ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: TITAN

Filozofări... turistice

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 3 MIN

Egremni, o pierdere grea pentru toţi iubitorii plajelor din Lefkada

TIPĂREȘTE

Am rămas şocată la ştirea difuzată în această seară la tv, despre o renumită plajă din insula Lefkada care a dispărut definitiv în urma cutremurului de alaltăieri, din 17 noiembrie ce a afectat nord-vestul Greciei. În momentul când a fost descrisă ca fiind o plajă de vreo câteva sute de metri lungime, din nisip fin, până la care se coboară trei sute de trepte şi după cele câteva imagini transmise, fără însă s-o nominalizeze, mi-am dat deama că e vorba de frumoasa Egremni. Despre ea, acum şapte ani când am vizitat eu insula, un localnic, la întrebarea mea ce iubeşte mai mult Porto Katsiki sau Egremni, mi-a răspuns instantaneu Egremni, bineînţeles pentru totdeauna!

Se pare că superba plajă flancată în spatele său de versantul muntos a fost, practic, distrusă tocmai de stâncile sale care până mai alaltăieri, o mărgineau protectoare, ce în timpul mişcărilor telurice s-au desprins şi au acoperit-o. Acum marea nu mai scaldă nisipurile albe ale plajei Egremni, ci se loveşte direct de peretele drept din care s-au prăvălit pietre uriaşe din muntele aflat în spatele ei, pietre ce au „ocupat” nisipul exotic pe care l-au căutat sute de mii de turişti în dorinţa lor de a simţi natura frumoasă la ea acasă.

Mă încearcă acum, în momentele acestea, două tipuri de sentimente: pe de-o parte sunt fericită că în scurta mea vacanţă petrecută în Lefkada am văzut-o pe viu, am admirat-o de sus, că am coborât acele câteva sute de trepte să simt minunea îndeaproape, iar pe de altă parte sunt tristă că n-am reuşit să revin în Lefkada, deşi aveam în plan s-o revăd şi s-o retrăiesc, întotdeauna apar alte şi alte noi tentaţii de vacanţă. Pentru mine, o mare iubitoare şi admiratoare de plaje pe care le caut împreună cu soţul meu, (de multe ori autodenumindu-ne vânători de plaje), este, într-adevăr, o mare pierdere. Acum şapte ani când mi-a încolţit ideea câtorva zile de concediu în Lefkada, pe vremea când insula nu era o destinaţie largă pentru români ca acum, tocmai pentru a vedea aceste splendide plaje precum Egremni şi Porto Katsiki am ales Lefkada, deşi la vremea aceea era usturător de scumpă.

Din larg, nişte pescari aflaţi pe mare, se pare că au surprins şi filmat momentele catastrofei în direct, pentru că în imaginile transmise se vedea clar, cum, în urma prăbuşirii, s-au ridicat imenşi nori de praf ce nu prea lăsau să se distingă dimensiunile dezastrului. După aceea, la rece au putut fi comensurate repercusiunile inimaginabile ale nenorocirii: dispariţia mirificei Egremni pe întreaga sa lungime.

Bilanţul este unul trist şi înclinat către o pagubă irecuperabilă: Lefkada a rămas mai săracă cu una dintre plajele sale cele mai de preţ, aş putea să spun chiar un obiectiv de importanţă majoră pe insulă, un minus ce nu va putea fi compensat niciodată, iar noi turiştii am pierdut un loc de vis, un colţ de rai pe care mulţi dintre noi au vrut şi l-au putut descoperi, dar şi alţii care n-au mai apucat să-l cunoască!

Cam aceste sentimente mă încearcă pe mine „la cald” în aceste momente, sper că nu v-am întristat şi pe voi prea tare, dar nu m-am putut abţine să nu vă împărtăşesc ceea ce simt!

Voi ataşa câteva fotografii făcute în 2008, când am vizitat eu insula şi-n sufletul meu, deşi pare imposibil, sper din toată inima ca plaja Egremni, cândva, să poată fi recreată de natură şi de bunul Dumnezeu!


