ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2016
    DURATA: 5 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 9 MIN

    Marele rege Dromichete si mormintele din Valea Regilor Traci

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Cine nu a invatat la scoala despre marii regi ai dacilor Burebista si Decebal?! Dar cati dintre dumneavoastra au auzit de Dromichete? Ei bine, a sosit timpul sa va povestesc despre unul dintre ce mai intelepti si mai puternici regi ai geto-dacilor, omul care l-a snopit pe Lysimah regele Macedoniei.

    Sub pretextul pedepsirii geto-dacilor pentru sprijinirea revoltelor grecilor impotriva macedonienilor, Lysimah decide sa atace bogata tara de la Dunare si sa faca rost de ceva bogatii nemeritate, dupa bunul sau obicei. Conform traditiei locale, Dromichete initiaza un razboi de “gherila” punand la adapost femeile si copiii in muntii cei inalti, evacuand animalele domestice si recoltele, parjolind campiile si otravind fantanile in calea pradatorilor.

    Pentru a se asigura ca armatele lui Lysimah vin exact unde doreste el, aduce o inovatie “razboiului de gherila” introducand in tabara adversarului un soi de “cal troian”, un general de-al sau pe nume Seleuthes care se da drept tradator. Lysimah, orbit de glorie sau de aburii vinului geto-dacic renumit in toata lumea antica, il crede pe Seleuthes si joaca exact dupa cum ii canta inteleptul Dromichete. Pai de ce nu l-ar fi crezut?! Din punctul lui de vedere situatia aparea exact astfel: dacii au fugit din calea armatelor sale glorioase, generalul credincios al lui Dromichete il tradase si acum manca la masa lui si colac peste pupaza, acest general “dezertor” stia exact unde se ascunde Dromichete si cum sa il scoata de acolo pentru a-l ucide.

    Ceea ce Lysimah nu vedea erau locurile sterpe si pustiite pe unde mergeau armatele sale. La scurt timp soldatii lui au incept sa sufere de foame si de sete. La semnul lui Seleuthes, geto-dacii se reped asupra armatelor lui Lysimah cu atata ardoare incat acestia, sleiti de foame si inspaimantati, se predau fara lupta. Aceasta victorie fara a face sa curga nici o picatura de sange a fost mult laudata in lumea antica. De acum incolo povestea devine si mai interesanta. Ce credeti ca a facut Dromichete cu prizonierii?! Ar fi putut sa ii ucida sau sa ii transforme in sclavi in frunte cu regele lor Lysimah. In schimb el a jucat cartea intelepciunii, a bunatatii si a omeniei. Legile nescrise ale geto-dacilor spuneau ca este imoral sa te imbogatesti de pe urma altora dar si sa fii sarac din motiv de lene. Ei nu acceptau ca bunastarea lor sa fie bazata pe nenorocirea altora. Conducatorii obstilor satesti i-au cerut lui Dromichete sa il predea pe Lysimah pentru a-l executa deoarece macedonienii erau la al 5-lea atac asupra lor. Insa inteleptul rege ia o decizie socanta, unica in istoria lumii: le explica oamenilor sai ca e mai bine sa-l elibereze pe Lysimah in schimbul recunoasterii teritoriilor de la sud de Dunare, pentru ca in locul sau ar putea veni un alt rege care sa le provoace alte necazuri. Conducatorii obstilor satesti accepta imediat propunerea lui Dromichete, gest care denota bunatatea si intelepciunea acestui popor.

    Dromichete organizeaza un banchet unde, pe mesele oamenilor sai bucatele erau aduse in vase simple de ceramica, iar pe mesele macedonienilor erau aduse in vase de aur si argint masiv. In toiul petrecerii Dromichete il intreaba pe Lysimah care dintre mese este mai bogata iar acesta recunoaste ca masa lor este aceea. Atunci Dromichete il intreaba de ce ei, care au atatea bogatii vin sa atace un popor care traieste modest si cumpatat. Lysimah nu stie ce sa raspunda dar intrebarea lui Dromichete il pune pe ganduri.

    Intre cei doi se incheie un tratat de pace sigilat si de casatoria lui Dromichete cu fiica lui Lysimah. Aceasta pace nu va fi disturbata pret de 200 de ani, singurii care au distrus-o fiind romanii si razboaiele lor de expansiune.

     

    Imi doresc ca aceste istorisiri sa nu dispara niciodata, sa nu fie niciodata sterse pentru ca ele ne transmit adevarata noastra fire, adevaratul nostru sange, cel bun, generos si drept, sangele dacilor.

