ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 25.04.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 6 zile
?

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Vacanţă în Krabi

RAILAY - o insula de vis

TIPĂREȘTE URM de aici

Noi am ajuns în această insulă după minisejurul din Bangkok, precedat de marea dezamăgire numită Dubai (vezi impresii), numai în ideea de a ne relaxa și odihni.

Railay nu este de fapăt o insulă, este o peninsulă, care poate fi accesată numai pe apă, fiind legată de continent printr-un munte care nu permite accesul auto, pietonal sau de orice alt tip.

De ce ales tocmai Railay? Păi, uitați cum a stat treaba: după cele 4 zile de plimbări intense din Bangkok, am vrut să stăm la plajă pe o insulă din aceea aflată pe coperțile pliantelor din agențiile de voiaj, numai să stăm, să bem sucuri naturale și să facem baie în apele turcoaz... atât.

Știu, a fost egoist din partea noastră, dar era foarte important ca insula să nu fie cumva Pattaya sau Phuket. Iar cum în Koh Samui era sezon ploios (vai, ce inundații erau pe acolo, feriboturi suspendate, zboruri anulate, haos total, aveți grijă cu alegerea locului și sezonului de vizită), alegerea a venit oarecum natural - RAILAY din Krabi.

Accesul aici nu este chiar ușor de făcut, dar nici complicat peste măsură (noi ne-am făcut toată vacanța pe cont propriu, fără vreo agenție, nu de alta, dar am iești cam la jumătate de preț față de ce ne ofereau majoritatea). Astfel, trebuie să iei avionul din Bangkok, noi am folosit compania lor aeriană națională - Thai Airways (biletele au fost cam 130 de euro dus întors pentru 2 persoane), care are 4 zboruri pe zi către destinație, toate cu avioane de mare capacitate. Zborul dureaă cam 1,5 ore. De pe aeroport am fost preluați de o mașină, în urma unei rezervări făcute cu reprezantanții hotelului unde am fost cazați - Railay Bay Resort and Spa, aflat chiar pe insulă. Este indicat să faceți acest lucru întrucât s-au mișcat foarte ok, ne-ai preluat de la aeroport (seamănă cu Aeroportul Băneasa de la noi, numai că este dublu ca întindere) am mers cam 30 de minute până la debarcaderul Ao Nam Mao de lângă orașul Ao Nang (un alt centru turistic din zonă) și de acolo încă 30 de minute cu o barcă long-tail. Totul a fost privat, fără așteptări, fără alte persoane implicate și cred că a costat cam 270 de lei dus/întors / 2 pers. La sosirea pe insulă ne-a preluat un tractor de pe plajă, nu prea există debarcadere organizate, de aceea la sosirea pe cont propriu e cam greu să te descurci cu valizele prin apa până la genunchi (am văzut multe cazuri) și ne-a dus la recepție, via un minicar luat de la poarta de pe plaja a hotelului.

Toată insula este destul de mică, nu e aglomerată și are 2 secțiuni: Railay Est și Vest. În est se află o pădure de mangrove și un ponton unde acostează bărcile care aduc turiști, este partea mai puțin privilegiată a insulei, nu are o plajă propriu-zisă, însă sunt vreo 3 hoteluri tare frumoase situate chiar pe faleză. Păcat că la refllux priveliștea nu mai este atât de încântătoare. Railay Vest este partea cu hotelurile frumoase, cu plaja de vis și cu restaurantele aflate chiar pe plajă.

Sunt în total mai multe hoteluri pe insulă, însă se remarcă 2: Rayavadee Resort (se întinde pe cea mai mare suprafață și are acces direct la plaja cea mai frumoasă pe care am văzut-o vreodată Phra Nang Beach și Railay Bay Resort și el destul de mare, are două intrări atât prin est cât și prin vest, se întinde practic și el pe toată lățimea insulei. Din păcate primul este foarte inaccesibil, adică o cameră costă cam 400-500 de euro pe noapte, ceea ce mi se pare muuult rău, dar celelelate hoteluri le puteți accesa contra unor sume care variază între 80-120 euro / cameră pt. cele din partea de est și 150-200 de euro / noapte pentru cele din vestul insulei, asta în plin sezon.

