ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 4 zile
familie cu copii
PREȚ 3000 lei ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
2 AD. + 1 COPII -- v: 16

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
60.00%
Către satisfăcător

NOTA MEDIE REZULTATĂ
70.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Oslo

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Pe urmele vikingilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

M-am întors de curând dintr-un city break în țara fiordurilor. Am colindat destul de mult pe la viața mea și în țări bogate și în țări mai sărace. Cred eu, că am acumulat de-a lungul timpului destulă experiență turistică!

Știam că Norvegia este una dintre cele mai scumpe destinații turistice din lume, dar am avut o mare curiozitate să observ cum de reușesc ei într-o climă potrivnică, să fie cei mai fericiți locuitori din întrega lume! Norvegia clar este o țară foarte dezvoltată, din toate punctele de vedere atât al infrastructurii, cât și al serviciilor. Asigurările sociale, sănatatea, învățământul sunt la cele mai înalte standarde! Iar nivelul lor de trai este foarte ridicat. Este de-ajuns acest lucru pentru a se considera că sunt cei mai fericiți de pe planetă? Bunăstarea materială și standardul ridicat de viață aduc automat fericirea? Atunci de ce au un așa mare grad de sinucideri? E un paradox sau e altceva?

Ei bine toate aceste întrebări mă măcinau și am decis să văd cu ochii mei cum e pe-acolo. E clar că o vizită de doar trei nopți și patru zile este total insuficientă pentru a da un răspuns exact la aceste întrebări, dar îmi pot exprima părerea așa la prima vedere.

O să încep acest articol un pic mai atipic și anume o să încep să prezint concluziile pe care le-am tras și abia apoi o să spun povestea călătoriei!

Oslo este capitala Norvegiei din 1814 și este cel mai mare oraș din regat. Are o populatie de numai 600.000 de locuitori. O mare parte din suprafața orașului este acoperită de verdeață. De altfel cadru natural absolut deosebit în care este amplasat acest oraș este principala calitate a acestui oraș. Este ca un amfiteatru natural ce se întinde între apele fiordului din sud si dealurile împădurite din nord, est și vest. Exact acest lucru îi dă un farmec aparte orașului.

În schimb din punct de vedere cultural și al arhitecturii clădirilor eu personal nu l-aș plasa în top 25 capitale ale Europei. E foarte clar că ai ce vedea în acest oraș, dar eu l-aș recomanda doar după ce ați vizitat tot ce e mai frumos și important prin Europa.

Oslo este un oraș incredibil de scump. Există o cutumă mai modernă, nu știu dacă ați auzit de ea, care spune că dacă vrei să afli care sunt prețurile prin oraș, în comparație cu oricare altă țară din lumea asta, trebuie doar să afli care-i costul Big Mac-ului. Acesta este un etalon foarte exact al costului vieții dintr-o anumită țară. Ei bine aici în Oslo prețurile era de 2,5 ori mai mare decât la noi în țară, lucru care reflectă destul de fidel raportul prețurilor întâlnite. Cam peste tot erau cel puțin duble ca la noi, cu mici excepții. Asta m-a făcut să declar că e bine să câștigi banii la Oslo și nu să-i cheltui acolo. De altfel Oslo e prima capitală din lumea asta, pe care am vizitat-o și nu mi-am permis o masă la un restaurant! Să dau 100 de euro pentru trei porții de mâncare și câte o bere aferentă mi se pare absolut exorbitant.

Pentru mine o vizită în orice loc din lumea asta nu este completă până nu reușesc să interacționez și cu băștinașii, din afara traseului turistic sau comercial. Și poate să fie cea mai frumoasă țară din lume, dacă nu-mi plac oamenii, nu-mi plac nici locurile! Așa-s eu și n-am ce să fac! Ei bine stiți stereotipul ăla cu nordici: sunt înalți, blonzi si frumoși. Total de acord cu toate astea! Și sunt reci! Ei bine chiar așa sunt! Și aici nu ma refer la cei cu care interacționezi in cadrul diverselor servicii și care prin natura meseriei sunt foarte drăguți, ci mă refer la omul de rând de pe stradă! În alte țări doar dacă deschideam vreo hartă sărea câte unul să ne îndrume! Mai mult chiar se oferea să ne ajute și să ne conducă până la destinație! Am pățit asta și în Male, dar și în Viena. Ei bine aici abia dacă te băgau în seamă, dacă cereai vreo informație, iar răspunsul era invariabil și sec, nu știu!

