ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Praga ziua 1 - Hradcany şi Mala Strana

TIPĂREȘTE URM de aici

În prima zi a vizitei noastre în Praga, ne-am propus să vizităm castelul Hradcany şi micul oraş (Mala Strana) din împrejurimile sale. După ce am servit micul dejun la hotel, ne-am urcat în maşină şi am pornit spre castel. Pentru cei care doresc să meargă cu maşina pentru a vizita castelul, coordonatele GPS pentru parcarea de lânga castel sunt următoarele: N – 50.094282 şi E – 14.397494. Parcarea este păzită, iar taxa de parcare este de 40 coroane/oră, aproximativ 6 lei/oră.

Din parcare ne-am îndreptat spre curtea palatului, dar înainte de a intra în curte am vizitat Grădinile Imperiale. Acestea sunt un parc, plin de diferiţi copaci, unii chiar exotici cum ar fi cedrul, o mulţime de flori şi un gazon impecabil. Pe lângă flori şi copaci în acest parc se mai găsesc diferite statui şi fântâni arteziene. În capătul din spate al grădinilor imperiale se află Palatul Regal de Vara, numit şi Palatul de Vara al reginei Ana, o clădire veche, construită prin anii 1560. Palatul a fost construit pentru a servi organizării unor evenimente ale familiei regale. Acesta nu este deschis turiştilor pentru a fi vizitat în interior.

După ce am vizitat Grădinile Imperiale şi Paltul Regal de Vară, ne-am îndreptat spre Hradcany. La poarta de la intrare în curtea palatului erau poziţionate două gărzi, care nu clipeau nici măcar în faţa bliţurilor turiştilor, iar pe lângă aceştia am văzut şi un militar cu o puşcă automată, care asigura securitatea turiştilor (zile tulburi în Europa). Curţile interioare ale castelului se pot vizita gratuit. Doar pentru a vizita interiorul clădirilor din curte se plăteşte bilet. Dacă a venit vorba despre bilete, acestea sunt de două feluri: circuitul A – care costă 350 coroane - aproximativ 58 lei şi cuprinde Catedrala Sfântul Vitus, Vechiul Palat Regal, Bazilica Sfântul Gheorghe, Golden Lane, turnul Daliborka, Turnul Pulberii şi expoziţia Poveştile Castelului Praga; şi circuitul B – care costă 250 coroane - aproximativ 41 lei şi cuprinde Catedrala Sfăntul Vitus, Vechiul Palat Regal, Bazilica Sfântul Gheorghe, Golden Lane şi turnul Daliborka. Pentru fiecare obiectiv în parte se poate cumpăra şi bilet separat.

Am ales circuitul B şi ne-am pornit la drum. Ziua când am vizitat noi castelul era duminica, în catedrala Sf. Vitus era slujbă, aşa că pâna la ora 12 nu se vizitează catedrala. Am pornit spre Vechiul Palat Regal. Cine a văzut Hofburgul şi Schonburgul pare dezamagit de acest palat, nu are splendoarea celorlalte două. În această cladire aveau reşedinţa suveranii Boemiei. Actuala clădire a fost construită în secolul XIV de către regele Carol. Construcţia este în stil gotic, având o sală centrală cu interiorul boltit, plin de arcade. În timpul domniei fiului lui Carol s-au mai adăugat două aripi şi capela. Apoi în timpul domniei regelui Vladislav s-a mai construit o sala, care poartă numele de “sala Vadislav”.

După ce am ieşit din palat, în curtea castelului am vizitat Bazilica Sf. Gheorghe (SV. Jiri). Faţada acestei biserici este în stil baroc şi este colorată într-un cărămiziu. Prima construcţie a fost făcută în anul 920. În anul 925 aici au fost depuse osemintele Sfintei Ludmila, prima martiră creştină a Boemiei. Interiorul bisericii este în stil romanic, împărţit în trei nave, aici se găsesc picturi vechi şi căteva morminte. De-a lungul timpului biserica a suferit mai multe distrugeri şi renovări, aspectul actual datând din anul 1925.