    Desi inainte de a ajunge pentru prima oara in Bulgaria ii consideram pe vecinii de la sudul Dunarii doar niste cultivatori de castraveti, am inceput sa ii admir cu frenezie pentru ceea ce fac cu istoria, turismul si tara lor. Nu stiu cati dintre dumneavoastra au auzit pana acum de VALEA REGILOR TRACI. Ei bine acest loc exista si in curand va fi mult mai interesant si mai atractiv decat Valea Regilor din Egipt. De ce fac aceasta afirmatie? Pentru ca aici, in Bulgaria, am aflat ca in zona exista peste 1000 de morminte de tip tumul dintre care peste 100 sunt deja in curs de excavatie si 5 sunt deja introduse in circuitul turistic. Toate aceste lucrari sunt impecabil realizate din fonduri europene (culmea, la ei se poate!!!) in timp ce tumulii din Romania (da, exista si la noi, chiar mai mari si mai multi!!!) zac ascunsi in iarba inalta fara ca nimeni sa stie despre ei sau sa incerce sa ii cerceteze. Valul de revolta si furie ce ma invadeaza de cate ori ma gandesc la istoria noastra ingropata si necercetata, la potentialul urias pe care tara si istoria strabuna ni-l ofera cu generozitate si peste care autoritatile trec ca si cand nu ar exista sau nu ar avea permisiunea sa existe, ma face sa continui lupta pe care o duc de la tastatura scriind despre legendele si povestile aproape pierdute in negura timpului.

    Hai sa va povestesc despre frumusetile si misterele descoperite la vecinii si fratii nostri de sange. Voi incepe cu nordul tarii, foarte aproape de Bucuresti, foarte aproape de granita, la o aruncatura de bat de noi.

    Aici, la SHVESHTARI, in 1982, este descoperit un mormant de o frumusete unica, mormantul marelui rege Dromichete, eroul povestii mele de mai sus. Regele a fost ingropat alaturi de sotia sa, fiica lui Lysimah, demonstrand inca o data respectul de care se bucurau femeile in societatea acelor vremuri. Acest mormant este plasat sub tumulul cel mai inalt dintr-o serie de 26 de alti tumuli, semn de mare respect. Din acest sir de movile numai 3 sunt deschise spre vizitare in ziua de azi, dar am incredere in bulgari si inceea ce fac ei cu tara lor. Mormantul lui Dromichete este unic. Spre deosebire de celelalte morminte din Valea Regilor Traci, acesta contine niste cariatide splendide, lucrate cu atata migala si atentie incat par a fii fapturi vii. Din pacate nu mi s-a dat voie nici sa filmez si nici sa fotografiez acest mormant impresionant oricat de mult am insistat si oricat de mare a fost suma pe care am fost dispusa sa o ofer ingrijitorilor mormantului. Nu-i nimic, ma simt norocoasa ca am ajuns sa il salut pe marele rege si sa ma bucur de energia locului sacru.

    Spre deosebire de mormintele faraonilor egipteni, mormintele regilor traci sunt mici si relativ modeste, dovada a faptului ca strabunii nostri nu sufereau de mania grandorii, dar urmasii lor, cei care i-au ingropat, au avut grija sa nu-i lase fara respectul pe care il meritau. Prin urmare le-au construit morminte splendide ca si arhitectura, morminte care nu seamana nici unul cu celalalt. De exemplu mormantul regelui Dromichete este pazit de cariatide, alte mormimte au picturi splendide, altele au sculpturi sau modele unice cioplite in tavan. Toate au insa o caracteristica comuna, sunt plasate in tumuli adica dupa constructia mormantului si sigilarea lui cu usi masive din piatra care se pot glisa pe role din piatra (lucru unic in lume), acesta este acoperit cu argila, apoi cu pietris si apoi cu pamant.

    Ce m-a lasat cu gura cascata este felul in care mormantul acesta este pazit si amenajat. Folosind fonduri europene bulgarii l-au plasat cu totul intr-o constructie in care poti patrunde exact ca in seiful unei banci. O domnisoara te conduce pana la usa, introduce intr-o fanta deschisa cu o cheie speciala o cartela, tasteaza un cod iar usile blindate se trag in lateral lasandu-te sa patrunzi intr-o atmosfera controlata din punct de vedere al temperaturii si umiditatii. Uite ca la ei se poate!

    Alaturi de mormantul amarnic pazit mai exista inca 2 aruncate oarecum in niste magazii de tabla care se incinge de la caldura de afara. Aceste morminte sunt prezentate ca fiind de imprtanta mai mica si nici macar nu a nume ci niste numere.

    Lasand in urma mormantul regelui Dromichete va voi conduce mai spre centru-sud in zona numita Kazanlak. Aici pe langa existenta Vaii Regilor Traci, in sezonul infloririi trandafirilor va puteti delecta si cu o mare de roze pentru ca valea este cunoscuta si sub numele de Valea Trandafirilor.

    Primul mormant la care am oprit a fost cel al lui Seuthes al III-lea. Seuthes a fost regele Odrysilor, neam aprig de traci. Mormantul sau a fost descoperit in 2004 iar arheologii au fost uimiti sa gaseasca in interior coroana de aur a regelui, o diadema, un pocal de aur si capul sculptat al regelui chiar in fata intrarii in mormant. Acest mormant are 3 camere dintre care una este rectangulara ca un sarcofag, construita din blocuri de piatra ce cantaresc fiecare peste 60 de tone.

