ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Avila - cetatea cu turnuri și povești medievale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru sejurul din Madrid m-am documentat pentru ceea ce imi doream sa vizitez in apropierea acestuia iar Avila si Segovia mi-au trezit interesul, orase medievale, cetati cu ziduri de aparare din inima regiunii Castilla La Mancha, pe urmele visatorului cautator al morilor de vant Don Quijote insotit de credincioasa lui martoaga, Rosinanta.

Cu Discovery-city am gasit oportunitatea unei excursii de o zi cu autocarul unei agentii de turism din Madrid la un prêt rezonabil inclusa fiind si masa de pranz. Cu cca 2 saptamani inaintea plecarii din tara am platit/card pe saitul city-discovery.com Am primit imediat voucherul si toate indicatiile pentru efectuarea in bune conditii a excursiei. Trebuie sa amintesc ca am intrat in baza de date a saitului si de atunci primesc neincetat oferte si vouchere cu 10% reducere pentru alte excursii ce as putea sa le efectuez in diferite orase ale lumii.

Am numai impresii bune despre aceasta “colaborare” nu am avut nici un fel de surprize, din contra cu o zi inaintea planificarii excursiei am fost sunata sa confirm ca ajung dimineata la ora 8,30 pentru imbarcare la locul stabilit, in speta in zona Plazza Espania. Grupul a fost alcatuit din turisti de toate varstele, in special englezi si nordici dar si cativa japonezi. Ghida, segnora Martha, o persoana deosebit de placuta, foarte informata era vorbitoare de lb. engleza si franceza. Prezentarea acesteia a fost de inalta tinuta iar din partea agentiei a primit ca si cadou fiecare turist cate un mic rucsac.

Ziua se anunta a fi deosebit de frumoasa si excursia a fost o reusita totala atat prin comoditatea deplasarii in doua orase aflate pe o raza de 200 km in jurul Madridului cat si prin bogatia de monumente si biserici, palate si piatete pe care le-am vizitat.

Pentru cei interesati fiind calatori pe cont propriu,exista cardul de turist valabil 48 de ore care costa pentru individual 15 Eur si pentru family 29 Eur. Pentru copiii sub 12 ani nu se plateste. Sait:www.avilaturismo.com. Imi pare a fi o alegere foarte buna.

Mai exista posibilitatea pentru cei grabiti vizitei cu Tourist Taxi. Tarifele sunt urmatoarele 15 Eur/20 min. /in cursul saptamanii si 25 eur/45 min. /in cursul saptamanii cu cateva opriri. Pentru week end tarifele sunt urmatoarele: 20 eur. /20 min. si 30 Eur/45 min. cu opriri, vizitandu-se urmatoarele Catedrala, Parador de Turismo, Basilica de San Vicente, Plaza de Santa Teresa, Iglesia de Santiago, Monasterio de Santo Tomas, Palacio de los Guzmanes, Convento de Santa Teresa, Monumenteo de los Cuatro Postes, Centro de Congresos y Exposiciones si Monasterio de la Encarnacion. Personal cetatea cu punctele turistice cele mai importante nu mi s-a parut a fi mare sau incomoda de parcurs pe jos asa incat nu cred ca oferta de vizitare cu taxiul ar putea fii cea mai buna alegere decat pentru persoanele extrem de comode sau cu timp limitat la dispozitie. Informatii pentru aceasta modalitate puteti primi la nr. de tel. +920353545

Am mai vazut de asemenea in oras o modalitate de deplasare cu minibus prin Grupo Avanza sunt, 3 linii de transport, rosie, verde si portocalie care asigura transportul comod pe diferite trasee de interes turistic ale orasului. Puteti sa va informati pe saitul avilabus.com.

Oraselul cetate – Avila aflandu-se in top 10 cele mai bine conservate ziduri de orase din lume se afla la poalele Muntilor Siera Gredos la jumatatea distantei dintre Madrid si Valadoid, (cca 113 km departare de Madrid) si este binecunoscut in Spania si nu numai ca orasul uneia dintre cele mai iubite sfinte catolice, Sfinta Teresa nascuta aici in 1515, care avea sa devina o personalitate a vremii revolutionand viata monahala. De altfel patronii orasului cetate sunt bineinteles Sf. Teresa dar si San Secundo.

