ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
LUNA
OCT-2015
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Ego Pizza & Grill - Mâncare delicioasă, privelişte de vis!

TIPĂREȘTE

În afara staţiunilor de pe litoral, Veliko Târnovo este, cu siguranţă, oraşul din Bulgaria cel mai vizitat de români. Bucureştenii aleg tot mai des capitala medievală a ţarilor bulgari pentru o ieşire de două-zile la sfârşit de săptămână, de Paşte, Crăciun sau Anul Nou. Mulţi turişti din alte zone ale României care călătoresc spre însoritele ţărmuri ale Greciei se opresc la Veliko Târnovo pentru o zi (sau măcar o noapte) de odihnă. Partea veche a oraşului este spectaculoasă, cu străduţe înguste şi case vechi cu arhitectura specifică Renaşterii bulgare. Cetatea de pe dealul Tsarevets, bisericile, muzeele, prăvăliile şi atelierele meşteşugarilor atrag turişti din toată lumea întreagă, încântaţi deopotrivă de farmecul acestui oraş medieval şi de frumuseţea naturii. Hoteluri şi pensiuni curate şi cochete cu preţuri pentru toate buzunarele, restaurante cu mâncare delicioasă... cum să nu te opreşti la Veliko Târnovo?

Am fost pentru prima oară la Veliko Tarnovo cu vreo şapte ani în urmă, în luna septembrie, spre sfârşitul vacanţei de vară a copiilor. Am revenit după trei ani, de Paşte, cu întreaga familie iar de atunci am mai trecut de multe ori prin Veliko Târnovo în drum spre alte locuri pitoreşti din Bulgaria sau spre Macedonia şi Grecia. De fiecare dată am oprit pentru o plimbare de-a lungul străduţelor care ne plac atât de mult, pentru o scurtă trecere prin prăvăliile de pe Samovodska Charshia, pentru o cafea la nisip… mărunte clipe de bucurie care ne fac viaţa mai plăcută...

Pe la miljocul lunii octombrie un grup de prieteni ne-a invitat într-o excursie de o zi la Veliko Târnovo. Mi s-a părut prea obositor dar vremea frumoasă m-a făcut să cedez tentaţiei. Am fost cu toţii să vedem frumoasa cascadă de la Hotnitsa şi vechea mânăstire Preobrajenski (Schimbarea la Faţă), aflate în apropiere de Veliko Târnovo. Îndată ce am ajuns în oraş, drumurile noastre s-au despărţit. Cei mai mulţi au hotârât să viziteze cetatea ţarilor bulgari. Noi am preferat să ne plimbăm fără grabă prin partea veche a oraşului şi am stabilit ca punct de întâlnire, la iniţiativa unuia dintre prietenii noştri, EGO Pizza &Grill de pe Uliţa Nezavisimost.

Tot grupul a fost de acord să mâncăm la acest restaurant din centrul oraşului. Am trecut de multe ori pe lângă EGO în desele noastre plimbări prin Veliko Târnovo dar nu ne-a atras niciodată. De ce? Pentru că ne place mâncarea tradiţională, căutăm de obicei o mehana în care regăsim cu plăcere atmosfera specifică Balcanilor. Numele EGO Pizza& Grill m-a dus cu gândul la un local în care poţi mânca pizza, paste şi fripturi la grătar. Pe care le putem găsi acasă, la Bucureşti sau oriunde în altă parte... De astă dată, alegerea nu a fost a noastră, a fost propunerea unui bun prieten bulgar pe care am acceptat-o cu toţii. Şi nu am regretat!

Sunt trei restaurante EGO Pizza& Grill în Veliko Tarnovo: EGO1-Uliţa Nezavisimost nr. 17, EGO2-Uliţa Ştefan Stambolov nr. 79 şi EGO 3-în Central Mall. Primele două sunt foarte bine situate, în calea turiştilor care vizitează oraşul.

Pornind de la statuia Maica Bulgaria spre Samovodska Charshia (strada meşteşugarilor) veţi vedea pe partea dreaptă Poşta, o clădire masivă în stil rusesc iar pe stânga, Facultatea de Arte. La mică distanţă de Poştă, veţi găsi cu uşurinţă restaurantul EGO 1. Dacă vă continuaţi drumul tot înainte veţi ajunge la EGO2, lipit de „celebrul” restaurant Shtastliveca, în vecinătatea a două hoteluri foarte cunoscute din Veliko Târnovo, Panorama şi Meridian Bolyarski.

Am ajuns împreună cu soţul meu la EGO1 la ora prânzului. Cei mai mulţi dintre prietenii noştri erau la prima întânire cu Veliko Târnovo, afară era o zi minunată de toamnă care învăluia oraşul într-o lumină specială... Am înţeles de ce au întârziat mult peste ora stabilită, n-a fost motiv de supărare.

