ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2000
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Anchorage

Visul american

TIPĂREȘTE URM de aici

Este ora 3 PM, în Anchorage. Nu îmi dau seama dacă este ziuă sau noapte, știu doar că mă aflu aproape de Polul Nord. În schimb, indiferent de vreme, simt in partea a doua a zilei, ritmul unei maşinării uriaşe, turate la maximum, de fapt, tumultul de zi cu zi al vieţii americanului ce iubește balonul ăla vesel care e lumea, la ora amiezii sau în miez de noapte.. un braț nevăzut deconectează instantaneu orașul Anchorage de sălbăticie și îi pompează automat un aliaj exploziv de veselie și poftă nebună de viață... vezi cum o Americă mai mică se conectează la America Mamă, ce pare să dicteze ritmul întregii suflări de pe mapamond...

Doar după câteva zile, descoperi cum banul, care asigură sănătatea mintală a unei naţiuni, nu doarme niciodată. În bănci, în supermarketuri, în taximetrie sau în pieţele publice, bancnota verde, chiar dacă este „intrată la apă”, provoacă zâmbete de recunoştinţă şi mulţumire... carte de credit sau cash, nu contează! Dacă ai bani, America este gata să te înfieze iar dacă ai „sclipiri”, chiar poţi deveni milionar într-un timp record… o idee poate să însemne un milion!

Fiecare masă luată la Anchorage înseamnă o nouă incursiune în cultura locală. Cei de aici se mândresc cu cea mai proaspătă şi mai suculentă hrană marină din lume. Carnea de vânat ţine locul celei de animale domestice de la noi şi face parte din bucă-tăria fiecărui localnic. Mirodeniile cu ierburile exotice provin din bucătăria eschimoşilor şi amerindienilor din Alaska. Comportamentul în localuri are ceva neobişnuit pentru un european. Lumea se poartă ca şi când s-ar cunoaşte de-o viaţă. Modul familiar al americanilor de a ţi se adresa direct, pe nume, degajă multă siguranţă şi detaşare. Familii mari, din Arizona, New York, Texas sau Colorado, având mereu pe bunici la capul mesei, sunt bine dispuşi şi gata să savureze fiecare clipă petrecută în Alaska. Bucuria de a trăi fiecare clipă din plin este de-a dreptul molipsitoare.

Un picolo amabil, care îmi aduce cafeaua, îmi atrage atenţia prin accent şi politeţe. Aflu cu multă bucurie că este student şi vine tocmai din Republica Moldova. Are o familie numeroasă, iar salariul lui de picolo este de 20 de ori mai mare decât cel al tatălui său, rămas acasă.

Ziarele acordă spaţii largi poveştilor de succes. Bunăoară, nu departe de Anchorage, într-un loc pustiu, Homer, pe ruta spre Muntele Chugah, aproape de graniţa cu Siberia, un suedez a deschis, acum zece ani, un punct de servicii şi un fast-food. În lipsa banilor, a improvizat o tăbliţă din scânduri cu inscripţia firmei. Astăzi, el are câteva complexe turistice şi un profit anual de 2 milioane de dolari… Râul Yukon, cel care a declanşat, acum 200 de ani, goana după aur, este la doi paşi de Anchorage, iar inflamarea spiritelor în ţara tuturor posibilităţilor face parte din recuzita zilnică a americanului.

„The losers” (pierzanii), cei care îşi investesc banii într-o afacere proastă şi sunt înghiţiţi de bănci, figurează doar în statistici. O naţiune de învingători nu vrea să audă de eşecuri, iar cei care nu se consideră învingători nu au ce căuta pe „pământul făgăduinţei”. Visul americanului trebuie să continue…

În ciuda criticilor, magazinele McDonald sunt în mare vogă, nu numai pe pământ american, ci prin toate cotloanele lumii. Localnicii spun că singura ţară din lume unde faimosul lanţ nu s-a putut extinde este Republica Zimbabwe, din simplul motiv că preşedintele ţării respective ar fi fan Big Burger, o companie rivală.

Ca turist, ţi se atrage atenţia să nu cumva să-ţi rupi o mână sau un picior, dacă nu ai asigurarea medicală în ordine. Costul spitalizării poate ajunge chiar la 60.000 de dolari. Sunt avertizat că medicii din sistemul de sănătate american, în totalitate privatizat, îţi cer banii pe loc, urmând ca, la întoarcere, în ţara ta, să-i recuperezi de la compania de asigurări care ţi-a eliberat poliţa…

– America nu este cea care se vede din afară, mă avertizează un taximetrist de origine poloneză. Noi plătim, lunar, o asigurare de 800 – 1000 de dolari…

Lumea bogată din Alaska nu se vede. Cultura locală impune modestie şi discreţie, iar o maşină ca Chevrolet, Mustang sau Mybach, ar putea atrage agenţii fiscali pentru explicaţii şi justificări de avere din tată-n fiu. „Zona medie” este acoperită de proprietarii de magazine, firme de turism, de restaurante sau firme de transport local. Urmează lumea vânzătorilor ambulanţi, cea a funcţionarilor, a profesorilor, a agenţilor turistici, a serviciilor publice sau a taximetriştilor. În sfârşit, pătura cu adevărat decăzută, cea a consumatorilor de droguri şi a prostituţiei, îşi face apariţia după 10 PM, oră la care şi riscurile turiştilor din Anchorage cresc pe măsură.