Ce m-a surprin aici a fost atmosfera, totul era atât de relaxat și de lejer, toată lumea în papuci, nimic pretențios, seara era o atmosferă degajată, fără muzică asurzitoare, fără chestii sofisticate, doar o masă bună pe plajă și sunetul valurilor.

Trecând la capitolul plajă trebuie să recunosc că am avut o inspirație bună: plajele din Railay sunt superbe. Dar nu sunt multe: sunt 2: una în partea de vest unde se află 3 hoteluri mari și late și începutul unei alei care străbate insula până în estul său, cu magazine, restaurante, baruri etc. și una accesibilă printr-o potecă din zona de est, dar situată cumva tot în vestul insulei, Phra Nang, aceea pe care o vedeți prin reclamele cu Thailanda :) Noi am stat la un hotel aflat pe plaja din vest, până la Phra Nang făceam cam 10-15 minute de mers pe jos. Oricum, pe insulă nu există niciun alt mijloc de transport, numai mașinuțele de golf ale hotelurilor care transportă turiștii care vin sau pleacă și bagajele acestora.

Aici cele 6 zile au fost atât de frumoase, de lejere: dimineața luam micul dejun la restaurantul aflat chiar pe plaja Railay, apoi mergeam la Phra Nanag Beach unde stăteam până târziu la orele 17-18. Apoi reveneam la hotel, duș, hop la masaj (costa 35 de lei un masaj de o oră la saloanele din estul insulei) și apoi ne pregăteam de cină. Noi am ales de fiecare dată să mâncăm seara la restaurantele hotelurilor de pe plaja din vest, erau și pe cea din est câteva frumoase, dar nu se compara cu acestea și cu sunetul valurilor de aici. Plus că erau și mai aproape de noi.

Nu era foarte ieftin pe insulă, așa cum auzisem zvonuri... nimic nu era ieftin (dar nici scum ca în Europa, oricum), adică, să vă faceți o idee: o masă la un restaurant seara costa pt 2 persoane cam 150-160 de lei, fără alcool, cu un singur fel de mancare și desert. Aici e un capitol cam trist: o sticlă din cel mai ieftin vin din Australia (pe care l-am văzut și pe la Carrefour pe la noi cu 15 lei) costa la supermarket 140 de lei, la restaurant cam cu 50% mai mult. O bere era cam 15 lei la restaurant și 8 lei la supermarket. Sucurile de fructe fresh erau cam 13 lei, oricum, mult mai scump decât în Bangkok, de exemplu.

Plaja. V-am menționat despre cea aflată chiar în fața hotelului nostru, frumoasă, dar unde am stat numai în ziua plecării, cealaltă plajă Phra Nanag fiind preferata noastră. Aici nu există conceptul de șezlong pe plajă. Există numai pe teritoriul hotelurilor, de exemplu la cel unde am stat noi, piscina principală era literalmente la un pas de plajă, erau șezlonguri în jurul ei, însă niciunul pe plajă. Efectiv pe nisip puteai sta numai pe prosop! Ce mult mi-a plăcut asta: nu era aglomerație, parcă îmi aducea aminte de zilele când eram mic și mergeam la noi pe litoral. Nisipul de plajă este alb și fin ca o făină, iar priveliștea, ce să vă zic, fantastică, plaja e înconjurată de niște pereți de stâncă abrupți (apropo, se fac și cățărări pe acolo, dacă sunteți pasionați) din care se scurg stalactite, este foarte foarte pitoresc peisajul. Culoarea apei este turcoaz și intrarea se face lin într-o apă caldă, caldă, poate cea mai caldă pe care am simțit-o într-o mare, Marea Andaman este cea de aici. Pe plaja aceasta erau ancorate bărci de unde se vindeau produse, mâncare, băuturi toată ziua, nu existau magazine sau altceva, dar găseai tot ce aveai nevoie: bere, suc, mâncare, sandvișuri, făcute chiar acolo, live, pe barcă, de către niște femei musulmane. Prețurile nu erau mari: berea 11 lei, suc, 10 lei, un fel de mâncare tradițional Pad Thai, 11 lei, fructele absolut delicioase tăiate pe loc - tot cam 10 lei porția. De asemenea, aici ancorau pe timpul zilei bărci cu turiști aflați în excursie care stăteau cam 20 de minute și plecau supărați majoritatea că trebuie să se înghesuie din nou în bărcile lor și să părăsească acest mic paradis :)