O tânără chelneriţă, drăguţă şi politicoasă, ne-a condus la masa pe care prietenul nostru bulgar o rezervase pentru grupul format din nouă călători înfometaţi. Am avut timp până la sosirea celorlalalţi să ne potolim setea şi să analizăm meniul. Am primit mai întâi un meniu în limba bulgară care ne-a fost imediat înlocuit cu cel scris în engleză. Eu am comandat o limonadă, soţul meu o bere Zagorka retro. Limonada mea a fost bună, cu multă lămâie dar acrăăă... Am primit mierea după ce băusem aproape jumătate. Cât despre Zagorka retro, este berea anului 2015 în Bulgaria, un mare succes al fabricii de bere din Stara Zagora. Nepasteurizată, produsă după o reţetă tradiţională,ambalata în sticlă de 0,5 l cu etichetă simplă de hârtie ca în anii 70-80, Zagorka retro s-a impus rapid pe piaţa bulgară. Nostalgie... se poate... dar soţul meu şi toţi ceilalţi prieteni ai noştri au “declarat” că este foarte bună.

Ne-a plăcut EGO1, este foarte curat, mobilat simplu, pereţii sunt decoraţi cu tablouri de bun gust şi etajere cu multe sortimente de vin. Tacâmurile sunt înfăşurate în şervete colorate din in, cu danteluţă, un amănunt poate lipsit de importanţă dar care pe mine m-a încântat. Miroase plăcut, a lemne arse... cuptorul din cărămida pentru pizza şi pârlenka (pâinicile bulgăreşti ce seamănă cu lipiile sau foccacia) se află la vedere în restaurant.

Aproape toate mesele erau ocupate. Se pare că EGO este apreciat deopotrivă de bulgari şi de turiştii străini. Este adevărat că vorbim despre o zi de duminică... Veliko Târnovo este unul dintre centrele universitare ale Bulgariei aşa că nu ne-am mirat că erau foarte mulţi tineri care ieşiseră la o pizza şi o bere. Zagorka retro se afla la loc de cinste pe toate mesele! Un grup numeros de turişti asiatici, câteva familii de români cu copii, multă lume la EGO...

Restaurantul are o mică terasă cu vedere spectaculoasă spre râul Yantra, monumentul fraţilor Assen şi Galeria de artă Boris Denev. Se pot face fotografii uimitoare din acest loc... Casele dispuse ca într-un amfiteatru cu deschidere spre Yantra dau iluzia de suprapunere pe verticală, par a sta suspendate deasupra râului, una peste alta. De pe terasa restaurantului se vede Strada General Gurko, una dintre cele mai frumoase şi liniştite din Veliko Târnovo cu case vechi, albe, cu pridvor din lemn, construite în stilul specific Renaşterii bulgare. În depărtare se zăresc turlele bisericii din cetatea Tsarevets. Sub soarele blând de octombrie, bătrânul oraş este nespus de frumos.

Pe terasa îngustă ce pare suspendată deasupra oraşului încap doar măsuţe pentru două persoane. Masa noastră a fost aşezată aproape de geamul care desparte interiorul restaurantului de terasă aşa că ne-am putut bucura de peisajul desprins parcă dintr-un album cu fotografii.

Revenind la meniu, am avut o mare şi plăcută surpriză! Alături de multe feluri de pizza, paste şi fripturi “na skara” (la gratar) si “na tigan” (la tigaie) am găsit în meniu multe preparate specifice bucătăriei bulgăreşti. Cât timp am savurat băuturile şi ne-am aşteptat prietenii am privit cât am putut de discret (nu ştiu cât ne-a reuşit!) farfuriile pe care le aduceau ospătarii la mesele vecine. Tinerii bulgari comandau mai ales pizza care este foarte mare, arată şi miroase tare bine, alături de care beau bere sau airan. Cea mai mare parte a turiştilor străini preferau mâncarea tradiţională bulgărească.

Eu am comandat o porţie de cartofi cu brânză la cuptor, soţul meu a comandat „saci” (cred că se scrie sach) cu pulpe de pui dezosate şi legume. Desigur şi pârlenka cu usturoi, nelipsită de pe masa noastră când ne aflăm într-un restaurant bulgăresc. Porţiile au fost mari, am mâncat împreună din ambele feluri şi a fost mai mult decât suficient deşi ni se lungiseră urechile de foame. Cartofii cu brânză au fost aduşi la masă în vasul ceramic în care au fost pregătiţi. Delicioşi! Cât despre saci, este unul dintre cele mai gustoase şi “arătoase” feluri de mâncare bulgăreşti. Se prepară cu carne de pui sau porc şi multe legume (ceapă, morcovi, ardei, roşii, ciuperci), bine condimentate şi acoperite cu brânză sau caşcaval, ”perpelite” pe plită încinsă. Plita rotundă din fontă se aduce la masă pe un suport special din metal. Atenţie... nu o atingeţi... frige! Gătitul unui saci durează cam 30 de minute dar aşteptarea merită cu prisosinţă.

