ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 4 zile
prieteni
PREȚ 160 euro ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)
"ECHIPA" A INCLUS:
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Ravenna

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Și altfel de mozaicuri

  TIPĂREȘTE URM de aici

  Ravenna, cea plină de lumină și culoare, de mozaicuri și verdeață a fost gazda Bienalei de Artă mozaicală, în perioada șederii mele acolo. (4-8 oct. a. c.) Monumente deja cunoscute, precum Basilica di San Vitale, Mausoleul di Galla Placidia și altele, sunt cele mai bogate în mozaicuri bizantine și creștine timpurii. Dar și cele mai bine păstrate.

  Când puterea Romei era în declin, în sec. al V-lea, Împăratul Honorius a ridicat Ravenna la rang de capitală a Imperiului Roman de Apus, orașul fiind protejat de mare, dar mai ales de mlaștini. Acest statut l-a păstrat din anul 402, până în 476. În 540 ajunge în stăpânirea Împăratului din Constantinopole, stăpânire care a durat 150 ani. În acest timp orașul a fost împodobit cu biserici, baptisterii și mausolee, cu decorațiuni interioare care au uimit lumea. Biserica Sant Appolinare in Class deține, pe lângă superbele mozaicuri, o colecție unică de sarcofage paleocreștine.

  Am ajuns la Ravenna anul acesta pentru a treia oară (trei ani consecutiv). Cazarea a fost aceeași cu un an în urmă, Hotel Mosaico via Darsena, 9.

  Cursa low cost, București-Bologna, dus-întors a costat 49 euro, cazarea pentru 4 nopți cu mic dejun, 160 euro/persoană... Din Aeroportul Bologna am luat o cursă spre gara Bologna (5 euro/persoană) de unde apoi am luat trenul spre Ravenna. (Biletul de călătorie 15 euro dus/întors). Mult mai economic decât anul trecut când numai un drum a costat 20 euro, dar cursă auto directă.

  Cum ieși din gara Ravenna, în partea stângă se află o trecere subterană care duce în spatele gării, pe esplanada canalului, direct la hotel. Aici primele surprize, primele mozaicuri. Trei băncuțe frumos ornate cu mozaicuri și o ancoră din care se scurge apă... dar apă lucrată în mozaic. Este un omagiu adus celor căzuți în al II-lea război, foști marinari.

  Principalul punct de atracție al orașului este Basilica di San Vitale, începută de ostrogotul Theodoric în anul 521 și terminată de Împăratul Justinian la 547. Aspectul său exterior, ca de altfel la toate celelalte monumente, nu spune nimic referitor la ce ascunde în interior. Mozaicurile sale din sec. al VI-lea, perfect conservate, ce împodobesc pereții absidei, sunt de-a dreptul fantastice.

  Suita Împăratului Justinian și a soției sale Împărăteasa Theodora, amplasate de o latură și alta a absidei, sunt unice. Este singura reprezentare a figurii Împărătesei Theodora a Bizanțului. Scene din vechiul testament, profeți, apostoli și însemne creștine, îngeri, ghirlande, modele care nu se mai repetă, fac deliciul vizitatorilor și nasc întrebarea cum a fost posibil, ca mână de om să facă așa ceva. Nu sunt de lepădat nici mozaicurile de paviment.

  Mausoleul di Galla Placidia, aflat în apropiere, nu-ți spune nimic la prima vedere, însă interiorul însă, este uluitor. Micuța capelă a Gallei Placidia, sora împăratului Honorius și pentru un timp ea însăși Împărăteasă, în numele fiului său, este plină cu mozaicuri, declarate a fi cele mai frumoase din Italia, un spectacol de culori ce-ți taie respirația! Pe cupolă se află simbolul celor patru evangheliști și un cer de noapte împodobit cu 570 stele de aur, lucrate în mozaic. Păstorul cel Bun, Apostolii, decorații florale diverse, totul într-o amețeală de nuanțe și culori. Micul monument precede cu 100 ani Biserica alăturată, San Vitale.

  Orașul este la prima vedere anost, dar pe parcurs își dezvăluie o anume eleganță. La mică distanță se află altă minune, Baptisteriul Neonian, denumit după episcopul Neon, care dintr-o baie romană l-a adus la stadiul de azi. Construcția octogonală a fost ridicată în sec al V-lea, fiind cel mai vechi împodobit cu mozaicuri bizantine. Cupola sa prezintă un Isus jumătate în apă, în timp ce Ioan Botezătorul își face ”treaba”! Rafinamentul întregului ansamblu constă în împletirea culorilor veșmintelor celor 12 apostoli, culori diafane muștar și alb-cenușiu ce se succed robă/hlamidă, într-un dans amețitor. Printre aceștia și Toma!