[fb]
---
Trimis de irinad in 19.11.15 21:26:45
Validat / Publicat: 20.11.15 00:38:39
VIZUALIZĂRI: 2037
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaja Egremni şi culoarea sa inegalabilă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2037 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

dorgo [20.11.15 06:06:02] »

@irinad, ziceai ca "Din larg, nişte pescari aflaţi pe mare, se pare că au surprins şi filmat momentele catastrofei în direct, pentru că în imaginile transmise se vedea clar, cum, în urma prăbuşirii, s-au ridicat imenşi nori de praf ce nu prea lăsau să se distingă dimensiunile dezastrului. "

youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
irinad [20.11.15 07:11:39] »

@dorgo - Aşa este, aceste imagini au fost difuzate la orele 19,00 la ProTv fără să specifice numele plajei care a dispărut, precizându-se, doar, că până la ea se coborau 300 de trepte. Lesne, am înţeles că e vorba de Egremni, ce-i drept de cutremur aflasem chiar din ziua de 17 noiembrie, dar n-am crezut nici o clipă că ar putea avea asemenea urmări. După aceea am căutat pe internet şi am găsit un articol care prezenta fotografii ale plajei Egremni înainte de dezastru, dar şi făcute după dispariţia sa, însoţite de un mic text care reda faptul că acele cadre fuseseră surprinse în direct de pescari aflaţi la treabă în zonă.

Mulţumesc pentru filmuleţ!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][0 voturi]
maryka [20.11.15 08:38:31] »

O mare părere de rău! Nu pot decât să mă bucur că m-am aflat printre cei norocoşi că Am Fost Acolo în 2013. Mulţi nu mai au acest privilegiu, dar după cum spuneai poate natura va recrea cândva acest loc superb, sau de ce nu poate şi mai spectaculos! Cert e că insula e mai "săracă" de acum iar drumurile necesită reparaţii serioase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
irinad [20.11.15 12:55:23] »

@maryka - Așa este, Lefkada este mai săracă, fiind privată de-aici înainte de unul dintre cele mai de preț bunuri ale sale.

Mulțumesc pentru gândurile tale aflate pe aceeași lungime de undă cu ale mele!

HYUNDA-I [20.11.15 14:11:32] »

Un singur comentariu: ce bine imi pare ca amfostacolo, la Egremni si ce rau imi pare ca a disparut acest minunat loc, acest moment din spectacolul extraordinar al naturii pe care il oferea marea si pamantul. Si acum ca si ieri am sentimentul ca am pierdut ceva drag, o amintire foarte frumoasa din care au ramas doar imaginile. Dar cum natura dispune si noi primim ceea ce ne ofera poate vom descoperi peste ceva timp un miracol....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][0 voturi]
papone [20.11.15 14:44:48] »

Hai, nu mai plangeti, ca tot acolo va fi si la vara. Si nu mai credeti toate stirile alarmiste, pe bune.

lefkadaslowguide.gr/en/le ... spectacular-eve

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
Mihai18 [20.11.15 16:29:12] »

Pt. @ Irinad. Ce ne facem Irina? Noi, partizanii acestui sit începm să trăim vremuri mai grele. Eu cu soția, de la sfârșitul lunii iulie a. c. când am sosit din ultima excursie externă, nu am mai avut curajul să plecăm, deși mai aveam în plan încă o destinație. Trăim frământări sociale (valurile de migranți, atentatele recente), frământări tectonice (Lefkada). Posibil ca aceste evenimente care nu se mai termină, să reducă review-urile pe AFA. Noi unde mai plecăm? Haide-ți să ne unim, să scriem și despre unele excursii ceva mai vechi, pentru ca AFA să se mențină. Este trist. Imi place de Papone care ține steagul sus. O fi știind el, ce știe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
irinad [20.11.15 16:33:24] »

@HYUNDA-I - Pot să-ți spun că și eu am simțit același lucru. Acestea au fost niște trăiri la cald, să vedem ce va mai fi mai încolo...

irinad [20.11.15 16:39:02] »

@papone - Aveam nevoie și de o altă părere, mă bucur că ești ceva mai optimist, sper să ne molipsești și pe noi...

dorgo [20.11.15 16:42:50] »

@irinad - Bye, bye, Egremni beach!

In urma cu cateva zile, un cutremur de peste 6 grade a distrus si a scufundat plaja Egremni din Lefkada, una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei. Acolo unde pana mai ieri turistii stateau intinsi la soare, acum nu mai e nimic, decat marea a caror valuri aduc la mal, amintirea unor clipe de neuitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][0 voturi]
irinad [20.11.15 16:58:16] »

@Mihai18 - Da, e adevărat ce spuneți, ne confruntăm cu situații diverse, unele induse de semeni, altele provocate de natură, dar nu prea cred ca din această cauză să se reducă activitatea aici, pe sait. Cei ce sunt pasionați de călătorii nu vor renunța nicidecum la ele, doar că vor fi mult mai prudenți în ceea ce privește locurile vizitate.

