Am ajuns aici cu un metrou foarte curat si mult mai frumos ca al nostru, un pic la distanta si nu prea stiam incotro sa o luam, dar ca de obicei am vazut ca oamenii iesiti de la metrou mergeau toti in aceeasi directie formandu-se un suvoi, am mers si noi dupa ei si am vazut ceva ce asteptam demult: o parte a stancii sacre (acropole=stanca sacra) la care de fapt venisem. Intrarea in parcul arheologic se face prin multe locuri insa noi am intrat pe la prima pe care am gasit-o, aflata chiar langa noul muzeu al Acropolei. Biletul costa 12 euro pentru adulti si 6 euro pentru copii. Acesta are mai multe parti, care se pot detasa, astfel incat sa poti merge in mai multe locuri cu acelasi bilet care e valabil 48 de ore pentru a putea vizita chiar tot.

Trebuie sa va avertizez ca aveti nevoie de incaltari care nu aluneca deloc, altfel riscati un accident nedorit din cauza pietrelor slefuite si foarte alunecoase. Am intrat si primul lucru vazut a fost teatrul lui Dionysos, un amfiteatru destul de deteriorat cu multe banci distruse, insa resturile bine conservate, unde s-au tinut odata concursuri dramatice si s-au prezentat pentru primele dati operele celebrilor Sofocle, Eschil sau Euripide. Dupa el am trecut printre mii de de pietre ruine si vestigii si am ajuns la un al doilea teatru antic: Odeonul lui Herodes Atticus, care are scaunele sau bancile daca se pot numi asa, noi schimbate in anii ’60 si unde se mai tin spectacole si azi.

Trebuie sa fie foarte interesant un spectacol aici, avand in vedere ca in spatele scenei se afla un zid inalt din antichitate, bine luminat seara.

De la Odeonul lui Atticus, se intra efectiv in curtea Acropolei, stanca calcaroasa de 156 m inaltime, pe niste mici serpentine presarate cu pietre antice si maslini mai recenti. Urcusul nu e greu dar se face si pe cateva trepte, care sunt foarte alunecoase avand in vedere ca totul pe aici e facut din marmura.

Intrarea propriuzisa se face pe trepte prin Propylaia, un fel de mic templu prin care trece toata lumea neexistand alta intrare catre Parthenon. Aici este cea mai mare inghesuiala, am vazut sute si sute de turisti de pe tot globul care stateau timizi ca si mine, faceau poze, se strigau si asteptau cu emotie: sa intram, sa mai asteptam, pana la urma hai sa intram!

Imediat dupa intrare am gasit templul Athenei Nike (si am inteles de unde denumirea pantofilor sport) care proteja intrarea, partea cea mai vulnerabila, de inamici. Defapt este un templu inchinat zeitei Victoriei. Impunator si destul de bine pastrat acest templu, dar nu poti sa nu te gandesti ca imediat dupa el vei vedea minunea arhitecturii antice: Parthenonul.

In traducere libera este templul inchinat Athenei, zeita ce patroneaza orasul (Parthena = in cinstea Athenei). Acesta se distinge prin armonia si simplitatea liniilor sale, este bine conservat si intr-o continua reparatie. Este incercuit cu gard, nu te poti apropia la mai putin de 5 m si in curtea de sus a Acropolei ramai putin uimit de cele 2 macarale imense si de cateva containere cu AC expus si utilajele de constructii, care nu apareau in filme niciodata, insa probabil erau sterse prin diverse metode digitale sau nu.

Dupa ce am admirat si respirat aerul din vecinatatea monumentului dorit, dupa ce ne-am dezmeticit si ne-am ciupit, ca sa vedem ca nu visam, am luat la picior toata curtea de sus si am admirat Athena in toata splendoarea ei vazuta de sus. E un oras mare, foarte mare si foarte aglomerat, cam de 3 ori mai mare ca Salonicul.

Pe langa Parthenon erau asa de multi turisti, peste 1000 cred, ca nu aveai loc tot timpul pe margine sa pozezi orasul sau ruinele vazute de sus. Mentionez ca inauntru, in parcul arheologic sunt trei toalete si nu se poate cumpara nimic de baut sau de mancat.