Lucru care mi-a plăcut foarte mult la ei era faptul că sunt foarte sportivi! Cu acest cadru natural de excepție ar fi și păcat să nu fie! Aleargă, merg pe bicicletă, dar fac și câte –o baie în apele mării Nordului, care e recunoscută de cât de rece e! De drumeții montane sau de sky nu cred că e cazul să mai pomenesc! Aș vrea doar să precizez că au un aer foarte relaxat datorită condiției lor sociale și probabil a lipsei grijilor. Ziua sunt destul de banali! Am făcut o excursie pe un vas de croazieră și parcă eram la muzeu! O liniște mormântală! Parcă e mai frumos aerul nostru latin!

Ei bine seara și în special în weekend se strângea parcă tot orașul la pub-uri și terase. La magazine nu am găsit băutură, ci doar bere cu un grad foarte redus de alcool. În schimb la terase se bea la greu. Având în vedere că un pahar de bere costa intre 7 si 10 euro am noi am zis pas! Nu și ei!!! Beau parcă era ultima zi pe pământ și apoi deveneau zmei, adevărați urmași ai vikingilor. Nu sunt vreo domnișoară care nu am mai văzut băutură sau bețivi. M-am îmbătat și eu la viața mea, dar când îi vezi pe toți laolaltă beți parcă e un pic ciudat! După ce beau prindeau și tupeu si deveneau destul de agresivi și verbal nu numai! Plus că deveneau și nesimțiți, își făceau nevoile în public fără absolut nicio jenă!

Era momentul când ne retrăgeam în cameră, dar nici aici nu era liniște. Pe la două, trei sau patru dimineața când se întorceau de la șpriț nu se lăsau până nu trezeau tot hotelul. Urlete, răgete, picioare în uși. Dacă asta înseamnă să fii cea mai fericită nație din lume prefer să trăiesc într-o țară mai putin fericită, da mai liniștită!

Zona în care aveam hotelul era plină de tot felul de oameni fără căpătâi, fie ca erau negri, țigani de-ai noștri sau chiar norvegieni! Poliția patrula non stop prin zonă, dar ei nu prea se sinchiseau. Am găsit și afișe în română adresate cerșetorilor români atât în fața unui magazin cât și la o biserică! Chiar le urez celor aproximativ 5 milioane de norvegieni toleranți să-i primească și să-i integreze în societate pe țiganii români! Așa mi s-ar parea corect.

Da ce-am facut noi în Oslo!? În prima zi am vizitat celebra operă din Oslo, o clădire futuristică proiectată de un celebru arhitect italian. Este situată într-o zonă de promenadă pe malul apei. Mai mult, am urcat și pe ea, de unde am admirat o frumoasă panoramă a orașului. Apoi am luat-o la pas pe celebra lor stradă Karl Iohans unde sunt o mulțime de terase si magazine, dar și o multitudine de atracții turistice. Iar în capătul străzii tronează pe o culme, Palatul Regal.

Dintre obiectivele turistice ale orașului am decis să vizităm pe cele specifice norvegiene! Așa că a doua zi am fost să vedem cel mai vechi muzeu al skiului situat la baza pistei de sărituri Holmenkollen. După această escapadă incitantă am ales să facem o croazieră pe mare să vedem și să admirăm mai în amănunt fiordul Oslo.

În a treia zi am fost în peninsula Bygdoy unde am vizitat cinci din cele șase muzee din zonă și anume: Vikinngskipshuset- Muzeul corăbiilor vikinge, Norsk Folkemuseum- Muzeul civilizației norvegiene un fel de muzeu al satului de pe la noi, Norsk Maritimt Museum- Muzeul Maritim al Norvegiei interactiv si interesant, Frammuseet- Muzeul Fram care ne spune povestea celor trei expediții polare celebre și nu în ultimul rând Kon-Tiki Museet- Muzeul Kon Tiki dedicat temerarului explorator Thor, socotit un adevarat erou național. Seara am mers în zona Primăriei unde este și portul și unde este o zonă de promenadă foarte frecventată de localnici si turiști! Aker Brygge se numește și este cel mai animat loc din Oslo. Aici fostul santier naval de pe chei a fost transformat într-un complex ultra modern, plin de cafenele și restaurante. Priveliștea de aici este neprețuită.

Ultima zi am vizitat celebrul parc Vigeland care a fost transformat într-o atractie deosebită de sculptorul Gustav Vigeland. Sunt aici nici mai mult, nici mai puțin de 212 sculpturi din bronz și granit, care reprezintă bărbați, femei și copii în diverse ipostaze. Foarte interesant și incitant!