Călătoria noastra a continuat pe Zlata Ulicka – Strada de Aur- aceasta este o străduţă unde au fost construite mai multe căsuţe mici, în care îşi desfăşurau activitatea diferiţi meşteşugari şi arcaşi ai palatului. La numărul 22 a locuit sora marelui scriitor ceh Franz Kafka, şi deseori a poposit şi el aici. În fiecare căsuţă sunt expuse lucrări de artizanat, dulciuri, parfumuri şi cosmetice. Unele casuţe sunt amenajate cu mobilier din zilele în care acestea erau locuite. În capetele străzii sunt două turnuri, turnul Alb şi turnul Dalibarca. La subsolul turnului Alb se află laboratorul alchimiştilor care doreau sa transforme totul în aur pentru rege. În ambele turnuri sunt expuse obiecte cu care erau torturaţi răufăcătorii acelor vremuri. Unele dintre acestea îţi dau fiori. Deasupra căsuţelor există un coridor în care sunt expuse săbii, suliţe, armuri, etc. Tot aici este şi un magazin de suveniruri. După ce am părăsit Strada de Aur, am ajuns într-o curte interioară unde era Muzeul Jucărilor, în aceasta sunt expuse jucării din toate timpurile. Ieşind din acestă curte, am dat peste Paltul Lobkowicz, o clădire din secolul XVI care a aparţinut familiei Lobkowicz, această clădire a fost confiscată pe rând de către nazişti, apoi de comunişti şi a fost redată familiei în anul 2002, iar din anul 2007 a fost deschisă spre vizitare publicului. În acest palat pot fi admirate colecţii de mobilier şi pictură care au aparţinut familiei Lobkowicz.

Se făcuse ora 12 şi s-a deschis pentru turişti catedrala SF. Vitus, dar surpriza a fost imensă când am vazut ce coadă era pentru a vizita interiorul catedralei, coada era lungă de vreo 20 de metri, pe 4-5 rânduri, aşa că am luat o hotărăre înţeleaptă şi anume să ieşim din interiorul castelului şi să vizităm cladirile din jurul său, apoi să revenim mai târziu aici, dar până la ora 16 când catedrala se închide. Când am revenit, nici urmă de coadă, aşa că am pătruns în interior. Interiorul catedralei este uimitor. Aceasta are o arhitectură gotică şi este cea mai mare din Cehia. Construcţia acestei catedrale a început în anul 1344 şi a durat aproape 600 de ani. În interiorul catedralei se află mormintele suveranilor Boemiei şi ai imperiului roman, printre care şi Carol al IV lea şi al soţiilor sale, tot în interior se află şi sarcofagul cu trupul sfântului John Nepomuk. În interior se află mai multe altare şi mici capele. Coloristica vitraliilor este deosebită. Despre această catedrală o să scriu un articol separat.

Am ieşit din curtea palatului pe poarta principală şi am ajuns în Piaţa Cetăţii, în mijlocul aceste pieţe se află o statuie închinată Fecioarei Maria înconjurată de mai mulţi sfinţi, care a fost ridicată în semn de recunoştinţă pentru sfârşitul unei epidemii de ciumă. Din Piaţa Cetăţii ne-am îndreptam spre Mănăstirea Strahov. Drumul spre acestă mănăstire trece pe lângă mai multe clădiri cu arhitectură deosebită. Prima clădire este Paltul Schwarzenberg - o clădire construită în secolul XVI în stil renascentist care astăzi adăposteşte Muzeul Militar. Mergând mai departe ajungem la Palatul Toscan - acesta poartă acest nume deoarece, până în secolul XVIII a aparţinut ducilor de Toscana. Pe faţada palatului se poate vedea ornată stema ducilor de Toscana. Palatul astăzi găzduieşte instituţii ale statului (Ministerul de Externe). Am continuat drumul pe stada Loretaska şi am ajuns la o intersecţie. În faţă avem Palatul Cernin - o clădire cu o lungime de 150 metri care a fost construit în anul 1669 de către italieni, pentru abasadorul curţii imperiale la Veneţia – astăzi adăposteşte tot birouri ale Ministerului de Externe. Am luat-o înspre dreapta şi am ajuns la Mănăstirea Loreta. Poartă numele după oraşul italian Loreto. Biserica este construită în stil baroc între anii 1734-1735. Trecând de poarta de la intrare se intră într-o curte unde se găsesc două fântâni arteziene cu o arhitectură barocă şi Capela Sfintei Case – casa în care Fecioara Maria a primit vestea că este însărcinată cu Isus. Dar cel mai preţios obiect care se află în această mănăstire este Soarele Praghez, cofecţionat din argint aurit care cântăreşte 12 kilograme şi este încrustat cu 6222 diamante.

Am juns şi la Mănăstirea Strahov care se află aproape de Palatul Cernin. Mănăstirea Strahov a fost construită începând cu anul 1143 de către Vladislav al II-lea şi se află pe dealul Petrin. Principala atracţie a mănăstirii este biblioteca sa, care a fost constuită în stil renascentist şi adăposteşte peste 125000 de cărţi teologice şi filozofice. Aici am putut admira o superbă expoziţie de pictură cu temă religioasă.