Cetatea are o istorie veche, primii locuitori lasand semne inca din anii 700IH iar pe la anii 300 IH romanii au ridicat primul zid. Reconstructia zidurilor orasului la forma si prezentarea actuala a fost facuta insa in sec. XI gratie lui Raimundo de Borgona, ginerele regelui Alfonso VI. Rolul zidurilor care au o lungime de cca 2,5 km, 12 m inaltime si 3 m grosime a fost de protectie in fata invaziilor arabe. Oraselul cu 82 de turnuri semicirculare, 9 porti, 2500 de creneluri este locul de nastere al Sfintei Tereza si a lui San Juan de la Cruz dar adaposteste si mormantul Marelui Inchizitor Torquemada confesorul reginei Isabella. A fost si este totodata un centru textil important pentru provincia Castilla la Mancha.

Simbolul orasului sunt de fapt zidurile inconfundabile, cele mai bine pastrate din Europa care se pot vedea in toata splendoarea lor din punctul de belvedere CUATRO POSTES.(la care am facut un scurt popas)

Orasul este mic avand cca 130000 locuitori dar are o asezare spectaculoasa la 1100 m. altitudine deasupra raului Adaja, pe un colt de stanca. Are si Universitate iar partea moderna este delimitata de orasul –cetate turistic.

In exteriorul zidurilor cetatii autocarul a oprit la punctul de informare turistica de unde am purces la vizitarea orasului.

Convento LA ENCARNACION situata in Plaza de la Encarnacion constructie din secolul al XVI-lea in care Sf. Tereza a trait peste 20 de ani. Am vizitat camaruta acesteia dar si capela Transverberation. Interesanta manastirea insa mi s-a parut a fi rece si prea sobra pentru gustul meu

Prin Puerta de San Vicente se ajunge la BASILICA SAN VICENTE sau Basilica de los Santos Hermanos Martyres Vicente, Sabina y Cristeta construita in secolul al XII-lea pe locul in care cei trei frati Vicente, Sabina si Cristeta au fost martirizati in vremea imparatului roman Diocletian, resturile lor fiind depuse intr-o stanca pe care se afla acum ridicata biserica. La 1062 ramasitele celor trei au fost mutate la Manastirea San Pedro de Arlanza din Burgos dar au fost readuse 100 de ani mai tarziu inapoi. Legenda spune ca un evreu a ras la martirizarea sfantului Vicente insa imediat a aparut dintre pietre un sarpe si a incercat sa-l sufoce. Ase se pare ca evreul cu pricina s-a convertit la crestinism si a jurat ca va ridica o biserica.

Lucrarile la biserica s-au terminat abia in sec. XIV Tot aici este depus si trupul Fecioarei de la Soterrama patroana mult cinstita a orasului pe care sfanta Tereza o venera. Biserica este cea mai reprezentativa in arhitectura romanica din Spania.

Piatra folosita la constructia bisericii este granitul adus din carierele apropiate La Colilla sub indrumarea arhitectului Giral Fruchal care a introdus stilul gotic in Spania. Biserica are forma de cruce latina cu naos si 2 nave cu abside semicirculare.

Cel mai de pret obiect din biserica este cenotaful (un mormant gol in interior lucrat in memoria unui sfant sau unui grup de oameni, precum soldatii unei tari) care este sculptat in stil romanic, in piatra policroma. Sarcofagul acoperit cu baldachin al Sfantului Vicente si al surorilor sale are decoratiuni cu motive vegetale si reprezentari de animale, lei, elefanti, lupi, berze, pasari, serpi dar si creaturi fantastice, sirene, centauri si figure umane. Biserica este impresionanta are un aer de mister si transmite multa caldura, comparativ cu marile catedrale catedrale sau biserici catolice reci si coplesitoare.

In spatele acestei biserici se afla BASILICA SAN ANDRES, constructie in stil romanic cu 3 nave si remarcabila datorita faptului ca detine cele mai importante capiteluri lucrate din intreaga cetate.