Ei bine despre tot ce am vizitat o să scriu ulterior un pic mai detailat! Cum concluziile au fost deja trase, aici eu o să mă opresc din povestire!

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de robert in 08.05.18 11:33:18
Validat / Publicat: 08.05.18 12:21:58
VIZUALIZĂRI: 1477INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE. A mai fost în/la: Finlanda
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 curtea interioară din cadrul muzeului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58500 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

robert [08.05.18 11:54:01] »

rog https://www.youtube.com/watch?v=LOZuxwVk7TU

mersi frumos!

webmasterX [08.05.18 12:20:31] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Rodel [08.05.18 16:42:06] »

Ce destinații deosebite de vacanță ai! Nu visez la Norvegia, dar este interesant să vezi cum arată o țară atât de civilizată.

Eu le prefer pe celelalte, în care să mă simt... mai acasă!

Felicitări pentru excursie și impresiile postate!

ANILU [08.05.18 17:09:10] »

@robert: Foarte interesantă destinație pentru o minivacanță.

Statisticile spun că sunt cei mai fericiți, că au un nivel de trai foarte ridicat, că au de toate... Poate așa înteleg ei să fii fericit. Și vorba ta parcă este mai bine în spiritul nostru latin, mă refer la felul nostru de a ne simți bine, sau a ne distra... nu la nivelul de trai, alea, alea...

Cred că nu ai fost ironic când ai zis să-i integreze norvegieni pe conaționalii noștri???!!!

Nu ne-ai spus cum a fost vremea cât ați stat voi acolo?

Una peste alta ai văzut o țară nordică cu bune și cu mai puțin bune.

Doar 3000 lei a cost excursia asta cu tot cu cazare? Mi se pare puțin.

Aștept continuarea.

Toate cele bune.

msnd [08.05.18 17:24:57] »

Foarte interesant! Par a fi impresii mult mai încadrate în realitate decât ceea ce am văzut eu în urmă cu vreo 6 ani (vezi impresii).

Drept este însă că noi am avut numai o zi la dispoziție pentru cam aceleași obiective, plus o plimbare cu vaporașul.

Dacă mai adaug un hotel destul de departe de centru și toate dezavantajele unei excursii cu autocarul, rezultă clar că nu prea am avut timp de a interfera, sau de a studia localnicii. Mai ales că, prin zonele umblate, ne ciocneam mai mult de turiști. Așa că, informațiile furnizate sunt utile pentru a-mi completa imaginea asupra acestui oraș.

O seară excelentă!

robert [08.05.18 17:34:41] »

@Rodel: mulțumesc frumos! Aveam restanțe la Europa fostele țări socialiste si țările nordice! Anul trecut am ales Serbia, anul asta Norvegia!

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu!

Călatorii cât mai frumoase în care să te simți ca acasă, îți doresc!

robert [08.05.18 17:43:24] »

@ANILU: avionul a costat 1000 lei, iar cazarea 1900 lei! Plus ce-am mai cheltuit pe acolo!

Nu am fost deloc ironic ba din contră! Ei se cred superiori nouă și se consideră foarte toleranți, dat fiind ca stau pe o mare rezervă de petrol și au cel mai valoros fond suveran din lume, nu le-ar fi deloc greu să facă un gest frumos!

Am aterizat pe o ploaie câinească, iar spre după amiază a aparut soarele! Apoi a fost vreme frumoasă si din ce în ce mai cald, cu o minimă între 0 și 10 grade și o maximă de 10-22 de grade!

Mersi de vizită!

robert [08.05.18 20:16:27] »

@msnd: multumesc mult de vizită si de aprecieri! In prima zi acolo si eu credeam ca totul e idilic , dar cu cât stai mai mult printre ei vezi si părtile mai puțin placute!

Asta a fost perceptia mea proprie! Nu stiu daca-i adevărată ori ba! Doar cine locuieste acolo, împreună cu ei, poate sti care-i realitatea!!!

Toate cele bune va doresc si sa aveti parte de multe alte călătorii frumoase!

mihaelavoicu [08.05.18 21:17:19] »

Eu nu cred să existe un anume popor ”fericit”! Toată lumea are probleme.

Nordicii au probleme în primul rând cu clima. Vara mai e, cum e, dar în restul timpului... unde mai pui și Nopțile Polare!

În 2008 am fost în iulie și la ora 23.00, încă mai era lumină. La 3.00 dimineața, răsărea soarele. Păi ce-o fi prin Ianuarie?

Nici vorbă de astfel de comportament în hotel. Atunci, în 2008.

Dar merita o plimbare pe fiorduri. Acolo, peisaje!