După ce am vizitat acestă mănăstire am ieşit din nou pe străzile pietruite a vechiului oraş Praga şi ne-am îndreptat spre Podul Carol, care în planurile noastre era punctul terminus al primei zile de vizitare a oraşului. De pe aceste străduţe am admirat şi turnul Petrin de pe dealul cu acelaş nume. Mergând şi admirând superbele clădiri am ajuns şi la Ambasada României, aici flutură mândru drapelul naţional. Dar cum era trecut bine de amiază ni s-a făcut foame, aşă că am intrat la un restaurant (U Zlate Podkovy) aflat în apropierea Ambasadei ca să ne potolim foamea. Cu burta plină am continuat călătoria noastră. Am ajuns într-o piaţă care este considerată centrul Mala Strana, unde obiectivul central este Biserica Sfântul Nicolae. Bine-nţeles că am vizitat-o şi pe aceasta. În interiorul bisericii ne-a impresionat tavanul, pe care se află pictată o frescă care are peste 1000 metri pătraţi, fiind una dintre cele mai mari din Europa şi reprezintă episoade din viaţa Sfântului Nicolae. Am uract 60 de trepte până la balconul bisericii unde am admirat o expoziţie de pictură, frumoasa orgă a biserici şi fresca de pe tavan mai îndeaproape. În biserică, pe lânga altarul principal mai sunt câteva mici altare. Biserica este decorată cu multe statui care reprezintă sfinţi ai Bisericii Catolice. De la biserica Sf. Nicolae până la Podul Carol a mai fost doar un pic. Am ajuns şi la acest pod care este emblema oraşului Praga. Acesta are o lungime de 516 metri şi face legătura dintre Mala Strana şi Stare Mesto. Podul este împodobit pe ambele părţi cu statui. Aproape de mijlocul podului este o gravură care îl reprezintă pe Sf. Nepomuk. Aici am văzut că turiştii pun cele cinci degete ale unei mâini pe cele cinci steluţe repezentând terminaţile unei cruci duble, iar degetele de la cealaltă mână pe alte cinci steluţe aflate lângă capul sfântului. Nu stiu ce înseamnă acest lucru dar l-am făcut şi noi. Pe pod, o mulţime de artişti completau frumuseţea oraşului vechi, de la formaţii de muzică, la pictori şi caricaturişti. Am trecut podul peste Vltava în oraşul vechi, aici am admirat statuia regelui Carol, cel care dă şi denumirea podului, iar apoi am trecut podul şi în sens invers admirând vapoarşele şi bărcuţele care pluteau pe apele râului pline cu turişti.

Aici se termină prima noastră zi în Praga.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 22.06.16 08:10:11
Validat / Publicat: 22.06.16 10:52:06

VIZUALIZĂRI: 4122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Palatul de Vara al prinţesei Ana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67450 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[22.06.16 12:07:55]
»

@zlatna - Ați avut parte de o excursie frumoasă și ați început în forță încă din prima zi.

Atingerea statuii Sfântului Ioan de Nepomuk se pare că duce la îndeplinirea dorințelor și atragerea norocului Nu știu dacă e statuia originală din 1600 și ceva - posibil deoarece e din bronz; o parte din statui (cele din gresie) au fost mutate la Muzeul Național și înlocuite cu duplicate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[22.06.16 14:11:14]
»

Foarte frumos descrisă zona și cu multe detalii. Ar fi bine să fiu crezut pentru că eu am fost acolo. Ai avut noroc de zi senină, se observă din fotografii. Eu am avut o zi cu ploaie cernită că nu se vedea nici Turnul de televiziune.

Grădinile Castelului mi-au plăcut mai mult de cât Castelul în sine.

Ce scriu în continuare este numai părerea mea și accept orice critică. Castelul Regal din Praga nu este grozav si tu ai avut dreptate. Privit de pe Podul Carol si daca in curtea sa nu ar fi Catedrala Sf. Vitus, ar ramane doar o cladire lunga si cu 2 etaje. Iarsi, dupa parerea mea, mai frumos este Castelul Regal din Budapesta.

In pofida acestor observatii, noua ne place Praga si posibil in vara aceasta sa mergem iarasi acolo, chiar daca in timpul vizitelor anterioare am simtit uneori si ostilitate.