    In mormant se patrunde printr-un culoar lung si racoros, perfect amenajat pentru vizitare (vezi filmul). Camera-sarcofag este climatizata si intretinuta cu sfintenie desi nu este nimic in interior. Bulgarii au respectul meu!

    Continuam cu masina catre mormantul de la SHUSHMANETS. Perfect amenajat si climatizat, amarnic pazit ca o banca de valori strabune, acest mormant se ridica pe culmea unui mic deal iar pentru a ajunge la el trebuie sa mai treci pe langa alte 2 morminte care la momentul vizitei mele erau in curs de amenajare. Trebuie sa ii mai laud?! Sunt de-a dreptul mandra de ei! Acest mormant a fost descoperit in 1996 si nu se stie cui apartine dar frumusetea lui ma face sa cred ca persoana cui apartine nu a fost una de rand. Chiar la intrare bolta este sustinuta de o coloana dorica foarte eleganta. Pentru a putea patrunde in el trebuie sa treci pe langa coloana cu pricina. Vei ajunge la o sala circulara, climatizata si atent monitorizata, sala a carei bolta este sustinuta de o alta coloana frumos realizata (vezi filmul).

    Sarim din nou in masina si strabatem soseaua, marginita de campii intinse acoperite de tumuli usor de reperat, pentru a ajunge la mormantul de la OSTRUSHA. Excavat in 1993, acest mormant are o camera sapata intr-un urias bloc de piatra. Tavanul camerei este sculptat foarte frumos. Aici au fost gasite si cateva fresce dar ele sunt deteriorate iar in momentul vizitei mele erau in proces de restaurare.

    Pentru ca se lasa seara peste Valea Regilor Traci, am decis sa ne indreptam spre Kazanlak, orasul unde aveam rezervata camera la hotel. Evident nu puteam sa mergem la culcare inainte de a vizita mormantul de la KAZANLAK. Acesta este unul dintre cele mai frumoase morminte din Bulgaria. Originalul este inchis publicului pentru a putea fi conservat cum se cuvine dar vecinii nostri au construit alaturi o replica a lui, replica ce poate fi vizitata. Trecand printr-un coridor lung si ingust, splendid vopsit de sus pana jos in nuante de rosu-caramiziu si negru, ajungem intr-o sala circulara al carei tavan este pictat cu diferite scene atat de frumos realizate incat nu-mi vine sa cred. Le puteti vedea pe filmul meu.

    Un alt mormant pe care l-am vizitat intr-o alta zi a fost acela de la ALEKSANDROVO. Gasit intamplator in urma unei excavatii in anul 2000, acestui mormant i s-a dedicat un intreg muzeu. Originalul nu este deschis publicului, el fiind conservat cu mare grija undeva in spatele muzeului. In incinta muzeului a fost construita o spendida replica. Si aici ca si la Kazanlak, frescele ce decoreaza mormantul sunt splendide. Aici am ocazia sa il descopar pe marele Zalmox intr-o scena de pe tavan.

    Va recomand sa vizitati aceasta VALE A REGILOR TRACI pentru a va aduce aminte ca avem si noi o istorie care merita a fi pomenita si scoasa din intuneric.

     

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul filmulet:

    https://www.youtube.com/watch?v=t0Xnpel3U6k

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 08.05.17 07:44:05
    Validat / Publicat: 08.05.17 08:37:08
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în BULGARIA

    VIZUALIZĂRI: 4175 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    39 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Mormantul lui Seuthes III
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57200 PMA (din 43 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    39 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [08.05.17 08:36:10]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 08:56:40]
    »

    @webmasterX: multumesc webmaster!

    webmaster
    [08.05.17 09:10:09]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 09:17:10]
    »

    @webmaster: multumesc webmaster!

    adrianbogdan
    [08.05.17 09:56:43]
    »

    Foarte interesant, citind pe AFA mai afli lucruri noi, de exemplu aceste morminte trace.

    Nu sunt fan Bulgaria dar povestea spusa de tine ma incita la o incursiune prin Kazanlak sau ma rog in zona.

    Se pare ca bulgari si-au facut temele la capitolul turism.

    Superba expunerea ta.

    Cu bine!

    Testosu'
    [08.05.17 09:59:39]
    »

    @buterfly: Tare fain articol! Tare faine aceste obiective istorice si turistice pe care am reusit sa le vizitam si noi in anii trecuti (mai putin Aleksandrovo).

    De ce oare bulgarii reusesc (bulgari, "care fie vorba intre noi", sunt catalogati si vazuti cum sunt vazuti de o buna parte a conationalilor nostri, dar care in realitate chiar stiu sa faca turism in comparatie cu noi. Si nu ma refer doar la turismul de pe litoral ci la alte laturi ale turismului: la agro-turism, turism rural, turism in zonele de munte, punerea in valoare a vestigiilor istorice, pastrarea a traditionalului in pensiuni si restaurnate, etc, etc) sa atraga fonduri europene, sa puna in valoare aceste obiective istorice, care pana la urma au nu numai strict valoare turistica ci in special istorica, de identitate nationala pana la urma.