  După ce ieși din raiul acestor fantastice mozaicuri, neapărat trebuie făcută o pauză.

  Orașul este mic, ușor de străbătut și nu este aglomerat. La fiece pas clădiri frumos ornamentate, multă feronerie, străduțe mici, magazine, cafenele etc. Dar mai ales mozaicuri: magazine-atelier, vitrine cu diverse ornamente în mozaic, până și coșurile de gunoi ornate cu ceva mozaicuri!

  Despre Basilica san Appolinare Nuovo, cea cu două frize laterale, nu sunt cuvinte, altele afară de admirație, decât că sunt amplasate foarte sus privirii. Pe latura stângă, 22 fecioare martire și 26 martiri pe latura dreaptă, mozaicuri de care ești pur și simplu fascinat, au fost lucrate de artiști cu mâini de aur. Fecioarele îmbrăcate la fel, dar nu două ”la fel”, au un gen de ”fotă”ce amintește de costumul nostru românesc. Ele se află în spatele Magilor aducători de daruri către Fecioara Maria cu Pruncul în brațe. Cei 26 bărbați martiri, se îndreaptă spre Isus. În interiorul Biserici se află 24 coloane de marmoră aduse de la Constantinopol, pe unele din ele încă se pot vedea pe capiteluri, monogramele atelierelor care le-au lucrat.

  La Basilica San Appolinare in Class aflată la aprox. 6 Km de centrul orașului se ajunge cu autobuzul 4. Nu este atât de spectaculoasă ca surata sa Nuovo, dar este dedicată patronului spiritual al orașului, Sfântul Apolinaris și impresionează prin stilul arhitectonic elegant, nuanța de verde a mozaicurilor și prin colecția de sarcofage paleocreștine.

  Tot mozaicuri și tot atât de vechi și frumoase aflăm la Baptisteriul Arian, ridicat de Theodoric, cel care și-a stabilit la Ravenna capitala imperiului său, ostrogot, de origine ariană, nordică. Cupola este ornată în sec al V-lea cu mozaicuri de factură creștină, un Isus jumătate în apă în timp ce este botezat și înconjurat cei 12 apostoli.

  Al 7-lea obiectiv aflat sub egida UNESCO, este Capella Arhiepiscopală, din incinta Muzeului Arhiepiscopal, capelă de o frumusețe uluitoare. Lăsând la o parte valorile expuse în acest muzeu (ex. tronul lucrat în fildeș al episcopului Massimiano, cel care îi este alături lui Justinian, în mozaicul din San Vitale) micuța capelă este o perlă. Anticamera sa are un plafon ornat în mozaic ce reprezintă animale de baltă, printre care, din loc în loc o rățușcă cu un picior negru și altul roșu. Nu se cunoaște încă semnificația acestui lucru. Capela în sine este o simfonie de alb. Cei patru îngeri, îmbrăcași în alb își unesc mâinile în direcția divinității, reprezentată de un porumbel (tot alb) Totul pe un fond melanjat de nuanțe pastel modele diferite unul de altul.

  Șapte monumente aflate sub egida UNESCO. Asta ascunde Ravenna, cea care nu-și face publicitate.

  Și câte nu mai sunt în Ravenna! Mausoleul lui Theodoric, format din două structuri mari decagonale, așezat unul deasupra celuilalt, ambele realizate din piatră de Istria, cu un acoperiș de 10 m diametru și o greutate de 300 tone. În camera superioară, un frumos sarcofag din porfir, destul de deteriorat de vremuri și de istorie, se crede că a fost al lui Theodoric. Importanța sa constă în stilul și decorațiunile sale, dar mai ales în faptul că este singurul supraviețuitor al unui mormânt de rege ostrogot. Și asta tot datorită așezării strategice a orașului Ravenna.

  Obiectivul la care ravenezii țin ca la ochii din cap, este Mausoleul poetului Dante Alighieri. Excomunicat de florentini în perioada conflictului dintre regalitate și papalitate, acesta declarându-de de partea regalității, poetul și-a găsit adăpost la Ravenna. Aici a încetat din viață (1321), aici are un mausoleu superb, aici este cu adevărat cinstit, în oraș existând și un teatru ce-i poartă numele. Florentinii și-l revendică permanent, ravenezii nici nu vor să audă. În timpul războiului, pentru ca osemintele sale să nu fie sustrase, au fost ascunse sub un morman de pietre, morman ce se află în curtea cu gard solid din fier a mausoleului. Gardul în sine este o feronerie de excepție. Asiaticii îl fotografiază cm. cu cm. Sarcofagul din marmoră albă este luminat permanent de o candelă.

