ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
LUNA
DEC-2017

Tonomat AFA

NOTĂ ARTICOL OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC TEMPORAR ori RESTRÂNS
Articolul poate fi votat cu voturi simbolice (+/-1PMA)
Articol publicat FĂRĂ NOTE; vezi mai jos motivele...

O seară de vis - Concertul de Anul Nou al Orchestrei Simfonice Bucureşti

TIPĂREȘTE

Dragii mei prieteni, Anul Nou să vă aducă sănătate şi multe, multe clipe de bucurie trăite alături de cei pe care îi iubiţi! La Mulţi Ani fericiţi, Ionilor şi Ioanelor, la sfârşitul Sărbătorilor de iarnă, atât de îndrăgite şi frumos petrecute de români!

Moş Crăciun mi-a adus în dar bilete la Concertul Tradiţional de Anul Nou al Orchestrei Simfonice Bucureşti, în seara zilei de 30 decembrie. Împreună cu soţul meu şi cu fiul nostru am trăit la Sala Palatului clipe de vis, alături de 3000 de oameni care iubesc muzica... Darul rar şi cu atât mai preţios al fericirii a fost adus pe aripile muzicii şi dansului de artiştii instrumentişti ai Orchestrei Simfonice Bucureşti alături de temperamentalul dirijor austriac de origine chineză Jin Wang, tinerii solişti ai Teatrului de Operetă şi Musical Ion Dacian, Tina Munteanu şi George Ionuţ Vîrban împreună cu copiii de la Liceul de Coregrafie Floria Capsali.

Orchestra Simfonică Bucureşti este o orchestră privată fondată în anul 2007 de trei tineri muzicieni, curajoşi şi talentaţi, Cătălin Opriţoiu, Gabriel Gheorghe şi Alexandru Duţulescu. Cătălin Opriţoiu, prim-flautist timp de 13 ani la Filarmonica George Enescu a cântat în Germania şi Coreea de Sud dar spune într-un interviu că nu s-a acomodat sufleteşte niciunde în afara României. ”Banii nu mi-au dat acea linişte interioară de care aveam nevoie”...

Orchestra care reuneşte în acest moment cei mai valoroşi artişti instrumentişti din România, a cucerit în toamna trecută publicul din America Latină, la Buenos Aires, Sao Paulo, Lima, Montevideo. Alături de dirijorul Jin Wang, Orchestra Simfonică Bucureşti a susţinut o serie de 20 de concerte în China, pretutindeni îndeplinind cu onoare rolul de Ambasador Cultural al României.

Fondatorii acestei minunate orchestre care a funcţionat la început cu bani de acasă şi din împrumuturi şi-au propus să câştige de partea muzicii bune publicul tânăr. Dorinţa declarată a artiştilor: " Să nu plece spectatorul obosit din sala de spectacol. Să plece zâmbind! ” Au cântat pe scena Ateneului Român, la Teatrul Naţional Bucureşti alături de Angela Gheorghiu, la Opera Naţională cu legendara trupă Phoenix dar şi în locuri cu totul surprinzătoare cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau în halate de baie la Therme Baloteşti.

În seara de 30 decembrie, sub bagheta fermecată a dirijorului Jin Wang, Orchestra Simfonică Bucureşti a susţinut un concert cu adevărat de sărbătoare, a prins aripi şi a încântat un public entuziast şi educat care a răsplătit artiştii cu aplauze ce păreau a nu se sfârşi până la Revelion. Din programul unui concert de An Nou nu pot lipsi desigur valsurile lui Johan Strauss Tatăl şi Fiul, am ascultat Verdi, Ceaikovski, Brahms, Şostakovici, Dvorjak... canţonete napolitane şi arii din operete, muzică latino-americană adusă din recentul turneu... Concertul s-a încheiat tradiţional cu Traviata şi militărosul marş Radetzky, metamorfozat de trecerea timpului în muzica ce marchează festiv începutul unui An Nou. Chiar nu mai contează ce s-a cântat, au rămas în suflet clipele de bucurie pe care le-am trăit într-o seară de decembrie...

În timp ce scriu aceste rânduri, TVR1 retransmite Concertul de Anul Nou de la Viena, concert pe care l-am ascultat în fiecare an din vremea copilăriei mele şi până astăzi. Sala Palatului, cam ponosită şi înţepenită cumva într-o epocă pe care generaţia copilului meu n-a cunoscut-o, nu poate rivaliza cu fastuoasele săli de spectacole ale Vienei. Este adevărat că acolo, la Viena, capitală a unui fost mare imperiu, sălile sunt poleite şi cu aurul Transilvaniei noastre... Dar vă pot spune cu mâna pe inimă că Orchestra Simfonică Bucureşti este la fel de bună, poate mai bună decât orchestrele vieneze iar concertul de la Bucureşti din 30 decembrie a fost mult peste cel de la Viena din 1 ianuarie. Evit comparaţiile de acest gen, chiar nu-mi plac, dar nu mă pot opri de data aceasta... Ştiţi ce a făcut diferenţa? Entuziasmul, sufletul artiştilor... Concertul de la Viena nu mai aduce nimic nou de multă vreme, este aproape neschimbat de zeci de ani, mi-a părut rigid şi chiar rece faţă de explozia de bucurie, de exuberanţă şi talent a artiştilor din singura mare orchestră privată a României. Spectatorii n-au observat cât de urâtă este Sala Palatului, n-au observat că nu este nicio floare pe scenă, niciun brad împodobit, au fost doar ARTIŞTII şi de data aceasta a fost suficient pentru o seară minunată de sfârşit de an!

