ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
?

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia)

Catedrala Sfintei Înţelepciuni - Hagia Sophia mândria imperiului Bizantin

TIPĂREȘTE URM de aici

Hagia Sophia sau Sfânta Înţelepciune, unul din obiectivele turistice ale Istanbulului care atrage în fiecare an un număr impresionant de turişti, de toate credinţele şi de pe toate continentele, o construcţie impresionantă ce are o istorie de peste 1600 de ani, aflată în piaţa Sultanahmet, faţă în faţă cu Moscheea Albastră, rivalizând cu aceasta la frumuseţe şi importanţă cât şi ca atracţie turistică.

În incursiunea noastă prin Istanbul am admirat această construcţie atât ziua cât şi noaptea, atât din apropiere cât şi de la distanţă, şi în mod normal, am trecut-o şi noi pe lista scurtă a obiectivelor "must see". Cu atât mai multe informaţii ai despre o anumită locaţie, atât din punct de vedere istoric, arhitectural sau de altă natură, cu atât e mai interesant de vizitat acel obiectiv, e ca atunci când citeşti o carte şi vezi cu ochii minţii un anumit peisaj, un personaj sau o anumită scenă, aşa cum ai vedea un film. Tot aşa e şi atunci când vizitezi un anumit loc despre care ai citit câte ceva înainte de a-l vizita, parcă auzi zgomotele luptelor ce s-au dat sub acele ziduri, vezi regii urmaţi de alaiul lor trecând prin faţa ta, sultanii ce-şi etalau puterea şi bogăţia, cum s-au dărâmat şi reconstruit anumite părţi ale edificiului... Cam asta am simţit şi eu la Hagia Sophia...

Istoria Hagiei Sophia a fost una îndelungă şi zbuciumată, presărată atât cu perioade de glorie cât şi cu perioade de decădere, cu toate acestea ea şi-a păstrat de-a lungul veacurilor măreţia şi frumuseţea ce-a caracterizat-o de-a lungul timpului... Se ştie că a fost centrul vieţii religioase a Bizanţului pentru 916 ani ca şi catedrală a Patriarhiei de Constantinopol, ultima slujbă creştină ţinută aici a avut loc pe 20 mai 1453 iar după căderea Constantinopolului sub dominaţia otomană, pentru alţi 482 de ani, aceasta a servit drept moschee, până în anul 1935 atunci când aceasta a fost transformată de către părintele Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, în muzeu.

Pe amplasamentul actual prima biserică a fost ridicată în anul 325 de către Constantin cel Mare, pe locul unde anterior existase un templu dedicat zeiţei Artemis, dar această biserică a fost mistuită de incendiul din anul 404, a fost apoi reconstruită în anul 415 de Teodosiu al II-lea, în anul 532 aceasta cade pradă altui incendiu, urmând a fi reconstruită începănd cu anul 532 de către împăratul Iustinian I. Arhitecţi ar fi fost Anthemius din Tralles şi Isidoros din Milet care ar fi avut sub comandă peste 100 de maiştri şi circa 10000 de muncitori. În cinci ani de zile, se spune că ar fi fost un record pentru acele vremuri (după cum merg lucrurile în prezent la noi, eu zic că şi pentru zilele noastre...), catedrala a fost ridicată. Între anii 553 şi 986 construcţia a fost încercată de nu mai puţin de cinci cutremure violente căt şi de un incendiu, cu toate că a suferind numeroase distrugeri, aceasta a fost reconstruită de fiecare dată. Un fapt mai puţin cunoscut e acela că în anul 1204, Hagia Sophia a fost jefuită de nobilii creştini apuseni ce participau la a patra Cruciadă, aceştia furând cam tot ce era de valoare: candelabre de argint şi aur, crucifixuri încrustate cu pietre preţioase, icoane preţioase şi multe altele, iar între anii 1204 şi 1261 aceşia au transformat Hagia Sophia în catedrală catolică. Ocupanţii apuseni au fost alungaţi de împăratul bizantin Mihail al VIII-lea apoi acesta a restaurat biserica iar în 1317 împăratul Andronic al II-lea a dispus construirea contraforturilor de la nord-est şi sud-vest. Au urmat decenii de decădere iar în sec XV-lea, înaintea căderii imperiului Bizantin, biserica a urmat o perioadă în care întreţinerea acesteia a lăsat de dorit. După căderea Constantinopolului şi transformarea de către otomani a catedralei în moschee, locaşul şi-a păstrat decoraţiile creştine de mozaic şi frescă până la începutul secolului XVI-lea cănd acestea au fost acoperite, fără a fi distruse, cu un strat de tencuială albă. Sultanii aflaţi la putere au ridicat de-a lungul anilor patru minarete, astfel: Mohamed al II-lea Cuceritorul l-a ridicat pe primul, al doilea a fost ridicat de fiul acestuia, Baiazid al II-lea, iar celelalte două au fost ridicate de către Selim al II-lea în sec XVI-lea, lucare executată de faimosul arhitect turc Sinan care în 1573 a mai realizat consolidarea moscheei, construirea Lojei Sultanului iar în 1577 a construit lângă moschee mausoleul lui Selim al II-lea. În timp s-au mai ridicat de către turci şi alte construcţii adiacente: o scoală coranică (mendresă), un orologiu, o făntână căt şi alte mausolee.

