ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
27 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Butuceni - un sat tradițional

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe lângă vestigiile istorice și lăcașurile mănăstirești săpate în stâncă, la 50 km de Chișinău, zona Orheiului Vechi uimește prin autenticitatea satelor care păstrează intacte formele arhitecturale arhaice specifice secolelor XIX și XX. În imediata apropiere a Mănăstirii Peștera se află un mic muzeu etnografic. Acolo am văzut o gospodărie tradițională țărănească simbolică pentru arhitectura satelor de pe ambele maluri ale Răuțului. După ce am studiat și am fotografiat casa, interioarele, precum și anexele sale - bașca (locuința de vară, răcoroasă, adâncită în stâncă și utilată cu plită, sobă și cuptor), beciul, loznița, râșnița (care servea la măcinarea grânelor) și cotețul păsărilor, am coborât în satul Butuceni.

Pe promontoriul Butuceni, în partea relativ orizontală, în 1904 s-a construit biserica satului (cu hramul Sf. Maria) ale cărei turle vizibile de la mare depărtare se înalță către cer înnobilând peisajul. Latura dispre râu a promontoriului este foarte înaltă și abruptă, pe alocuri chiar periculoasă, dar de cealaltă parte o cărare - și ea destul de abruptă, dar accesibilă dacă înaintezi cu băgare de seamă - coboară și duce în Butuceni, satul situat chiar la baza dealului. Ceea ce văzuserăm la muzeul etnografic de lângă mănăstire urma să vedem la scară mult mai mare în acest sat, la fiecare gospodărie de acolo. Nota specifică a zonei este dată în special de arhitectura stâlpilor de la porți. Tradițional, porțile sunt confecționate din lemn sau din nuiele împletite, dar - mai nou - sunt confecționate și din metal vopsit și ornamentat în diverse feluri. Indiferent din ce sunt făcute, ele au două părți distincte - poarta mare și poarta mică (portița) delimitate de trei stâlpi masivi, pătratici, din piatră. Aceștia sunt vopsiți preponderent în "albastru de Orhei", au în partea superioară mici elemente sculptate asemănătoare unor flori de nufăr, iar pe partea dinspre drum sunt ornamentați cu simboluri astrale sau cu figuri geometrice.

Gospodăriile sunt delimitate cu ziduri de piatră. Toate casele au prispe cu stâlpi sculptați în piatră sau în lemn, au tindă și o "casă mare" adică o cameră pentru oaspeți. Interioarele sunt împodobite cu diverse țesături, broderii și tot felul de alte ornamente lucrate manual.

Ca o surpriză pentru noi, ghida ne-a propus servirea mesei de prânz la una dintre pensiunile rustice din acest sat. Nouă (adică prietenei mele și mie) ni s-a părut cam devreme pentru prânz mai ales pentru că micul dejun de la Vila Verde - Chișinău - hotelul care ne găzduise peste noapte, fusese bun și îndestulător.

Restaurantul Eco Resort Butuceni, amenajat într-o casă țărănească autentică, cu ziduri de piatră, cu poartă tradițională, cu prispă mare decorată cu știuleți de porumb despănușați și cu o mulțime de cuiburi de rândunele, ne-a atras și pe noi. Așadar, am intrat și am urcat în încăperea de la etaj pregătită pentru grupul nostru (ghida telefonase în prealabil anunțându-ne sosirea). E greu de descris acest restaurant inedit, aglomerarea de obiecte tradiționale care decorează interiorul, obiectele de uz curent aflate la vedere, de aceea las fotografiile să spună mai mult. Parterul cu podeaua acoperită cu țesături țărănești încă mai păstrază cuptorul care acum este doar un decor, un loc pe care stau la murat borcanele cu castraveți. Peste tot sunt policioare mici, din lemn, pe care sunt așezate căni, ulcele și borcane. Cele câteva trepte de lemn pe care urci până la mansardă sunt mărginite de o balustradă, de fapt de un buștean foarte puțin fasonat. Grinzile de lemn, masa lungă, cu bănci acoperite cu velințe de lână, vița de vie care suie până în dreptul micilor ferestre, toate dau acestui local o notă aparte.

Ghida ne-a povestit că împreună cu un grup de români a sărbătorit Paștele acolo, la Eco Resort Butuceni. Ne-a mai spus că proprietarul restaurantului a cumpărat și alte case rustice din sat pe care - îmbinând cât s-a putut de subtil tradiția cu cerințele omului modern - le-a amenajat ca locații de cazare. În una dintre ele a amenajat - ce credeți? - o piscină de toată frumusețea. După prânz, în plimbarea noastră prin satul Butuceni, am văzut și am fotografiat casa transformată în piscină acoperită, de asemenea am văzut și piscina exterioară care ocupă o bună parte din curtea unei alte pensiuni. Dar, înaintre de a povesti despre ceea ce am văzut prin sat, să revin la restaurant.