    Cate asemenea vestigii istorice avem care zac in uitare, parasite, sau de care nu s-a sinchisit nimeni sa le scoata la lumina. Dar in schimb am tot creat (pe bani, nu putini) logo-uri de promovare: cu frunze, cu cu copy, cu paste, sau mai stiu eu cu ce. Deschidem birouri de promovare turistica a tarii prin diferite colturi ale Europei, apoi ajungem la concuzia ca trebuie sa le inchidem si sa deschidem altele ca nu au fost alese cum trebuie cele initiale.

    Scuze, am divagat destul!

    Felicitari pentru articol, de fapt pentru toate aticolele scrise pe AFA si nun numai, care chiar imi plac.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 10:18:06]
    »

    @adrianbogdan: mutumesc pentru vizita si aprecieri! Sa stii ca nici eu nu erm fan Bulgaria chiar deloc. Am inceput sa ii apreciez in urma primei vizite efectuate la ei cand am descoperit Pobiti Kamani. Acum insa am descoperit lucruri uluitoare care m-au lasat pur si simplu cu gura cascata de intra musca pana in ziua de azi! Articolul acesta este dar primul din serie. Nici nu-mi vine sa cred ce am gasit la ei. Stai sa vezi!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 10:23:12]
    »

    @Testosu : multumesc pentru vizita si aprecieri. Sa stii ca numai tu esti de vina pentru ca am ajuns in Bulgaria!! Pe bune, am citit la tine despre pestera Devetashka si m-a impresionat atat de mult ca am hotarat sa dau o fuga acum vreo 2 ani. Ti-am si scris un comentariu la articol. Dupa asta nu m-am mai putut opri, mai ales ca am inceput sa descopar tot felul de situri arheologice megalitice apartinand civilizatiei pe care o urmaresc asiduu prin lume, civilizatia gigantilor. O sa vezi in povestile mele urmatoare. Am ajuns la concluzia ca la noi nu este permis sa se excaveze in siturile arheologice. Cineva se teme rau de noi si de ceea ce am putea afla despre strabunii care zac in pamant. Bine ca macar fratii nostri de sange, bulgarii, mai au coloana vertebrala, ca altfel nu am mai stii nimic despre trecutul neamului nostru. O sa va arat multe locuri incredibile descoperite intamplator acolo.

    Cat despre logo-uri, ai vazut ca si logo-ul destinat Bucurestiului si pentru care s-au platit zeci de mii de euro, este plagiat dupa altul de prin Singapore?! Frumos domnule, frumos!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Carmen Ion
    [08.05.17 10:35:45]
    »

    @buterfly: Foarte, foarte interesant și incitant.

    Numai de bine despre modul în care bulgarii au reușit să folosească fondurile europene pentru promovarea țării și au făcut din traci un fel de simbol al istoriei lor, impulsionând turismul cultural. Total de acord cu tine: am tot respectul pentru eforturile lor și mi-e ciudă că noi nu suntem în stare să ne protejăm comorile și să le facem cunoscute în lume. Nu insist, ca să nu mă enervez

    Două observații care sper să nu te supere:

    - Valea Regilor Traci se referă exclusiv la zona Kazanlîk, nu și la celelalte despre care faci vorbire în review

    - Afirmația ta că aceasta va deveni în curând mai atractivă decât Valea Regilor din Egipt mi se pare hazardată. Îți înțeleg entuziasmul, dar cred că exagerezi. E drept că în Egipt pe Valea Regilor nu s-au făcut lucrări de conservare și amenajare ca în Bulgaria, dar tocmai de aceea s-a păstrat autenticitatea istorică a mormintelor descoperite. La urma urmei, coridoarele, ușile blindate, sistemele de climatizare etc. sunt aspecte care țin exclusiv de conservarea siturilor și atât, și oricât ne-ar impresiona, ele nu adaugă nimic la valoarea intrinsecă a descoperirilor arheologice, ci doar facilitează accesul și păstrarea lor în bune condițiuni pentru posteritate.

    Sper că m-am făcut bine înțeleasă.

    Felicitări pentru articol, film și poze!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 11:54:53]
    »

    @Carmen Ion: multumesc pentru vizita si aprecieri! Asa este, Valea Regilor Traci este in zona Kazanlak dar celelalte 2 morminte respectiv Dromichete si Aleksandrovo nu aveam unde sa le plasez in alt articol. Prin urmare le-am plasat in acest articol referitor la mormintele regilor traci.