Desi afara erau doar 23 de grade si nici un norisor, caldura era sufocanta, ma intreb cum o fi la 40 de grade toata vara?

Peste tot sunt agenti de paza si camere de supraveghere, in caz ca cineva se gandeste la un suvenir mai deosebit! Desi locul e bine pazit, exista si cativa care nu au platit bilet si erau bine primiti, cativa catei si o pisicuta foarte draguta. Cainii erau lesinati pe jos, ca toti cainii din Grecia, foarte mari, extrem de grasi si puturosi.

Am filmat, am pozat, am admirat si am lasat si locul altora pentru ca situatia devenea inghesuita am mers mai departe, am incercuit Parthenonul si am privit cum mii de oameni isi faceau poze peste poze unii altora. De sus am admirat templul lui Zeus Olimpianul, aproape distrus, Colina Lycabettus, pe care am vrut sa urcam dar nu am reusit, stadionul din Athena complet reconstruit pentru primele jocuri olimpice moderne din 1896, colina si monumental lui Philipopapos, turnul vanturilor si Agora Romana si multe altele care nu imi trec prin cap acum.

Parthenonul a fost construit aproximativ in 447 BC pana in 432 BC, pe ruinele a altor doua temple mai vechi din lemn, constructia a durat 15 ani. In timpul ocupatiei turcesti acesta a fost transformat in moschee, dupa ce fusese si biserica ortodoxa, apoi folosit ca depozit de armament, a fost bombardat de venetieni in 1687 si aproape distrus in urma incendiului de 2 zile care a durat.

In curte se mai afla Vechiul muzeu al Acropolei, calea Panatenee, Panagia Crysospiliotissa si Erechtionul- templul inchinat regelui-erou-zeu Poseidon.

Legenda spune ca Athena si Poseidon si-au disputat suprematia pentru acest oras si zeii au decis ca fiecare sa faca un cadou iar cel mai reusit va castiga. Poseidon a fulgerat cu tridentul si a tasnit apa de mare, iar Athena a invins facand sa rasara un maslin din pamant. (probabil ca pana atunci nu erau maslini in zona! ).

Dupa Erechtion, se face iesirea exact prin locul pe unde am intrat bine ghidati, astfel incat sa nu ne invalmasim cu cei care intra. Din nou sute de poze, inghesuiala, strigate, emotii amestecate si am mers mai departe catre Agora veche si minunatiile sale coborand in dreapta usor, printre maslinii nelipsiti si vanzatorii ambulanti de bauturi racoritoare reci, de diverse natii si culori.

La intrarea in Agora ne-a mai fost rupt o parte din bilet si am intrat intr-o curte mare, imensa toata vizibila de sus, plina cu ruine si vestigii presarate parca la intamplare pe iarba, printre maslini. Chiar la intrare se gaseste in stanga o biserica destul de veche numita Biserica Sfintilor Apostoli, la umbra careia ne-am tras sufletul si am citit in continuare ce aveam de vazut, am baut apa si am mancat rapid un sandwich.

In curte Agorei se gasesc multe vestigii printre care: Templul lui Hefaistos, Porticul lui Attalos, Odeonul lui Agrippa, Porticul Basileios, marele canal de scurgere si multe altele, prea multe poate. Dintre toate acestea se disting doua cladiri Templul lui Hefaistos si Porticul lui Attalos. Cladiri inalte, insa foarte diferite.

Templul lui Hefaistos este cel mai bine conservat templu din toata Grecia, aproape intact, inchinat si lui Hefaistos dar si Athenei, ne prezinta in partea de sus (friza) sculpturi ale caror eroi sunt Tezeu si Hercules.

Porticul lui Attalos, pe de alta parte este o cladire imensa, cu etaj, care a fost refacuta complet in epoca moderna si adaposteste acum muzeul Agorei, unde se plateste separat intrarea. Aici la capat sunt toalete care au un sistem ciudat de economisire a apei. In podea e o pedala sau buton pe care calci cu piciorul si se trage apa, iar la spalator la fel apesi pe pedala si vine un jet de apa. Normal ca unii turisti au plecat nespalati pe mana, convinsi fiind ca grecii astia necivilizati nu au apa la toaleta.

