ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Spectaculos

Ilustrație video-muzicală
Vangelis muzica de relaxare CHILL OUT

TIPĂREȘTE

Meteora sunt reprezentate de manastirile calugarilor retrasi departe de pacatele lumii pe niste culmi stancoase numite Meteora. Se ajunge usor la ele: de pr autostrada se observa formatiunile si se urmareste indicatorul ke Kalambaka, / Meteora. Se ajunge usor, drumul este amenajat, astfel ca te duce direct la ele. Noi nu am putut vizita toate manastirile (am inteles ca sunt sase la numar cele care se pot vizita, atunci drumul era in reparatie, dar am vizitat ce era mai aproape. Celelalte sunt mai mari si aglomerate, cu multe tarabe si vanzatori ambulanti de suveniruri, chiar si brosuri explicative in limba romana.

Este uimitor cum pot trai acesti oameni acolo sus, retrasi din "civilizatie", de multe ori, ca sa nu coboare, se aprovizioneaza cu carucioare suspendate pe cabluri, de care se ocupa cineva de jos. Dar, foarte interesant este cum au ei apa, canalizare, sisteme minime de irigatii acolo sus.

In manastire nu ai voie sa intri in tinuta indecenta (pantaloni scurti) si la intrare te "imbraca "cu fusta pe femei si pantaloni pe barbati.

Cine merge in Grecia merita sa viziteze Meteora.

-----Completari aduse ulterior de autoare-----

Hotelul Famisi Eden, am pornit sa vizitam Meteora de dimineata, deoarece la ora 12 trebuia sa predam camera si sa pornim mai depate, spre Edessa. Am intrebat la receptie cum putem ajunge la manastiri si am pornit spre cea care era mai aproape de noi: Manastirea Sf. Treime. Drumul asfaltat ne duce direct la manastire, trecand pe langa alte stanci abrupte, e o “adevarata padure de piatra”, urmand sa ajungem la manastirea care se inalta pe o stanca foarte abrupta.

Ajungem la aleea pietruita care duce la manastire, situata la baza unui munte. Aleea urca, apoi coboara, urmand a incepe din nou sa urce, urmand calea cioplita in stanca prin anii 1888. Pana nu a fost acest drum, urcusul si aprovizionarea se faceau prin intermediul unei scari de sfoara sau trasa cu ajutorul unui sistem de roti cu tambur si scripete, asemeni celorlate manastiri.

Drumul e ingust, isi face loc greu dar sigur printre stanci. Am urcat cele 150 de trepte care completeaza drumul sapat in stanca si am ajuns la intrarea in manastire.

Ridicata in forma actuala intre anii 1458-1476 de catre monahul Domestios, manastirea apare insa in documente cu o suta de ani inainte, aici fiind o manastire de calugari. Se spune ca materialele necesare constructirii manastirii au fost aduse pe stanca timp de 70 de ani, dupa care s-a inceput constructia propriu-zisa care s-a intins pe 18 ani.

In biserica am intrat dupa ce am primit imbracamintea adecvata. Imediat ce intram remarcam sistemul de scripeti cu care se facea aprovizionarea. Pe un perete sta toaca, pe care se sprijina un ciocanel iar mai departe putem intra intr-o chilie in care nu este altceva decat un scaunel si o mica ferastruica.

Peretii au cateva picturi deosebite. Intr-o nisa cu bolta sapata in peretele din piatra, am admirat o fresca pictata in 1741, care-l infatiseaza pe Sf. Ioan Botezatorul.

Am pus cateva lumanari si am spus o rugaciune si ne-am indreptat spre altar. Catapeteasma originala a fost furata si a fost inlocuita. In prezent, de o parte si de alta a usilor imparatesti sunt in stanga doua icoane reprezentand Sfanta Treime si pe Maica Domnului cu Pruncul, iar in dreapta pe Isus si pe Sf. Ioan Botezatorul.

Din mica biserica am iesit pe un platou destul de denivelat. Am urcat cu grija pentru ca vedeam marginile stancii pana am ajuns in varf. De aici, de sus, este o priveliste de vis: in fata panorama asupra orasului, iar in dreapta se vad pe stancile miraculoase manastirile Marea Meteora si Manastirea Varlaam. Tot aici, pe acest platou, se inalta o cruce inalta care marcheaza locul sfant si ocrotit, iar de jur imprejur, la marginea stancilor, este un mic gard pentru protectiea pelerinilor.