Despre construcţia în sine, arhitectura şi frumuseţile acestei construcţii s-au mai spus înaintea mea foarte multe, eu am încercat să punctez istoria acesteia căt mai pe scurt (atât cât am reuşit... ), pe cei interesaţi de cunoaşterea mai în detaliu a arhitecturii şi frumuseţii actuale a impresionantei Hagia Sophia, recomand parcurgerea unui tur virtual la adresa 360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english, e impresionant dar nu poate egala trăirile unui tur real. Am înţeles că în prezent se fac demersuri pentru restituirea Sfintei Sofia către Biserica Ortodoxă, nu ştiu dacă acesta ar fi un lucru bun sau rău, părerea mea e că totuşi poate e mai bines să rămînă muzeu…

În concluzie, recomand vizitarea acestui obiectiv din Istanbul, o adevărată lecţie de istorie şi arhitectură…

Alegeri înţelepte şi vacanţe plăcute tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de kelyboy in 09.03.16 11:11:52
Validat / Publicat: 09.03.16 13:06:53
VIZUALIZĂRI: 2069INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu [09.03.16 16:03:31] »

Aici din cauza pozei P21 am vrut sa nu te votez (acum toti or sa se uite ce reprezinta acea poza insa pentru celelalte poze precum si pentru cele povestite ai votul meu. Un alt aspect pe care vreau sa-l remarc este faptul ca este bine ca avem indicatii de genul "urmare de aici" deoarece am vrut sa citesc anteriorul material insa a intervenit ceva iar mai apoi am uitat, asa ca acum am reusit sa le citesc pe amnadoua. Felicitari pentru articole si poze. Apropo, in anteriorul aveai o poza P13 care marca interdictia de a poza in locul in care urma sa intri si eram curioasa daca o sa vad poze de acolo sau nu, dar se pare ca ai fost cuminte, sau ei cu ochii pe tine.

kelyboy [09.03.16 16:14:06] »

@mishu - Multumesc pentru vizită! Referitor la fotografiatul în anumite obiective din Istanbul, acolo unde fotografiatul este interzis încălcarea regulei se mai face câte o dată... depinde de la caz la caz, la Topkapi nu prea mergea faza asta, erau supravegetori în fiecare cameră ce-i atenţionau pe cei ce încercau să încalce regula... cel mai mult aş fi vrut să fotografiez sabia lui Ştefan cel Mare, pe când, la Dolmabahce (vezi impresii) mai puteai fura câte o imagine, acolo am fotografiat chiar patul pe care a murit Ataturk...

webmaster26 [16.08.16 08:36:21] »

@kelyboy - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia), ISTANBUL" (nou-creată pe sait)

kelyboy [16.08.16 10:13:43] »

@webmaster26 - da, e ok, multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kelyboy, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.152396917343 sec
ecranul dvs: 1 x 1