La intrarea in muzeu sunt expuse multe statui importante, insa majoritatea fara cap si fara picioare.

Dupa mai multe ore istovitoare prin soarele Acropolei si printre ruinele si maslinii Agorei, am pasit usor spre cartierul vecin Monastiraki. Iesirea se face peste un pod pe sub care trece trenul. Foarte ciudat mi-am zis, trenul produce vibratii, astia chiar nu s-au gandit?

Chiar pe marginea Agorei se gasesc zeci de taverne cu terase care au scaune si pe o parte si pe alta a strazii inguste, care mai de care mai draguta mai dichisita, mai aranjata, pregatite oricand sa preia miile de turisti infometati si insetati ce coboara de la Acropole.

Am mers noi asa usurel printre clientii tavernelor si am zarit o mica straduta ce avea cateva tarabe cu nimicuri, am intrat pe ea si brusc dupa primul colt s-a latit si ne-a aratat o multitudine de magazinase cu tot felul de obiecte de vanzare noi sau vechi, suveniruri in gama larga, vechituri, biciclete, mobila veche, unelte de tot felul, lampi, covoare, haine de tot felul, briz-brizuri, margele, esarfe, baticuri si multe altele exact ca in bazarul din Istambul.

Am iesit intr-o piata mai mare unde se afla si statia de metrou Monastiraki. Aici chiar in mijloc doi comercianti de fructe cu tarabe lipite unul de altul vindeau acealsi lucru: capsuni. Unul mai mic si negru striga de mama focului pe limba lui o reclama gen: “nu mai dati banii pe prostii luati capsuni la copii” si avea coada de 5-6 persoane permanent, celalat intimidate, nu zicea nimic si nu avea nici un client. Preturile identice, fructele identice, sa nu mai spuneti ca reclama nu e sufletul comertului.

In piata se gaseste chiar in mijloc o biserica foarte veche bine pastrata si intr-o margine o moschee inalta si la fel de bine pastrata. Am mers pe langa statia de metrou care arata cu totul altfel decat v-ati inchipui si am gasit o alta atractie a orasului: Biblioteca lui Hadrian, impunatoare si vasta constructie a lumii antice.

Langa aceasta, pe o margine statea in repaos un tractoras frumos machiat in locomotiva, ce avea in spate cateva remorci pline cu turisti. Titicarul asa o sa-i spun, era vopsit in rosu si cu reclame evidente la o firma de telefonie avea pe langa driver si o tanti care tinea loc si de ghid si de taxatoare, care ne-a explicat ca ne va plimba prin toate cartierele marginase Acropolei si ca putem sa coboram oriunde si sa reluam plimbarea in termen de 4 ore, daca pastram biletele.

Ne-am gandit un pic si ne-am urcat in el, pentru ca eram foarte obositi si am zis ca un pic de relaxare a picioarelor in timp ce privim si ceva frumos nu strica. Pretul a fost de 6 euro de persoana, cam scump, dar nu am regretat pentru ca am colindat prin Monastiraki, prin Plaka, si pe langa Acropole, in timp ce tanti taxatoarea ne spunea la megafon una alta in engleza despre locurile vazute.

La un moment dat am ajuns din nou langa noul muzeu al Acropolei unde se stationeaza 10 min si acolo ne-am hotarat sa ne dam jos si sa vedem si noi muzeul. Cladirea este superba, nou nouta din sticla si metal, cu podele din sticla asa ca: fara fuste scurte. La parter se vad ruine si vestigii antice lasate special asa. Intrarea in muzeu este cam la fel ca la aeroport. Bagi bagajul pe banda pentru a putea fi scanat, tu intri printr-un scanner de metale, apoi intri si trebuie sa cumperi bilet, care arata ca o bucata de carton cu un cod de bare pe el, apoi tb sa lasi bagajul la garderoba, pentru ca nu e voie cu acesta in muzeu, si sa stingi telefonul, ca nu cumva sa faci poze sau sa flimezi, lucruri interzise total in interior. Muzeul are trei niveluri si prezinta multe, foarte multe realizari din piatra, gasite in diverse locuri din Grecia, unele mai interesante, altele mai putin, unele mai intregi dar majoritatea cam facute praf, sculpturile sunt uneori refacute cu material mai deschis la culoare.