    Afirmatia mea referitor la Valea Regilor Traci care va deveni mult mai interesanta dect Valea Regilor din Egipt se refera la numarul mare de morminte care exista aici si la faptul ca ele deja sunt in curs de amenajare. Dupa cum pomeneam in articol aici sunt peste 1000 de morminte dintre care 100 sunt deja excavate si in curs de amenajare. Afirmatia mea nu are legatura cu amenajarea lor din fonduri europene. Imagineaza-ti cum ar fi sa ai 1000 de morminte de vizitat!!! Cum s-ar mai putea compara cu cele 5-6 care se pot vizita in Valea Regilor din Egipt?! In plus, aici la bulgari, tracii au dat dovada de multa imaginatie si nici un mormant nu seamana cu altul. La egipteni toate sunt pictate si au un sarcofag pe undeva...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Carmen Ion
    [08.05.17 13:00:18]
    »

    @buterfly: Of, nu vreau să intru în polemici, și nici să dau impresia că minimalizez importanța descoperirilor din Bulgaria. Dimpotrivă!

    Nu consider însă cantitatea (numărul de morminte) un element esențial. Importantă este valoarea și semnificația istorică.

    Totuși: în Valea Regilor din Egipt s-au descoperit 63 de morminte (care nu seamănă între ele), ultimul în 2008, și toate se pot vizita (http://wikitravel.org/en/Luxor/Valley_of_the_Kings).

    Ce-i drept, relieful plin de pietre, distanțele dintre morminte, căldura și intrările destul de anevoioase în morminte îi determină pe cei mai mulți turiști să se limiteze la 3-4.

    Ce am vrut eu să subliniez în ecou este faptul că în Egipt acestea pot fi văzute aproape așa cum arătau ele inițial, cele mai vechi datând de pe la jumătatea sec. XIV î. Hr. !!! , păstrate deci aproape intacte în cadrul lor natural și doar consolidate pentru a nu se prăbuși. După părerea mea, lucrul acesta este extraordinar. Nu e nevoie să apelezi la imaginație pentru a-ți zugrăvi în minte locurile și a te lăsa copleșit de măreția și frumusețea lor.

    Comorile din interioarele mormintelor au fost în mare parte jefuite, după cum se știe, iar cele care au supraviețuit sunt expuse la Muzeul de Arheologie din Cairo, pe care de asemenea l-am vizitat și m-a impresionat peste măsură, așa cum am rămas de altfel marcată pe viață de întreaga excursie făcută în Egipt.

    Înțeleg că și artefactele descoperite în mormintele de la Kazanlîk se află în muzeul de la Sofia, în cel din Kazanlîk fiind expuse numai copii.

    Clima și deșertul au fost cele două atuuri care au ajutat Egiptul să-și conserve comorile antice. În Bulgaria au fost necesare măsuri speciale de protejare, lucru absolut de înțeles și mai mult, de aplaudat, dar care - mă repet - nu adaugă nimic la valoarea descoperirilor arheologice.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    tata123 🔱
    [08.05.17 14:14:32]
    »

    @buterfly: Un articol interesant care aduce în fața cititorilor locuri care au legătură și cu istoria noastră. Este de apreciat efortul bulgarilor de a descoperi, prezerva și promova aceste descoperiri arheologice.

    Chiar am citit periodic articole despre amenajările efectuate de bulgari în diverse situri arheologice pentru a facilita accesul turiștilor. Un articol care sintetizează descoperirile arheologice efectuate până în 2011 găsiți în acest articol: novinite.com/articles/123 ... %3A+Archaeology. Și câte alte cercetări arheologice s-au desfășurat în Bulgaria în ultimii ani - fiindcă la ei se sapă, nu glumă.

    În 2015 bulgarii au vernisat o expoziție la Muzeul Louvre cu obiecte provenite din mormântul regelui Seuthes al III-lea (louvre.fr/en/expositions/ ... veries-bulgaria).

    mishu
    [08.05.17 14:26:40]
    »

    @buterfly: Un articol interesant care face ca destinatia Bulgaria sa fie aiba inca un loc de vizitat si se pare ca la capitolul turism isi fac temele mai constiincios decat noi.

    Avem si noi o multime de locuri de prezentat insa nu stim sau nu vrem sa le prezentam.

    Frumoasa povestea, citind-o mi-am adus aminte ca odata demult citisem si eu iar acum mi-am adus aminte.

    Felicitari, votat cu mare placere.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema
    [08.05.17 14:41:29]
    »

    @buterfly:

    Superbonusul odata cu votul meu!

    Un articol excelent. Captivant si interesant. Vad ca ii dai cu dacii in ultimul timp. Si pozele sunt faine!

    Bravos, tarabostes!

    Nu stiu ce am spus, dar sa fie de bine!

