ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
1 ADULȚI
PREȚ 20 leva?
FĂRĂ transport

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Acolo unde marea este ireală // Bulgaria I

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

youtube, mulțumesc, wm!

Shabla (Şabla) este un oraş şi o staţiune turistică pe litoralul nordic al Bulgariei. Este situat într-o zona petrolieră din Regiunea Dobrici, la numai câtiva kilometri de coasta Mării Negre.

Farul Shabla. Construit în anul 1856, peste ruinele unui alt far din anul 1786, este cel mai vechi far bulgăresc. Este situat la 10 m deasupra mării, pe faleza abruptă şi stâncoasă a Capului Shabla, printre ruinele unei fortăreţe din secolul al 4-lea. Are o înălţime de peste 28 m. --informații de pe net.

Astea-s datele tehnice. Vreți mai multe, vorbiți cu vărul Gogu și vă spune el de toate. Citiți articolele lui @ Carmen Ion: vezi impresii și @mishu: vezi impresii

Eu vă spun ce-am văzut și ce-am simțit eu atunci, acolo!

Duminică, 30.04.2017, dimineața, pe la 9 ne strânsesem pe terasa de la Pongal. Unii afară, la un ”viciu” și-o cafea, alții venind de la micul dejun. Soarele se ițise și-și anunțase și el participarea la ”ședința de lucru”. A fost primit cu mare bucurie.

Propunerea zilei: o vizită în Bulgaria, primită, cum altfel? cu mare entuziasm de gașca aflătoare în zonă. S-a ținut ”operativa”, s-a ales cu unanimitate de voturi @crismis și aparținătorul ca teamlideri, șefi de trib, capo di tutti capi, capi de lista nr. 1.

Pe la 10:30 am pornit la drum. Tot cu mașina tizei. Ca să nu-mi dezmint renumele de Zbanghie, mi-am luat la mine tot ce-mi trebuia, mai puțin Cartea de Identitate! Normal, că la ce-mi trebuia? Vameșii ar fi trebuit să mă cunoască din 2008 de când le tot trec pragul!

Bun, am reușit să plecăm. Am trecut vama, unde, oameni preventivi, deschiseseră două puncte de trecere și două case pentru încasat buvigneta (20 15 leva, doar cu leva sau lei, nu cu card).

Primul punct: Farul de la Shabla. Pentru cei ce trec granița pe la Vama Veche-Negru Vodă, drumul îl știți, pentru ceilalți, drumul e bunuț, nu strălucit, dar nici mai prost ca la noi.

Am ajuns la far. Până aici nimic impresionant, Farul, deși dezafectat, e zonă militară. Am putut admira construcția suplă dar masivă a farului, o elice de vapor, o ancoră și-o bucată de lanț. Tot pe-acolo este și monograma sultanului Mohamed Abdul Medzhid, sultan al Imperiului Otoman între 1839-1861.

Dar ce m-a impresionat cel mai tare a fost… ați ghicit! MAREA! Atâtea culori, atâta serenitate, atâta liniște și neliniște… Parcă era altă mare, nu cea pe care-o cunoșteam deja de vreo 40 de ani! Vă las puțin s-o admirați, că vom porni mai departe, către Tyulenovo.

Despre Tyulenovo, mai frumos decât @krisstinna nu pot scrie:

vezi impresii dar măcar încerc.

Tyulenovo este un sat în partea de nord-est a Bulgariei, pe malul Mării Negre. Aparține de Obștina Șabla, Regiunea Dobrici, Dobrogea de Sud. În apropierea localității se află un complex megalitic numit „Mănăstirile din piatră“ . ro.wikipedia.org/wiki/Tiulenovo,_Dobrici

Am ajuns. Am coborât din mașini pe un vârf de delușor și-am coborăt spre țărm. Pe stânga, două hoteluri: Delfin și Tyulenovo. Liniște de început de lume și-o priveliște…

Vă jur că mi s-a oprit respirația! Mă simțeam ca-ntr-un vis din care nu doream să mă trezesc! La Tyulenovo, marea este cu adevărat ireală.

Nu vă așteptați să vedeți plaja largă, cu palmieri, șezlonguri sau alte năzbâtii! NU EXISTĂ! Malul este stâncos, cu pietre de toate mărimile. Plaja se face pe terasa de la Tyulenovo, dar apa e fantastică! Marea și-a pus cea mai frumoasă rochie turcoaz, tivită cu valuri albe, și-a prins pescăruși ca broșă și-a plecat la întâlnirea cu cerul. Iar cerului, a mirare și admirație, i-a apărut o linie fină de nor. Sau îi dăruia mării o eșarfă?

La Tyulenovo, gândurile devin pescăruși care zboară spre infinit. Aș putea sta o zi întreagă să visez pe băncuțele de-acolo, fără să mă plictisesc!

Acolo, marea scrie povești frumoase, cu sirene și duhuri ale ei și i le trimite cerului pe vârfuri de stânci ce se ițesc dintre valuri. Stânci de eroziune, ce făureau figuri abstracte și uimitoare.