Cu bine.

zlatnaAUTOR REVIEW
[22.06.16 15:21:09]
»

@tata123 - Nu am ştiut ce înseamnă atingerea sfântului Nepomuk, dar dacă aduce noroc să fie primit. Am citit că stuile originale de pe pod sunt depuse la Muzeul Naţional, iar pe pod sunt replici ale acestora.

zlatnaAUTOR REVIEW
[22.06.16 15:25:29]
»

@Mihai18 - Domnul Mihai am avut noroc de zile frumoase pe tot parcursul sejurului nostru la Praga (în ţară în aceea perioada a cam plouat). În legătură cu castelul sunt de acord cu dumneavostră, fară Catedrala SF. Vitus, acesta nu ar fi cu nimic atrăgător. Noi nu am simţit deloc ostilitate din partea nimănui, cehii chiar ni s-au părut oameni de treabă, când am cerut ajutorul ni s-a oferit imediat.

Cocediu plăcut oriunde doriţi să-l petreceţi.

mishu
[23.06.16 16:32:26]
»

Praga este un oras in care imi doresc foarte mult sa ajung si se va intampla asta candva. Foarte frumos spus totul si ma bucur ca ai avut vreme buna.

Cat despre sfantul Nepomuk eu am scris cate ceva aici vezi impresii si ai sa vezi ca exista urme ale acestui sfant chiar si in Zlatna.

Se pare ca este protectorul podurilor, carutasilor, corabierilor precum si al celor ce pastreaza o taina (aici este o poveste interesanta care se pare ca I-a adus sfarsitul).

Este foarte interesanta istoria acestui sfant, cu toate diferentele care apar dat fiind ca a trait in secolul XIV si povestile mai pot suferi transformari.

Felicitari pentru articol, la poze doar am tras cu ochiul, urmeaza sa le vad.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[23.06.16 17:21:05]
»

@mishu - Multumesc pentru aprecieri. Stiu ca sfantul Nepomuk, are legatura cu orasul meu natal, a avut o statuie langa Biserica Catolica din oras. Acum o sa citesc si eu despre el. Cat am stat in Zlatna, chiar daca aveam prieteni catolici, pe vremea aceea nu ne prea interesau sfintii. O sa citesc si articolul dv si astfel o sa fiu mai informat.

O zi buna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[27.06.16 15:52:47]
»

@zlatna - Am stat în Praga o săptămână în cartierul Mala Strana, de care ne povestești, la hotelul cu același nume. Am văzut o fotografie luată de pe stradă cu Dealul Petrin. N-ați urcat sus sau mi-a scăpat mie articolul? Noi am urcat cu funicularul și după ce ne-am distrat la Labirintul Oglinzilor unde te vezi când gras, când slab, înalt, mărunt și tot așa (eram și cu copiii), am coborât în oraș pe jos și îmi amintesc de o plimbare foarte plăcută prin pădure unde am avut și o surpriză. Traseul nu era foarte bine marcat peste tot și chiar ne gândeam să mai întrebăm pe cineva dacă mergem bine, dar pe cine, că toată lumea cobora cum a urcat, adică, cu funicularul. Și am văzut un băiat cu un târnăcop care muncea acolo în pădure. Când ne făceam noi socotelile cum să-l abordăm, ne întreabă el într-o engleză perfecta dacă ne poate ajuta cu ceva. Și am rămas tablou. Cum un muncitor de la drumuri și poduri, vorba vine, știa așa o engleză! Tot timpul ne aducem aminte de el cu admirație.

Cel mai mult din acea vacanță mi-a plăcut excursia de o zi de la Karlovy Vary, despre care am văzut că ai scris și o să mă duc să citesc, dar și excursia de la Pilsen pentru că soțul meu n-a vrut să plece din zonă fără să ajungă la Muzeul Berii, la mama lui.

Cu toate că am avut Praga permanent pe listă, pentru că ne-a plăcut mult, uite că până acum n-a mai fost să fie. Dar mai citim ce zic alții și este ca și cum puțin, puțin, am fost acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[27.06.16 16:36:07]
»

@Aurici - Vacanţa petrecută în Praga a fost plină în fiecare zi. Aveam stabilit de acasa pentru toate cele patru zile obiectivele pe care trebuia să le vizităm. Pe dealul Petrin nu am ajuns, l-am lăsat pentru altă dată, ne-am limitat doar la privit, deşi am fost la Mănăstirea Strahov, care este în apropierea dealului.

Vă doresc concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Mihai18, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.062180042266846 sec
  ecranul dvs: 1 x 1