ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 25.03.16
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Călător în China și mai clasică

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ajungem la Xi'An cu întârziere. Oare din cauza noastră?

Ghidul care ne preia e tinerel și puțin debusolat. Avem ceva de mers pe jos cu bagajele după noi, traversând gara și un bulevard circulat, până la parcarea unde ne așteaptă autocarul. Grupul se dezbină și e nevoie de ceva timp să se reunească. Greșim mașina din lipsă de comunicare și mai durează până să transferăm bagajele. Se face deja târziu și toată lumea e obosită. Suntem toți de acord să nu mai mergem la spectacolul programat, doar la masă și apoi la hotel.

West City Hotel e situat în inima orașului și e o construcție imensă de sticlă și beton. În față, păzesc intrarea o pereche de elefanți, în loc de lei. Două corpuri laterale înalte de 15 etaje sunt legate pe mijloc de un corp principal unde se află recepția. Două lifturi total depășite de trafic fac legătura cu mezaninul. De aici trebuie să te descurci prin coridoare până ajungi la alte două lifturi care te distribuie pe etaje. Ajung în camera mea, e spațioasă, dar baia e minusculă, așa că lavoarul e pus cumva între hol și cameră. Constat că totul e impecabil de curat, așa că nu mă mai deranjează singurul geam micuț prin care abia zărești lumina zilei. Confortul așternuturilor compensează totul!

Micul dejun e organizat la mezanin și e stereotip. Doar pentru cei ce vor o țigară la cafea se vede o preocupare în acest sens. Se oferă un loc civilizat în interior, aerisit cu hote moderne, cu tot confortul de canapele și măsuțe, pentru ca toată lumea să se simtă bine.

Xi'An-ul este un oraș cu o istorie de peste 3000 de ani. Considerat centrul civilizației chineze, a fost capitală imperială pentru 13 dinastii. Xi'An înseamnă " pacea veșnică", orașul fiind norocos pentru că e situat pe o câmpie fertilă, înconjurat de opt râuri care-și adună apa din munții considerați protecție naturală. E renumit și pentru lungul Drum al Mătăsii care se termina aici pe timpul dinastiei Han. Marco Polo, marele explorator, a ajuns și el în secolul XIII pe aceste meleaguri.

Lunga istorie a orașului a lăsat în urmă nu numai armata de teracotă descoperită doar în 1974, dar și multe alte monumente. Vechiul zid, cu o circumferință de 14 km, impresionează și acum, fiind deplin conservat. Delimitează o zonă dreptunghiulară a orașului vechi, pe o suprafață de 11,5 km pătrați. Porțile de intrare de pe fiecare latură sunt flancate de turnuri impresionante. În interior se află Turnul Tobei și Turnul Clopotului, dar și Marea Moschee. Aceasta a fost construită cu ajutorul împăratului Xuanzong de musulmanii călători ai drumului mătăsii. E o combinație între culturi care se încadrează frumos în peisaj.

În afara porților se află Pagodele Gâștei Sălbatice, una mică și una mare. Sunt temple budiste, spectaculoase.

În prezent orașul adună 8,5 milioane de suflete împărțite într-o parte mai săracă, la nord și o parte mai bogată, în sud. Nu lipsesc blocurile de 25-35 de etaje și fabricile care dau un smog constant. Steve, ghidul nostru tinerel, ne explică uriașa dezvoltare imobiliară. În China, un bărbat se poate căsători doar dacă oferă soției un apartament. Acesta se poate lua cu un împrumut de la stat, convenabil. Soția se alege cu grijă. O frumusețe traditională trebuie să aibă ochi mari și gura mică, nas vertical mediu și piele albă. E de preferat ca părinții soției să locuiască la oraș, pentru că salarul sau pensia lor sunt suficiente pentru întreținere. Cei de la sate au venituri mai mici și cade în sarcina copiilor îngrijirea lor. Pozele de nuntă, în rochie albă și costum, se fac cu 2-3 luni înainte de ceremonie. Legea lor e strictă și cu privire la copii. Se admite doar un singur copil, declarat și înregistrat de autorități din timpul sarcinii. Dacă primul născut e fetiță, li se permite să încerce a doua sarcină, în speranța că va fi băiat. Dacă a doua sarcină se dovedește gemelară, autoritățile pot impune întreruperea ei. Controlul natalității e strict supravegheat.