    Lucien
    [08.05.17 15:46:34]
    »

    Un articol care m-a încântat nespus și pe care a trebuit să-l citesc silabă cu silabă. Mai mult decât interesant. Continuând seria comparațiilor, eu apreciez grija bulgarilor pentru monumentele antice în condițiile în care tracii nu sunt strămoșii lor direcți (bulgarii se trag din triburile migratoare) spre deosebire de daci de care putem spune că sunt strămoșii noștri direcți. În condițiile în care noi nu avem nici autostrăzi, nici vaccinuri... aspirăm cumva spre performanță în păstrarea și promovarea istoriei?! Mi-a plăcut și videoclipul. Ce aparat foto și ce cameră video folosești?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 17:38:55]
    »

    @tata123: multumesc pentru vizita si aprecieri! Asa este, sapa bulgarii peste tot. Au cate 4-5 echipe de arheologi pe la fiecare sit mai mare. Sunt incredibili! Isi dau interesul, stiu sa se promoveze, nu stau aplecati in fata nimanui

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 17:41:20]
    »

    @mishu: multumesc pentru vizita si aprecieri! In legatura cu locurile noastre istorice cred ca nu se vrea studierea lor de la nivel inalt, nu cred ca nu ar fi fonduri sau voluntari.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 17:44:30]
    »

    @Dan&Ema: multumesc pentru vizita si aprecieri! Tarabostes e de bine! Pai despre cine sa vorbesc daca nu despre stramosii nostri cei atat de cazuti in uitare?! Avem istorie, avem cu cine sa ne mandrim!

    Dan&Ema
    [08.05.17 17:47:10]
    »

    @buterfly:

    Tu ai povestit exceptional de pe toate meleagurile pamantesti, dar acum e ceva neaos, ceva gen intoarcerea la stramosii nostri.

    A propos cum se numeste femeia dacului? Dar la plural? Nu am auzit niciodata pluralul.

    Am deviat.

    Repet: superb articol!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 17:50:46]
    »

    @Lucien: multumesc pentru vizita si aprecieri! Sa stii ca ai dreptate! Bulgarii astia nici nu au sange trac, sunt migratori. Si uite cum respecta istoria pamantului pe care au aterizat! Folosesc go pro 4 montat pe un stabilizator de imagine gimbal. Este perfect ( imagine, sunet, ddimensiune, greutate) cu exceptia faptului ca nu are zoom

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [08.05.17 17:53:47]
    »

    @Dan&Ema: asa e, ma atrage pamantul asta din ce in ce mai mult. Umblu ce umblu si mi se face dor... imi place sa explorez lumea dar casa mea tot aici este. Pai femeia dacului este daca. Pluralul ar fi dace

    Dan&Ema
    [08.05.17 18:19:16]
    »

    @buterfly:

    Nu am auzit "dace" niciodata, dar probabil ca asa este.

    fanespoitorul
    [08.05.17 19:44:42]
    »

    @buterfly: Articol super tare. Cu toata civilizatia dar parca ma simt atras tot de partea asta estica cu toate ca noi suntem latini intr-o mare de slavi. Am cunoscut un sarb in Romanica. Vorbim in engleza. Am cautat pe "Goagal" ce mai faci/kako si, si buna seara/dobro vece. Mi-a zambit si mi-a raspuns in sarba.... A vazut stupoarea mea caci nu am inteles si mi-a tradus : Bine multumesc : Dobro si. Am fost in Germania dar parca balcanici se accepta mult mai usor fata de cum ne accepta occidentalii. Poate e doar parea mea. Oricum m-ai topit cu ce ai scris.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [09.05.17 07:41:39]
    »

    @fanespoitorul: multumesc pentru vizita si aprecieri! Am observat si eu ca vecinii, mai ales cei din fostele state Iugoslave sunt mult mai asemanatori noua decat vesticii. Poate si pentru ca suntem cu totii considerti specie inferioara de asa-zisii "avansati" europeni

    Dana2008
    [09.05.17 11:35:18]
    »

    Felicitări pentru articol!

    Interesant și cu noutăți despre activitățile vecinilor și comorile pe care le pun în valoare.

    Noi le conservăm, le lăsăm sub pământ.

    Foarte frumos filmul!

    Cine știe peste ce regi, coroane din aur, diademe, etc. călcăm?

    Continuă că îmi plac poveștile tale!

    Călătorii plăcute!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [09.05.17 14:41:25]
    »

    @Dana2008: multumesc pentru vizita si aprecieri! Eu ma bucur ca macar vecinii se ocupa serios de treaba ca daca ar fi dupa noi, parca nu am avea istorie...

    abancor
    [09.05.17 19:19:46]
    »

    De toată lauda eforturile bulgarilor de cercetare, conservare și expunere a vestigiilor istorice. Nu știam că sînt așa bine prezentate publicului.

    Nu prea am fost prin Bulgaria, doar de 2 ori, la mare, acum 10 ani, dar am observat acest interes pentru traci. În afară de pomenirea lor în ghidurile turistice, organizau și expoziții temporare, care erau promovate și în hoteluri (cum era și la noi pe vremea ONT-ului, cînd vedeai postere cu Histria în hol la Amfiteatru). Țin minte că în perioada cît am stat la Albena, în holul hotelului era un afiș care anunța o expoziție „Thracian Treasures” care ținea tot sezonul estival, la un muzeu din Varna.

    E clar că și turiștii străini sînt interesați, iar bulgarii răspund acestui interes. La urma urmei e o civilizație caracteristică spațiului bulgăresc, vestigii și tezaure romane, otomane sau grecești mai vezi și prin alte părți. Deci trecutul tracic e și un bun turistic, iar Bulgaria își exploatează bunurile turistice destul de bine.