Așezate la o masă de lângă ferestruică, eu și prietena mea am decis să încercăm o zamă de găină cu tăiței de casă. Cum nu ne era foame, am suplimentat doar cu câte o plăcintă cu brânză și cafea. În cești albe (de oraș), aburindă, cafeaua ne-a fost adusă prima. Am vociferat surprinse, dar în final am spus: "Acum, lăsați-o, o vom bea rece, la sfârșit!" Nici acum nu știu dacă a fost o greșeală din partea lor sau așa se obișnuiește acolo. Brusc, mi-am amintit de un alt obicei din părțile Basarabiei: salata de vară, din legume proaspete, se servește simplă, înaintre de ciorbă și nu la felul principal. Așa o fi fost și cu cafeaua noastră. În fine… "câte bordeie, atâtea obiceie". Farfuriile, bolurile, cănile, ulcelele pentru vin, toate sunt din lut ars, maronii și pictate. La Restaurant Eco Resort Butuceni doar tacâmurile, ceștile pentru cafea, șervețelele și vinul îmbuteliat sunt în stil contemporan.

Câteva prețuri (în lei moldovenești): zamă sau borș (nu știu care e deosebirea, dar - e clar - în Basarabia sunt preparate deferite) - 45 lei, friptură cu brânză și mămăliguță - 75 lei, cartofi cu brânză - 40 lei, sarmale - 45 lei, murături - 25 lei, compot - 20 lei, plăcinte - 40 lei, cafea - 20 lei. Cam atât am reținut.

Plata se putea face atât în lei moldovenești, cât și în lei românești, convertirea făcându-se pe loc, raportul fiind de 4,5/1. Am făcut plata la plecare, la recepție și nu la masă așa cum eram obișnuiți. Atunci am observat - afișată la vedere - o diplomă de onoare acordată pensiunii la concursul "Contribuție la dezvoltarea turismului în Republica Moldova în anul 2016" când a fost apreciată drept "cea mai reprezentativă structură de primire turistică cu funcții de cazare de tip pensiune agroturistică".

După prânz, așa cum fusese inițial hotărât, am luat-o la pas pe drumul liniștit al satului privind și fotografiind ziduri de piatră, porți și fântâni pictate, precum și mansarde cu ferestruici cu perdeluțe albe, dantelate. Pensiunea cu piscina acoperită, încălzită, a fost pentru noi ceva nemaiîntâlnit. Nu piscina în sine ne-a uimit, ci situarea ei sub un acoperiș din lemn și stuf, între pereți acoperiți cu covoare moldovenești cu arhaici trandafiri roșii, având alături bănci de scândură și stâlpi de lemn, de fapt doar simple trunchiuri de copaci.

Ca pe un muzeu, am vizitat și locația de cazare. Camerele de închiriat sunt în cel mai autentic stil popular, cu priciuri de piatră, dar cu saltele bune pentru un confort sporit, cu tot felul de țesături, dar cu băi moderne, dotate cu tot ceea ce dorește omul contemporan.

Butuceni este un sat ecologic, mașinile sunt acceptate, dar automobiliștii sunt rugați să respecte viteza de 10 km/h. Pe drumul principal se văd mai multe însemne în acest sens.

Interesant mi s-a părut că în acest sat patriarhal de pe malul Răuțului, la 50 km de Chișinău și la 18 km de orașul Orhei, se organizează un festival de muzică clasică. Aflat la a III-a ediție, festivalul este programat să aibă loc în perioada 3-5 iunie pe o întindere verde, lângă pădure. Scena în aer liber era în curs de amenajare atunci când am trecut noi pe acolo.

În deplasarea noastră prin sat, spre locul în care ne aștepta autocarul, într-un spațiu deschis de lângă stâncă, un meșter popular cioplea butuci de ulm pregătindu-i pentru lucru. Pe o măsuță, lângă drum, câteva dintre operele lui sculptate își așteptau cumpărătorii.

Nu vreau să închei fără a aduce la cunoștință un amănunt care pe mine m-a impresionat. Dacă ajungeți acolo, venind dinspre sat, pe lângă podul de peste Răuț, este posibil să fiți abordați de un băiat. Nu este un cerșetor. Este curat, politicos și vă va spune timid: "Eu vreu ca sî vî povistiesc!", iar dacă aveți răbdarea să-l ascultați, veți vedea ce bine cunoaște și cât de frumos expune el istoria Orheiului Vechi. Desigur, o mică răsplată îl va bucura și vă va mulțumi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 26.05.17 16:16:29
Validat / Publicat: 27.05.17 07:51:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 4240 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Butuceni - Restaurantul Eco Resort, interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

crismis
[27.05.17 21:25:52]
»

@iulianic: Vorba web-ului: "Faina recomandare! " Deja mi-a incoltit in minte ideea Pastelui 2018 la Butuceni!