Captivați de povestirile inedite, am ajuns incredibil de repede la primul obiectiv al zilei.

Pentru a înțelege pe deplin ce vom vedea la mormântul excavat, suntem invitați să vizităm înainte o fabrică actuală de soldați de teracotă.

Statuetele sunt făcute din lut și cuarț, îndesând o pastă omogenă, manual, în matrice. Pe vremuri, matricele erau din bambus, acum sunt confecționate din gips. Dar procedeul e același. Într-un cuptor a cărei ușă e zidită, se lasă la ars la o temperatură de 900 de grade timp de 3-4 zile. Apoi se sparge ușa și se lasă la răcit lent până la 7 zile. Abia apoi se demulează. Statuetele, imitând perfect cele găsite în istorie, sunt disponibile într-o largă gamă de dimensiuni. Pe lângă statuete, fabrica mai produce faianțe pictate manual, mobilier de lemn încrustat, bijuterii de jad și o grămadă de nimicuri ce se pot cumpăra ca suveniruri. Oare cine se poate abține?

După shoppingul opțional obligatoriu, pornim spre parcul ce s-a dezvoltat în jurul unei descoperiri întâmplătoare.

Țăranii care săpau după apă în martie 1974 nu aveau habar că, în urma descoperirilor făcute, în doar cinci ani se va construi în jur o întreagă industrie turistică.

Primul împărat al Chinei, Qin Shihuangdi este cel de care se leagă unirea prin luptă a șase state feudale și modernizarea lor, incluzând o vastă rețea de drumuri și continuarea lucrărilor la Marele Zid. Se întâmpla prin anii 221 î. Hr. Construcția mausoleului pentru odihna veșnică a început la un an după încoronare și a durat 38 de ani. Locul, ales cu grijă la poalele Muntelui Lishan, la doar 35 de km de Xi'An, oferea protecție naturală, dar care nu era suficientă. Și-a conceput o întreagă armată de soldați fabricați din teracotă, în mărime naturală, dispuși ordonat în fața mausoleului. Sunt câteva mii de infanteriști, arcași, cavaleriști cu caii aferenți, chiar și un centru de comandă distins din cauza carului de luptă cu patru cai și a războinicilor aleși.

Noi vizităm acum cele trei gropi excavate ce adăpostesc istoria ieșită din pământ și recondiționată după atacul barbar al generalului Xiang Yu, care a ars și spart figurinile inestimabile.

Cupolele ce învăluie excavațiile sunt demne de secolul XXI, iar istoria de sub ele îți taie respirația! Groapa nr. 1 e cea mai mare: 230/62 cu adâncime de 5 m. Soldații recondiționați au expresii faciale și uniforme în detaliu. Caii intercalați par micuți, dar războinicii aleși au 1.80 înălțime! Ca să ne dăm seama de amploarea recondiționărilor, un sfert din lungimea coridoarelor e lăsată cu soldați sfărâmați, iar în capăt e organizat un loc unde specialiștii lucrează la restaurarea statuetelor.

Groapa nr. 2 are formă de "L" și e ceva mai mică decât prima. Aici se disting, pe lângă infanteriști, arcași ce poartă arcuri și cavaleriști care își conduc caii cu căpăstru.

Cea de-a treia, considerată centrul de comandă pentru armata din primele, e cea mai mică, dar e încă insuficient restaurată.

Mausoleul împăratului nu a fost deschis și încă nu se dorește acest lucru. Se presupune că este protejat cu râuri de mercur și arbalete care se declanșează la o intrare forțată. Legende... Sau nu.

În schimb, un mausoleu modern arhitectural este gazda tuturor decoperirilor de până acum. Toate tipurile de statuete perfect recondiționate sunt expuse singular în vitrine speciale, oferite generos miilor de blitzuri ale sutelor de vizitatori.

Astfel, după mai bine de 2000 de ani, visul Împăratului Qin Shihuangdi de a deveni nemuritor, s-a îndeplinit!