    Am un ghid al Bulgariei unde scrie că în toată țara sînt peste 60000 de morminte tracice, numai la Kazanlîk fiind vreo 500.

    tata123 🔱
    [09.05.17 20:18:31]
    »

    @buterfly: Uite și varianta dacică/românească a Văii Regilor Traci - peste 30 de tumuli atribuiți unor căpetenii locale (daci sau populații anterioare), puțin cercetate arheologic (e de mirare?!). Vorbesc despre așa-numita Valea Regilor Daci de la Oarța de Sus prezentată într-un articol interesant aici: gazetademaramures.ro/vale ... -codrului-16769.

    Informații interesante și galerie foto/video despre sanctuarul fortificat de la Viile Botii, în apropiere de Oarța poți accesa la adresa web: maramures.transilvania-lo ... -la-viile-botii.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [09.05.17 21:15:12]
    »

    @abancor: multumesc pentru vizita si aprecieri! Nici eu nu dadeam 2 bani pe bulgari dar acum mi-am schimbat parerea. Au inceput sa puna in valoare tot ce au pe acolo si au multe. Culmea e ca ei nici macar nu au sange trac... ce pacat ca la noi nu se poate! Ei fac muzee unde gasesti numai fotografii cu diverse artefacte iar noi nici macar muzeu national de istorie nu avem. Cladirea aia care ar trebui sa fie muzeu e pangarita de hidosenia aia de statuie a lui Traian cu "cucul" gol pregatit sa...lupoaica dacilor. I-as trage in teapa pe cel care a sculptat hidosenia si pe cel care a aprobat expunerea ei acolo

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [09.05.17 21:17:26]
    »

    @tata123: vai, vai ce imi faci tu mie! Nu am auzit de locul asta pana acum. Acum trebuie sa fac cumva sa ajung acolo! Ma pui pe drumuri! In afara de acest loc mai sunt si in Dobrogea si in Transilvania, inclusiv Sona...stii tu...si cu siguranta prin alte parti despre care nu stim nimic

    Mihai18
    [09.05.17 22:01:22]
    »

    In sera aceasta am citit o 2-a oară reviewul. Am văzut cum gândiți și scrieți și mi-am dat seama cine sunteți sau ce sunteți. Dacă sunteți profesoară, veți rămâne în amintirea elevilor.

    Acest review pe mine m-a impresionat prin valoarea sa documentară și mi-a amintit de o materie din primul an de facultate, care se numea „Istoria Dreptului și Statului Român” Aveam un profesor care preda atât de frumos și atrăgător încât în amfiteatru era liniște ca la un concert simfonic.

    Într-adevăr, ca să cunoști Istoria dreptului statului român, trebuie să-i cunoști istoria de la origini și până în prezent. La una din predări am aflat despre regele Dromichete și rivalul său Lysimah. Ce nu ne-a spus atunci profesorul, a fost locul unde Dromichete a fost înmormântat. După mulți ani, aflu acum de la dv.

    Mi-a plăcut foarte mult reviewul. Pentru mine a fost o lecție de istorie și mi-a stârnit nostalgia frumoșilor ani din timpul studenției.

    Vă mulțumesc f. foarte mult și vă admir pentru cunoștiințele avansate în domeniu cât și pentru priceperea de a pune în slovă toate aceste idei.

    Cu mult respect, de la Mihai 18

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.05.17 10:05:03]
    »

    @Mihai18: multumesc pentru vizita si aprecieri! Nu ma asteptam sa va impresionez atat de mult. Nu sunt profesoara, sunt doar o amarata care s-a saturat sa stea in genunchi si cu capul plecat, lasandu-se scuipata pe motiv ca suntem neam de tigani. Asa ca intr-o buna zi am inceput sa scriu si sa imprastii toate cele pe care le aflasem in legatura cu istoria neamului nostru. Imi place sa umblu pe la ruine si sa ascult povestile pietrelor. Incerc sa scot din uitare tot ceea ce zace ingropat cu speranta ca intr-o buna zi cineva care este la conducerea tarii va avea curajul sa inceapa sa le dezgroape si sa ne permita sa cunoastem istoria noastra adevarata. E o forma de lupta si asta. Ma bucur ca are ecou

    Mihai18
    [10.05.17 12:03:31]
    »

    @buterfly:

    Așadar, am devenit prieteni pe AFA. Să fie într-un ceas bun. Eram în Kaufland - Ploiești când telefonul mi-a anunțat propunerea dv. și am urmat pașii (de acord).

    Acum sunt acasă, am deschis laptocul care confirmă pe ambele situri (Buterfly și Mihai 18) că avem acest nou statut pe AFA.

    Vă mulțumesc pentru propunere.