Am vazut atatea pietre si arce si coloane si bucati de sculpturi vechi incat am declarat la iesire ca nu mai vreau sa vad nici macar una pe ziua aceea. Dupa 45 de minute in care am vizitat si cele 2 magazinase extrem de expensive si terasa bar ce oferea numai cafea si sandwichuri am iesit si am asteptat urmatorul titicar. Ne-am asezat pe o bancuta si am mancat un pachet de grisine de acasa. Vazandu-ne un grup compact de porumbei si vrabiute au venit cu gura mare si am fost nevoiti sa impartim cu ei grisinele cu susan din Bucuresti.

Titicarul a venit, s-a umplut si mai rau cu clientii de la muzeu si am pornit prin carierul cel mai frumos din Athena: Plaka. Foarte simpatici niste englezi in spatele nostru, foarte vorbareti aveau un prieten care ne-a urmarit de pe bicicleta pe langa titicar. Pentru a descrie cel mai bine acest loc superb: Plaka, o sa folosesc un citat, sper sa nu va suparati, dar mi s-a parut foarte frumos: “ Plaka este pentru Athena ceea ce Covent Garden este pentru Londra, Cartierul Latin sau Monmartre pentru Paris. Plaka este cartierul zeilor. Plaka, situata la picioarele Acropolei, a fost din cele mai vechi timpuri centrul Athenei. La fiecare pas, pe fiecare alee, la fiecare cotitura, se afla cate o surpriza: biserici, ruine antice, cladiri neoclasice, case france, toate combinate cu viata moderna a Athenei impletind intr-un mod original trecutul cu prezentul. Aici vizitatorul este cucerit de culorea si pitorescul local. Plaka este unica, e vie, plina de culoare. Plaka e plina de baruri, taverne, cluburi de noapte, cofetarii, piete, copaci, biserici si foarte multi turisti. Plaka are magia sa in fiecare zi si in fiecare loc. Nu poti merge la Acropole, fara sa mergi in Plaka unde la fiecare pas gasesti o pravalie. Daca vrei sa ai un souvenir gasesti obiecte de artizanat, covoare, blanuri, goblenuri, obiecte de arta, argint. Si nu in ultimul rand Plaka e cartierul artistilor. ”

Sper ca nu a deranjat micul meu copy/paste mai ales ca a fost defapt copiat manual din una din cartile mentionate si nu exista gata scris pe net.

Titicarul ne-a bagat pe niste stradute mici si inguste cu multe magazine, mult mai de soi prin Plaka, apoi printre multe terase foarte frumoase si aranjate, cu preturi ceva mai piperate ca cele din Monastiraki, si am vazut si o parcare mica unde pretul era afisat 6 euro pe ora!!!

Usor, usor am ajuns din nou in Monastiraki si aici inghesuiala e asa de mare si strada pe care mergeam asa de ingusta incat puteam atinge cu mana clientii de la terase.

Am coborat si cautat in continuare un alt cartier mult mai mic dar foarte shic: Anafiothika. In drum spre acesta am gasit micuta biserica Monastiraki care a dat si numele cartierului si care inseamna exact mica biserica. Pe langa ea doua pisici se frecau de gard si o japoneza mai in varsta le dadea ceva de mancare. Ne-am oprit si noi si am mangaiat patrupedele, iar japoneza a tinut sa ne informeze ca cea neagra e foarte inteligenta si chiar se numste Clever, e cea mai desteapta pisica din curtea bisericii ne-a spus, avand in vedere ca erau doar 2.

De aici am inceput sa descoperim micul cartier Anafiotika, care se afla pe dealul ce urca spre Acropole intre Monastiraki si Plaka. Locul e superb, sunt case mici majoritatea albe cu drum alb si flori multe, terase, baruri toate situate pe treptele ce urca la Acropole.