Iar chestia cu salata ca prim fel de mancare, e intalnita in multe tari din vestul Europei si e un obicei foarte sanatos. Salata ocupa o buna parte din capacitatea stomacului si astfel scade foamea si "incape" mai putin fel principal, de obicei cu densitate calorica mare. In plus, fibrele din salata tapeteaza peretii gastrici si creeaza o "bariera" in calea absorbtiei principiilor alimentare din celelalte feluri de mancare.

webmaster26
[27.05.17 21:38:01]
»

Mutat în rubrica "O zi în Orhei și împrejurimi, ORHEI" (nou-creată pe sait)

iulianicAUTOR REVIEW
[27.05.17 22:08:38]
»

@crismis: Mulțumesc pentru explicații cu atât mai mult cu cât ele vin din partea unui specialist!

Ei, dar să-ți spun cum am aflat de obiceiul consumării salatei înainte de ciorbă și fel principal. La un concurs de tenis (de juniori sub 16 ani) care a avut loc la Mamaia în urmă cu câțiva ani, a participat și o echipă din Moldova. Antrenorul a venit însoțit și de cele două fetițe (10-12 ani). Cum el trebuia să fie mereu lângă teren să vadă ce-i fac jucătorii, a trimis fetițele singure la masă. Menționez că toată lumea lua masa la restaurantul hotelului, dar la ore diferite, în funcție de planificarea meciurilor. Fetițele singurele la o masă au păpat salata și așteptau restul care nu mai venea. Când noi am rugat să fie și ele servite, ospătărița - văzând bolurile de salată golite - a zis: "Am crezut că au terminat." la care cea mai mărișoară a replicat: "La noi așa sî mânâncî!

Cum erau bietele de ele să rămână nemâncate cu obiceiul lor sănătos, dar necunoscut la noi!.

P.S. Dar cu cafeaua noastră adusă înainte de zamă și celelalte... tot n-am înțeles.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[27.05.17 22:24:54]
»

@iulianic: Mda, despre partea cu cafeaua nu ma pot pronunta! ????

webmaster
[28.05.17 00:36:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[06.06.17 10:53:38]
»

@iulianic: Câte chestii tradiționale conservate in situ. Și câte simboluri se ascund în spatele desenelor, sculpturilor în lemn, modelelor de pe scoarțe etc. Am văzut un reportaj anul trecut pe TVR Iași despre Eco Resort Butuceni și am fost încântat de cele prezentate. Cred că mi-ar plăcea să stau 2-3 nopți în acest loc - plăcinta pare delicioasă.

iulianicAUTOR REVIEW
[06.06.17 11:31:15]
»

@tata123: Da, plăcinta nu numai că pare, dar chiar a fost delicioasă. Și mareee… jumătate din ea am luat-o la pachet. E adevărat că prânzul la Restaurant Eco Resort din Butuceni a fost servit cam devreme după părerea mea. După micul dejun bun și sățios de la Vila Verde - hotelul din Chișinău, n-am prea putut face față provocărilor gastronomice de la Butuceni, dar puteam eu să lipsesc?

Câteva zile la Eco Resort - Butuceni sunt provocatoare pentru toți aceia care vor să audă liniștea cum tace și vor să exploreze Orheiul Vechi care chiar are multe de oferit turiștilor.

mishu
[09.06.17 20:22:17]
»

@iulianic: Foarte interesanta zona, te transpune intr-o alta lume si perioada de timp (binenteles daca excludem noutatile). Felicitari, votat cu mare drag.

iulianicAUTOR REVIEW
[10.06.17 07:28:03]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri!

Noutățile n-au putut fi excluse în totalitate. Și mie mi s-a părut bizară plasarea unei piscine într-o casă țărănească, cu tavan și pereți împodobiți tradițional, dar - mă întreb - ar fi putut atrage turiști (care să fie și cazați acolo câteva zile) dacă aveau toaleta în curte, dacă trebuiau să se spele la lighean și să mănânce cu lingura de lemn?

Resortul de la Butuceni este în opinia mea o curiozitate turistică. Nu știu dacă aș putea rămâne acolo mai mult de 2 zile. E prea multă liniște, iar omul modern nu prea știe ce e aia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Orhei și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040122985839844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1