Am făcut și o excursie... de ce numai una? Păi uitați, te îmbarci dimineața pe o barcă de viteză alături de alte 40 de persoane, mergi într/un ritm infernal până la o insulă unde cobori, îți revi 5 minute, faci o poză și descoperi că insula respectivă aratăă la fel ca Railay, numai că are un alt nume și e poyiționată altfel, apoi peste alte 15 minute trebuie să pleci... marketingul, ce să-i faci... sunt insule ca Poda, Tup, James Bond Insland, Phi Phi (aici e altă poveste, este o insulă mare, asemănătoare cu Railay, unde v-aș recomanda să stați efectiv, dacă vreți, nu să veniți doar în vizită). Așadar, din ziua următoare, după excursie, nu ne-am mai aventurat și bine am făcute, zilele fiind absolut super. Îndrăznesc să vă recomand ca, dacă vreți să petreceți câteva zile la plajă, să stați în insule, în Railay sau Phi Phi, chiar dacă accesul e un pic mai complicat, este foarte frumos și nu mai trebuie să faceți 1000 de excursii ca să vedeți ceva cu adevărat reprezentativ pt. paradisul thailandez: aveți totul la 10 minute de mers pe jos de la hotelul vostru.

Nu mare lucru de făcut în Railay, trebuie numai să fii aici și să te relaxezi, este un soi de Vama Veche a Thailandei așa cum era ea odată de mult, la care am adăuga un peisaj cum numai în povești ni-l imaginăm. Este frumos și foarte relaxant.

Veniți aici în perioada decembrie-aprilie-mai, după aceea începe sezonul ploios, noi am fost în ianuarie, când începuseră în România ninsorile și gerul... ce senzație să stai la 35 de grade pe plajă cu o bere sau o nucă de cocos în mână când știi că acasă sunt -20...

La ce să NU vă așteptați aici: la atmostefra tip Mamaia, dacă o vreți mergeți în Phuket sau, mai rău, în Pattaya (noi nu am vrut resorturi gen Turcia, ci natură și relaxare), la chestii sofisticate - restaurante, baruri etc (deși dacă intrați la un restaurant din complexul Rayavadee veți fi șocați de opuleța sa, dar și de prețurile cu adevărat de 5 stele) sau turiști cu pretenții exagerate. Nu veți găsi muzică care să zbiere pe plajă, nu veți găsi vânzători ambulanți și nici mașini, trafic sau poluare. Dar, dacă vă încântă ideea de a veni, grăbiți-vă, nu știu câți ani se va mai putea feri insula de asaltul betoanelor și așa-zisei civilizații!


---
Trimis de rentea in 30.01.16 17:31:31
Validat / Publicat: 30.01.16 21:52:56
VIZUALIZĂRI: 7596INFO ADIȚIONALE
 • A fost prima sa vizită/vacanță în THAILANDA
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rentea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  8 ecouri scrise, până acum

  robert [31.01.16 01:07:02] »

  Mă bucur că ți-a plăcut!

  rentea [31.01.16 08:03:18] »

  @robert: a fost foarte frumos. Iti multumesc pt toate sfaturile primite, direct sau indirect!

  robert [31.01.16 15:59:13] »

  @rentea: Cu plăcere! De asta suntem aici, să ne ajutăm reciproc!

  webmaster45 [31.01.16 17:03:48] »

  @rentea -

  ... hotelului unde am fost cazați - Railay Bay Resort and Spa, aflat chiar pe insulă.

  Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

  Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

  În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

  Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

  mprofeanu [31.01.16 20:27:01] »

  @rentea - O locație superbă care se vede prin poze! Pentru iubitorii de plajă un loc minunat! Este destul de scump dar aceasta este Thailanda...

  rentea [31.01.16 21:11:10] »

  @mprofeanu: asa este, plaja e ca desprinsa din reviste! Cred ca in ultimii ani, Thailanda a devenit mult mai scumpa pt. turisti si tendinta va continua

  mishu [01.02.16 16:32:12] »

  Ce sa mai spun, relatarea perfecta a unui loc perfect

  rentea [01.02.16 17:09:47] »

  @mishu - multumesc. e o destinatie de plaja fantastica, sper din toata inima sa ajungi sa o vezi cu ochii tai!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  mishu, mprofeanu, rentea, robert
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.611143112183 sec
  ecranul dvs: 1 x 1