Prietenii noştri s-au orientat tot spre mâncare bulgărească: saci în alte combinaţii decât ce comandasem noi, kavarma, ochiuri Panaghiuriste, dovlecei cu iaurt. Kavarmaua este asemănătoare tocăniţei noastre, condimentată cu mult ardei iute şi fără usturoi (bulgarii îl folosesc mult mai puţin în comparaţie cu noi). Este preparată şi adusă la masă în vas de lut smălţuit cu capac. Ochiurile Panaghiuriste sunt ochiuri fierte în apă peste care se toarnă un sos din iaurt, usturoi, unt şi un pic de boia. Toată lumea a mâncat cu plăcere şi s-a declarat încântată de gustul mâncării şi de mărimea porţiilor.

Deşi ne săturasem nu ne-am grăbit să plecăm din restaurant. Eu am băut cafea espresso, soţul meu a preferat cappuccino. Cum toţi mesenii au trecut la desert, nu puteam rămâne nici noi indiferenţi în faţa dulciurilor care mai de care mai apetisante... Am ales o îngheţată şi o porţie de tiramisu şi am mâncat combinat. Buuun! Cea mai mare parte a grupului nostru a savurat tortul casei cu blat de bezea. L-au lăudat cu toţii aşa că data viitoare îl vom încerca şi noi.

Am mâncat pe săturate... acum nota de plată! Ne-a costat 36 leva cu bacşiş cu tot. Nu mi s-a părut mult... Prietenul nostru bulgar ne-a reamintit că în ţara vecină nu se lasă bacşiş mare. De fiecare dată ne dojeneşte că lăsăm prea mult peste nota de plată spunându-ne că din cauza noastră, a românilor, ospătarii bulgari aşteaptă bacşiş mai mare şi de la compatrioţii lor.

Înainte de a pleca de la EGO am „inspectat” toaletele care se află la etaj şi n-am avut nimic de comentat (curat, săpun lichid, uscător pentru mâini, într-un cuvânt civilizat). Cu acest prilej am observat că la etaj este amenajat un spaţiu destinat petrecerilor pentru copii.

Ne-a plăcut tare mult EGO Pizza &Grill: mâncare delicioasă, porţii generoase, atmosferă plăcută, servire bună, chelneri prietenoşi, preţuri rezonabile. Bonus-terasa ce oferă posibilitatea de a admira de la înălţime unul dintre cele mai frumoase oraşe din Bulgaria.

M-am gândit că aş fi EGOistă dacă nu v-aş povesti despre acest restaurant pe care l-am descoperit după mulţi ani de plimbări prin Veliko Târnovo... Poate că o mare parte dintre turiştii care se află în căutarea unui loc în care să mânânce preparate tradiţionale bulgăreşti vor ezita să intre într-o pizzerie, aşa cum am făcut şi noi până acum. E drept, la EGO nu veţi găsi atmosfera dintr-o mehana dar în meniu sunt multe feluri de mâncare din bucătăria bulgărească, frumos prezentate şi foarte bine gătite. Printre cele mai bune pe care le-am mâncat la vecinii noştri de la sudul Dunării!

Pentru că se apropie Sărbătorile vă doresc din tot sufletul ca Moş Crăciun să vă aducă în case sănătate, armonie, belşug! Să-l aşteptăm cu încredere şi iubire ca atunci când eram copii...

La Mulţi Ani!

Vă îmbrăţişez cu drag pe toţi,

Floria


[fb]
---
Trimis de Floria in 20.12.15 18:30:57
Validat / Publicat: 20.12.15 20:00:41
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 8859 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Ego Pizza Grill- In apropiere de Veliko Tarnovo, la Hotnitsa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68800 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

irinad
[21.12.15 07:58:33]
»

@Floria - Foarte binevenit articolul acesta, acum am aflat destule şi în ceea ce priveşte Ego. În timpul şederii noastre la Veliko Târnovo ne-am oprit la Shtastliveca unde am mâncat în două zile, dealtfel, în momentul în care a apărut articolul tău lucram la cel despre Shtastliveca pe care-l voi posta curând. Ego era a doua variantă pe care o primiserăm pe-un bileţel scris de recepţionerul hotelului la care am stat, la cererea noastră de a ne recomanda unde să mâncăm. Data viitoare, cu siguranţă vom alege Ego, m-ai convins!