Mi-aş fi dorit, este adevărat, ca dintr-un concert de sărbătoare să nu lipsească muzica românească şi a lipsit... poate anul viitor când sper să fiu acolo, la al şaselea Concert Tradiţional de Anul Nou al Orchestrei Simfonice Bucureşti! Mi-au plăcut tare mult tinerii solişti ai Operetei, frumoşi şi foarte talentaţi şi mi-am amintit cu tristeţe că de fapt Bucureştiul are doar cu numele un teatru de Operetă, noua clădire cu aspect de hipermarket a Operetei în care s-au investit o grămadă de bani s-a închis după câteva spectacole. Îmi amintesc de multe ori de Opereta copilăriei mele, elegantul teatru de pe Splai, dispărut sub tăvălugul buldozerelor comuniste, locul în care am văzut primul specracol de operetă din viaţa mea, la cinci ani, My Fair Lady cu inegalabilii Cleopatra Melidoneanu şi Dorin Teodorescu în rolurile principale. Ţin minte ca şi cum ar fi fost ieri, mă şi visez câteodată în vechiul teatru de operetă în care am trăit atâtea seri de vis ce mi-au marcat copilăria şi m-au învăţat să iubesc muzica. Tinerii artişti ar merita o clădire frumoasă, sunt rare spectacole de operetă la Palatul Copiilor... oare în sala Operei n-ar fi loc şi pentru Operetă?

Am plecat zâmbind spre casă, pe Calea Victoriei, pe la 10 seara... o seară caldă de decembrie, cu multă lume în oraş, mulţi străini, lumini de sărbătoare... Am plutit... am visat... am intrat frumos în Anul Nou!

La Mulţi Ani, cu vacanţe frumoase, cu concerte de vis, cu dragoste, cu vise împlinite!


---
Trimis de Floria in 07.01.18 18:56:04
Validat / Publicat: 08.01.18 12:51:03
VIZUALIZĂRI: 895
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44 PMA (din 44 voturi)

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

ANILU [08.01.18 18:59:22] »

@Floria: Și tu să ai un an mai bun alături de cei dragi.

Citind articolul tău m-a purtat pe aripile muzicii. Foarte frumos. Ce-mi place mie atmosfera de la asemenea concerte.

Și nouă ne place să vedem concertul de la Viena pe 1 ianuarie. Este superb, stând în fața televizorului simți că plutesti dar îți dai seama cum o fi acolo.

Apropo, pune băiatul să aplice pe saitul lor, cine știe poate ți-a aduce moșul bilete pentru Viena.

Felicitări pentru această armonie de muzică.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][2 voturi]
Zoazore [08.01.18 19:25:59] »

@Floria: Iar eu mă bucur de bucuria ta! Și nu-ți mai pune întrebări, că te mâhnești degeaba!

La mulți ani, Floria! Ție și frumoasei tale familii!

Floria [08.01.18 20:06:42] »

@ANILU: Mă bucur că ne-ai însoţit la concert! La Mulţi Ani cu multe, multe bucurii!

Floria [08.01.18 20:18:48] »

@Zoazore: La Mulţi Ani! Nu, nu mă mâhnesc dar în clipele de sărbătoare revin amintiri din trecut... Chiar am suferit când a dispărut vechiul Teatru de Operetă împreună cu atâtea clădiri frumoase din vechiul Bucureşti... Cu ele a dispărut eleganţa unor vremuri care nu se vor mai întoarce niciodată.

Şi totuşi... viaţa ne oferă multe clipe frumoase, nu-i aşa?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
Mihai18 [08.01.18 21:18:02] »

Vă felicit, ați ales un subiect de bun gust, preferat de cei cărora le place muzica de operetă.

De-a-lungul anilor, eu am văzut 4-5 asemenea spectacole.

În ce privește concertul extraordinar de Anul Nou al Filarmonicii de Stat din Viena, eu cu consecvență l-am urmărit și admirat mulți ani iar pe unele le-am înregistrat. Pentru mine, cel mai frumos concert, înregistrat video, a fost acela transmis în 1994 și țin foarte mult la această înregistrare.

