ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Alba - istorie, impresii de calatorie si recomandari

TIPĂREȘTE URM de aici

Petrecand cateva zile la Odesa ne-am intors pe drumul P70, prin Zatoka, sa vizitam Cetatea Alba, bastion medieval al crestinatatii, cetatea lui Stefan cel Mare. Va propun cateva perceptii si fotografii care sa va fie de folos daca veti ajunge pe aceste meleaguri.

Asezare

Cetatea este pozitionata pe un pinten de pamant la limanul Nistrului, de unde se pot supraveghea campiile din jur, raul, gura de varsare in Marea Neagra si limba de pamant ca o carare care separa limanul de mare. Este situata in localitatea Bilhorod, Ucraina. Drumul trece prin localitate, ajutati-va de GPS caci nu prea sunt indicatoare.

Istoria antica

S-a chemat Tyras, o colonie greceasca inca din sec V i. e. n. (cam de pe cand Homer scria Iliada si Odiseea si la 500 de ani dupa infrangerea Troiei si accesul grecilor in Pontul Euxin). Importanta strategica comerciala si militara este mare, pe aici trecand marfuri dinspre Europa centrala (Liov - Hotin), pe raul navigabil Tyras (Nistrul - o medie intre Dunare si Siret), spre Marea Egee si viceversa. A fost cucerita de sciti, a facut parte din Regatul Dac sub Burebista, cucerita de romani (sec. I-IV e. n., numita Alba Iulia, chiar asa :), ), apoi de huni, bizantini, tatari. Adaugand si nenumaratele schimburi de proprietari intre turci si rusi din sec XVII-XIX cred ca detine recordul mondial la acest capitol.

Istoria madievala

Si-a pastrat statutul de vama si bastion militar. Cucerita de moldoveni de la tatari in 1359, modernizata de Alexandru cel Bun si apoi de Stefan cel Mare, Cetatea Alba controla tot comertul fluvial dinspre zonele poloneze si lituaniene, asigurand comertul dintre Bizant si tarile hanseatice si fiind declarata de catre sultanul Mehmet II pe la 1468 de importanta egala cu Belgradul si obiectiv prioritar de cucerit. In pofida faptului ca Stefan o apara indarjit, la 1484 otomanii o distrug, (ocupand si cetatea Chiliei) profitand si de lipsa ajutorului polonez promis pentru domnitor.

Cetatea azi

Este intr-o stare de conservare buna, in curtea mare exterioara se mai observa o fosta moschee, cazarmi, bucatarii si alte ruine. Zidurile curtii intermediare sunt practicabile partial, ne-am plimbat pe ele, cu unele precautii. Tot in curtea exterioara veti gasi o mica terasa cu minuturi, sucuri si inghetata, un fierar dispus sa va bata pe loc o moneda (ruseasca), ca amintire. Cetatea este relativ ingrijita, cu unele amenajari si ghidaj, am gasit si un ghid pentru limba romana; astazi sub 2% din populatia locala vorbeste romaneste. Am identificat cu ajutorul ghidului si o inscriptie de pe vremea marelui domnitor, recuperata de arheologi din alt zid si plasata la loc vizibil, ca singur vestigiu al stapanirii moldovene. In rest am ascultat explicatii din perioada ruso-turca. De mentionat ca la intrarea in cetate (se plateste dar este o suma modica, echivalent a 2-4 lei) sunt decopertate partial zidurile anticului Tyras, "cetatea serpilor". Tot la intrare va vor intampina nenumarati comercianti de suveniruri.

Concluzie

A fost o experienta de neuitat, peste asteptari, o vizita pe care mi-o doresc repetata. O cetate frumoasa, cu vestigii si antice dar mai ales medievale si cu efigia lui Stefan primindu-ne ca acasa. Prin rolul ei, Cetatea Alba a fost un soi de Brasov la malul marii, nod de comert, cultura, unind oameni, idei, civilizatii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 10.05.17 18:17:53
Validat / Publicat: 10.05.17 20:19:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA

VIZUALIZĂRI: 2054 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Cetatea Alba, un instantaneu cu o mireasa locala :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26500 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.05.17 20:18:40]
»

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "Cetatea Albă [Bilhorod-Dnistrovskyi], ZATOKA" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[10.05.17 21:30:43]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Radix7AUTOR REVIEW
[10.05.17 21:46:28]
»

@webmasterX: da, acolo este Cetatea Alba. Multumesc pentru preocuparea pentru acuratete.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis
[10.05.17 21:52:17]
»

@Radix7: Inedita vizita (desi oarecum previzibila, primul lucru la care ma duce gandul cand rostesc Ucraina e Cetatea Alba!), exceptionale fotografiile! Sunt intr-un loc unde net-ul merge ca o caruta, ma bucur ca am avut perseverenta si rabdarea de a astepta sa mi se incarce pagina articolului tau si pozele ce-l insotesc!

Felicitari!

Radix7AUTOR REVIEW
[10.05.17 22:10:10]
»

@crismis: multumesc frumos, incerc sa mai pun maine cateva foto.

lpauld
[16.07.17 14:44:46]
»

Cum ați găsit ghid în limba română?

Aveți cumva date lui contact?

Mulțumesc

Radix7AUTOR REVIEW
[16.07.17 20:08:28]
»

@lpauld: era cineva din personalul cetatii care s-a oferit sa ne faca acel ghidaj, in romana. Imediat dupa intrarea in cetate puteti solicita acest serviciu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, lpauld, Radix7
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Albă [Bilhorod-Dnistrovskyi]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051820993423462 sec
    ecranul dvs: 1 x 1