Culoarea locala e deosebita mult de restul Athenei cea inghesuita si superaglomerata.

In continuare am luat Plaka la picior si am iesit din nou in Piata Syntagma. unde am vizitat gradinile nationale, de fapt un parc mult mai mic decat AI Cuza si cu un lacusor infim, insa am vazut aici palmieri de peste 20m inaltime si sute de mandarini si o mica gradina zoo, unde niste tapi foarte incornorati se impungeau de zor.

Am iesit si admirat Parlamentul Grec, in fata caruia peste numai o zi aveau sa fie tulburari destul de grave. Apoi am mers spre colina Lycabetus, insa unde nu am mai ajuns din cauza unei tinere grecoaice, care ne-a spus complet eronat ca harta noastra nu e buna si efectiv telescaunul este in cu totul alta parte. De fapt, harta era buna si telescaunul era la 1 km de noi, am aflat asta la hotel, de la receptionerele foarte dragute si bine pregatite. Cu parere de rau am parasit orasul, gandind ca poate vom vizita restul alta data, care data? la pensie poate mai putem ajunge pana aici.

Ce am vizitat in data de 30. 04. 2010, centrul istoric si cartierele invecinate au fost foarte frumoase, foarte curat, foarte bine structurat si usor pentru turist. Darrrr, despre restul orasului am numai trei cuvinte: inghesuiala, aglomeratie si gunoaie.

Sper ca nu v-am plictisit, eu puteam sa mai scriu 3-4 pagini despre acest loc absolut fantastic, plin de istorie, locul unde democratia a facut primii sai pasi, unde artele au fost descifrate intai, unde justitia si-a scos capul in lume prima data si capitala moderna a unui mare popor, dar ma opresc aici si va rog priviti pozele, sunt muuuuulte!

PS. Pentru webmastersi daca se poate atasa videoclipul urmator care surprinde foarte frumos toate locurile pe unde am fost si multe altele as fi foarte fericit:

click aici


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 17.05.10 05:55:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6926 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

35 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Piata Syntagma Palatul Parlamentului o zi inainte de 1 Mai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19250 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

35 ecouri scrise, până acum

magdalena
[17.05.10 07:32:02]
»

Ma intreb cate "comori" mai ascunzi! Felicitari pentru impresii!

De ce ai evitat sa te cazezi in Atena?

biancuta
[17.05.10 07:53:41]
»

Specialist pentru destinatia Grecia. Avem in plan o excursie la Atena, dar peste 2-3 ani. Un vot si din partea mea!

ionescunicAUTOR REVIEW
[17.05.10 07:57:00]
»

Multumesc si am evitat sa ma cazez in Athena pentru ca am dorit sa ma intorc cu o impresie placuta de acolo.

Stii ca vizitele scurte sunt cele mai placute. Cazarea in Athena e mai scumpa, mai slaba la aceeasi bani, gasesti foarte greu loc de parcare si deobicei daca te cazezi la o mica distanta de centru poate fi chiar plin de gunoaie si emigranti.

Asa ne-am cazat in Pireu un oras aerisit, curatel, foarte frumos si aproape de Athena cu autobuzul. Oricum acolo nu misti masina din cauza aglomeratiei si a lipsei locurilor de parcare, decat daca pleci intr-o excursie in alta zona cum am facut si noi de 1 mai.

georgiana
[17.05.10 08:00:57]
»

''Scurta'' introducere in vizitarea Atenei!!!

-Acesta este titlul review-ului tau!

Daca asta e scurta... inseamna ca nu mai conosc sensul limbii romane!

Dar vad ca esti foarte harnic si matinal, de lunea si nu te mai tachinez, mai bine te votez... na ca fac si rime, cu noaptea-n cap!

Zici ca ''tipul cu tridentul'' si-a disputat suprematia cu Athena pentru oras??? Si a fost invins de ea?? Deci,pe vremuri, zeitele aveau puteri, nu gluma) !!!!!!!

Cu toate ca ati stat putin acolo, vad ca ati facut un adevarat maraton!Felicitari temerarilor! Ne-ati adus si nugat cu fructe de acolo? Susan? sau doar pozeeeeeeee??