CATEDRALA (specialistii o aseamana cu celebra catedrala St. Denise din Paris) constructie din sec. XI-XIV in stil romanesc, tipic gotic castilian ridicata pentru venerarea Sf. Salvador este ca o fortareata sobra si eleganta. Este cea mai veche catedrala gotica din Spania. Fatada originala se afla pe lateralul catedralei si este decorata cu chipurile apostolilor si a personalitatilor din vechiul testament. In interior se afla mormantul lui El Tostado un episcope din sec. XV denumit “cel prajit” datorita faptului ca avea culoarea tenului intunecata. Altarul este in stil renascentist, stranele corului sunt sculptate deosebit de frumos in stil plataresc iar amvoanele sunt din fier forjat. Sacristia din sec. XIII are un tavan octagonal boltit iar in muzeul catedralei se afla un chivot mare din argint din anul 1571.Catedrala este cu adevarat monumental , impunatoare, putin rece dar deosebit de frumoasa.

CONVENTO DE SANTO TOMAS - amplasata in Plaza de la Granada este o manastire de la 1483 construita in stil gotic si adaposteste azi Muzeul de Arta Orientala. Nu am vizitat-o in interior caci erau unele lucrari de restaurare si muzeul era inchis.

CONVENTO DE SANTA TERESA din Plaza de la Santa este construita pe locul in care se pare ca s-a nascut Sf. Teresa. Museul alaturat este bogat in documente atestand viata sfintei si in carti expuse publicului despre viata acesteia, dar si dintre cele scrise de aceasta. Sfanta Teresa una dintre cele mai importante sfinte patroane ale Spaniei a fost o mare mistica, o personalitate a timpurilor sale foarte emancipata pentru vremea in care a trait. A scris carti de filozofie si religie, a fost intr-o vesnica cautare, a avut viziuni, s-a revoltat, a devenit nefericita si a hotarat sa infiinteze ordinul carmelitelor in picioarele goale si cu restrictie de a vorbi. A fost autoritara si independenta. Nimeni nu mai fondase un asemenea ordin pana la ea. Anul acesta se implinesc 600 de ani de la nasterea sfintei Teresa si in luna septembrie va avea loc in cetate un mare congres dedicat acesteia. Trupul maicii Teresa a fost adus dupa ce aceasta a plecat dintre cei viila cca 100 km departare in zona Almoretorres inapoi in cetate de catre Ducele de Alba. In capela manastirii se mai afla si trupul fratelui sau Rodrigo. Cu ingaduinta papei dupa moartea sa s-au luat parti din trupul maicii iar in biserica se afla expus un deget al acesteia.Se spune ca mana acesteia, in speta degetul ar fi facatoare de minuni.

Am mai vizitat si o alta BASILICA SANT JUAN BAUTISTA de origine romanica care a fost reconstruita in sec. XV . Aici a fost botezata Sf. Teresa. Se afla in Calle Martin Carramolino. Am mai trecut de asemenea prin fata altor biserici deasemenea interesante, monumente de constructie din secolele XV-XVI dar consider ca am prezentat suficiente pentru a nu va plictisi.

Avila nu are numai biserici si manastiri deosebit de frumoase si interesante are precum orice oras-cetate spaniol care se respecta o multime de Palazio de sec.XV-XVI.

PALAZIO DE LOS VERDUGO situat in Calle Lopez Nunez adaposteste astazi Primaria orasului si sediul UNESCO precum si Arhivele Municipale. Constructia este eleganta si foarte decorativa.

Din Palacio del Rey Nino y Episcopia s-a conservat numai fatada si un lateral.

PALACIO DE LOS DAVILA aflat in Plaza de Pedro Davila constructie cu rol de aparare si militar este renumit datorita ferestrei inchise sub care in 1541Petro Davila a scris “cand o usa se inchide, alta se deschide”.Palatul este auster iar zidurile inalte transmit senzatia de cetate, fortareata.

