ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.01.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Dunărea la Cazane şi Porţile de Fier

TIPĂREȘTE

Maria Lataretu - "Dunare cu valuri line"

Inspirat de review-ul "Portile de Fier - Fabrica de Lumina", mi-am amintit că în 2006 am trecut şi noi pe-acolo. Iată amintirile cu care am rămas de-atunci.

Aflaţi în concediu pentru câteva zile la Herculane, la recepţia hotelului Minerva, unde stăteam, am citit un anunţ cu o ofertă pentru o plimbare cu vaporaşul pe Dunăre, de la Orşova. Cum plimbările cu vaporaşul şi urcatul la înălţimi cât mai mari sunt pasiunile noastre, pe care nu le ratăm ori de câte ori avem prilejul, ne-am înscris imediat în excursia cu pricina. Am plecat cu un autocar ce ne-a dus până în port, unde ne-am îmbarcat pe un vaporaş şi am pornit în plimbare.

Orşova este situat în amonte de Turnu Severin, la vreo 30 de km de acesta şi este aşezat chiar pe malul lacului de acumulare al hidrocentralei Porţile de Fier I, în dreptul unul golf unde se varsă râul Cerna. Hidrocentrala Porţile de Fier I se află cam la jumătatea distanţei dintre Orşova şi Turnu Severin. La vreo 3 km în aval de Orşova se găsea, până la construirea barajului şi formarea lacului de acumulare, insula Ada Kaleh, acoperită de ape, ca şi locaţia originală a Orşovei, oraş care a fost strămutat şi reconstruit în întregime, mai sus de poziţia iniţială.

Călătoria cu vaporaşul începe cu o buclă mare pe care o face acesta pentru a intra pe canalul navigabil, după care el continuă lent în amonte, ceea ce înseamnă, în locul respectiv, spre sud. Dacă la început priveliştea era largă, destul de repede ea se îngustează, malurile Dunării sunt din ce în ce mai apropiate şi devin stâncoase. Ne apropiem de Cazanele Mici, altă dată loc de încercare chiar şi pentru marinarii cei mai pricepuţi. Acum, lacul de acumulare a îmblânzit furia Dunării, astfel încât doar poveştile marinăreşti mai aduc aminte de dificultăţile navigaţiei la Cazane.

La un moment dat vaporaşul se apropie la doar câţiva metri de malul sârbesc şi imediat înţelegem de ce. Trecem prin dreptul plăcii memoriale romane „Tabula Traiana", amintind, de 2000 de ani de când a fost pusă (105 d. C), de construirea drumului militar roman şi a podului lui Traian peste Dunăre, operă a arhitectului Apolodor din Damasc, cel care a construit şi Tropaeum Traiani, de la Adamclisi...

Nu apucăm să admirăm suficient peisajul sălbatic, că de data asta pe malul românesc, în dreptul unui golfuleţ, apare săpat în stâncă chipul lui Decebal. Acesta se află pe peretele stâncos al golfului format de râul Mraconia, ce se varsă în Dunăre şi este o realizare mult mai recentă, finalizată prin 2004, după zece ani de muncă asiduă a 12 persoane. Cu cei între 38 şi 55 m (în funcţie de cine a făcut măsurătoarea), lucrarea reprezintă cea mai mare sculptură în stâncă din Europa. La baza sculpturii este gravată inscripţia "Decebalus Rex, Dragan fecit" (Regele Decebal, făcut de Drăgan), deoarece lucrarea a fost finanţată de miliardarul Iosif Constantin Drăgan.

Un pic mai departe, pe un colţ de stâncă ce intră ca un pinten în Dunăre, se află o mică mănăstire, replică a alteia mai vechi, aflate acum pe fundul lacului de acumulare.

De aici spaţiul se lărgeşte şi vaporaşul, după ce a parcurs vreo 15 km, întoarce în dreptul localităţii Dubova. Revenim la Orşova încântaţi de peisajul fabulos al Dunării în fierbere la Cazane (ştiu că zona e plină de peşteri, dar, din păcate, nu am ajuns să vizitez vreuna). La plecarea spre casă, aveam să trecem din nou pe la Orşova şi, de acolo, spre Turnu Severin, pe malul Dunării, prin dreptul hidrocentralei Porţile de Fier I. Peisajul este deosebit de frumos (drumul a fost reabilitat în vara-toamna 2009), aşa că merită să treceţi pe-acolo. Este o zonă minunată!


[fb]
---
Trimis de Costi in 02.01.10 19:08:23
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6870 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Golful pe marginea căruia se află Orşova
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1400 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest review

6 ecouri scrise, până acum

lizuk [02.01.10 21:43:46] »

Am facut si eu aceasta plimbare pe Dunare si am fost foarte impresionata... Oricum, mi s-a parut singurul lucru interesant de facut in sejurul petrecut la Herculane (care parea un orasel mort si ingropat...)

Costi [03.01.10 11:28:02] »

Cred că o melodie potrivită pentru review-ul meu ar fi aceasta:

http://www.trilulilu.ro/Janine_1/701556d7d7f520

fiind vorba de Turnu Severin şi, deci de Oltenia.

Admin [04.01.10 21:35:02] »

Atasat melodia propusa ca ilustratie muzicala a review-ului.

Costi [26.03.10 18:47:40] »

O rugăminte pentru webmaster10:

Dacă se poate cred că acest review trebuie mutat la secţiunea "Cazanele Dunarii", din zona Banat, pentru că cea mai mare parte a lucrurilor prezentate aici se referă la Cazane şi mult mai puţin la Porţile de Fier.

Mulţumesc!

webmasterXY* [26.03.10 20:14:12] »

Si (de) ce crezi ca doar WM10 poate? Done!

Costi [26.03.10 21:37:39] »

Mulţumesc. webmaster6.

M-am uitat pe pe lista moderatorilor şi primul care are aria de responsabilitate "România" şi pe care mi-a căzut privirea a fost webmaster10.

Acum m-am uitat mai atent şi am văzut că această arie e trecută şi la webmaster6.

Mi se pare o împărţire inechitabilă, unii WM au mai mult de lucru.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, lizuk
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070564031600952 sec
    ecranul dvs: 1 x 1