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pepsi70ro
[17.05.10 08:17:05]
»

Superb review dar mai ales foarte util in special pentru mine care ma pregatesc sa admir Acropolis si frumusetile din jur.

Daca pe primele 2 destinatii din lista ta le-am atins, Acropolis si Pantheonul ramane sa le descopar cat de curand.

Felicitari, un vot si de la mine!

webmasterXY*
[17.05.10 08:22:42]
»

Atasat videoclipul propus de catre autor. Vizionare placuta!

ionescunicAUTOR REVIEW
[17.05.10 08:22:52]
»

Merci mult si mai sunt si altele pe lista dar sunt prea departate: Parisul si Barcelona. Insa la Barcelona ma duc numai in timp ce va fi acolo El Clasico, altfel mai astept.

magdalena
[17.05.10 08:29:38]
»

Multumesc pentru raspuns! Bun tip-ul tau!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[17.05.10 08:38:35]
»

Of, Nicule ma faci sa intarzii la job cu postarile tale, felicitari, am avut sansa sa vad Atena impreuna cu un localnic care a facut medicina la noi, sper ca nu te superi daca o sa vin cu cateva completari. Mai putin cunoscute sunt ruinele celui mai mare templu grecesc construit in antichitate este vorba de templul lui Zeus Olimpianul, azi mai sunt in picioare doar cateva coloane corintice splendide, ruinele se pot vedea si de sus din Acropole In Plaka in stanga mitropoliei se afla o bijuterie arhitectonica Panaghia Gorgoepikoos sec 12 si in Monastiraki in piata Avissynias duminica este targul de purici, fabulos!

ciocani elena*
[17.05.10 09:26:43]
»

Frumos review, un vot si de la mine, al 8 lea. Asteptam si pozele.

ionescunicAUTOR REVIEW
[17.05.10 09:29:30]
»

Multumesc mult, vin si pozele imediat.

ciocani elena*
[17.05.10 09:30:40]
»

Asteptam!

Michi
[17.05.10 10:12:20]
»

Foarte frumos si incitant relatat. Exprimarea creaza o senzatie video asa ca citindu-te am dat o raita prin Atena dimineata asta. Un vot mare, meritat.

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[17.05.10 10:35:28]
»

Nicu ai fost cumva la Muzeul National, stii cumva cat este intrarea, asta este oful meu inca nu am apucat sa-l vad!

presario
[17.05.10 11:22:20]
»

Foarte bun acest "gid turistic" al Atenei.

Felicitari ! + vot

piti
[17.05.10 11:25:00]
»

Copilul din tine traieste si e foarte activ, observ asta din amanunele cu care descrii lumea animalelor si nu numai. Ceea ce nu e rau deloc.

Lovesc cu tridentul si ies din stanca... nu maslini si nici apa ci... puncte. Bravo!

Alex_Macedo
[17.05.10 13:07:35]
»

Acropole!!... exact acelaşi lucru am simţit şi eu... singurul lucru sunt schelele care nu erau atunci când, cu piele de găina, călcam pe drumul scobit in piatră de multitudinea de paşi facuţi, în timp!!

O plăcere să revăd în poze că se încearcă refacerea şi nu distrugerea unei moşteniri pământene care, macar odată'n viaţa, trebuie văzută!!! Chiar dacă prin refacere se mai pierde ceva din farmecul lăsat de patina timpului... oricum... bine că există UNESCO!!

My vote to the Big Nic!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[17.05.10 13:15:35]
»

Daca o sa continui in stilul acesta o sa-i falimentezi pe cei care vand ghiduri turistice cu Grecia

Cum cele 400 PMA sunt prea putine pentru informatiile utile pe care le oferi trebuie sa ne gandim la o noua modalitate de a te rasplati.

cosminp
[17.05.10 14:37:37]
»

"scurta" prezentare excelenta, videoclipul minunat,

asa ca te-am votat.

mmierla
[17.05.10 15:13:45]
»

Foarte frumos si povestea si pozele! Felicitari!

ionescunicAUTOR REVIEW
[17.05.10 16:44:20]
»

Multumesc frumos pentru cuvintele mult prea frumoase tuturor.