In Plaza de la Catedral este un alt palat PALACIO DEL MARQUES DE VELADA unul dintre cele mai frumoase si reprezentative din oras transformat in zilele noastre in hotel.Tot in imediata apropiere a catedralei se mai afla un PALACIO DE VALDERRABANOS, cladire din secolul XV cu o intrare frumoasa, in stil gotic si acesta fiind acum hotel.

CASA DE LOS CAPROTI este Palacio de los Superunda. Este cea mai bine conservata structura originala, constructie din secolul XV.

Tot in apropierea portilor LOS LEALES se afla Los DEANES PALAZIO – Asa dupa cum sugereaza si numele aceasta constructie monumental ridicata in sec. XVI a fost adapost pentru clericii care au administrat viata religioasa a comunitatii orasului. Cladirea are un aspect impunator cu o fatada renascentista, cu un rand dublu de coloane decorate cu sculpturi. Cladirea principala precum si camerele adiacente din jurul curtii sunt circulate prin doua galerii cu arcade gotice superbe. Tot ansamblul adaposteste Muzeul de arheologie, etnografie si arte plastice a regiunii. Exista de asemenea o cladire anexa si anume Biserica veche Santo Tome el Viejo din secolul al XII-lea.

Resedinta de vara a monarhilor spanioli terminata in 1493 in stil gotic se afla la Manastirea Santo Tomas. Biserica este monumentala cu capele laterale, un naos si bolti in cruce. Altarul este si el deosebit de valoros iar interioarele sunt bogat decorate.

Dupa scurta prezentare a obiectivelor principale pe care le-am intalnit in cetatea turnurilor cu metereze trebuie sa va spun ca oraselul are si cateva piatete demne de toata admiratia.

Bineinteles ca PLAZA SANTA TERESA este cea mai emblematica. Aici se intra prin Puerta del Alcazar din afara zidurilor si totodata Basilica San Pedro impunatoare si eleganta te priveste cu distinctie, invitandu-te sa te reculegi un moment in atmosfera de povesti medievale ale cetatii.

PLAZA DEL MERCADO CHICO (Piata Mica caci Piata Mare a orasului se afla in afara zidurilor)este cea din centrul cetatii polarizand activitatile cotidiene ale orasului. Constructia ei a inceput in secolul XVIII si a fost finalizata la inceputul sec. XIX. Aici se afla primaria, lucrare a lui Vazquez de Zuniga din 1865.

Si pentru ca v-am obosit vizitand palate si manastiri mergand prin piatetele orasului sau pe langa zidurile cetatii va propun sa faceti o pauza fie pentru a savura renumitele prajituri yemas de Santa Teresa un dulce facut din galbenusuri de oua zaharisite eventual la CHUCHI PASTELES patiserie situata in Calle San Seguno unde de 6 generatii, incepand de la mijlocul sec. XIX o familie vrednica de toata lauda indulceste sufletele si gustul turistilor si al localnicilor nefacand rabat de la calitatea produselor fie la eventual CASA DE POSTAS aflat in imediata apropiere a Chuchi Pasteles unde cei care au incercat El Barco de Avila (fasole si manzat), friptura de purcel de lapte si carne de miel friptura Avila T-bone steak friptura de vitel au venit entuziasmati la autocar pentru a continua excursia in cetatea Segoviei. Eu am optat pentru prima varianta, aceea cu patiseria si dulciurile si am lasat nordicii din autocar sa se infrupte din friptura de miel si cea de purcel.

Aceasta a fost scurta, efemera dar frumoasa mea trecere prin cetatea cu turnuri si metereze cu palate, biserici, piatete si istorioare cu iz medieval pe care o recomand tuturor celor care vor sa-si ofere o evadare in timp si spatiu in frumoase povesti cu printese si cavaleri dar si cu chipuri religioase si multa istorie si cultura.