Firește că e normal să scrie fiecare despre ce l-a impresionat cu privire la ce-a văzut/vizitat și vrea să împărtășească și altora experiențele sale, chiar dacă sunt mai vechi. Avem de învățat câte ceva și din trăiri mai recente, dar și din cele mai vechi, așa că vă așteptăm cu articole pe care considerați că vreți să le scrieți (dați-i bice, cu alte cuvinte).

Și mie îmi place de Papone, el e, mai înainte de toate, un optimist.

Pe de altă parte, fiți fără grijă, AFA va cunoaște dimensiuni din ce în ce mai mari în viitor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
dorgo [20.11.15 17:31:51] »

@irinad - Zici ca "Pe de altă parte, fiți fără grijă, AFA va cunoaște dimensiuni din ce în ce mai mari în viitor! "

Nimeni nu stie ce va fi maine darmite in viitor, doar ziua de azi e sigura... in general pe AFA am costatat ca e valabila regula celor 5-6 ani (In cartea ''Psihologia varstelor", autorii afirma ca dupa 5-6 ani intr-un cuplu, apare prima criza sentimentala). Adica el se cam satura de ea si ea de el, cei doi si-au epuizat subiectele de discutie, si au nevoie de o schimbare... nici pe AFA n-au ramas activi uzerii mai mult de 6 ani, decat cei ce-au ocupat functii... in familie, salvarea o aduc copiii si cuplul supravietuieste... dar relatia uzer-AFA nu trece pe la maternitate... a doua criza sentimentala, apare in familie, dupa 25 de ani... wow! cine va rezista atat de mult pe AFA? In acel moment femeia isi cam pierde brusc hormonii si "nu mai vrea dom'le, da' nu mai vrea deloc"... plus ca-i apar si riduri si-o dor toate oasele, in timp ce EL, ah! , EL e inca tanar si inflacarat... si cauta alte "saituri"...

Daca macar o parte din toti cei 50.000 de uzeri, (dintre care 49.500 sunt chibiti), ar ramane activi pe AFA vreo 5-6 ani, atunci da! saitul va exploda de bunastare... dar, unii vin, ca la standurile TTIB, privesc, iau un pliant sau doua si-apoi pleaca...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
Rodel [20.11.15 18:08:03] »

Sentimentele de tristețe care se degajă din review-ul tău m-au cuprins și pe mine. N-am văzut Lefkada, n-am văzut Egremni, deși aveam această destinație pe agendă; acum e prea târziu, nu pentru insulă, ci pentru o parte din ea. Este, așa cum ai scris, o pierdere grea pentru Lefkada, dar și pentru toți cei îndrăgostiți de Grecia și plajele sale.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][0 voturi]
irinad [20.11.15 21:24:18] »

@dorgo - Mi-am permis să declar că AFA va cunoaşte dimensiuni din ce în ce mai mari în viitor judecând după cât, spre exemplu, s-a scris anul acesta faţă de alţi ani. Desigur nu numai cantitatea contează, dar că e bine sau mai puţin bine, că s-a scris cu folos, sau mai puţin folositor pentru userii cititori, rămâne de văzut.

După cum bine ştiţi AFA dă dependenţă, şi dvs. vi se potriveşte cel mai bine asta, iar în întâmpinarea exemplului dvs. cu "regula celor 5-6 ani (sau a crizei sentimentale după 25 ani de convieţuire) ", eu aş veni cu "dragostea dintâi nu se uită niciodată", valabil şi pentru dvs. ce v-aţi întors mereu în sânul AFA, indiferent pe care saituri aţi mai umblat sau indiferent de cartonaşul primit.

Trebuie, însă, să recunoaştem că AFA este într-o continuă dezvoltare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][2 voturi]
irinad [20.11.15 21:27:17] »

@Rodel - Mulţumesc mult pentru acest ecou venit din partea unei mari iubitoare a insulelor greceşti, aşa cum te-am perceput eu!

papone [20.11.15 23:16:36] »

Mai jos e un copy-paste al unui ecou al meu de acum cateva minute. Si daca as fi scris altul nou, as fi spus acelasi luru. Cat despre dimensiunile AFA si calitate... e loc de o noua filozofare, desi subiectul e destul de "harsit". Sa revenim...