Sărbători fericite şi ţie!

iulianic
[21.12.15 11:30:51]
»

@Floria - Cred că nu mai am motive să-mi amân plimbarea mult dorită de atâta vreme. La Veliko Târnovo este aproape, este frumos, găsești cazare convenabilă, iar astăzi am aflat și că se mănâncă bine. Mulțumesc pentru informații!

Fac parte din categoria celor care au trecut de nenumărate ori prin Veliko Târnovo, mai bine zis prin apropiere, în drum spre destinații de vacanță mai îndepărtate. Doar o dată, în urmă cu câțiva ani, la întoarcerea dintr-un mic circuit (Toată Bulgaria - 4 zile) am poposit pentru două ore în Veliko Târnovo, în partea veche. Mi-a plăcut, din păcate timpul a fost prea scurt pentru o vizită serioasă. Ne-am plimbat pe străduţele înguste, printre casele vechi cu arhitectură tipică, dar nu am ajuns nici măcar la cetate. De atunci îmi doresc să revin, dar timpul nu a fost încă de partea mea.

Sărbători fericite, numai bine și călătorii frumoase oriunde și oricând!

elviramvio
[21.12.15 18:32:30]
»

Pârlenka este fabulos de bună, kavarma de asemeni. Papilele mele gustative plâng, amintirile sunt deja vechi de câteva luni.

Am și eu platou ca în poza 14, este de lut, ne-a spus vânzătoarea cum să-l folosim. Este foarte greu dar ies legume foarte bune și desigur ține mâncarea caldă mult timp. Poți să pregătești în el și pâine sau plăcintă, la jar. Unele au capac, altele sunt ceva mai înalte. Am dat 25 leva dar a meritat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FloriaAUTOR REVIEW
[22.12.15 17:13:19]
»

@iulianic - Mulţumesc din suflet pentru urări!

Sunt sigură că o scurtă vacanţă la Veliko Târnovo, cu cazare chiar în oraş sau la una din pensiunile din Arbanassi, ar fi pe placul dumneavoastră. Este foarte frumos primăvara când înfloresc pomii, mi-a plăcut la fel de mult şi toamna...

Sărbători fericite şi un An Nou bun cu sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
FloriaAUTOR REVIEW
[22.12.15 17:26:13]
»

@irinad - Mă bucur dacă pot fi de folos. Am remarcat că ţi-a plăcut la Veliko, dar această zonă a Bulgariei are şi un dezavantaj... ,,dă dependenţă"! Am fost în multe locuri frumoase dar n-am mai revenit din diverse motive- prea departe, prea scump... Veliko Târnovo este aproape, sunt hoteluri şi pensiuni pe toate gusturile şi pentru toate buzunarele... am revenit şi am descoperit altceva de fiecare dată.

Un An Nou bun cu sănătate şi vacanţe frumoase!

irinad
[22.12.15 21:08:55]
»

@Floria - Mulţumesc pentru tot, pentru urările pe care ţi le întorc şi ţie cu mare drag, pentru constatarea pe care am simţit-o şi eu pe pielea mea!

FloriaAUTOR REVIEW
[23.12.15 18:55:47]
»

@elviramvio - Deci platoul este din lut... mie mi s-a părut atât de greu încât eram sigură că este din fontă! Interesant ca toate vasele tradiţionale bulgăreşti. Eu mi-am cumpărat de-a lungul anilor mai multe vase din lut smălţuit cu capac, de diverse dimensiuni. Pe cel mai mare l-am scos chiar acum pentru sarmale.

Sărbători fericite, sănătate şi un An Nou cu multe bucurii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[20.01.16 16:26:52]
»

Frumoasa relatare, multumim pentru impresii si informatiile oferite, inclusiv poze. Si mie mi s/a parut frumos Veliko Tarnovo, e un loc in care ai ce vedea si unde te plimba cu placere, desigur si meniurile traditionale merita toata atentia. Cateva meniuri mai simple am reusit sa le replicam si acasa, cum ar fi omleta cu branza si rosii, sau ciuperci la cuptor umplute cu ciuperci, au iesit tare bune. Adaug si votul meu, nu mai am rabdare sa-l astept pe urmatorul dar vine el si nr. 50.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ceasornicarul
[10.09.17 11:46:11]
»

Un local ok, servire rapida, pizza mare si delicioasa.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, ceasornicarul, elviramvio, Floria, irinad, iulianic, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Veliko Tarnovo? :


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.061856031417847 sec
  ecranul dvs: 1 x 1