Va doresc tuturor vacante frumoase

Il rog pe web daca poate introduce de pe you tube: Antonio Martin y Coll –El Villano & Danza del Hacha multumesc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de amero in 21.05.15 15:38:05
Validat / Publicat: 21.05.15 18:45:28
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 3488 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Convento de Santa Teresa In stanga se vede panoul aniversar care anunta ca anul acesta in septembrie se va tine un mare congres dedicat implinirii a 600 de ani de la nasterea sf. Teresa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[21.05.15 19:06:42]
»

Superb!! Ávila este unul din oraşele mele preferate, cam la egalitate cu Segovia (despre care aştept veşti) şi Salamanca. Ultima dată m-am plimbat cu trenuleţul în septembrie 2013, când am fost la spectaculosul târg medieval ce se ţine acolo. Mi-aduc aminte că m-am îndragostit pe loc de Jabardeus, un grup de muzică... cu fuziuni fel si fel, şi tot am ţinut o melodie de-a lor pentru când urma să scriu despre Ávila. N-am mai ajuns, he, he.

Mă bucur că v-a placut, calci pe istorie la tot pasul, iar zidul este impresionant.

Aştept şi Segovia.

Felicitări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[21.05.15 19:12:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Cu cca 2 saptamani inaintea plecarii din tara am platit/card pe saitul www.discovery-city/

te-am ruga să ne ajuţi să completăm adresa saitului la care făceai referire, acolo

ameroAUTOR REVIEW
[21.05.15 19:14:57]
»

@alinaro - Multumesc Alina pentru vizita si comentariu. Mi-a placut Avila foarte mult, micut si plin de palate si biserici respirand parca povesti din trecutul indepartat. Mi-ar place sa fiu acolo in septembrie cand vor fi evenimentele in memoria sf. Teresa.

ameroAUTOR REVIEW
[21.05.15 19:24:19]
»

@webmaster - www.city-discovery.com, multumesc

webmaster
[21.05.15 19:31:54]
»

@amero - mulţumesc şi eu, am modificat în text

Dan&Ema
[21.05.15 22:45:46]
»

frumoasa cetate

articol bine documentat

poze reusite

ameroAUTOR REVIEW
[22.05.15 06:53:42]
»

@Dan&Ema - multumesc ptr vizita

Cesere
[22.05.15 19:45:53]
»

Spania nu inseamna doar Costa de... Costa de... Ibiza... sau playa del ingles... spania ne arata el escorial, Avila, Toledo, Salamanca, Jerez de frontera cu celebrii cai... me arata tarmurile salbatice din lA coruna sau vigo... o lectie de istorie. multumim pt articol.

ameroAUTOR REVIEW
[22.05.15 22:48:10]
»

@Cesere - Buna seara si multumesc ptr. sustinere. Da, aveti dreptate, Spania spectaculoasa se poate cunoaste si in micile orasele incarcate de cultura si istorie cu impact emotional prin bogatia de monumente. Am sa-mi reprosez faptul ca datorita timpului insuficient nu am putut merge la Santiago de Compostela, mi-am dorit mult. Erau oferte pe saitul www.edreams.com de transport Madrid-Compostela-Madrid la maxim 48 eur cu plecarea dimineata si intoarcerea seara tarziu, cu Iberia. Daca as mai fi avut o zi la dispozitie mi-ar fi placut sa ajung in Santiago. Poate cu alta ocazie voi lega Porto cu Santiago. Va doresc vacante frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Cesere
[22.05.15 23:34:12]
»

@amero - ei... ce va complicati cu porto... faceti drumul lui iacob prin franta direct la santiago de compostela... glumeam. chiar uitasem de acest oras profund religios... numai bine si vacante placute

crismis
[25.05.15 07:35:59]
»

@amero: E prima data cand nimeresc un Zuperbonus!!! Si ma bucur cu atat mai mult, cu cat el incununeaza un articol de exceptie despre o destinatie de exceptie, scris de o doamna tare draga mie!!!

Felicitari, din suflet!

ameroAUTOR REVIEW
[25.05.15 09:01:52]
»

@crismis - multumesc pentru cuvintele frumoase, sincer nu ma asteptam la Zuper... caci este o destinatie pe care nu multi turisti o trec in agenda sau o citesc acum cand cu totii de pregatim de mare, de soare si in special de Grecia, caci daca Grecia nu e... nimic nu e... indraznesc sa zic... vacante frumoase iti doresc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, Cesere, crismis, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Avila şi împrejurimile:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.056097984313965 sec
  ecranul dvs: 1 x 1