@Mihai18 - M'a frend... N-a zis nimeni ca ala nu a fost fenomen natural. Dar de aici si pana la a canta prohodul unei plaje este drum lung. Muntele ala nu s-a mutat cu 15 metri mai inspre mare si nici nu s-a rupt in jumatate. Ce naiba, toata lumea crede in cele doar 5-10 cadre pozate intr-un anume unghi in intr-un nor de praf prezentat ca "moartea plajei, live"?

Acum fara nicio caterinca, dar grecii stiu foarte bine sa arunce o grenada intr-o scorbura, ca sa prezinte apoi rezultatul ca "pestera zeilor plajii" si sa vanda bilete si croaziere intr-acolo. Asa ca indiferent daca o plaja s-ar fi sinucis sau nu, astia o cloneaza si pana in mai e "mai asemanatoare" decat aia veche de o plange lumea. Tot grecii au un maslin care de vreo cateva zeci de ani nu mai imbatraneste, are tot 2000 si e cel mai batran din lume - dar nici de-ai naiba n-ar face un test cu izotop C14, sa-i afle varsta

Eu pun pariu cu fiecare in parte ca plaja va fi tot acolo, aproximativ asa cum se vede si acum in pozele vechi, fix anul viitor in luna mai.

Lefkada e o destinatie relativ noua aruncata in lupta turistica a grecilor, iar Egremni era peste 80% din atractia zonei si cea care aducea turisti. Daca cineva, cunoscand disperarea grecilor in a isi apara miturile si disperarea de a crea povesti din orice, crede ca Egremni a murit... se insala maxiiimmmm!!! Va fi o alta pasare phoenix, cu inca o poveste in spate.

Om trai si om vedea! Dar eu imi tin pariul.

PS: Si toate astea le scrie unul care n-ar vrea neaparat sa vada Egremni, dar daca ar putea, si-ar alege sa moara pe Navagio

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
Costi [20.11.15 23:39:54] »

@papone -

Tot grecii au un maslin care de vreo cateva zeci de ani nu mai imbatraneste, are tot 2000 si e cel mai batran din lume - dar nici de-ai naiba n-ar face un test cu izotop C14, sa-i afle varsta

Cineva care are minime cunoștințe de fizică atomică și nucleară știe că metoda de datare cu carbon radioactiv nu se aplică organismelor vii, ci numai celor moarte. Metoda determină de fapt timpul scurs de la moartea organismului respectiv până în momentul datării.

Singura metodă de a afla vârsta măslinului ar fi așadar tot cea clasică: tăierea acestuia și numărarea inelelor. Dar nu-i cred pe greci așa de proști...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][1 voturi]
papone [21.11.15 00:01:25] »

@Costi - Cineva care are minime cunoştinţe ştie ce e ala C14 si la ce foloseste... Asta fiind o copie a unui ecou, nu s-au transferat si smiley'urile. Peace!

dorgo [21.11.15 23:06:36] »

@Costi - Eu il cred pe @papone, am vazut odata o fotografie de-a lui Cato cel Batran, mare orator roman, langa acel maslin cat un baobab mai mic din Thassos. Copacul, are mai mult de 2000 de ani, caci Cato a trait prin anul 245 inainte erei noastre. Qed. Cat despre prabusirea malului de la Egremni, eu cred ca e mana lui ISIS. Ati auzit ca cererile de a merge de Craciun sau revelion la Paris au scazit cu 75%? Mai vorbim maine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1] [-1][0 voturi]
dorgo [22.11.15 13:17:44] »

@Rodel - Fata draga nu fii trista, fiindca e pacat, s-a dus o plaja, o pierdere mica pentru omenire, una mare pentru Lefkada, s-a dus si Madalina, dar a ramas amintirea vocii ei, precum cantecul valurilor de pe acea plaje si asta nu poate dispare prea curand...

youtube

Mihai18 [23.11.15 12:38:17] »

@dorgo - Of, of, Dorgo, Dorgo, „inimă zburdalnică” La dv. sufletul este mereu tânăr și mai uită să citească cartea dv. de identitate. Johan Straus numea persoanele ca dv. „fluturi de noapte” Vă recomand să-i ascultați Polka Tritsch-Trarsc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, HYUNDA-I, irinad, maryka, Mihai18, Rodel
Alte articole din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0768139362335 sec
ecranul dvs: 1 x 1