    Cu respect, Mihai 18

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.05.17 13:03:58]
    »

    @Mihai18: bun gasit, multumesc pentru accept!

    abancor
    [10.05.17 19:19:36]
    »

    @buterfly: Să știi că au sînge trac, cam la fel cît și noi. Culmea e că cică cel mai mult „sînge” trac îl au albanezii, grecii și italienii (tot era o teorie cu Enea etc.).

    „Sînge” adică ADN. De la o vreme sînt „la modă” studiile astea pe haplogrupuri, care arată clar că una e etnia (culturală), și altul e ADN-ul. Repartiția haplogrupurilor arată similitudini între mai toate popoarele vecine, nu există granițe ca în geopolitică. Și arată deosebiri unde nu te aștepți, de pildă românii din sud sînt „mai traci” și mai apropiați de bulgari, în schimb românii din Moldova sînt „mai slavi”.

    În plus, se poate urmări și istoria, de pildă repartiția unui anume haplogrup corespunde cu al doilea Țarat Bulgar, adică Bulgaria, Țara Românească, Basarabia și Moldova de azi. Mă rog, e o întreagă bulibășeală, că se găsesc procente subunitare inclusiv din ADN-uri specifice triburilor amerindiene, deci toți avem combinații de gene destul de „globale”.

    E și normal, toate popoarele care au trecut pe aici nu au dispărut brusc, ieșind din istorie, ci și-au lăsat moștenirea genetică pînă în zilele noastre.

    Mai mult, regula normală în geografie e că rîurile unesc și munții despart. Civilizațiile se nasc în văile rîurilor, de-a lungul lor. Numai la noi Dunărea desparte, în schimb Carpații unesc. Dar asta azi. E firesc ca mai demult, pe ambele maluri ale Dunării să se fi aflat același neam. Pînă să fie folosit (fluviul) ca graniță politică (din motive militare).

    Cică Ludmila Jivkova (fiica lui Todor Jivkov) era pasionată de treburi din astea. Se zice chiar că voia să facă cercetări înspre a arăta că românii și bulgarii sînt același neam, doar că au dezvoltat culturi diferite (nu mai știu unde am citit asta, dar pe net nu am găsit ca să dau link). Oricum, ea era pasionată de chestii oculte, ezoterice, mistere, pînă acolo că se speculează că din cauza asta ar fi fost ucisă (în 1981). Dar de trecutul tracic al Bulgariei sigur era preocupată, a organizat și expoziții în străinătate cu tezaure tracice. Deci atenția Bulgariei pentru traci e destul de veche. Firesc, de altfel. Numai un naționalism degenerat te-ar putea face să ignori părțile din istoria pămîntului pe care te afli care țin de alte neamuri.

    tata123 🔱
    [10.05.17 20:01:39]
    »

    @abancor: Cât de adânc încearcă să sape știința pentru a descifra anumite necunoscute! Foarte interesante aceste studii genetice; am găsit unul efectuat de cercetători români și publicat în martie 2017 în system open acces: bmcgenet.biomedcentral.co ... 2863-017-0487-5 (și un rezumat preluat de presă: adevarul.ro/locale/cluj-n ... 27cf/index.html).

    Ludmila Jivkova se pare că a înființat chiar un Institut de tracologie/arheologie sub aripa Academiei bulgare (sau ceva de genul unei secții); de asemenea, a scris o cărțulie despre mormântul de la Kazanlak („Le tombeau de Kazanlak”, 1974)

    webmaster45
    [11.05.17 06:34:01]
    »

    @Mihai18:

    Discuţiile particulare se pot purta prin mesaje private sau alte canale de comunicare.

    Ecoul offtopic ţi-a fost şters.

    Mihai18
    [11.05.17 14:05:38]
    »

    @webmaster45:

    Corect și fără obiecții. Vă mulțumesc

    elviramvio
    [08.06.17 07:42:21]
    »

    @buterfly:

    Draga mea, poate ai avut impresia ca nu-ti mai citesc articolele. Ei bine, am fost plecata, am multe articole pe aici necitite. Tu scrii minunat despre fapte, eroi, locuri care mie imi sunt dragi asa ca n-am vrut sa trec prin cuvintele tale precum supersonicul si cum stiu ca nu alergi dupa puncte si premii, ti-am lasat povestile la dospit.

    Acum le iau pe rand si am inceput cu Kazanlak pentru ca am fost si eu putin prin zona anul trecut, inclusiv la mormant.

    Am numai cuvinte de lauda la adresa bulgarilor in ceea ce priveste turismul si in special cel cultural si istoric. Daca vor avea noroc, din ce am citit, vor crea o zona in Valea Regilor de invidiat pentru multe tari dezvoltate europene. Imi doresc sa pot petrece mai mult timp prin unele zone ale Bulgariei, lista e scrisa, Cronos e rau!

    Plimbari cat mai frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adrianbogdan, buterfly*, Dan&Ema, elviramvio, fanespoitorul, Lucien, Mihai18, mishu, tata123 🔱, Testosu'
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kazanlak şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073905944824219 sec
    ecranul dvs: 1 x 1