La țărm, pe șine de lansare, bărcile legănate de valuri așteptă să alunece spre infinitul colorat.

Căci aici, natura nu s-a zgârcit cu culorile: verde, albastru, turcoaz, gri, arămiu, alb… Ca o paletă de pictor iscusit!

Mi-am lăsat gândurile să colinde aiurea pe nemărginirile marii și cerului. Ne-am plimbat, am pozat și-am pornit mai departe!

Dar sufletul meu a rămas la Tyulenovo, visând la mare, cer, valuri și stânci.

Priviți pozele și decideți voi dacă am sau nu dreptate!

Mulțumesc, Zână @crismis, pentru acest vis frumos! Și mulțumesc @maria55 pentru zilele frumoase împreună cu prietenii dragi! Și mulțumesc @nicole33 că mi-ai fost șofer!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Zoazore in 13.05.17 10:50:52
Validat / Publicat: 13.05.17 17:18:21
VIZUALIZĂRI: 3563INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ședința operativă. S-a ales liderul! @crismis!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [13.05.17 13:34:39] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore [13.05.17 13:57:30] »

@webmaster26: Mulțumesc mult!

webmaster26 [13.05.17 14:32:18] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în zona Shabla, SHABLA" (deja existentă pe sait)

Zoazore [13.05.17 14:40:36] »

@webmaster26: Ok! Mulțumesc!

mishu [13.05.17 17:49:08] »

@Zoazore: Aici n-am mai fost prima, dar si locul 2 dupa tm67bru se pune nu-i asa? In primul rand fac o corectie, taxa de buvigneta era 15 leva, stiu ca vrei sa faci un ban cinstit, dar asta e😉.

Articolul la fel ca si celalalt m-a incantat, parca auzeam din nou veselia prietenilor si m-am bucurat peste masura. Pozele, iti dai seama ca m-au incantat si ele si m-am amuzat gandindu-ma cum ar fimfost ca alaturi de poza explicativa de la Sabla scrisa in engleza spre norocul nostru sa o si pus si o poza cu acel panou explicativ care era scris doar in bulgara 😂.

Si din nou felicitari, votat cu foarte mare drag.

Zoazore [13.05.17 17:56:56] »

@mishu: I-am scris webului că 15 leva buvigneta+ 3 leva la Kaliakra, dar n-aveam cum scrie detaliat!

Se pune orice prieten care citește și care se bucură de ce-am văzut noi, care se plimbă cu noi.

Mi-e dor de marea de la Tyulenovo!

crismis [13.05.17 19:52:08] »

@Zoazore: Colegu' Zoazore... m-ai pacut paf! Adica te stiam io romantic, da' nici chiar asa!

Un lucru n-am inteles totusi: cum de te lasara bulgarii sa intri la ei in tara fara buletin?!

Zoazore [13.05.17 20:06:33] »

@crismis: Păi nu zisei că mă cunosc? Am pile, deh! Nu, Zână Bună, am văzut că n-am buletinul la vreo 200 m de pensiune. M-am întors (pe jos) și l-am luat!

Aurici [14.05.17 10:52:06] »

@Zoazore: Doar intarzii, nu sunt suparata

Zoazore [14.05.17 11:46:49] »

@Aurici: Păi cred și eu! Dup-așa o plimbare frumoasă prin niște peisaje de senzație... !

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / BULGARIA [15.05.17 07:28:09] »

@Zoazore:

Tizo, ma omori cu zile. După ce ca dacă nu avea Jimmy inspirația sa te întrebe de buletin acum ai fi scris un singur articol intitulat "Cum am petrecut eu șase ore singura in vama la Vama Veche", extrem de original și poate unic in istoria AFA , acum ai mai băgat-o și pe asta cu buvigneta:

Am trecut vama, unde, oameni preventivi, deschiseseră două puncte de trecere și două case pentru încasat buvigneta (20 leva, doar cu leva sau lei, nu cu card).

Nu pot sa cred ca, dacă te-am lăsat singura trei minute, ai făcut așa ceva.

Toată lumea știe ca vigneta bulgărească pe șapte zile costa doar 15 leva, iar la Ruse se poate plăti și cu card bancar .

Sau poate îmi amintești subtil de datorii, adăugând și dobânda ?

Zoazore [15.05.17 08:13:29] »

@nicole33: Tiza, corectura asta mi-a scapat! In OF, am scris unui web ca 15 leva buvigneta+3 intrarea la Kaliakra, dar, batranetea, deh, am uitat sa corectez!

Nu-ti amintesc decat ce bine ne-am distrat!

Aricol din Vama Veche? HORROR! Eu si aurolacii! Tu cine crezi c-ar fi castigat?

mishu [15.05.17 08:49:18] »

@Zoazore: Intrebare retorice, in orice confruntare si cu oricine, normal ca ai castiga tu .

Nu stie nimeni cu cine are de a face .