Cu toate ca noi, pelerinii ne bucuram ca ajungem aici, se pare ca monahii nu sunt atat de incantati de multimea pelerinilor, acesta fiind si unul din motivele pentru care multi monahi au parasit aceste locuri, retragandu-se pe Muntele Athos.

Dupa ce am admirat privelistea am plecat, fiind cuprinsi de profunde sentimente de inaltare sufleteasca, de liniste, de incantare, lasand in urma padurea de stanci care impresioneaza pe oricine le zareste!

Sunt locuri miraculoase! Aici sunt peste 1000 de stanci si toate sunt sfinte! Fiecare particica din stanca, fiecare pestera, fiecare pas pe care-l facem in acest complex ne apropie de Dumnezeu si ne umple de har!

Urmatoarea oprire a fost la frumoasa cascada din Edessa!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 15.01.10 11:23:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2514 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Meteora, vazuta de pe autostrada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4200 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[15.01.10 12:35:15]
»

review mutat la sectiunea deja existenta METEORELE alaturi de celelalte pe aceasta tema

david
[15.01.10 13:00:10]
»

Super tari pozele cu siguranta anul acesta voi vizita Meteora

biancutaAUTOR REVIEW
[15.01.10 16:49:00]
»

Multumesc pentru apreciere. Daca vrei a stai peste noapte, Kalambaka e un oras placut si iti recomand hotelul Famisi eden (vezi postarea mea la acest hotel). Daca te duci, sper sa vad postarea ta si sa aflu ca ti-a placut.

theophillina
[17.01.10 17:15:53]
»

Biancuta, as vrea sa fac cateva precizari suplimentare si utile zic eu, la cele de mai sus: aceste sisteme de franghii cu scripeti, scari de franghii si plasa care asigurau accesul si aprovizionarea manastirilor nu se mai folosesc de prin anii 1920-1930, cand au fost inlocuite cu scari sapate in stanca sau poduri de legatura, cai de acces care se pastreaza si astazi. Sistemele vechi de franghii cu scripeti si cu cosuri la capete, precum si scarile de franghie si plasa se mai pastreaza astazi doar pentru ca pelerinii de astazi sa vada originalul. Si ca un exemplu interesant, se spune ca Manastirea Varlaam a fost construita in 20 de zile de 20 de calugari dar a durat 20 de ani ridicarea materialelor pe stanca cu aceste sisteme.

De asemenea, referitor la infrastructura de astazi: drumuri, utilitati (apa, canalizare etc. ) ele au survenit ca ceva normal la afluenta de pelerini si, de asemenea toate cele 6 manastiri functionale de la Meteora au personal angajat de intretinere si administrare, nu mai sunt administrate in totalitate de catre calugari/maici ca pe vremuri. De ex, manastirea Marele Meteor (Megalo Meteoro in greaca) avea la inceputul verii 2009, 25 de persoane angajate pentru intretinerea si administrarea manastirii, si doar 3 calugari (Marele Meteor este manastire de calugari), care la sfarsitul verii au ramas doar 2, unul plecand deoarece nu a gasit aici viata monastica pe care o cauta.

Cam acestea au fost completarile mele, sper utile, la cele spuse de tine.

magdalena
[06.06.10 08:35:13]
»

Absolut fabulos acest loc! De pe autostrada dinspre ce localitate se ajunge acolo? Nu prea am inteles unde se afla.

biancutaAUTOR REVIEW
[06.06.10 09:21:31]
»

Magdalena, Meteorele sunt in localitatea Kalambaka, traseul a fost Salonic - Katerini-Larissa - Trikala - Kalambaka, poti vedea rw meu Ratacind prin Grecia (click aici) pentru amanunte despre intregul circuit ce l-am facut. Orasul este asezat sub alte stanci imense care seara sunt luminate. E foarte frumos.

biancutaAUTOR REVIEW
[25.11.10 09:18:29]
»

As dori sa aduc anumite completari acestu review. In acest sens, Va rog atasarea randurilor de mai jos:

Fiind cazati la Hotelul Famisi Eden, ....continuarea o puteti citi in cadrul review-ului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[27.11.10 20:11:35]
»

Va rog frumos daca se poate atasarea unui fond muzical:

http://www.trilulilu.ro/suflet_piedut/6d9d12a549df34

webmaster13
[28.11.10 07:52:48]
»

rezolvat muzica!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, david, magdalena, theophillina
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061897039413452 sec
    ecranul dvs: 1 x 1