Cristi, sper ca ai ajuns bine la servici si nu, nu am fost la Muzeul national de arheologie pentru ca nu am avut destul timp si acest muzeu care se spune in ghidul meu ca este unul din cele mai interesante din lume si cel mai imortant muzeu din Grecia ar fi meritat mai multe ore insa nu am avut decat o zi pentru Athena, o zi pentru Cap Sounion si ceva din peloponez si o zi pentru Pireu.

Restul timpului am fost pe drumuri sau in Salonic. Taxa de intrare la muzeu costa 7 euro, asa da ghidul meu top10 iar date vei gasi dand click aici iar programul de functionare este: Aprilie-Oct. = 8-19 marti-duminica si 10-19 Luni iar pentru lunile Nov-Martie = 8. 30-15. 00 marti-duminica si 13-19 luni.

Muzeul poate fi gasit langa statia de metrou Victoria.

ancamariagadea*
[17.05.10 18:15:36]
»

Mare dreptate are Andox! Te-ai gandit sa scrii un ghid pentru Grecia? Ceva de genul: "Grecia vazute prin ochii mei"? Cred ca ai avea succes si ai face bani frumosi!

ionescunicAUTOR REVIEW
[17.05.10 20:47:55]
»

Anca , eu an un vis pentru cand o sa ma fac mare, sa ma angajez turist profesionist la un post tv sau firma mare de turism, ar fi cel mai frumos nu?

kmy
[17.05.10 22:24:03]
»

Mult succes in continuare. Te-am citit de dimineata, la serviciu, dar acum te votez... Ai acum un punctaj rotund si votul 25.

mirelutza
[17.05.10 22:37:14]
»

Nicu... faci ce faci si dovedesti ca esti Unic... in felul cum prezinti Grecia... si nu numai... Ai reusit sa ma faci sa iubesc aceasta tara, sa-mi doresc mai mult ca orice sa ajung acolo... un vot si de la mine.

georgiana
[17.05.10 22:59:53]
»

Si pe langa toate aceste calitati...mai e si fotogenic si...modest !...poate primesc si vreun cartonas,ca anul asta inca n-am avut!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[18.05.10 01:03:57]
»

cel mai probabil de la sotul tau georgiana

ionescunicAUTOR REVIEW
[18.05.10 06:17:53]
»

Multumesc fetelor sunteti foarte dragute, poate nu merit atatea vorbe frumoase. Georgiana daca vrei o culoare anume (de cartonas) vorbim cu Cornel si se rezolva.

Si ca sa iti raspund si tie: nu am adus nici un dulce de acolo, de asta se acupa Mama, dar am adus o punga de portocale proaspat culese din pom cumparate din Peloponez foarte dulci si zemoase si care miroseau extraordinar.

Si titlul meu ar vrea sa fie o gluma avand in vedere ca textul e foarte lung insa in realitate e prea scurt pentru ce poate oferi acest oras, daca am fi stat o saptamana cred ca atunci scriam o carte.

Despre marathon , cred ca am mers mai bine de 50 km in trei zile pe jos deci se poate spune si asa. Nu cred sa mai fi mers atat de mult in timp asa de scurt vreodata.

any*
[18.05.10 09:36:46]
»

Un review foarte frumos si util, aveti si de la mine un vot mare.

Sanziana
[18.05.10 23:47:34]
»

felicitari si nu am cuvinte....ai spus tu totul. un vot,dupa fapta si rasplata

TORA INGRID
[19.05.10 20:23:59]
»

nu stiu ce s-ar mai putea adauga dupa o atat de exhaustiva expunere. Am fost la Athena in 13-16 aprilie 2007 si am vazut cam tot ce descrii cu atatea placute si revelatoare detalii, dar eu, care sunt guvernata de emotii, am pastrat in amintire parfumul florilor de portocal, care portocali erau purtatori simultan de fructe dar si de flori, insa aceasta mireasma, puternica si totusi subtila, m-a marcat olfactiv ptr tot restul vietii: cand spui Atena, simt si-mi amintesc automat parfumul florii de portocal. Am stat la Intercontinental, conditii hoteliere super, si am beneficiat de un ghid grec, vorbitor de limba engleza cu distinct accent londonez, care a fost o incantare pentru volumul dar mai ales calitatea informatiilor oferite, dar si pentru poantele sale, jocuri de cuvinte si calambururi care destindeau atmosfera destul de incinsa (cald, moncher, 26-28 grd C !).