Visul grupului de a mânca din celebrele găluște umplute se îndeplinește și el! Xi'An-ul e renumit pentru cele 26 de feluri diferite de tăieței și 13 feluri de găluște.

Luăm prânzul în bufetul-cantină din interiorul parcului. E în regim de self-service și poți servi nelimitat din toate bunătățurile. Pentru spectacol, un bucătar oferă la vedere tehnica preparării tăiețeilor cu o dexteritate ce depășește tinerețea lui vădită. Dovada că sunt buni se oglindește în farfuriile doldora!

Întoarcerea la autocar se face în plimbare lentă prin parc, pe altă cale decât la venire. Admirăm copacii de ficus cu flori mari, alb -sidefiu, rondourile îngrijite și curățenia impecabilă. Ieșirea se face trecând printr-un bazar plin cu tot ce înseamnă suvenir, dar sunt oferite și blănuri, de la habar n-am ce animale! Mă roagă o doamnă din grup să întreb vânzătorul, dar el știe engleză cât mine chineză, așa că renunțăm.

Pe drumul de întoarcere, în autocar, ni se prezintă următorul obiectiv pe care îl vom vizita. Pagoda Gâștei Sălbatice Mari. Cei mai mulți au ațipit, eu mă lupt cu somnul pentru acumulare de informații.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lila Mo in 29.01.18 17:57:55
Validat / Publicat: 29.01.18 18:30:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA

VIZUALIZĂRI: 1359 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lila Mo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Cea mai asaltată vitrină de către vizitatori. Abia am reușit să fac poza!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [29.01.18 18:23:28] »

@Lila Mo:

West City Hotel e situat în inima orașului

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Lila Mo [29.01.18 18:40:48] »

@webmaster26: Multumesc pentru sugestie, am sa-l scriu.

ioana74 [30.01.18 08:25:33] »

Superb articol ????. Ai oglindit asa de plastic totul de parca as fi si eu acolo. Frumoasa excursie ai avut. Felicitari pentru inca un articol de exceptie!

Lila Mo [30.01.18 10:03:30] »

@ioana74: Multumesc.

webmaster13 [30.01.18 11:59:44] »

clipul atasat se poate sterge sau schimba!

Lila Mo [30.01.18 13:52:29] »

@webmaster13: Mulțumesc. Vă rog să mă ajutați și la următorul articol.

webmaster [30.01.18 17:53:01] »

Articolul, împrună cu continuare sa, a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Lila Mo [30.01.18 18:18:25] »

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mishu [21.02.18 22:57:04] »

@Lila Mo: Am citit articolul la putina vreme dupa ce a fost publicat, am apucat sa dau votul si am scris si un ecou foarte lung si cand i-am dat publicare a picat netul (eram inca la hotel) si s-a dus totul. De necaz nu am reluat povestea, insa cum am ajuns din nou la el asa ca am sa incerc sa reiau din aduceri aminte ce am vrut sa spun atunci numai ca nu imi aduc aminte decat de natalitate. Anul trecut si-au schimbat politica si permit si cel de-al doilea copil, nu stiu care a fost in final elementul care a contribuit la asta si glumind pun asta pe seama natalitatii in India care este mai mare decat cea din China si probabil ca nu vor sa fie intrecuti.

In ceea ce priveste copiii am o alta varianta care provine de la o prietena de acolo si care mi-a spus ca poti avea al doilea copil daca primul este baiat sau daca primul copil este fata daca platesti o taxa (ca un fel de amenda) lucru pe care ea l-a facut desorece primul copil era fata, astfel incat taxa platita a fost de 30000 dolari (lucru pe care nu si-l permite oricine).

Sau mai este permis al oilea copil celor parintilor care nu au frati/surori.

Altele din ecoul vechi le-am uitat, insa nu am uitat promisiunea ta de a scrie acest articol cat mai repede fata de celelalte si iti multumesc pentru asta.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lila Mo [24.02.18 17:58:32] »

@mishu: Mulțumesc, contează enorm pentru mine sa știu ca impresiile mele au ecou.

Esti o doamna drăguța, la fel ca întotdeauna!

Big kiss!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ioana74, Lila Mo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Xian:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.033368110656738 sec
    ecranul dvs: 1 x 1