Zoazore [15.05.17 09:08:32] »

@mishu: Just! Cine stie, cunoaste!

@All: Gata, cu bunavointa unui web dragut, am corectat si pardalnicele-alea de leve! 15 la vigneta lor si 3 la Cap Kaliacra (doua au ramas la mine), dar suna urat 18 leve. Am rotunjit la 20.

Multumesc, web!

elviramvio [02.06.17 22:48:14] »

@Zoazore:

Hai ca m-ai distrat! Eu am uitat c. i. la cazare in Croatia asa ca la tine era mai simplu, stateai la o sueta cu vamesii romani 😛. Si cum crezi ca ma uitam in jur ca nu stiam de unde ma striga cineva pe numele mic intr-o mahala de oras strain? M-am dumirit cand am vazut o mana pe deasupra boschetului fluturand cartile noastre de identitate.

Cat priveste vineta bulgara, fiecare vama cu regulile ei! Adica nu conteaza ca e a aceleiasi tari, joci cum vrea vamesul de zona, nu fiti asa siguri ca puteti plati cu cardul mereu, va zic eu ca doar miercuri intram in Bulgaria dinspre sarbi. Eu tineam sa-i dau leva, el cerea euro si insista. I-am zis ca n-am euro desi aveam si am propus sa platesc cu cardul, cica nu mergea "reteaua"!! Si asta n-a fost tot.

Yersinia Pestis [29.08.17 14:17:31] »

Păi, ce-ai făcut, mă, nene?!

V-o chematără omu'n bătătura lui și voi ați năpădit Bulgaria?!

Și-ai și șparlit doo leva?

Ia dă, bre, buletinul! Aaa, nici pe-ăla nu-l ai, hai?

Asta da, ieșire!

Votat, că văz c-a fostără o ieșire cu mult hai...măcar așa s-ajut și io !

maria55 † [29.08.17 14:33:59] »

@Yersinia pestis: a fost o intalnire, mini-intalnire de succes, sau macar asa-mi place sa cred😂!

Iar "ieseala" la vecini o splendoare! Mai putin oportunitatile de a servi masa la timp si asta nu datorita lipsei teraselor, ci a aglomeratiei! Unii au si renuntat la "papica" si au taiat-o spre terasa Pongal din Eforie, unde ne asteptau... niste fructe de mare, sortiment dupa care alergarăm toata ziua prin vecini😂😂!

Zoazore a fost inspirata!

Yersinia Pestis [29.08.17 15:22:16] »

@maria55: Să ratez mîncarea???!!! Ferit-a Domnul, ai uitat că-s extrem de moldovean? Să nu-mi primesc eu rația de ciorbă? Brrr, nightmare!

Zoazore [29.08.17 15:43:14] »

@Yersinia pestis: Bre, n-am sparlit! Am... economisit! Ca-s ieconoama tare! Buletin n-am, ca cica nu merit. N-au vacsea rosie sa traga dunga!

maria55 † [29.08.17 15:43:19] »

@Yersinia pestis: n-am uitat nicio clipă că esti moldovean, nu orice moldovean... se stie! Fă abstractie de asta... ceva ba mă face prea "periutză", ba o "dură"😂😂😂! Descopăr eu de la ce se trage... probabil depinde de interlocutor!

Nu te periez, dar iti multumesc pt atentia acordata! Am antene😂😂😂chiar si de la Mures!

Yersinia Pestis [29.08.17 21:01:41] »

@maria55: Ei, ai tehnică de anchetator, aolo ești băiat bun sau chitros în funcție de interes!

Cu mine poți să fii și rea, nu-mi pasă atâta timp cât te oprești la-njurături. Să nu dai, asta, da, problemă!

Pentru mine rămâi boieroaică, da, știu că asta te face să te simți într-un mare fel, tu ai zis-o! Și-ți urez noroc și optimism! Și, dacă te ajută, află că sunt alături de tine!

Da, deci, ca un vajnic vrâncean ce mă aflu, vă invit să vedeți o comedie, alta decât viața-n România și anume:”Afacerea Est”, regia Igor Cobileanschi. Ajută la ridicarea moralului!

Sărut mâna, cu multă simpatie și respect!

maria55 † [29.08.17 21:11:12] »

@Yersinia pestis: multumesc!

sandelki [18.09.17 13:42:18] »

@Zoazore: foarte tare... '' apa e fantastică! Marea și-a pus cea mai frumoasă rochie turcoaz, tivită cu valuri albe, și-a prins pescăruși ca broșă și-a plecat la întâlnirea cu cerul. Iar cerului, a mirare și admirație, i-a apărut o linie fină de nor. Sau îi dăruia mării o eșarfă? ... '' super, m-a uns la suflet... vot maxim!

Zoazore [18.09.17 18:45:37] »

@sandelki: Eh, fac și eu ce pot! Ingineră, crescută și trăită-ntre bărbați... mai scap și de-astea!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, elviramvio, maria55, mishu, sandelki, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.069132089614868 sec
ecranul dvs: 1 x 1