Apreciere totala ptr acest review!

krondia*
[20.05.10 12:41:32]
»

Eu am avut "sansa" sa urc pe Acropole cand erau mai bine de 40 de grade si caldura inbusitoare facea pietrele parca si mai alunecoase... Suprevegherea este, intr-adevar, foarte stricta, cand am fost eu era interzis accesul cu bagaje voluminoase, inclusiv rucsaci, trebuia sa le lasi la intrare. Am citit impresiile tale imediat, am avut bucuria sa am votul nr. 7 dar nu mi-am gasit cuvintele pentru un ecou, la fel cum nu m-am simtit pregatita sa scriu un review in urma vizitei mele la Atena... Am renuntat cu totul la idee cand am aflat ca planuiesti o vizita aici si nu m-am inselat cand am sperat ca vei veni cu aceste impresii care imbina atat de armonios datele istorice cu detaliile practice. Felicitari!

timis
[11.06.13 01:08:42]
»

Frumoasa descriere si cu informatii utile. Felicitari! Eu am vazut acestea intr-o excursie in 1995 (era prima mea excursie intr-o tara dinafara "blocului estic") si ar fi timpul sa o reeditez, cu familia. Curios, mie nu mi s-au parut mai apropiati de noi nu grecii, ci italienii. Si ca limba si ca mod de socializare, de temperament, etc. Si credeti-ma; nu ma simt deloc complexat ca romanii ar fi invadat Italia, veniti in Banat si veyi vedea cum au invadat italienii Romania! Sunt zeci de mii in zona noastra, deja! Si la orase, si la tara. Se vede ca situatia sociala in Italia nu e asa usoara, cum cred romanii.

As putea sa fiu un bun ghid in Roma, pe care am vizitat-o pe indelete, in mai multe randuri... Grecii mi s-au parut mai mofluzi, mai ingamfati, mai cu nasul pe sus... Totul e sa ai parte de cunostinte de pe acelasi palier cultural, cu care sa poti comunica. Ceea ce e cam greu de atins, deocamdata Europa e in constructie, poate pe viitor va fi mai usor. Se fabrica multe stereotipii mediatice de can-can si numai schimburile culturale le pot inlatura efectele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[14.06.13 20:08:49]
»

@timis: review-ul meu este scris in urma cu 3 ani pe vremea in care romanii erau foarte rau vazuti in Italia, fusesera ceva omoruri foarte mediatizate in acea vreme si cateva incercari de distrugere a unor baze de corturi si tabere ilegale, cam din aceste motive imi manifestam eu temerea de a merge la ei, acum as merge dar mi se pare prea departe cu masina.

Am vazut si eu la Sibiu ca exista foarte multi italieni, nu inteleg ce fac aici, poate au afaceri, poate au neveste...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
timis
[15.06.13 19:09:50]
»

@ionescunic: Si una, şi cealalta... Pentru ei e usor sa lanseze afaceri in Romania; romanii nu au prejudecăţi, cum au mai mulţi din vestul Europei, în a primi străini între ei. Işi găsesc uşor o nişa in economia romanească, mai ales că la noi e totul cam haotic, inclusiv organizarea de stat. Abia acum se gîndesc guvernanţii să facă nişte legi să mai protejeze ceva din capitalul romanesc... Dacă a mai rămas ceva din agricultura... Si eu am inceput vizitele în Italia prin 2009-2010...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, any*, biancuta, chelie_d, ciocani elena*, cosminp, georgiana, ionescunic, krondia*, magdalena, mirelutza, mmierla, piti, timis, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070350885391235 sec
    ecranul dvs: 1 x 1