Votat cu mare drag!

mogly [08.05.18 22:08:26] »

@robert: Concluzie: secretul fericirii egal secretul lui Bachus? Am inteles ca daca nu-ti plac bastinasii nu-ti place nici tara, insa facand abstractie de bastinasi (uita si tu un moment de betivi) si spune-mi: ti-a placut ceva in mod deosebit in Oslo, cladiri, strazi, arhitectura, piete? Te-a impresionat ceva, in afara de sculturi si zona de promenada?

Calatorii frumoase!

robert [09.05.18 08:15:49] »

@mihaelavoicu: o plimbarea cu mașina cred că ar fi ceva superb! Doar așa am putea vedea frumusețea acestei țari reci! E foarte posibil să fi avut eu ghinion cu niste vecini mai gălăgioși! Dar ce era și prin oraș! Dacă știți cum era la noi pe vremuri de 1 mai la mare! O mare nebunie, doar ca era pe termen scurt când se strângeau o mulțime de nebuni frumosi la un loc!

Mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu!

robert [09.05.18 09:33:00] »

@mogly: nu stiu ce să zic! Eu personal dacă așa avea bani nu m-aș muta într-o țară rece, ba din contră aș alege un loc însorit, cu o vară permanentă.

Parametrii după care se măsoară fericirea, nu cred eu că-s corecți! Dar e doar o părere personală.

Oricum am da-o, Norvegia este o țară dezvoltată din toate punctele de vedere, cu un nivel de trai foarte ridicat. Cum apreciază ei acest lucru e o altă mâncare de pește!

webmaster [09.05.18 12:07:25] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robert [09.05.18 12:20:25] »

@webmaster: mersi frumos!

balasa violeta [11.05.18 01:20:01] »

Pe 20 martie, zapada, ger, probleme cu avioanele am plecat din Romania in Malaga, Benalmadena. Hotelul era plin cu norvegieni iar ziua m-am convins ca si statiunea. Umblau in sort, maieu si slapi... era cald dar nici asa. Barul de noapte era la subsol, noi aveam camerele la etajul cinci, din sapte nopti nu pot spune ca am dormit una cap coada. Urlau, se bateau... sunt cei mai groaznici turisti, dau clasa englezilor si nemtilor! Femeile sunt sub orice critica cand se imbata... pozitii obscene, groaznic...

Daca asta-i fericire, sa ramana cu ea!

nicole33 [11.05.18 06:50:44] »

@balasa violeta:

Hotelul era plin cu norvegieni iar ziua m-am convins ca si statiunea. Umblau in sort, maieu si slapi... era cald dar nici asa.

Ghinionul tău a fost că ai mers în martie . Dacă mergeai vara sigur scăpai de stresul cu norvegienii. Sigur ar fi fost mult prea cald pentru ei şi nu mergeau pe Costa del Sol pe aşa caniculă

robert [11.05.18 09:06:23] »

@balasa violeta: mersi Vio pentru vizita și comentariu! Oameni și oameni, ca peste tot!

roth [14.05.18 21:34:06] »

@robert: Ca esti "baiet simpatic " o stiu bine dar asa mandru ca in poza 7 nici ca te-am mai vazut.

O destinatie interesanta dar scumpa si derutanta dpdv al localnicilor

Oricum curajul se rasplateste si noi iti multumim de poveste.

robert [15.05.18 08:43:17] »

@roth: firește că eram mândru, pentru ca un soldat așa drăguț (ă) a acceptat să facă o poză cu mine! ; -)

Eu mulțumesc pentru vizită și comentariu!

mishu [20.05.18 00:10:49] »

@robert: O experienta minunata chiar si cu oameni reci. Am citit multe despre ei si nu cred ca ar fi locul unde m-as putea acomoda.

Astept povestile urmatoare, pana atunci, felicitari, votat cu mare drag.

robert [20.05.18 10:19:49] »

@mishu: mulțumesc frumos! Mishule părerea mea este că tu te-ai putea acomoda absolut oriunde!

mishu [20.05.18 10:46:37] »

@robert: Mulțumesc frumos pentru aprecieri, e valabil și pentru tine, însă trebuiesc te simți bine. Pe termen scurt poate ca e ok, dar pe termen lung e discutabil. O zi frumoasa.

robert [20.05.18 10:48:29] »

@mishu: eu nu! Sunt un pic mai dificil!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, balasa violeta, mihaelavoicu, mishu, mogly, msnd, robert, Rodel, roth
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.08318400383 sec
ecranul dvs: 1 x 1