Cum îţi pare Alaska, după ce îi calci teritoriul și te pregătești să pleci din nou acasă? Un ocean cu două fețe:una albă și alta plină de bancnote verzi care îşi continuă dansul ameţitor... un ocean ce poate inunda oricând pâraie, fluvii, mări, sau…chiar și oceane mai mici. Azi poți fi cineva, mâine doar o amintire. Sau invers.

Poate azi, poate mâine, o idee genială va schimba alte vieţi!

Indiferent ce hram poartă omul pe străzile din Anchorage, auzi lumea fredonând refrenul unui şlagăr la modă: „Vreau să mi se întâmple o minune…”

Alaska, la rândul ei, apare ca un cub de gheață lângă o inimă uriașă ce bate galopant și tumultos ritmul vieții trăite la maxim..


---
Trimis de glcitizen in 13.10.17 16:03:09
Validat / Publicat: 13.10.17 20:48:32
VIZUALIZĂRI: 1127INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Priveliști pe care le poți revedea doar în vis.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

krisstinna [14.10.17 06:21:09] »

Malimu, drept să-ți spun, niciodată nu mi-am dorit să văd America, nici plătită n-aș merge acolo

Mi se pare sufocantă, dizgratioasă, teroristă, prefăcută, o adunătură pestriță care a invadat și ucis indienii. Prefăcuți și mincinoși, așa văd eu americanii.

Tot globul e plin de super destinații, mult peste acei teroriști și spațiul ocupat de ei abuziv.

Canada? Nici vorbă, o adunătură și acolo, mai ales in zona ce-o pupincurește pe regina care a fredonat aiurea toată viața ei.

Descrierile tale sunt frumoase și sensibile, pozele la fel, dar eu aștept ceva palpitant și despre alte zone, te urmăresc, să știi

Te salut, cu drag!

elviramvio [14.10.17 08:02:58] »

@glcitizen:

Gândurile tale au ceva din măreția naturii americane și tainele ei, din păcate eu am privit mereu doar pozele, sufletul l-am mai aflat din scrierile tale. Sunt convinsă că ți-ai dori iarăși un drum acolo, greșesc?

Dan&Ema [14.10.17 11:15:18] »

@glcitizen:

Foarte faine povestile americane de langa Polul Nord scrise de pana ta, cu talent. Este o placere sa le lecturezi.

Multumesc si pentru cartea cu dedicatie.

Scriai ca ziarele acorda spatii prezentarii povestilor de succes. Succes stories, cum le numesc americanii. Cred ca o asemenea strategie duce catre o societate sanatoasa spre deosebire de ce se difuzeaza pe la noi. Cred ca prezentarea zilnica pe toate canalele media din Romania a “5 minute” de succes stories, de cultura sau stiinta ar schimba mult in bine societatea romaneasca.

Dar aici era vorba de Alaska. Amazing Anchorage! Amazing Alaska! Amazing USA! Tara tuturor posibiltatilor.

Felicitari si pentru acest articol! 😄👍

glcitizen [14.10.17 11:34:51] »

@Dan&Ema:

Multimesc, Dan@Ema. Ideile apar deja si la noi dar, in loc sa le incurajam, le taiem din start aripile intreprinzatorilor cu fel de fel de taxe. Eu mai sper ca se va putea intr-un viitor apropiat.

glcitizen [14.10.17 11:39:25] »

@krisstinna:

Multumesc, Krisstinna. Sunt multe rele in lume si rar vezi o natiune mare, care sa nu fi prosperat pe seama unor amarâți.

Ramân câteva zone pline de farmecul inocent al naturii, zone pe care sper sa le vad in vacanta de iarna.

glcitizen [14.10.17 11:43:18] »

@elviramvio:

Multumesc, elviramvio. Cind ajungi in America, se intimpla ceva cu pulsul si cu viteza vietii. Da, vreau s-o revad din cind in cind, daca voi simti nevoia -nu as sta acolo permanent, e prea puternic valul care te ridica si te coboara.

Dan&Ema [14.10.17 18:10:49] »

@glcitizen: Si eu mai sper! 😀

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, glcitizen
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.071102142334 sec
ecranul dvs: 1 x 1