  De o deosebită valoare se bucură noile descoperiri arheologice aflate în Muzeul Domus dei Tappeti di Pietra sau Casa Antică a Covoarelor din Piatră. descoperite întâmplător în 1993 și deschisă publicului din 2002. La 3 m sub Biserica Sf Eufemia, se găsesc resturile unui palat bizantindin din sec. al VI-lea, cu mare o suprafață de mozaicuri bine conservate. Acestea reprezintă elemente geometrice (unele foarte asemănătoare cu motivele românești), flori, figuri-precum Dansul Genelor, adică a Anotimpurilor.

  Apoi Cripta Risponi, cu mozaicuri vechi, sau Cripta San Francesco din Biserica San Francesco. Sub resturile Palatului lui Theodoric au fost găsite mozaicuri ce sunt adăpostite în Biserica San Giovanni Evangelista.

  Orașul dispune de spații în care sunt amplasate mozaicuri de factură modernă. Artistul plastic Marco Bravura se remarcă prin frumoasa lucrare Ardea Purpurea, aflată în Piazza della Resistenza. O lucrare superbă. Apoi Coloana Jerusalem din fața gării, Banca cu hainele lăsate neglijent, ale unui intelectual a orașului, Stella d Oriente aflată în incinta gării și multele lucrări din Parco della Pace. Nemaipunând în calcul lucrările aflate în Pinacoteca Comunale, pe esplanada căreia tronează niște baloți imenși din paie, lucrați în lamele de sticlă șlefuite, lucrări ce aparțin aceluiași artist plastic Marco Bravura.

  Cu ocazia acestei Bienale, toate instituțiile culturale ale orașului s-au implicat în a expune lucrări plastice moderne. Intrările erau gratuite și festivitățile de deschidere grandioase. Mulțumesc.


  ---
  Trimis de mihaelavoicu in 03.11.17 02:23:33
  Validat / Publicat: 03.11.17 08:34:51
  VIZUALIZĂRI: 1620INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Roma, Florența, Napoli, Milano
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Toată Europa, afară de Portugalia, Albania și Elveția.
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  10 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [03.11.17 08:32:38] »

  Cazarea a fost aceeași cu un an în urmă, Hotel Mosaico via Darsena, 9.

  Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

  Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

  În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

  Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

  Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [03.11.17 09:14:14] »

  @mihaelavoicu: Un adevărat oraș al mozaicurilor, pe care l-am descoperit mulțumită ție și l-am înscris pe lista de locuri obligatoriu de vizitat în Italia.

  Felicitări pentru review și fotografii!

  Rodel [03.11.17 11:08:45] »

  Frumos oras Ravenna! L-am admirat si eu, la fel cum i-am admirat si celebrele mozaicuri. Multumesc pentru improspatarea memoriei!

  Michi [03.11.17 11:14:10] »

  După două mici reviewuri de încălzire iată un adevărat debut. Din modul documentat în care scrie, din ochiul de adevărat fotograf cu care pozează, intuiesc că mihaelavoicu va deveni un user de valoare AFA. Felicitări şi aşteptăm şi alte postări!

  mihaelavoicu [03.11.17 12:53:01] »

  @Carmen Ion: Mulțumesc mult! Ravenna trebuie văzută, măcar 2 zile.

  mihaelavoicu [03.11.17 12:57:39] »

  @Michi: Mulțumesc, sper să nu mă poticnesc!

  maryka [04.11.17 11:04:41] »

  Foarte bun articol, iar pozele sunt superbe! felicitări!

  mihaelavoicu [04.11.17 16:15:09] »

  @maryka: Mulțumesc!

  elviramvio [06.11.17 07:54:09] »

  @mihaelavoicu:

  Foarte bun articol si pozele la fel. Si foarte inspirata Carmen ca l-a incarcat pe fb, l-am remarcat acolo si azi am avut timp sa-l citesc in liniste.

  Vacante frumoase!

  mishu [06.11.17 11:04:31] »

  @mihaelavoicu: Normal, am inceput cu pozele si mi s-au parut superbe si am citit apoi si articolul care ofera o multime de informatii fara a fi insa plictisitor.

  Felicitari, votat cu mare drag.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  elviramvio, maryka, Michi, mihaelavoicu, mishu, Rodel
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.101853132248 sec
  ecranul dvs: 1 x 1