Am avut plăcerea și emoția să intru în sala de concerte a Operei de Stat din Viena, aceea de pe Opering, pe care am vizitat-o când nu era spectacol, dar având aprinse numai luminile de veghe, nu avea strălucirea pe care o avea în timpul spectacolelor. Totuși, pentru mine a fost o performanță că am fost și eu acolo.

Vă mulțumesc că ați ales acest subiect de review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
Floria [08.01.18 21:31:39] »

@Mihai18: Eu vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase! La Mulţi Ani cu sănătate şi bucurii vă doresc!

elviramvio [08.01.18 22:58:04] »

@Floria:

Foarte frumos si emotionant articol. Un an bun sa ai Floria!

Floria [08.01.18 23:09:11] »

@elviramvio: Mulţumesc din suflet, Elvira! La mulţi ani!

Aurici [09.01.18 07:29:01] »

@Floria:

Fondatorii acestei minunate orchestre care a funcţionat la început cu bani de acasă şi din împrumuturi şi-au propus să câştige de partea muzicii bune publicul tânăr.

Din păcate acești muzicieni nu sunt susținuți așa cum ar trebui. Nici de public, nici de instituțiile statului, astfel încât recurg la tot felul de lucruri ca să supraviețuiască. Am fost la sfîrșitul lui decembrie la Sala Radio, la un spectacol al Orchestrei de Cameră Radio și am fost surprinsă să asist la un concert cosmetizat pe ici pe colo cu momente de care se vedea clar că nici ei nu erau mandri, dar care știau că au o mai mare priză la public. În principiu a fost un concert amestecat cu o prezentare care se voia haioasă, cu câteva glumițe care nu se potriveau cu statutul lor, dar la care publicul se amuza.

Am plecat cu un sentiment de tristețe foarte puternic. Se vedea clar ce fel de oameni sunt, ce fel de artiști... și faptul că recurg fără voia lor la aceste lucruri.

Sper din tot sufletul ca acești artiști absolut deosebiți să-și găsească locul binemeritat, iar noi să-i cinstim așa cum trebuie, astfel încât să nu fie nevoiți să facă decât ceea ce iubesc atât de mult, adică muzica bună.

La mulți ani sănătoși, alături de cei dragi, un an cât mai bun și liniștit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][2 voturi]
Floria [09.01.18 20:38:22] »

@Aurici: Mulţumesc pentru ecou, Aurici! Înţeleg perfect ce vrei să spui, din păcate aceasta este situaţia în care se află multe orchestre de valoare... Multe săli de spectacole au un aspect dezolant, Sala Radio şi Sala Palatului nu arată deloc bine, nu pot crea acea atmosferă specială atât de necesară artiştilor şi spectatorilor deopotrivă...

Aş spune că Orchestra Simfonică Bucureşti este excepţia mult aşteptată de publicul din România. O iniţiativă privată a unor tineri, acum deja maturi, muzicieni excepţionali care au cântat în mari orchestre din lume dar s-au întors acasă să reunească într-o fantastică orchestră cei mai buni artişti din România. Sunt adoraţi de publicul din America de Sud... trebuie să-i vezi neapărat într-un concert!

Despre spectatorii prezenţi la Sala Palatului în seara de 30 decembrie am numai cuvinte de laudă, un public minunat... am fost cu adevărat mândră că am fost acolo şi că acest concert a avut loc la Bucureşti.

La Mulţi Ani, Aurici!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][2 voturi]
roth [09.01.18 20:54:32] »

Ma bucur sa citesc despre bucirie si zambet, recunosc ca nu am fost la nici un concert de acest gen, poate nu e inca prea tarziu sa ma autoeduc si sa traiesc si eu clipe minunate, iar la plecare sa zambesc

Un an bun tuturor, noua si lumii intregi!

Floria [09.01.18 21:03:00] »

@roth: La Mulţi Ani, draga mea! Mulţumesc pentru ecou şi urările de An Nou!

Tu eşti unul dintre oamenii speciali care risipesc bucurie în jurul lor, care fac viaţa celorlaţi mai frumoasă, tu ai generozitatea specifică marilor artişti... Mi-ar place să ne vedem cândva la un concert al acestei orchestre minunate! Vei pleca zâmbind şi cu siguranţă vei reveni.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
mishu [15.01.18 20:13:25] »

@Floria: La Multi Ani! cu impliniri si bucurii alaturi de cei dragi. O seara magica pe valurile muzicii si ale pasiunii.

Sunt convinsa ca acest concert te-a fermecat, la asta contribuind si daruirea acestor minunati oameni.

Felicitari, votat cu mare drag.

Floria [16.01.18 20:01:14] »

@mishu: Mulţumesc, Mişulica! Îţi doresc din tot sufletul un an bun cu sănătate, bucurii şi numai realizări! Să-ţi fie bine acolo unde eşti, să ne revedem cu bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, elviramvio, Floria, Mihai18, mishu, roth, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0606198310852 sec
ecranul dvs: 1 x 1